Koje ulje sipate u auto

• Začetnik teme Začetnik teme asuss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa sto onda pomenu Total?
Ja sam Total sipao u Fiat iako fabrika preporucuje Seleniu ali onda nisam rekao "sipam ono koje je specificirano od strane proizvodjaca".
Znamo za tvoja tri auta ali ni u jedan ne ide Total po fabrickoj specifikaciji.
Inace na dosta kola ja ne sipam ulje koje je fabrika preporucila nego neko drugo ulje za koje sam cuo samo reci hvale pa tako to moze da bude Castrol ili Motul a bitna je gradacija mada i tu se ne drzim ponekad fabricke specifikacije jer npr. po specifikaciji ide ulje 5-30W a auto je presao vise od 150k km i posto je to ulje veoma retko ja mu sipam za broj manje 5-40W. Uostalom ta oznaka sluzi za temperaturne razlike a kod nas je bilo dovoljno i 15-40W ali posto se ono ne pravi u sintetickoj bazi nego samo u mineralnoj onda ne ide u novija kola za koja fabrike kazu da ide sinteticko ulje u njih.
Do pre 20 godina su ulja bila mahom mineralna a sinteticka mnogo skuplja i retko ko ih je i sipao a danas je to standard.

Unico filteri iz Bosne su u vlasnistvu MANNa, zato si dobio MANN iz Bosne. Ja korisitm Bosch, to sam mogao da nadjem, inace ne pravim razliku, samo da je neki kvalitetniji, a ne kineski i turski od 200 dinara.

Ulje sipas po specifikaciji, prvo gledas viskozitet, pa posle API/ACEA oznaku i da li ima nekih sertifikata proizvodjaca, npr. za Gasprom G Energy F synt koji ja sipam, viskozitet je 5-40, ACEA A3/B4, API SM/CF. MB 229.3, VW 502 00/505 00, BMW LL-01,Porsche, a za Alfu se zahteva SL/CF, tako da prakticnosipam kvalitetnije ulje nego sto se zahteva.

Dule, ako auto ima DPF onda mora 5w-30 zbog DPF-a. Kad se izvadi DPF mozes da sipas 5w-40.

Proizvodjac ulja je totalno nebitan, jer svaka farbika preporucuje ulje one s kojom saradjuje, pa tako Reno preporucuje ELF, Pezo/Citroen Total, inace ELF je valjda u Total-ovom vlasnistvu ili obrnuto, Italijani Seleniu, Japanci Eneos, itd.

Pa sto onda pomenu Total?
Ja sam Total sipao u Fiat iako fabrika preporucuje Seleniu ali onda nisam rekao "sipam ono koje je specificirano od strane proizvodjaca".
Znamo za tvoja tri auta ali ni u jedan ne ide Total po fabrickoj specifikaciji.
Inace na dosta kola ja ne sipam ulje koje je fabrika preporucila nego neko drugo ulje za koje sam cuo samo reci hvale pa tako to moze da bude Castrol ili Motul a bitna je gradacija mada i tu se ne drzim ponekad fabricke specifikacije jer npr. po specifikaciji ide ulje 5-30W a auto je presao vise od 150k km i posto je to ulje veoma retko ja mu sipam za broj manje 5-40W. Uostalom ta oznaka sluzi za temperaturne razlike a kod nas je bilo dovoljno i 15-40W ali posto se ono ne pravi u sintetickoj bazi nego samo u mineralnoj onda ne ide u novija kola za koja fabrike kazu da ide sinteticko ulje u njih.
Do pre 20 godina su ulja bila mahom mineralna a sinteticka mnogo skuplja i retko ko ih je i sipao a danas je to standard.

slazem se . Gradacija je najbitnija marka manje-vise. Najbitnije je da je ulje novo tj da se redovno menja.

- - - - - - - - - -

A jel bas mora da se sipa ono ulje koje proizvodjac propisuje.Sta fali ako u klia umesto elf sipam mibil?

ne fali nista. samo prati da bude ista viskoznost tj ako ti na cepu od ulja na motoru ili u servisnoj pise tipa 5W30 sipaj 5W30 od kojeg god hoces drugog proizvodjaca.

Ziva istina.
Moj drugar je sipao Modricino ulje u Yugo i posle penzionerske voznje i 64k km dosla je na red generalka dok je drugi kolega sipao Castrol i peglao ga za sve pare i na 130k km je saputao i dalje.
Evo danas je moj kupac sipao u New Cromu ulje 5-30W Total a ne preporucenu Seleniu koja je bukvalno duplo skuplja.
Sigurno je da ce ovo ulje sa dve zamene biti daleko bolje nego Selenia na jednoj.

a onda se ljudi cudili sto su auta crkavala na 50-80tkm, a ovi jugici 904 na 30-40
a kad sam uzeo prvi normalan auto 97me, fiat tipo, sipao modricu, hc power, potjerao ga uzbrdo, ono smrdi sve, kao spaljeno.
izbacio modricu, sipao valvolin, nista, preporodio se motor

Ziva istina.
Moj drugar je sipao Modricino ulje u Yugo i posle penzionerske voznje i 64k km dosla je na red generalka dok je drugi kolega sipao Castrol i peglao ga za sve pare i na 130k km je saputao i dalje.
Evo danas je moj kupac sipao u New Cromu ulje 5-30W Total a ne preporucenu Seleniu koja je bukvalno duplo skuplja.
Sigurno je da ce ovo ulje sa dve zamene biti daleko bolje nego Selenia na jednoj.

E al mi sad imamo drugi problem. Kopiraju se Mobil 1 i Totalova ulja tj falsiraju i prodaju neka druga u tim pakovanjima.

Koliko ja znam skoro sva ulja se falsiraju sem Motul-a.
Zato ga uglavnom i koristim a posebno u vozilu koje znam da cu zadrzati pa tako moj motocikl Suzuki od prvog dana podmazuje se tim uljem.
2zgbzo0.jpg

Ne znam da li je tema jos uvek ziva.Radi se o tome, imam jugo 45 sa 110 hiljada predjenih.Od predjenih 35 hiljada sam koristio optima long life 20\60.Motor na iberu duva crni dim I trosi oko 1l na 1000km.Planiram da ga vozim do sledeceg leta I posle kupim drugi auto. Moje pitanje je da li sipati neki aditiv kako bih smanjio dimljenje iz ibera koji mi bas smeta ili mozda sipati seleniu hpx 10\50, kazu da je dobro ulje za takve motore , e sad pitanje je da li ce ista imati efekta posle ovog gustog long life.Da li je selenia hpx bolje ulje od long life za te istrosene motore

Poslednja izmena:

Back