Koji sir volite?

ne bih znala u Parizu i na Azurnoj obali sam najčešće jela francuske sireve, bilo je odličnih a bilo je i onih koji su imali taj specifičan miris i jednostavno mi nisu bili privlačni
Pazi ovog nevaljalca:
Epoisses_AOP_1024x1024__34646.1585911195.jpg

Epoisses de Bourgogne

In fact, the stench is so potent that French law has officially banned it from the Parisian public transport system. It's a legal offense to carry it on your person.

:per:

Mali off, kao što rekoh, Skandinavci su meštri za muljanje te hrane koja štipa za oči, imaju neku fermentiranu ribu zbog koje je poveden sudski proces.
U Njemačkoj je stanodavac otkazao stanaru, ovaj iz osvete u stubištu prolio salamuru tog otrova.

:hahaha:

Vlasnik zgrade ga tužio i u sudnici otvorio konzervu, bilo je dovoljno da sudac sam osjeti smrad i osudi bivšeg stanara.

Surströmming

In 1981, a German landlord evicted a tenant without notice after the tenant spread surströmming brine in the apartment building's stairwell. When the landlord was taken to court, the court ruled that the termination was justified after the landlord's party demonstrated their case by opening a can inside the courtroom. The court concluded that it "had convinced itself that the disgusting smell of the fish brine far exceeded the degree that fellow-tenants in the building could be expected to tolerate".

Kačkavalj pre svega. Edamer, gauda, trapist, mocarela, iriški i tome slično. Dimljeni je okej, ali ga ipak nešto manje volim. Kada su u pitanju beli sirevi, prednost dajem mladim, recimo kraljevački sa 25% masti mi je odličan. Sjenički, recimo, ne volim previše jer mi je preslan, a nisam ljubitelj ni fete.

Ja najvolim Bri
Ali onaj pravi bas bas kremasti iznutra.

Ne volim one budjave imaju mi neki penicilinski ukus.

volim i dobru fetu a i ovciji i koziji ali kad je dobar a to je tesko naci.

ovcije u stvari najvolim kiselo mleko.
svaki sir volim, manje ili više, a te buđave ne volim ni ja, gorki su, i iako znam da svako ima pravo na svoj ukus, moram reći da mi nije jasno zašto daju pare na te buđave sireve, a nisu jeftini ni malo

Књажевачки и то и ситан и на "фелије" и крављи и овчји. Скоро сигурно нисте пробали, па и не знате како је добар. Сокобањски подсећа, зајечарски донекле а сви остали у околини имају одличне пуномасне сиреве, али ни један не личи.
Најсмешније ми је када ми на пијаци кажу - "Имам одличан кајмак и сир". "За кајмак ти верујем, али сир нећу ни да пробам". Кајмак је "душа" сира.
И пробао сам пашки, то је заиста нешто посебно зато што овце пасу траву коју је оросила бура морским капљицама, па је укус јединствен. Исто важи и за њихово јагњеће месо.

Sireve obožavam, i volim uglavnom sve osim sireve od kozjeg mleka i one što baš baš neprijatno mirišu da ne kažem smrde..
Prave sir i od magareceg mleka..i to ..neka , hvala lepo

Ja najvolim Bri
Ali onaj pravi bas bas kremasti iznutra.

Ne volim one budjave imaju mi neki penicilinski ukus.

volim i dobru fetu a i ovciji i koziji ali kad je dobar a to je tesko naci.

ovcije u stvari najvolim kiselo mleko.
Preferiram stare gaude, old amsterdam ,sazreli čedar, grijer, parmezan, pekorino...
Jači sirevi,teži ukusi uz jača crvena vina.

Najbolji sir koji sam ikada probao je kupljen u Minsteru u severozapadnoj Nemačkoj, na pijaci gde je neki holandski seljak prodavao sazrelu gaudu. bukvalno se odvajaju kristali soli i oseća ta struktura. Perverzija dobro. Nikada nisam uspeo da neađem takav kvalitet posle , doduše nism bio u Holandiji od tada a u Nemačkoj mi je težište interesovanja istočnije oko Berlina trenutno...ali...jednom...:)

Inače ove preferiram ali generalno volim skoro sve sireve...jedino mi upravo bri i kamember varijante nisu omiljene.

Poslednja izmena:
e da..dimljeni .. zaboravih na njih

i sad me seti madjarskog karavana
odlican dimljeni sir :D
za svaku preporuku.
Na pijaci u Subotici oko 1100 rsd je kg mislim. Meni je on odličan kada ga duže ne jedem ali posle mi brzo dosadi pa ga ne kupujem sledeču godinu-dve :mrgreen:
Takođe ne volim ga u jelima jer preuzme previše ukus,jedino neka punjena vešalica ili đunta u Ćirinom Drvcetu :lol:

Kačkavalj pre svega. Edamer, gauda, trapist, mocarela, iriški i tome slično. Dimljeni je okej, ali ga ipak nešto manje volim. Kada su u pitanju beli sirevi, prednost dajem mladim, recimo kraljevački sa 25% masti mi je odličan. Sjenički, recimo, ne volim previše jer mi je preslan, a nisam ljubitelj ni fete.
E da iriški :ok:

To i kulen, srpska salata i neki hladni roze...najbolja letnja večera....Srem edition :mrgreen:

Back