Koji hleb?

poruka obrisana

Ja sam medicinska sestra... :)
Doors of Perception je lekar...eto da razgranicimo ko je ko... ;)

Nisam isla zato sto sam vrlo svesno prihvatila cinjenicu da jedem i kada treba i kada ne treba i da jedem hranu koja izuzetno goji.
Kada sam sebi to priznala krenula sam da menjam nacin ishrane... ;)

I iskreno mislim da nema potrebe za komentarima tipa : mislim da je vreme da je malo iskritikujes sto ti kvari koncepciju''...jer svako ima pravo na svoje vidjenje i savet. :)

Poslednja izmena od moderatora:
J

Nisam isla zato sto sam vrlo svesno prihvatila cinjenicu da jedem i kada treba i kada ne treba i da jedem hranu koja izuzetno goji.
Kada sam sebi to priznala krenula sam da menjam nacin ishrane... ;)

Logicno. Verujem da je decko koji je trazio savet takodje resen da uspe i za to mu ne treba nutricionista, dijeteticar ili ko vec. A ako je problem u glavi, u nedostatku motivacije to je stvar za psihologa... Sa druge strane mozda neko nije dovoljno jak da istraje sam nego mu treba autoritet-dijeteticar/nutricionista koji ce ga nadzirati, ok onda ali to je druga stvar i ne treba svakog sa par kg viska odmah svrstavati u tu grupu.

I iskreno mislim da nema potrebe za komentarima tipa : mislim da je vreme da je malo iskritikujes sto ti kvari koncepciju''...jer svako ima pravo na svoje vidjenje i savet.

To je bila sala:mrgreen:

Pozzzz dobri ljudi!!
Zanima me nesto..ima me malo..hm..malo vise..ma dbeo sam, sta sada da zavlacim i uvijam :eek: E sad, mene hleb ubija i to znam! Nije mi problem da ga izbacim u potpunosti ali ni to nije resenje jer opet ga, sa druge strane treba jesti, a kod mene pojam 'umereno' ne postoji. Izbacio bih beli hleb, nema problema. Ali koji hleb jesti? Toliko ih ima na trzistu da to nije normalno. Rado bih jeo crni ali se zna da taj hleb boje i da je to najobicniji beli, sto znaci da opet jedemo jedno te isto samo plus aditivi. A na rafovima u radnjama hleba kakvog hoces u onim celofanima: razeni, dijet, sa ovim, sa onim..hajde ko ima iskustva neka me prosvetli i kaze sta je od ovoga stvarno dobro za ishranu i sta nema efekat na telo kao zdranje Njegovog Visocanstva Belog Hleba? Ili sam u potpunoj zabludi i sve je to isto?:sad2:

Ne smes da ga izbacis iz potpunosti.

Ja sam beli sava bas izbacio i ne jedem ga preko 15 god..tad kad sam skidao kilazu uz svaki obrok sam pio jogurt ili mleko..tad nije ni bio neki izbor razenih i integralnih..danas ima toliko zdravijih zamena za ono sto organizmu treba iz hleba sve je stvar navike i volje

Tako je. :ok:

Beli hleb donosi najvise kilograma i bez njega se itekako moze. :)

Tako je. :ok:

Beli hleb donosi najvise kilograma i bez njega se itekako moze. :)
Uglavnom stariji ne mogu jesti bez hleba nista cak ga jedu uz supu..shpagete..pirinac..krompir..i uz to ne pojedu uopste mnogo hrane..ali imaju po 100kg i ne kapiraju da je samo to problem i vecera kasno uvece pa odma u krevet
Ne jedes uopste nikakav hleb 15 god ?

