Koji dragi kamen predstavlja mesec u kojem ste rođeni i šta to znači?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
72.874
Kamen rođenja su dragulji koji su povezani sa mesecom rođenja, svaki kamen ima jedinstveno značenje i značaj. Jedna stvar koja je zajednička svakoj osobi, bez obzira kada je rođena, jeste da svako ima kamen koji predstavlja period rođenja osobe koji je obično mesec ili horoskopski znak. Kao horoskopski znaci, kada nekoga pitate „koji je vaš kamen po rođenju?“ gotovo uvek znaju odgovor. Danas ćete obično videti kamenje rođenja u komadima nakita kao što su prstenovi, privesci, narukvice ili minđuše kao podsetnici da slavite mesec svog rođenja tokom cele godine. Kameni rođenja su deo modernog društva i od davnina se veruje da je nošenje kamena simbol zdravlja i sreće.

Tradicionalno, svaki mesec je povezan sa jednim kamenom rođenja, ali ćete naći da neki meseci imaju više kamena rođenja. Ova činjenica stvara određenu zabunu, ali višestruke opcije za nekoliko meseci su stvorene kako bi se omogućile pristupačnije opcije pored tradicionalnog skupljeg kamenja. Rođeni kameni nose tajne, atribute i predanje koje su jedinstvene za svaki dragi kamen. Smatra se da nošenje kamenčića donosi sreću, dobro zdravlje i zaštitu.

1715194866691.png
 
JANUAR – granat
1715195069637.png


Granat je kamen rođenja za one koji su rođeni u januaru mesecu. Naziv „granat“ potiče od srednjovekovnog latinskog „granatus“, što znači „šipak“, u odnosu na sličnost crvene boje. Oni koji su rođeni u januaru imaju sreću da imaju lep i raznolik granat kao svoj kamen. Granati su obično crveni, ali takođe dolaze u izuzetnom rasponu lepih boja, uključujući ružičastu, narandžastu, žutu, ljubičastu i živopisnu zelenu. Postoje čak i granati koji menjaju boju od plave do ljubičaste pri različitom osvetljenju. Neki veruju da je prava vrednost kamena od granata njegova moć da nosiocu donese dobro zdravlje, bogatstvo i sreću.

Prema astrologiji, granat pomaže u uklanjanju negativnih osećanja i uliva veće samopouzdanje i mentalnu jasnoću kako bi promovisao kreativno razmišljanje i duševni mir. U srednjem veku se govorilo da granat može da zaštiti svog nosioca od loših snova i otrova, da leči depresiju, ublažava groznicu, krvarenja i upalne bolesti. Za granat se sada kaže da promoviše ljubav, romantičnu strast, senzualnost i intimnost. Označava večno prijateljstvo, poverenje, odanost i trajnu naklonost.
 
FEBRUAR - ametist

Image1.jpg


Ako ste rođeni u februaru, vaš rodni kamen je ametist – ljubičasta sorta kvarca koja pleni čovečanstvo milenijumima. Naziv „ametist“ potiče od starogrčkog, a znači „opijajući“. Drevni nosioci verovali su da ih dragi kamen može zaštititi od pijanstva. Zbog svoje boje nalik vinu, rana grčka mitologija povezivala je dragulj sa Bahusom, bogom vina.

Ametist se može naći u zbirkama kraljevskih porodica širom Evrope i Azije. Sada je nadohvat većine potrošača. Ako vam je rođendan u februaru, onda nošenje ametista može biti simbol ličnog osnaživanja i unutrašnje snage. Ametist je dragulj koji se tradicionalno poklanja za 6. godišnjicu braka. Takođe se verovalo da drži nosioca bistre glave i brzog uma u bitkama i poslovnim poslovima.

Ametist je sada postao dragi kamen poznat po meditaciji, miru, hrabrosti, unutrašnjoj snazi i jasnoći uma. Njihova lekovita svojstva uključuju delovanje kao prirodni oblik oslobađanja od stresa i privlače pozitivnu energiju, a istovremeno oslobađaju vaše telo negativnih emocija. Za njih se kaže da pomažu u jačanju imunološkog sistema i izlečenju svih neravnoteža koje leže u telu.
 
