Pogledajte prilog 1711524
Upis kod matičara prilikom venčanja poslednjih godina može biti i zbunjujući.
Nije retkost da žena ne želi da se odrekne devojačkog prezimena pa na svoje doda muževljevo.
Dešava se i da želi zadržati samo svoje, ali i to da muž želi uzeti ženino prezime.
Ranijih godina “podrazumevalo” se da žena prilikom venčanja prihvati muževljevo prezime, a da
se odrekne svog devojačkog...Zna se da je tradicionalna praksa menjanja prezimena žene prilikom
udaje značila gubljenje identiteta žene. To je značilo i njeno potpuno utapanje u novu porodicu i
prihvatanje novih pravila, znak ograničenja slobode i samostalnosti. Danas je došlo do značajne
emancipacije žena, pa i u pogledu zadržavanja prezimena tokom udaje. Pa tako, danas svaka
žena ima više mogućnosti da se odluči kako će se prezivati i kako će njeni dokumenti izgledati.
Zadržavanje prezimena znači očuvanje dostojanstva žene, njene ravnopravnosti i slobode.
Tradicija se menja u svemu pa i u zadržavanju prezimena žene prilikom udaje. Postoje i slučajevi
gde žene dodaju svoje devojačko prezime deci.
Ima slučajeva da muž uzme prezime svoje žene, za šta mnogi smatraju da je to neka vrsta
“egzibicionizma” ili izraz “ljubavne zaslepljenosti” ili “osveta” roditeljima”...
Čudno je zadržavanje muževljevog prezimena posle razvoda, a ima i takvih slučajeva... Ne znam
da li je to pokazatelj potpunog gubitka identiteta i dostojanstva, iako može biti praktično dok su
deca mala i žive sa majkom.
Mnogo je žena koje ne mogu zamisliti da se prezivaju drugačije... Ima i onih koje su po svom
prezimenu prepoznatljive, a kod nekih ima i uticaja od strane roditelja, ukoliko nemaju mušku
decu, pa da se ne bi “loza ugasila”.
Razlozi su brojni, a neke žene imaju ovakav stav stav:
“Nije mi važno to. Bitno je da smo srećni i zadovoljni.”
“Ne treba žena da menja prezime, treba da bude ono što jeste.”
“Mislim da ne treba da se odrekne svog prezimena. Treba samo
da doda muževljevo.”
Ipak, mnogo je onih koje su rekli da žena treba da promeni prezime posle venčanja, tj. da se
odrekne svog devojačkog i da prihvati muževljevo...
U svakom slučaju, mišljenja su podeljena.