Koji je vaš omiljeni letnji recept?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šakšuka definitivno:
Iseckati sitno crni luk, dve babure i jednu ljutu zelenu papričicu, propržiti na maslinovom ulju, dodati beli luk i kratko još pržnuti, dodati oguljeni seckani paradajz iz konzerve (114din u maksiju), staviti začine (ja stavljam so, malo šećera zbog paradajza, biber, kumin, malo bosiljka, mlevena ili tucana ljuta paprika na kraju). Ostaviti da se krčka dok voda ne ispari malo i šakšuka se ne zgusne. Dodati 2 ili 4 jaja i ne mešati, da ostanu na oko, poklopiti da se jaja ispoširaju u tome. Kad su jaja gotova, servirati i posuti seckanim peršunom ili vlašcem.

Šakšuka definitivno:
Iseckati sitno crni luk, dve babure i jednu ljutu zelenu papričicu, propržiti na maslinovom ulju, dodati beli luk i kratko još pržnuti, dodati oguljeni seckani paradajz iz konzerve (114din u maksiju), staviti začine (ja stavljam so, malo šećera zbog paradajza, biber, kumin, malo bosiljka, mlevena ili tucana ljuta paprika na kraju). Ostaviti da se krčka dok voda ne ispari malo i šakšuka se ne zgusne. Dodati 2 ili 4 jaja i ne mešati, da ostanu na oko, poklopiti da se jaja ispoširaju u tome. Kad su jaja gotova, servirati i posuti seckanim peršunom ili vlašcem.
Ovo mi je zanimljivo. Moracu da probam - samo da izbacim sve ljuto jer nisam ljubitelj. I da ispremestam ponesto u redosledu i kolicinama. ;)

BLT sendvic (bacon-lettuce-tomato)

svez paradajz na kolutove
nekoliko listova sveze zelene salate puterice iscela
tanko secena slaninica res pecena da bude skroz suva i hruskava (ponegde u svetu je to imalo da se kupi i gotovo, inace bukvalno par minuta u tiganju)

sveza lepinja ili malo tostirana ili somun - na pola

naslagati redom paradajz, salatu, slaninicu (ja volim i mrvicak majoneza preko)

nikakvi dodaci vise (mada ko voli moze da zacinjava)

NJAM za Vruc Dan!

BLT sendvic (bacon-lettuce-tomato)

svez paradajz na kolutove
nekoliko listova sveze zelene salate puterice iscela
tanko secena slaninica res pecena da bude skroz suva i hruskava (ponegde u svetu je to imalo da se kupi i gotovo, inace bukvalno par minuta u tiganju)

sveza lepinja ili malo tostirana ili somun - na pola

naslagati redom paradajz, salatu, slaninicu (ja volim i mrvicak majoneza preko)

NJAM za Vruc Dan!
tu najbolje ide somun.Dobar je i potaz od bundeve i da se malo zalije bundevinim uljem,ne treba puno vremena

Evo jos jedan za vruce dane... sa mediterana. Omiljen obrok. Inace 'sirotinjska hrana'

Malteski recept: Hobz-biz-zejt U bukvalnom prevodu hleb sa uljem.

Maltezani koriste dve vrste hleba kad ovo spremaju - jedna vrsta je hobz (hleb) koji je kiseo beli hleb (sprema se bez kvasca) res pecen sa korice, ali mekan i pomalo zilav iznutra ili ftira - direktan ekvivalent nasa lepinja (ili somun), u mojoj izvedbi moze i ciabata hleb (malo suvkast pa da upije ulje)

- morska so
- malo limunovog soka
- maslinovo ulje
- pire od paradajza (ima kod nas u teglama, maltezani to zovu 'konzerva' zato sto je to tamo iskljucivo iz konzerve) - moze i paradajz pire iz tube - ne treba puno
- cipolla (crveni luk) - sitno seckana
- seckane masline (kako ko voli, originalno zelene ali moze i crne ili mesano)
- kapre
- iceberg salata - sitno seckana ali ne bas najsitnije - da bude sveza i hruskava.
- konzerva tune (bolja tuna bolji ukus - tuna u ulju, ne u 'vodici' ako je u vodici - ocediti)

u posudi izmesati sve - tunu (i ulje od tune), maslinke, kapre, zelenu salatu, luk, limun. (to je punjenje)
ostaviti u frizideru da malcice odlezi i sjedini se.

osnova:

- sa obe strane (gornje i donje parce hleba)

hleb poprskati sa malo maslinovog ulja i razmazati ulje ravnomerno
namazati tanak sloj paradajz pirea na hleb
posoliti i sipati jos malo maslinovog ulja preko paradajza

ubaciti 'punjenje' i jesti sveze - potrositi sve po mogucstvu (mada punjenje moze da izdrzi u dobrom frizideru i malo duze).

PAZI: MASNO je i CURI!
Ali osvezava i zasicuje.
i drzi ceo dan!

Poslednja izmena:

Back