MART – AKVAMARIN

1715195475920.png


Akvamarin je kamen rođenja za mart. Ovaj dragulj je izuzetno tvrd kamen koji ima sjaj poput stakla. Porodica berila, uključujući kamenje rođenja akvamarina, evocira boje mora. Od duboke zeleno-plave do svetlih, blago zelenkasto plavih nijansi, fasetirani akvamarini su često bez inkluzija i bistri kao voda, simbolizujući čistotu duha i duše.

Akvamarin je dobio ime po starom latinskom izrazu koji znači "morska voda". Istorijski gledano, mornari i pomorci su koristili kamenje akvamarina kao zaštitni talisman za sreću i da bi ulili osećaj neustrašivosti pred licem epskog putovanja. Ovaj kamen je takođe poznat po tome što smiruje istrošene nerve jer kanališe umirujuće osobine morskih talasa.

Za akvamarin se kaže da snažno umirujuće utiče na odnose i osigurava dug i srećan brak. Otuda, zašto se smatra tako savršenim poklonom za posebne prilike i za proslavu 19. godišnjice braka. Akvamarin je najčešće svetlih tonova i kreće se od zelenkasto plave do plavo-zelene. Boja je obično intenzivnija kod većeg kamenja, a tamnije plavo kamenje je veoma vredno.
 
APRIL - DIJAMANT

1715195639767.png


Iskričavajući svojom unutrašnjom vatrom, dijamant je jedan od najtraženijih i najomiljenijih dragog kamenja na svetu. Oni rođeni u aprilu imaju sreću da ovaj blistavi dragulj nazovu svojim kamenom rođenja, simbolom jasnoće i snage. U stvari, dijamant je toliko jak da njegovo ime potiče od grčke reči „adamas“, što znači „nepobediv“ ili „nesalomiv“.

Kao dragi kamen sa najvišom ocenom na Mohsovoj skali tvrdoće, sa ocenom 10, dijamanti imaju jedinstvenu sposobnost da se seče i poliraju sa najvećim sjajem. Njihov neverovatan sjaj vekovima su plenili nosioce. Dijamanti dodaju svetlost i lepotu svakoj prilici; posebno venčanja.

Dijamanti simbolizuju nepobedivost, večnu ljubav i zauvek. Ima značajno značenje za one rođene u tom mesecu, za koje se smatra da pruža bolje odnose i povećanje unutrašnje snage. Oni koje privlači dijamant su jake, odlučne, ponosne i romantične prirode. Veruje se da nošenje dijamanta donosi i druge prednosti kao što su ravnoteža, jasnoća i obilje.
 
MAJ - EMERALD

1715195758778.png


Smaragd, kamen rođenja za maj, bio je omiljen milenijumima, evocirajući ponovno rođenje i obnovu. Ime „smaragd“ potiče od grčkog „smaragdosa“ preko starog francuskog „esmeralde“, što znači zeleni dragi kamen. Varijacije ove bogate zelene boje sugerišu umirujuće, bujne bašte. Legenda kaže da smaragd ima moć da svog vlasnika učini inteligentnijim i brzim, a nekada se verovalo da leči bolesti poput kolere i malarije. Danas je to dragi kamen koji se daje za 20. i 35. godišnjicu braka. Stari Rimljani su verovali da smaragd predstavlja Veneru, boginju lepote i ljubavi. Otuda je zelena boja vekovima bila boja lepote i stalne, bezuslovne ljubavi.

Dublja i živopisnija boja zelene označava vredniji dragi kamen. Najvredniji i najlepši smaragdi pokazuju intenzivnu plavičastu nijansu pored svoje smele zelene boje. Smaragdi, među najređim draguljima, skoro uvek se nalaze sa rođenim marama, takođe poznatim kao inkluzije. Neke inkluzije su očekivane i ne umanjuju vrednost kamena toliko kao kod drugih dragih kamenja.
 
JUN – BISER / ALEKSANDRIT

Ako duvate rođendanske sveće tokom meseca juna, imate dva prelepa kamena za rođendan: biser i Aleksandrit.

