Онда отиђи и гледај га очима хришћанина из времена Цариграда.
........
1. Alphonse de Lamartine : „Ukoliko bi imali prava na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“
2. Pierre Loti : „Sveti Istanbule! Tvoje ime je najlepše ime od svih, koje mene prosto opčinjava“
3. Mustafa Kemal Atatürk : „Ovo je mesto gde se susreću dva sveta, blago turske kulture i grad koji neguje tursku naciju. Istanbul ima svoje mesto u srcima svih građana“
4. Napoleon Bonaparte : „Ukoliko bi svet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad“
5. Orhan Pamuk : „Mislim da je to možda generacijska stvar. Kada razgovaram sa mlađom generacijom oni me pitaju : „Gde je taj melanholični grad o kome Vi pričate ?“. Moj Istanbul je posebno mesto“.
6. Joseph Heller : „Istanbul je glavni grad sveta. Ne postoji rival u svetu u pogledu geografske lokacije“
7. Fatih sultan Mehmet : „Ili ću ja da osvojim Istanbul, ili će Istanbul mene“
8. Gerard De Nerval : „Istanbul je magičan pečat koji spaja Evropu i Aziju još od antičkih vremena. Bez sumnje, Istanbul je svakako najlepše mesto na svetu“
9. Edmondo De Amicis : „Istanbul, univerzalna lepota kojoj se pesnik i arheolog, diplomata i trgovac, princeza i mornar, severnjak i zapadnjak podjednako dive. Ceo svet misli, da je ovo najlepše mesto na svetu“