:lol:pise sava..beli..i kad jedem neke u kojima ima nesto kvalitetno to je oko 100grama po obroku..bitno da nije gnjecav i da se s njim moze umakati..mnogo se bolje osecam i laganije kad pojedem 3 tanjira bilo cega bez hleba dok neko posle pola kile leba i tanjira variva moze samo u krevet na dremku

tad kad sam skidao kilazu uz svaki obrok sam pio jogurt ili mleko

Ovo je moj najveci problem i mislim da zbog toga uvek kuburim sa 2-3 kg viska:lol: Sve mogu da smanjim, izbacim ali jogurt uz dorucak, rucak i veceru nikako. I na kraju dodjem na to da dnevno unesem 500 kalorija samo od jogurta i to mora biti Kravica jer su oni malomasni bljak:dash:

Valjda ce se sad stvar malo regulisati jer sam uzela psa koji takodje obozava jogurt, pa se desavaju situacije tipa "ko je popio moj jogurt":mrgreen:

hm... ako jedem 1/2 kriške hleba u jednom obroku zanima me koja

bi to vrsta hleba bila od ovih koje možemo kupiti u našim marketima .... ?

Eeee,ovi nasi hlebovi u marketima.. cak i kada su napravljeni od kvalitetnih zitarica, toliko su nabijeni aditivima da je to horor :(
Dugo vremena sam pekla domaci hleb.. i mrzelo me jedan dan da pecem i kupim iz prodavnice.. ljudi, koja razlika...
Ali kada bih morala da biram koji je kupovni najbolji (a da moze da nahrani coveka samo od 1/2 kriske), to bi bio onaj nemacki, pljosnati hleb, tvrdi bez kvasca (zaboravila sam kako se zove). Ima ga osim u Biospajzovima i u Maksiju. Mada je i on pun onih E12345 stvari.

.......
Ali kada bih morala da biram koji je kupovni najbolji (a da moze da nahrani coveka samo od 1/2 kriske), to bi bio onaj nemacki, pljosnati hleb, tvrdi bez kvasca (zaboravila sam kako se zove). Ima ga osim u Biospajzovima i u Maksiju. Mada je i on pun onih E12345 stvari.

:think:

znači treba jesti bez hleba kad je takav - nikakav... zar zaista nema nijedne vrste bez tih aditiva, konzervansa i sl. otrova ?

zna li iko da li beli hleb rezan na kriške u celofan pakovanju (ima ga u našim marketima ne znam tačno ko ga proizvodi)
ima možda manje svih tih otrova pošto mu je rok trajanja samo 2 dana ?

ako bih da mesim hleb koji recept da koristim, količine sastojaka i tako to... pošto mi čukunbaba nije ostavila recept....

Ima mnogo raznih vrsta hlebova, imas gomilu recepata na podoforumu kulinarstva, koliko se secam ima jedna tema samo o hlebovima.

Ali evo jednog mog omiljenog recepta. Treba:
3/4 case mleka
malo tople vode (za kvasac, posle sve to zajedno ide u hleb)
3/4 pakovanja maslaca (mislim na onaj plavi imlekov)
kasicica secera
6 casa brasna (moze se uzeti 4 solje crnog a dve belog ili kombinovati po zelji, jedino ako je skroz crno brasno, onda moze malo gorkasto da ispadne)
1 kvasac
2 kasicice soli
volim da dodam po zelji seckane masline, origano i kari (zacin, ima ga i u obicnim radnjama, daje hlebu neverovatan ukus).

U loncu zagrejes mleko, maslac i secer, sve dok se ne otopi maslac. Bitno je da ne provri. Kad se otope, tu smesu sklonis sa strane i poklopis sa necim obavezno, da ostane toplo.

Kvasac razmutis sa malo mlake vode, tu doda malcice brasna i secera.
U drugoj posudi sipati DVE case brasna, dodati razmuceni kvasac, so, masline i ostale dodatke po zelji, i na kraju dodati i smesu sa mlekom, maslacem i secerom.

To sve pomesati, a onda POSTEPENO dodati ostatak brasna, sve dok se ne umesi testo koje se ne lepi za prste. Ako je lepljiva smesa i dalje, dodati jos malo brasna i preko tih navedenih 6 casa brasna.

