Koji je glavni grad...

...planete zemlje? :) Je l' ima ona neka prava? Da li može da ima svoj (glavni) grad?
Ima dostra istraživanja na temu, ali ona neka nova podela kaže da u onoj baš prvoj kategoriji ("Alfa ++ gradova") su London i Njujork pa se oni kao lome za tu neku titulu glavnog grada Zemlje.
U drugoj (Alfa +) su recimo Pariz, Hong Kong, Šangaj, Sidnej, Peking, Singapur, Dubai i još jedan, itd.
Beograd, Zagreb i Mančester )koji ih je sustigao od 2022. su u grupi (Beta -").

Evo imate ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/Globalization_and_World_Cities_Research_Network

Онда отиђи и гледај га очима хришћанина из времена Цариграда.

........

1. Alphonse de Lamartine : „Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“

2. Pierre Loti : „Sveti Istanbule! Tvoje ime je najlepše ime od svih, koje mene prosto opčinjava“

3. Mustafa Kemal Atatürk : „Ovo je mesto gde se susreću dva sveta, blago turske kulture i grad koji neguje tursku naciju. Istanbul ima svoje mesto u srcima svih građana“

4. Napoleon Bonaparte : „Ukoliko bi svet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad“

5. Orhan Pamuk : „Mislim da je to možda generacijska stvar. Kada razgovaram sa mlađom generacijom oni me pitaju : „Gde je taj melanholični grad o kome Vi pričate ?“. Moj Istanbul je posebno mesto“.

6. Joseph Heller : „Istanbul je glavni grad sveta. Ne postoji rival u svetu u pogledu geografske lokacije“

7. Fatih sultan Mehmet : „Ili ću ja da osvojim Istanbul, ili će Istanbul mene“

8. Gerard De Nerval : „Istanbul je magičan pečat koji spaja Evropu i Aziju još od antičkih vremena. Bez sumnje, Istanbul je svakako najlepše mesto na svetu“

9. Edmondo De Amicis : „Istanbul, univerzalna lepota kojoj se pesnik i arheolog, diplomata i trgovac, princeza i mornar, severnjak i zapadnjak podjednako dive. Ceo svet misli, da je ovo najlepše mesto na svetu“
micika stvarno si si dala truda ali verujem da bi se recimo i za pariz isto dalo iskopati jako puno kvota poznatih ljudi, povjesnih ličnosti kojim bi pariz bio šta i tima istanabul. ili neki dr grad.

SAD je i dalje broj jedan po snazi, te bi Njujork, iako nije glavni grad, trebao po tom kriterijumu biti i glavni grad planete.

Ipak, ja bih tu uračunao i neke druge faktore, a Njujork je jedna rupčaga da je sramota da nas to reprezentuje.

Istanbul je takođe rupa i većina grada izgleda kao Beograd.

Ako spojimo sve u jedan - finansijski, saobraćajno, trgovinski i poziciono uz čistoću, uređenost, infrastrukturu, bezbednost i visok standard, verovatno je Singapur taj. Ipak, valjda ako nekog dočekujemo u glavni grad treba i da se nečim podičimo i da vidi nešto lepo i uređeno, a ne da se pita gde je to došao.

Njujork i Istanbul i nisu baš reprezentativni, osim ako ih strogo ne vodiš po određenim ulicama.

Međutim, što se tiče Singapura, postoji i manjak političkih i drugih sloboda, pa bih kao neki idealan miks svega, uz istoriju koju ima, kao prestonicu sveta na kraju ipak izabrao - Beč.

Не бих могао рећи да наша планета има само један главни град.
Pitanje se ni ne odnosi na civilizaciju i njene gradove nego na samu planetu i njenu prirodu. ("grad") uslovno rečeno. Pošto su se ljudi bez prava raširili po njoj kao da je njihovo, kao da i oni nisu njeni, a ne ona njihova, da li je ostalo malo mesta i za prirodu, za neki njen prirodni "grad" koji bi bio glavni za sve ljude. Pošto ljudi od prirode žive. Ali žele sve neprirodno.

Back