Koji operativni sistem koristite?

Koji operativni sistem koristite na vašem desktop ili laptop računaru?

• Windows

glasova: 24 80,0%
  • MacOS

glasova: 5 16,7%
  • GNU/Linux

glasova: 8 26,7%
  • BSD

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    30
imala sam bas do juce Manjaro... ali mi pukao film jer me mrzi da se bavim odryavanjem i stalno poneki program mi ne radi dobro, i kolega mi instalirao Win10pro da se ne mucim vise :)
Za mene je OS samo alatka, nemam mniogo vremena da se bavim koji je bolji od kojeg. biram prema tome koji operativni sistem je najbolji za programe koje koristim.
Samo sudo pacman -Syu tri puta dnevno, i rešiš problem :mrgreen:

E, koliko god da ne volim microsoft mora se priznati da se velika lova za istraživanje isplati.. mislim, koji god linux da sam koristila uvek za neki program nešto omane. Moguće da sam nesposobna, mislim jesam, ali za široki spektar programa od vajbera do Latexa, sve sad ima na Win. I recimo cisco secure client, pa je tu putty za SSH, FileZilla, pa latex verzije za win kao Mic, praktično sve ono što se normalno radi u linux okruženju za ono što meni treba ima i na Win. Recimo neki programi za teorijsku hemiju takođe. Za Win je samo klikneš i ono se instalira, ubrzava značajno sve.. i tako.
Na svakom OS-u važi jedno Super Zlatno Pravilo (SZP)
"INSTALIRAJ SAMO ONO ŠTO TI TREBA"

tako da nije retko da ljudi imaju bar 2 laptopa
jedan za rad i online banking
drugi - igrice, patchevi, seriali, crackeri...

Kleo se narod "da neće skrene na śpijunski Windows 10"
Prevrtljiv narod...
А сви су се клели да неће да напусте виндовс икс пе да је најбољи виндовс икада да неће да пређу на ону висту и тако су галамили и сви прешли на висту после тога су је испеглали да све ради како треба и на крају су је заборавили онда је дошла седмица па она таблетоидна осмица па десетка

А сви су се клели да неће да напусте виндовс икс пе да је најбољи виндовс икада да неће да пређу на ону висту и тако су галамили и сви прешли на висту после тога су је испеглали да све ради како треба и на крају су је заборавили онда је дошла седмица па она таблетоидна осмица па десетка
Sa XP-a se moralo preći kada su proizvodjači browsera (Firefox, Opera itd) prestali sa podrškom 32bitne verzije a Microsoft pogasio sve svoje servise vezane za XP a na kraju i Google malo umešao prste te je "korisničko intenet iskustvo" bilo svedeno na - gotovo ništa.
To naravno ne znači da se XP danas ne koristi u svetu jer je najzahvalniji za admine.

Vista je ostala upamćena po Thinker-u, Windows 7 po Purble Place...
Na lakat sam našao potrebne xbox *.dll-ove
Čak sam našao i RAT POKER u okviru Microsoft Puzzle za Win98
Sad svi lepo rade na Windows 11
Plus bekapovano na sve metode i na više mesta
Treba mi za unuke :lol:

Ostale stare legendarne igrice ili su prepravili na 64bit (Warcraft II, Starcraft Broodwar, Diablo II, Majesty HD, Red Alert) ili su prepakovali da rade automatski u DOS-Box-u (Wolfenstein 3D, Wolfenstein Spear of Destiny, Populous) samo ti trebaju aplikacije za battle.net, EA App, Steam, EPIC (i platna kartica za igrice koje naplaćuju, sačekaš popuste)...
hint: postoje sajtovi koji ti u browseru učitaju i pokrenu DOS igrice (npr. Dune - Battle for Arakis) besplatno naravno ali zaboravi na snimanje pozicije, čisto petominutno osveženje...

Na kraju krajeva i američka vojska je čuvala code za nuklearni napad na 5.25" disketi do 2019-te :lol: :dash:

Poslednja izmena:
Na kraju krajeva i američka vojska je čuvala code za nuklearni napad na 5.25" disketi do 2019-te :lol: :dash:
На том малом флопију 5.25 је само шифра за приступ „осмици” на којој је шифра сефа у ком стоје бушене картице са шифром за нуклеарну активацију. :mrgreen:

Moj ti savet idi na Sonomu, poslednju, mnogo je stabilnija....probao sam sve varijante Venture, Sonoma je definitivno brza i solidnija. Ili sacekaj do proleca Sequoiu kada bude treca verzija, tad ce razbijati, mozda poslednji OS koji ce podrzavati stare Intel mekove. Posle nje ce OS raditi samo na novim mekovima sa arm. Dok likovi iz Open Cora ne naprave neki patch...tj. hiljadu njih. :lol:
Ipak ce Monterey da ide, kasnije Sonoma.