Biser


1715201277666.png


Za razliku od većine dragog kamenja koji se nalazi unutar Zemlje, biseri su jedinstveni jer su jedini dragi kamen koji se formira unutar živog bića. Oni se stvaraju unutar školjki. Neki biseri se prirodno nalaze u mekušcima koji naseljavaju more ili slatkovodne sredine kao što su reke. Međutim, danas se mnogi biseri uzgajaju na farmama ostriga koje održavaju uspešnu industriju bisera. Kultvisanii biseri dolaze u mnogo lepih boja, od bledo krem i bele do ružičaste, lila, zelene, zlatne, sive i crne. Postoje četiri glavne vrste kultiviranih bisera - Akoja, Južno more, Tahićanski i slatkovodni, svaki sa jedinstvenim kvalitetima koji ga odvajaju od ostalih.

Biseri su dugo bili povezani sa čistoćom, poniznošću i nevinošću. Dakle, može se reći da je značenje junskog rodnog kamena slatka jednostavnost. Kao takvi, biseri su se tradicionalno davali kao svadbeni poklon. Takođe se smatralo da biserni kamen ima korisna svojstva. U drevnom sanskritskom tekstu Atharvaveda, za bisere je rečeno da daju dug život i prosperitet. U Aziji se verovalo da biseri pomažu u ublažavanju probavne smetnje i krvarenja. Neki arapski lekari iz 19. veka izjavili su da biserni prah poboljšava vid, utišava nervni tremor i ublažava depresiju.


Aleksandrit

1715201229678.png


Aleksandrit je dobio ime po ruskom princu Aleksandru, koji je postao car Aleksandar II 1855. godine. Otkriven 1839. na knežev rođendan, glavni aleksandrit je pronađen u rudniku smaragda na Uralskim planinama u Rusiji. Verovalo se da kamen donosi sreću. Ovaj dragulj je izuzetno redak i vredan, a samim tim i veoma skup. Šri Lanka je danas glavni izvor aleksandrita, a kamenje je pronađeno i u Brazilu, Madagaskaru, Zimbabveu, Tanzaniji i Mjanmaru (Burma).

Ako volite magiju, volećete aleksandrit, takođe poznat kao „dragulj koji menja boju“. Aleksandrit je retka vrsta minerala hrizoberila koja menja boju pri različitom osvetljenju. Najcenjeniji su oni kamenčići iz aleksandrita koji pokazuju živo zelenu do plavičasto zelenu na dnevnom svetlu ili fluorescentnom svetlu, i intenzivnu crvenu do ljubičasto crvenu pri svetlu sa žarnom niti. Najveća ležišta aleksandrita prvi put su otkrivena 1830. godine na ruskim Uralskim planinama.

Veruje se da Aleksandrit obasipa ogroman prosperitet i sreću svog nosioca. Ovaj dragi kamen može ojačati vašu samodisciplinu kada vam je najpotrebniji. Nošenje aleksandritnog kamena pomaže osobi da prevaziđe profesionalne prepreke i teži ka časti. Publicitet, uspeh i prosperitet se smatraju predstavljenim na osobi koja nosi ovaj retki dragi kamen. Osim toga, aleksandrit se smatra i idealnim dragim kamenom i savršenim poklonom za 55. godišnjicu braka.
 
JUL - RUBIN
1715201522437.png


Rubin je julski kamen rođenja i jedan je od najpoželjnijih dragulja. Ime je izvedeno od latinske reči „ruber“, što znači „crvena“ – boja ljubavi, strasti, hrabrosti i emocija. Vekovima se ovaj dragulj smatra kraljem svih dragulja. Verovalo se da nošenje finog crvenog rubina donosi sreću svom vlasniku. Rubini su bili cenjeni posed careva i kraljeva kroz vekove, i do danas ostaju jedno od najcenjenijih dragog kamenja.

Najfinija boja kamena za juli je tamnocrvena sa primesom ljubičaste, koja se u trgovini naziva „golubovom krvlju“. Boja golubove krvi rubin crvena nije povezana sa bojom krvi goluba, već sa bojom oka belog goluba. Osim što je kamen za rođenje u julu, rubin se tradicionalno poklanja za 15. i 40. godišnjicu braka.