Dakle, kada se umesi, prekriti i ostaviti da se dize jedno 45 min. Potom hleb premesiti i staviti u nauljene kalupe za pecenje (moze i obican pleh, ali je dobro da se sto TANJE formira, jer ce on rasti... ako ostane debeo hleb, kad jos dodatno naraste, ukoliko je previsoka temperatura pecenja, moze se desiti da ostane ziv iznutra). I tako na plehu ga ostaviti da raste jos jedno 45 min.
U principu, sto duze raste, to ce biti bolji.

Nakon toga, peci na 190 stepeni dok hleb doooobro ne porumeni. Kada se kucne nozem, treba onako tupo da se cuje kada je gotovo. Koliko dugo se pece, to zavisi od rerne do rerne. U originalnom receptu pise 45 min, dok ga ja ispecem za pola sata.

Kada se ispece, hleb se uvije u mokru krpu na jedno 10 min i saceka da se ohladi. Nije preporucljivo seci hleb dok je jos vreo, jer moze izgledati gnjecav i nepecen. Najbolje je kada malo odstoji.

Za dijetalnu varijantu povecati kolicinu crnog brasna, a umesto mleka staviti toplu vodu, i smanjiti kolicinu maslaca.

Ovako izgleda komplikovano kad se napise, ali to je stvar rutine. I nikad hleb ne ispadne u potpunosti kao prethodni, bar meni (nekad je reshiji, nekad je meksi), mada ja cesto u toku samog rada prilagodjavam recept, u zavisnosti od sastojaka. I mnogo je bitno pokusavati, normalno je da prvih par puta hleb ne uspe, treba steci osecaj za testo... A treba i voleti kuvati :heart: to je citava umetnost:) .

Eto, izvinjavam se na spamu:).

Postoje varijante i bez kvasca, samo od crnog brasna, hlepcici nalik na tortilje. U Indiji se zovu chapati:) . Ali nema sanse da sve opisem preko foruma kako se prave, to se mora videti uzivo. To je najzdravija varijanta za koju znam.

Ovo je moj najveci problem i mislim da zbog toga uvek kuburim sa 2-3 kg viska:lol: Sve mogu da smanjim, izbacim ali jogurt uz dorucak, rucak i veceru nikako. I na kraju dodjem na to da dnevno unesem 500 kalorija samo od jogurta i to mora biti Kravica jer su oni malomasni bljak:dash:

Valjda ce se sad stvar malo regulisati jer sam uzela psa koji takodje obozava jogurt, pa se desavaju situacije tipa "ko je popio moj jogurt":mrgreen:

:lol:pa sta znam meni nisu bljak i ne lepi mi se nista a obicno vise od litre popijem na dan..probaj vitalife sa 1%mm..ili ja pomesam s kefirom pola pola..mada ima i veze to s krvnom grupom koje namirnice goje..u svakom slucaju je bolje i zdravije od hleba;)

Razlika u kalorijama izmedju crnog,belog,polubelog hleba je zanemarljiva.
Postoji razlika u kvalitetu,tj. kolicini vitamina i minerala kojih je daleko vise u crnom,integralnom hlebu jer je brasno koje se upotrebljava za njihovu proizvodnju manje obradjeno.
Tako da koji god hleb da jedes,ako preterujes,nije dobro.
Idi u savetovaliste,dobices plan ishrane,pridrzavaj ga se i to ti je to.

