Koji firewall koristite...

Koji firewall koristite...

• Windows Firewall

• Zone Alarm

• Comodo

• Kerio Personal

• Outpost

• Sygate Technologies

• Bitdefender Firewall

• Symantec

• Prisma Firewall

• Norman Security

• McAfee

• Neki drugi

• Ne koristim firewall

• IS Firewall

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
U principu, svi firewall programi rade isti osnovni posao. Razlike su, recimo, u tome kako koji izgleda i u tome kakvu ima "komunikaciju" sa korisnikom. Neke firewall programe je dovoljno samo instalirati i kliknuti par puta Next, dok je kod drugih potrebno izvesno poznavanje mreža i moguće ga je podesiti u sitna crevca.
Takođe, današnji firewall programi u sebi imaju mnogo više od zaštitnog zida. Oni dolaze u paketu sa antivirusom, anti-spyware i drugim anti-ma za zaštitu od raznog malicioznog softvera. Da bi im proizvod bio što konkurentniji na tržištu, proizvođači softvera će u svoje Internet Security pakete napakovati trista čuda, thus tolika raznolikost :)

E sada se postavlja pitanje čemu služi taj vatreni zid kada ga probijaju i
neke najbenignije maliciozne stvari da to tako laički kažem?
Ja mu uopšte ne vidim svrhu.
Danas sam ovde čitala post jednog čoveka koji je napisao da je
mesecima nosio u kompjuteru neku malicioznu stvar koja
je opstala čak i preko tri zaštite (Anti M. vatreni zid antivirus).
Kako je to moguće?
I još sam nešto htela da pitam, kako je moguće da
antivirus prijavi malicioznu stvar a kada kreneš
da skeniraš komp ne nađeš ništa jer ako je prijavio
nešto onda valjda i mora da nađe to što je
prijavio sem ako to nešto što je prijavio nije
izlapilo usput?

Poslednja izmena:
Hmm.. Firewall, na primer, blokira portove koji su poznati da ih koriste određeni maliciozni programi, pa i ako se tvoj računar nekako zarazi, manje su šanse da se taj malware raširi ili da nekome otvori prolaz do tvog računara.
Ako koristiš firewall, verovatno si nekad primetila da iskače malo obaveštenje sa strane koje ti kazuje koji program pokušava da izađe na internet i preko kog porta, i ti imaš opciju da mu izlaz na internet dozvoliš ili zabraniš. To obaveštenje izlazi i kad maliciozni prog. pokuša nešto slično.

Hmm.. Firewall, na primer, blokira portove koji su poznati da ih koriste određeni maliciozni programi, pa i ako se tvoj računar nekako zarazi, manje su šanse da se taj malware raširi ili da nekome otvori prolaz do tvog računara.
Ako koristiš firewall, verovatno si nekad primetila da iskače malo obaveštenje sa strane koje ti kazuje koji program pokušava da izađe na internet i preko kog porta, i ti imaš opciju da mu izlaz na internet dozvoliš ili zabraniš. To obaveštenje izlazi i kad maliciozni prog. pokuša nešto slično.

Ja to nikada nisam videla na svome ekranu no hvala ti na razjašnjenjima, sada
mi je mnogo toga jasnije

Ja ne koristim nikakav firewall i nemam ga namjeru koristiti....potpuno mi je nepotreban....
wet.gif

Back