U drevnoj Indiji, rubin je nazvan „kraljem dragog kamenja“ zbog njegove retkosti, 9 na skali tvrdoće (drugi posle dijamanta), lepote i naizgled mističnih moći. Dugo povezan sa krvlju životne snage, rubin je bio simbol moći i mladalačke energije u indijskom nakitu. U prošlim vekovima, neki su verovali da ovaj kamen za juli može da predvidi nesreću ili opasnost, a drugi su tvrdili da će izlečiti upalne bolesti i smiriti bes. Veruje se da je onaj koji nosi rubin blagoslovljen zdravljem, bogatstvom, mudrošću i izuzetnim uspehom u srčanim poslovima.
 
AVGUST - PERIDOT
1715201658072.png


Peridot je kamen rođenja za one koji su rođeni u avgustu. Reč „peridot“ dolazi od arapskog „faridat“, što znači dragulj. Peridot je uglavnom svetlo zelene boje. To je jedinstveni kamen za rođenje jer je uvek nijansa zelene i nijedna druga boja. Ovaj avgustovski kamen je bio cenjen u mnogim drevnim i srednjovekovnim kulturama. Pojavio se u nakitu sveštenika još u drugom veku pre nove ere, a kasnije u putirima i crkvama srednjevekovne Evrope. Rodni kamen peridota se takođe vekovima koristio kao zaštitni talisman, štiteći vlasnika od zlih duhova i užasa noći. Peridot je dragulj koji se daje za proslavu 16. godišnjice braka.

U davna vremena verovalo se da je peridot dar majke prirode za proslavu godišnjeg stvaranja novog sveta. Kada se predstavlja kao poklon, kaže se da peridot nosiocu donosi magične moći i lekovita svojstva za zaštitu od noćnih mora. Takođe se kaže da uliva moć i uticaj. Peridot je povezan sa harmonijom, dobrim zdravljem, mirnim snom i mirom. Poznat kao kamen saosećanja, peridot smiruje bes dajući obnovu svemu. Takođe, veruje se da peridot pomaže u depresiji.
 
SEPTEMBAR – SAFIR
1715202670742.png


Kamen rođenja u septembru je safir - dragulj koji se neguje hiljadama godina. „Safir“ potiče od grčke reči „sappheiros“, a plavi safir je jedan od najpopularnijih obojenih kamenja. Iako se izraz safir obično odnosi na plavu varijantu korunda (rubin je crvena sorta), ovaj kamen rođenja dolazi u duginim bojama. Takođe dolaze u ružičastoj, žutoj, narandžastoj, zelenoj, breskvi i ljubičastoj boji. Najtraženija boja fensi safira je retka i lepa Padparadscha - roze-narandžasti korund sa karakterističnom bojom lososa koja podseća na tropski zalazak sunca. Safiri su dugo bili povezani sa kraljevstvom i romantikom i takođe se kaže da simbolizuju vernost i dušu.

Safiri su među najizdržljivijim prirodnim elementima na svetu. Drago kamenje je ocenjeno na osnovu njihove sposobnosti da izdrži grebanje na osnovu sistema koji se zove Mohsova skala tvrdoće, a safiri dobijaju 9 od 10. Trajnost safira čini ih odličnim izborom za vereničke prstenje i drugi nakit koji planirate da nosite svaki dan . Safiri su jedno od najpopularnijih dragog kamenja za verenice danas.

Tokom istorije, različite kulture su safirima pripisivale mistične moći, uključujući nebeske moći, istinu, nevinost, mir i dobro zdravlje. U drevnim vremenima verovalo se da safiri štite svoje nosioce od zla. Zbog plave boje, koju su povezivali sa nebom, Evropljani su u srednjem veku verovali da safir leče očne bolesti i čuva čednost, uz pružanje drugih nebeskih blagoslova. Safiri su takođe korišćeni da simbolizuju plemenitost i vernost.
 
OKTOBAR – TURMALIN / OPAL

Ljudi rođeni u oktobru imaju priliku da nose dva različita kamena. Turmalin je kamen rođenja za mesec oktobar, zajedno sa opalom.

