Koji dragi kamen predstavlja mesec u kojem ste rođeni i šta to znači?

SEPTEMBAR – SAFIR
Pogledajte prilog 1544475


Kamen rođenja u septembru je safir - dragulj koji se neguje hiljadama godina. „Safir“ potiče od grčke reči „sappheiros“, a plavi safir je jedan od najpopularnijih obojenih kamenja. Iako se izraz safir obično odnosi na plavu varijantu korunda (rubin je crvena sorta), ovaj kamen rođenja dolazi u duginim bojama. Takođe dolaze u ružičastoj, žutoj, narandžastoj, zelenoj, breskvi i ljubičastoj boji. Najtraženija boja fensi safira je retka i lepa Padparadscha - roze-narandžasti korund sa karakterističnom bojom lososa koja podseća na tropski zalazak sunca. Safiri su dugo bili povezani sa kraljevstvom i romantikom i takođe se kaže da simbolizuju vernost i dušu.

Safiri su među najizdržljivijim prirodnim elementima na svetu. Drago kamenje je ocenjeno na osnovu njihove sposobnosti da izdrži grebanje na osnovu sistema koji se zove Mohsova skala tvrdoće, a safiri dobijaju 9 od 10. Trajnost safira čini ih odličnim izborom za vereničke prstenje i drugi nakit koji planirate da nosite svaki dan . Safiri su jedno od najpopularnijih dragog kamenja za verenice danas.

Tokom istorije, različite kulture su safirima pripisivale mistične moći, uključujući nebeske moći, istinu, nevinost, mir i dobro zdravlje. U drevnim vremenima verovalo se da safiri štite svoje nosioce od zla. Zbog plave boje, koju su povezivali sa nebom, Evropljani su u srednjem veku verovali da safir leče očne bolesti i čuva čednost, uz pružanje drugih nebeskih blagoslova. Safiri su takođe korišćeni da simbolizuju plemenitost i vernost.
Ма све тачно :z;:
 

Back
Top