Koje marke ssd-a kupiti 🙋

Cak i profesionalni IFixit ne moze da utvrdi o cemu je rec , samo su ostavili part number.

https://www.ifixit.com/News/46884/m1-macbook-teardowns-something-old-something-new

Here’s the complete roster of chips we found in both these machines:

• Apple M1 SoC (Main die + 2x Hynix 4GB LPDDR4X 4266 MHz ICs)
  • Intel JHL8040R Thunderbolt 4 Retimer (x2) (basically a Thunderbolt 4 extender/repeater)
  • (Western Digital/SanDisk?) SDRGJHI4 – 128GB Flash storage (x2)
  • Apple 1096 & 1097 – Likely PMICs
  • Texas Instruments CD3217B12 – USB and power delivery IC
  • Apple USI 339S00758 – Wi-Fi 6/Bluetooth 5.0 module
  • Winbond Q64JWUU10 – 64 Mb serial flash memory
  • Renesas 501CR0B
  • Intersil 9240H1 (also seen in 2019 MBP 13”)
  • National Semiconductor 4881A07
  • Siliconix 7655 – 40A battery MOSFET

Ako su lemljeni onda treba da budu bas pouzdani i vrh, a koji su tacno ,ne znam ....znam da je Apple imao fail sa butterfly tastaturom ....tako je to kada hoce da izmisljaju toplu vodu.
Pa treba i da budu otvoreni i kazu sta su stavili ... cemu tajna pa nije vojni uredjaj.

Ajde u Pro modelima mozda su i stavili MLC , nista nije strasno sto je TLC nand , to ce da izgura pogotovo sto je proces odavno zreo nego sto se prave mutavi i precenjuju te uredjaje.
Ali rikne , cao ... nema popravke pogotovo jos ako izadje iz garancije , 2god

Ugradio sam na kraju samsung 970 evo plus, temp je malo veća, stari sata ssd je bio na oko 33C a ovaj je oko 40 idle.
ako bude trajao 7 godina kao ovaj 850evo puna kapa.
dosta je brži u testovima.

ugradnjom NVMe ssd iskljiuči se jedan sata slot na ploči.

samsung970evoplus.jpg

Ugradio sam na kraju samsung 970 evo plus, temp je malo veća, stari sata ssd je bio na oko 33C a ovaj je oko 40 idle.
ako bude trajao 7 godina kao ovaj 850evo puna kapa.
dosta je brži u testovima.

ugradnjom NVMe ssd iskljiuči se jedan sata slot na ploči.

Pogledajte prilog 1189630
То је ок температура. Ево, мој рачунар три часа ради и показује:
сам.PNG

док CrystalDiskInfo каже 41 степен. До 55 степени каже да је нормална температура а до 85 допуштена.
Тако да му је тих 40 златна средина.
Одличан диск, једино тај маркетинг у коме каче да је MLC.

5-4-768x536.jpg

То је ок температура. Ево, мој рачунар три часа ради и показује:
Pogledajte prilog 1189879
док CrystalDiskInfo каже 41 степен. До 55 степени каже да је нормална температура а до 85 допуштена.
Тако да му је тих 40 златна средина.
Одличан диск, једино тај маркетинг у коме каче да је MLC.

Pogledajte prilog 1189889

Pregreva se to dosta ,meni posle par sati 34c ...i po ceo dan da radi ne prelazi tu temperaturu ...

Nemam SSD ,imam klasican hard disk na pro..do 35c je bilo maksimum nikada nije prelazilo.
Druga je prica ssd 2.5 , daleko vece kuciste i unutra je generalno dosta prostora slobodno.
Sami ti stariji ssd-ovi se daleko manje greju nego m2 nvme.

Bukvalno ssd 2.5inca se maximalno zagreje kao nvme koji je u stanby rezimu , znaci bez opterecenja.
NVME se greju kao procesori lol

Na kraju mozes samo da ga bacis ...da nosis po nekim "spejcijalizovanim" lopovskim servisima ....sve su iskomplikovali ..ne samo za racunare nego i za automobile i ostale uredjaje koji su nekada radili decenijama..
A specijalizovani servisi samo gurnu u rernu na 250° to proradi, naplate 100-200 evra i čim doneseš kući odmah crkne. Mene su tako odradili u onoj pc klinici svojevremeno.

Poslednja izmena:
A i kod vecine je los fw , secam se bas kada se prva serija A400 pojavila da su imali ocajne fw ...
Nisu samo oni , vecina fura tlc mem i losije kontrolere , jbg za te pare ne mozes da se zalis , evo pokrenuo ovaj matoriji komp gde imam taj kingston , nije ni puno radio.
I na vrhunskom ssd-u gde je sistem , za svaki slucaj drzati backup na nekom hdd-u, nikad ne znas...

Pogledajte prilog 976139
Купиш WD black и миран си, какав ssd.

Back