Turmalin
1715202892431.png


Turmalin je novije oktobarsko rođenje. Ime potiče od singalske reči „toramalli“, što znači „kamen sa mešanim bojama“, jer često ima više boja u jednom kristalu. Vrlo malo dragulja odgovara blistavom nizu boja turmalina. Možda su zato drevni mistici verovali da ovaj oktobarski kamen može da inspiriše umetnički izraz - ima paletu boja za svako raspoloženje. Među najpopularnijim su ružičasti i crveni rubeliti, smaragdno zeleni „hromirani“ turmalini i neonsko zeleni i plavo-ljubičasti „paraiba“ turmalini. Zbog svog širokog spektra boja, turmalin se često mešao sa drugim dragim kamenjem.

Smatra se da različite boje turmalina imaju svoja lekovita svojstva. Veruje se da crni turmalin štiti nosioca i daje osećaj samopouzdanja. Ružičasti turmalin oličava ljubav i povezuje se sa saosećanjem i nežnošću. Zeleni turmalin promoviše hrabrost, snagu i izdržljivost. Turmalin se daje za proslavu 8. godišnjice braka. Uopšteno govoreći, veruje se da je turmalin odličan alat za energiziranje i balansiranje čakri. Turmalin pomaže u razumevanju sebe i drugih, podstiče samopouzdanje i smanjuje strah, a savremeni praktičari ga koriste za lečenje stresa i traume.

Opal
1715203022577.png


Veruje se da je naziv ovog, tradicionalnog oktobarskog rodnog kamena, nastao u Indiji (izvor prvih opala donetih u zapadni svet), gde se na sanskrtu zvao „upala“, „dragi kamen“. U starom Rimu, ovo je postalo „opalus“. Većina opala je cenjena zbog promenljivih boja u duginim nijansama – fenomenu poznat kao „igra boja“. Veruje se da nosiocu donosi sreću, zdravlje i ljubav.

U davna vremena, opal je bio poznat kao kraljica dragulja jer je obuhvatao boje svih drugih dragulja. Svaki opal je zaista jedinstven, jedinstven kao i naši otisci prstiju. Neki više vole umirujuće bljeskove plave i zelene boje; drugi vole jarko crvene i žute. Dok okrećete i pomerate opal, boja se igra i menja, dajući vam dragulj koji se može nositi sa mnoštvom ansambala.

Stari Grci su mislili da opali daju dar proricanja i zaštite od bolesti. Evropljani su dugo smatrali da je opal simbol čistote, nade i istine. Pre stotinama godina verovalo se da opal otelotvoruje vrline i moći svih obojenih kamenja. Opal je takođe kamen koji se daje za proslavu 14. godišnjice braka.
 
NOVEMBAR – CITRIN / ŽUTI TOPAZ

Novembarski rođendani imaju dve opcije za kamenje: citrin i žuti topaz. Poznato po prelepim žutim i narandžastim nijansama, oba ova dragog kamenja predstavljaju odlične opcije za svakodnevno nošenje!

Citrine
1715203175490.png


Rođeni kamen u novembru, citrin, za ovaj sjajni dragulj se kaže da je poklon od sunca. Naziv „citrin“, koji na francuskom znači „limun“, dobro se uklapa u njegov raspon boja od sočne žute do svetlo narandžasto-braon boje. Većina ljudi bira citrin na osnovu svojih ličnih preferencija, ali neki od najtraženijih citrinskih dragulja imaju jasnu, blistavu žućkastu do braonkasto crvenu boju. U davna vremena, citrin se nosio kao zaštita od zmijskog otrova i zlih misli. Danas je poznat kao trgovački kamen i povezan je sa uspehom i prosperitetom. Sa tvrdoćom od 7 po Mohsovoj skali, citrin je veoma izdržljiv protiv ogrebotina i svakodnevnog habanja, što ga čini lepom opcijom za veliki, nosivi nakit.

