Koje su svetle a koje tamne strane empatije?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.908
a-sympathy-greeting-card-centered-around_kvURvVGOTHCJQiAmfh-71g_PAM6NyiNT_ex4enjnCGfSA.jpeg
Empatija spada u pozitivne osobine i svako od nas to misli. Ali..posmatrano iz ugla psihologije empatija ima i svoje svetle i svoje tamne strane.

Zdrava, svetla strana empatije donosi :

Povezanost sa drugim ljudima, podršku i saosećanje, smanjenje konflikta, emocionalnu inteligenciju, altruizam.

Nezdrave, tamne strane empatije su kada se pređe granica. Tada dolazi do emocionalne iscrpljenosti. Preveliko saosećanje može dovesti do tzv. „empatijskog sagorevanja“ — osećaja preplavljenosti tuđim emocijama.

Ljudi skloni visokoj empatiji često zanemaruju sopstvene potrebe da bi udovoljili drugima. U nekim situacijama, prevelika empatija može otežati donošenje objektivnih odluka.

Kada previše brinemo o drugima i želimo da im, na svaki način, pomognemo tuđu patnju doživljavamo kao svoju i to vodi ka anksioznosti i depresiji.

Kako prepoznajete kada vaša empatija prelazi u iscrpljenost?

Da li je empatija naučena ili urođena osobina?

U celini se slažem sa tvojim postom. Samo ne znam kako se preterana empatija smanjuje, tj kako mogu da je smanjim na minimum?
Nije lako, bar meni nije. Trudim se da vide gledam i cuvam sebe jer sam u nekim situacijama videla da ce me moja saosecajnost
odvesti u preveliku brigu a samim tim i u problem. Kazem sebi - cuvaj i misli na sebe ;)
Deluje jednostavnije nego sto jeste, ali mora tako.
Sebi treba da budes najbitnija ali naravno i da imas empatiju za druge, empatiju koja te ne iscrpljuje i ne zamara.

Empatija spada u pozitivne osobine i svako od nas to misli. Ali..posmatrano iz ugla psihologije empatija ima i svoje svetle i svoje tamne strane.

Zdrava, svetla strana empatije donosi :

Povezanost sa drugim ljudima, podršku i saosećanje, smanjenje konflikta, emocionalnu inteligenciju, altruizam.

Nezdrave, tamne strane empatije su kada se pređe granica. Tada dolazi do emocionalne iscrpljenosti. Preveliko saosećanje može dovesti do tzv. „empatijskog sagorevanja“ — osećaja preplavljenosti tuđim emocijama.

Ljudi skloni visokoj empatiji često zanemaruju sopstvene potrebe da bi udovoljili drugima. U nekim situacijama, prevelika empatija može otežati donošenje objektivnih odluka.

Kada previše brinemo o drugima i želimo da im, na svaki način, pomognemo tuđu patnju doživljavamo kao svoju i to vodi ka anksioznosti i depresiji.

Kako prepoznajete kada vaša empatija prelazi u iscrpljenost?

Da li je empatija naučena ili urođena osobina?

Само ћу рећи да немам проблема са исрпљењошћу у вези емпатије. ;)

Back