Korisnici Linux-a su primetili da postoji "prevod na srpski"
ali uradjen ko zna kada od nekog entuzijatiste...
Kod nekih distribucija se mešaju ćirilični i latinični repozitorijum pa to bude vlaška svadba

I dok kod Linuxa nema nekih epohalnih novih naslova već se stari doradjuju,
videćete da se mnoge aplikacije nude kako na svetskim jezicima tako i na jezicima okolnih država
ali da slabo Srbin piše prevod džabe tamo nekom samo da nedaj Bože taj tamo neko ne zaradi pare na njemu sa free softverom

Toliko o našem odnosu ka Linux-u
Pošalješ email oko zahteva za prevod, autor ti pošalje kompletan tekst na engleskom,
ko ima gram mozga razlikovaće šta su komande a šta help pa će tako i prevesti
traži se bukvalni prevod a ne hercegovska vilozofija šta je autor mislio a šta još može da se misli ili bar dodje u obzir...

tako da na kraju SRPSKOG nema pa potražite HRVATSKI

Шта бре? Сваки дистро има српски језик и то све лепо уредно на ћирилици.

Имам неколико дистрибуција у виртуалци и сви су на српском језику нити знам једну која нема српски језик....

imala sam bas do juce Manjaro... ali mi pukao film jer me mrzi da se bavim odryavanjem i stalno poneki program mi ne radi dobro, i kolega mi instalirao Win10pro da se ne mucim vise :)
Za mene je OS samo alatka, nemam mniogo vremena da se bavim koji je bolji od kojeg. biram prema tome koji operativni sistem je najbolji za programe koje koristim.

Manjaro није дистро баш за свакога јер је ролинг дистро те стога није за почетнике као и особе не желе да посвете пажњу оперативном систему.

Пробај Linux Mint.

Eво тема која може да помогне.
https://forum.krstarica.com/threads...e-linuks-kao-novi-i-stariji-korisnici.963202/

Manjaro није дистро баш за свакога јер је ролинг дистро те стога није за почетнике као и особе не желе да посвете пажњу оперативном систему.
upravo to
Пробај Linux Mint.

Eво тема која може да помогне.
https://forum.krstarica.com/threads...e-linuks-kao-novi-i-stariji-korisnici.963202/
thnx. za sad Win.... nemam vrem sad da se bavim OS, ali kad budem - ok hvala

E, koliko god da ne volim microsoft mora se priznati da se velika lova za istraživanje isplati.. mislim, koji god linux da sam koristila uvek za neki program nešto omane. Moguće da sam nesposobna, mislim jesam, ali za široki spektar programa od vajbera do Latexa, sve sad ima na Win. I recimo cisco secure client, pa je tu putty za SSH, FileZilla, pa latex verzije za win kao Mic, praktično sve ono što se normalno radi u linux okruženju za ono što meni treba ima i na Win. Recimo neki programi za teorijsku hemiju takođe. Za Win je samo klikneš i ono se instalira, ubrzava značajno sve.. i tako.
ako nekad vidis meka kod nekog, pogledaj transmit i uporedi ga sa prepotopskom filezillom...zaboravices na win potpisujem :lol:

Meni je Windows 98 strašno nedostajao zbog Microprose igrice "The Majesty"
Napuštanje Windows XP mi je najteže palo.
A tu sam mogao da uradim onu virtuelizaciju, instaliram Win98 i sve drajvere i ponovo pokrenem "The Majesty".
Posle nije bilo šanse ni na Visti ni na Win7
Win8.x sam preskočio, Win9 je preskočio Microsoft, Windows 10 proglašen "špijunskim, nema šanse, itd" eto mene na Super-Špijunskom Windows 11, ubacio STEAM i igram "The Majesty HD" 64bit

Pogledajte prilog 1619477
Инсталирај Virtualbox и Win 98.

tis pijan definitivno :lol:
Dao si mi ideju, ionako sam malo pauzirao lekove da odmorim želudac, jetru i bubrege...
:p

1728029530926.png

Sleva nadesno - tamjanika ali "Sestre Aleksić" lepo ocenjene od stranih stručnjaka a od mene još bolje, pa onda mmmm, a ovo treće je varijanta Vranca samo sa resko sladunjavom završnicom.
Opet tu su i viskići ali nešto nije dan za njih a imam i likere,, hm... možda liker? Kome jager ne pomogne neće ni lekovi - 56 travke, gorki list 26 travke, sve leak vito uz krišku limuna i par kocki leda :lol:

Back