Ovaj dragulj je poznat i kao lekoviti kvarc, jer citrin podstiče vitalnost i energiju kod onoga ko ga nosi. Takođe se kaže da pokreće maštu i podstiče nove početke i prosperitet. U davna vremena, citrin se nosio kao zaštita od zmijskog otrova i zlih misli. Egipćani su među prvima otkrili žuti kamen i koristili su dragulje kao talismane. Iako se smatralo da se dodaje u dekorativne svrhe, kamen se takođe smatrao zaštitom. Danas je citrin poznat kao „trgovački kamen“ i povezan je sa uspehom i bogatstvom.

Žuti topaz

1715203311997.png


Žuti topaz pripada umetniku. Inspirišući kreativnost, novembarski kamen rođenja promoviše samoizražavanje. Žuti topaz takođe podstiče koncentraciju i duboko uvažavanje lepote. Štaviše, omogućava svom nosiocu da ostvari svoj pravi potencijal, kombinujući znanje i iskustvo kako bi proizveo mudrost. U skladu sa hrabrošću i samopouzdanjem koje pruža, žuti topaz nudi svom nosiocu snagu da živi život u skladu sa sopstvenim vrednostima. Pored toga, njegova vesela energija promoviše ispunjenje ličnih snova, kao i radost dele sreće drugih. Topaz je prilično izdržljiv sa ocenom 8 na Mohsovoj skali.
 
DECEMBAR – PLAVI TOPAZ / PLAVI CIRKON

Decembarski rođendani imaju dve opcije za kamenje: Plavi topaz i Plavi cirkon. Poznat po bogatim plavim nijansama. Ovo je razlog zašto novembarske bebe biraju bilo koji kamen.

Plavi topaz
1715203468768.png


Plavi topaz je istaknutiji kamen rođenja za decembar i prikazuje niz plavih oblika koje možete izabrati od bledih do dubokih. Naziv „topaz“ potiče od „topazios“, starogrčkog naziva za ostrvo Svetog Jovana u Crvenom moru. Veruje se da ovaj dragi kamen obezbeđuje dug život, lepotu i inteligenciju. Smatralo se da plavi topaz leči mentalne poremećaje i fizičke bolesti kako bi sprečio smrt u srednjem veku. Egipćani su ga nosili kao amajliju da bi ih zaštitili od povreda.

Plavi topaz, iako je sve zastupljeniji na tržištu, veoma retko se javlja u prirodi i često se proizvodi tretmanom belog topaza. Ovo se radi sa zračenjem i toplotom. Dve varijante tretiranog plavog topaza postale su dominantne na tržištu poznate su kao londonski plavi i švajcarski plavi topaz. Švajcarska plava je svetla i svetla u tonu. Ima umerenu zasićenost. London plava je veoma lepa tamnoplava sa umerenom do tamnom zasićenošću.

Za nekoga ko daje dar topaza, to je simbol vernosti i ljubavi. Može se koristiti za smirivanje ljutine pojedinca, izlečenje ludila, poboljšanje oslabljenog vida, ublažavanje napada astme i uspavljivanje onima koje izaziva nesanica. Neki kažu da ovaj kamen može pomoći u varenju i stimulaciji vašeg metabolizma.

Plavi cirkon
1715203575688.png


Plavi cirkon deli čast da bude decembarski kamen rođenja sa još jednim prelepim plavim kamenom. Iako cirkon zvuči kao neka vrsta sintetičkog materijala, u stvari nije. Plavi cirkon je prirodni kamen. Nažalost, ova konfuzija je štetno uticala na popularnost kamena - jer mnogi ljudi ne znaju da cirkon ima prirodno poreklo. To je zapravo najstariji mineral na zemlji, prema Gemološkom institutu Amerike.

Naziv „cirkon“ verovatno potiče od persijske reči „zargun“, što znači „zlatna boja“. Drugi ga prate do arapskog zarkun, što znači 'vermilion'. Cirkon je simbol čednosti, vrline i pouzdanosti i smatra se da štiti nosioca od negativne energije. Iz lične perspektive, to je kamen koji isceljuje i umiruje i može pomoći u čišćenju uma. Cirkon promoviše mudrost i može pomoći da vas podseti na želje koje ste možda zaboravili i podržite u pročišćenju vaših namera da se vratite tim željama.
 

Back
Top