Koje ullje da sipam u juga 55

• Začetnik teme Začetnik teme asuss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pricao je neko ovde o falš ulju, kada je radio servis za Audi A6 3.0TDI i stalno je imao problema sa motorom i na kraju se ispostavilo da je zbog falš Castrola bio problem. Zamenjeno ulje u Dojčenlendu i sve normalno radi. Nije ni čudo što, ko ima para, ide u inostrantsvo i servisira auto.

vd:
nije problem sa orginalnim uljima. svako markirano ulje 15W40 i zamena na 5kkm je dovoljno dobro za Yuga.
problem je što kod nas ima falš ulja koja sa orginalima imaju zajednički samo natpis.

Bas tako! Zato sam ja predlozio Lukoil, jer je neverovatno jeftino, a sigurno original, a po recima strucnjaka, i vrlo kvalitetno.

Da nisam lupio bez veze, evo vam par linkova, to je blog cuvenog STALKER-a, koji ima sta da kaze u vezi ulja, a nije samo prazna prica, vec cinjenice. Prelistajte malo, a prvo probajte da procitate da vidite sta covek kaze o Lukoil uljima i imajte na umu da sa ovim uljem mozete biti sigurni da ste kupili original:

http://motornaulja.blogspot.com/2009/12/lukoil-prvi-deo-lukoil-part-one.html

http://motornaulja.blogspot.com/2009/12/lukoil-drugi-deo-lukoil-part-two.html

a ova strana je za sve vozace, sa akcentom na Srbiju:

http://motornaulja.blogspot.com/2010/01/10-najcescih-pitanja-o-motornim-uljima.html

Ne, nije sa ovog foruma. Ustvari, mislim da nije na ovom forumu, ali ga ima na par njih vezanih za automobilizam, logicno, pa je mozda dobro mesto da pitate coveka: cbc.rs, forum gde se cesto pojavljuje i ima svoju sekciju o uljima, ali mozes da ga pitas i na blogu njegovom, mislim da ce odgovoriti. Mada, sta je sve covek napisao, ako uspes deo toga da procitas (ukljucujuci i arhivu), tesko da ces pitati nesto sto vec nije rekao :)

И моја маленкост возика матор ауто на гас, додуше није Југо, али мислим да је принцип сличан. Када сам први пут хтео да му мењам уље распитивао сам се које и где купити, На пампуру за уље (на мотору) произвођач је препоручио Елф и Шел. Онда сам почео да се распитујем где да купим Шелово уље са сигурношћу да је оригинал (пошто мотор такође није трошио уље). Окренуо сам званичног заступника Шела за Србију (фирма је из Лазаревца), и питао их да ли је уље које се нуди у Темпу оригинал, потврдио ми је да раде са Делтом и да је то њихово уље. Ево пуне 4 године купујем искључиво тај Шел Хеликс (минерално уље) за моторе на ТНГ и мотор се понаша као када сам га купио, ако се одлучиш за куповину у Темпу је викендом попуст 10% тако да те то паковање од 4л изађе негде око 1600 динара, јесте нешто скупље него многа друга брендирана уља на тржишту али за ту разлику од око 700 динара имаш бар какву-такву гаранцију да је реч о оригиналном производу...

A sad ozbiljno-sto kvalitetnije ulje kupis duze ce ti trajati motor,naravno to zavisi i od drugih faktora.
Primer:drugar je imao Yugo 45 i od prvog dana sipao Optimu,vozio ga je ko po jajima i nikad nije presao 80 km/h i ja ga kupio jer je tako vozen i cuvan ali........na 64k km sam morao da radim generalku.
Drugi drugar je imao istog takvog Yuga 45 iz iste godine i od prvog dana mu je sipao Castrol GTX3 i peglao ga stalno i isao cesto i maksimalnom brzinom,presao 130k km i tako ga i prodao i sledeci vlasnik bio zadovoljan.
Ovo je dokaz koliko znaci dobro ulje u motoru.
I za sve forumase jedno obavestenje-sipajte u vasa vozila sto kvalitetnije ulje kao sto je Motul,jeste malo skuplje ali ce vase vozilo da radi mnogo lepse i tise i imace laksi start.

Cek,cek,cek...
Lako je pljuvati domace ulje,al pitanje je koju optimu je sipao drugar... za starije jugice je najbolje sipati Optima Long Life(cena
je oko 350 din/L,al si bar siguran da je to originalno ulje).A i ne vidim zasto nije dobro,moja 45-ica presla 100 000 na to ulje,a
ide na gas 3 godine(isao je motor i dalje,al je poceo da trosi ulje).Ulje menjam na 5000km,a servisi kazu da moze i 7-8000,mada ja to bas ne isprobavam.
Sad je motor 55-ica,prepakovan i ne trosi ulje.
Al ljudi,budite realni... koje god ulje da se sipa u juga,falice ga,uglavnom jer ti motori nisu dobro upakovani.Ok je da fali 0,5-0.7 L ulja
od menjanja do menjanja,na motoru tog godista i to uglavnom zato sto to ulje iscuri kroz dihtunge i semeringe...
Sipaj tu optimu i ne brini.

vd:
nije problem sa orginalnim uljima. svako markirano ulje 15W40 i zamena na 5kkm je dovoljno dobro za Yuga.
problem je što kod nas ima falš ulja koja sa orginalima imaju zajednički samo natpis.

Konacno pametan odgovor :klap:
Slazem se potpuno sa ovim...
Nisu mi jasni ljudi koji kazu da je svaki auto bolji od juga,pritom nabrajaju mladja vozila vise klase od juga... da ne pominjem da se tim vozilima pridaje veca paznja i tacnost servisa,nego,recimo,rodjenoj familiji...
A u juga trpas sta stignes,vozis kako stignes... i gle,nije dobar :dash:
a jeeeeeel... pa probaj da promasis servis za par hiljada km nekom stranom vozilu... da vidimo kako ce da reaguje.....
***,vektra mi primila malo vazduha u sistem za dovod goriva,jedva je upalih...

Ja sipam modričko polusintetičko, zamjena ide na 7.000km. U novo auto treba sipati ulje koje proizvođač preporuči jer je to ulje razvijano na taj način (npr. Reanult preporučuje elf, citroen esso...). U starija vozila od 15 godina modriča. Ja sipam polusintetičko iz modriče, ne troši ga uopšte a dobro motor radi. Ono ulje u crnoj boci je katastrofa, izbjegavati.

Back