Mislim da ''Klas'' ima kvalitetan hleb,ako pise crni hleb,jeste stvarno,jer danas svasta prodaju kao integralno pecivo :confused:

Poslednja izmena:
Taj nisam pila, probacu. Kako mislis ima veze s krvnom grupom koje namirnice goje?:think:

Pa u smislu da se neko goji od pojedinih namirnica a neko ih lakse vari..od nekih se osecas tromo od nekih lagano..ima dosta toga izgooglaj malo ako te ne mrzi

KRVNA GRUPA "O"

Karakteristike: lovac, mesojed, jak, samouveren, tip vođe

Jake strane: jak probavni sistem, jak imuni sistem, prirodna zaštita od infekcija, efikasan metabolizam

Slabosti: netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Usled preterane aktivnosti imunog sistema može se dogoditi da napadne sam sebe

Rizici: smetnje u koagulaciji, zapaljenske bolesti, zapaljenje zglobova, smanjena funkcija štitaste žlezde, čirevi, alergije

Profil ishrane: visok nivo belančevina, potrošnja mesa. Meso, riba, povrće, voće.

Ograničeno: žitarice, pasulj, leguminoze

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol, senf

Pomaže: morske alge, morska riba, so, džigerica, crvena mesa, kelj, spanać, brokoli

Dodaci ishrani: vitamini B i K, kalcijum, jod, slatki koren, morske alge

Telesne aktivnosti: intenzivna telesna aktivnost, kao aerobik, borilački sportovi, trčanje

KRVNA GRUPA "A"

Karakteristike: zemljoradnik, pravi vegetarijanac, promišljen, kooperativan, precizan

Jake strane: dobro se prilagođava promenjenoj ishrani i novim uslovima okoline. Lako metaboliše hranljive materije

Slabosti: osetljiv probavni sistem; ranjiv imuni sistem - otvoren prema infekcijama

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost, bolesti jetre i žuči, šećerna bolest tipa I

Profil ishrane: vegetarijanac - povrće, tofu (sir od soje), morska riba, žitarice, pasulj, leguminoze, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: meso, mlečne proizvode, lima pasulj, pšenicu

Pomaže: biljna ulja, jela od soje, povrće, ananas

Dodaci ishrani: vitamin B, C i E, folna kiselina, gloginje, ehinacea, kvarcetin, šareni čkalj

Telesne aktivnosti: mirne vežbe kao joga tai či

KRVNA GRUPA "B"

Karakteristike: nomad, uravnotežen, elastičan, kreativan

Jake strane: jak imuni sistem, prilagodljivost novoj okolini i novom načinu ishrane, uravnotežen nervni sistem

Slabosti: prijemčivost za autonomna obolenja i retke virusne infekcije

Rizici: šećerana bolest tipa I, hronični zamor, autoimune bolesti (lupus, multipla skleroza…)

Profil ishrane: uravnotežena ishrana, svaštojed: meso (ne pileće), mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: kukuruz, sočivo, lešnik, susamovo seme, heljdu, pšenicu

Pomaže: povrće, jaja, meso divljači, slatki koren, čaj

Dodaci ishrani: magnezijum, slatki koren, ginko, lecitin

Telesne aktivnosti: umerene telesne vežbe, na primer pešačenje, biciklizam, tenis, plivanje

KRVNA GRUPA "AB"

Karakteristike: zagonetan (savremeno stapanje A i B tipa), redak, harizmatičan, tajanstven

Jake strane: dobro se prilagođava savremenim uslovima. Veoma tolerantan imuni sistem, ujedinjuje prednosti grupa A i B

Slabosti: osetljiv probavni sistem. Preterano tolerantan imuni sistem može biti otvoren za infekcije. Negativno reaguje na okolnosti kako A tako i B tipa

Rizici: srčana oboljenja, rak, malokrvnost

Profil ishrane: mešovita ishrana - meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu (sir od soje), pasulj, leguminoze, žitarice, voće

Kura za mršavljenje:

Izbegavati: crvena mesa, lima pasulj, semenke, kukuruz, heljdu

Pomaže: tofu (sir od soje), morska riba, mlečni proizvodi, povrće, morske alge, ananas

Dodaci ishrani: vitamin C, gloginje, odoljen, šareni čkalj

Telesne vežbe: mirne telesne vežbe kao joga, taj či, kombinovane sa umerenim aktivnostima (pešaćenje, biciklizam, tenis)

Back