Koje ulje sipate u vas automobil i koji auto vozite?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A marke ulja?Clio 5w-40
mazda 10w-40
polo 10w-40
audi 5w - 30
A marke ulja?
Pa sto onda pomenu Total?
Ja sam Total sipao u Fiat iako fabrika preporucuje Seleniu ali onda nisam rekao "sipam ono koje je specificirano od strane proizvodjaca".
Znamo za tvoja tri auta ali ni u jedan ne ide Total po fabrickoj specifikaciji.
Inace na dosta kola ja ne sipam ulje koje je fabrika preporucila nego neko drugo ulje za koje sam cuo samo reci hvale pa tako to moze da bude Castrol ili Motul a bitna je gradacija mada i tu se ne drzim ponekad fabricke specifikacije jer npr. po specifikaciji ide ulje 5-30W a auto je presao vise od 150k km i posto je to ulje veoma retko ja mu sipam za broj manje 5-40W. Uostalom ta oznaka sluzi za temperaturne razlike a kod nas je bilo dovoljno i 15-40W ali posto se ono ne pravi u sintetickoj bazi nego samo u mineralnoj onda ne ide u novija kola za koja fabrike kazu da ide sinteticko ulje u njih.
Do pre 20 godina su ulja bila mahom mineralna a sinteticka mnogo skuplja i retko ko ih je i sipao a danas je to standard.
A jel bas mora da se sipa ono ulje koje proizvodjac propisuje.Sta fali ako u klia umesto elf sipam mibil?
a onda se ljudi cudili sto su auta crkavala na 50-80tkm, a ovi jugici 904 na 30-40
a kad sam uzeo prvi normalan auto 97me, fiat tipo, sipao modricu, hc power, potjerao ga uzbrdo, ono smrdi sve, kao spaljeno.
izbacio modricu, sipao valvolin, nista, preporodio se motor
Ziva istina.
Moj drugar je sipao Modricino ulje u Yugo i posle penzionerske voznje i 64k km dosla je na red generalka dok je drugi kolega sipao Castrol i peglao ga za sve pare i na 130k km je saputao i dalje.
Evo danas je moj kupac sipao u New Cromu ulje 5-30W Total a ne preporucenu Seleniu koja je bukvalno duplo skuplja.
Sigurno je da ce ovo ulje sa dve zamene biti daleko bolje nego Selenia na jednoj.
Zato kupis ulje na pumpi, npr. Gasprom G energy ili Lukoil, koja su dosta dobrog kvaliteta i nemas brige da li si kupio fals ulje ili ne,