Koje drvo ne bi trebalo da se sadi u blizini kuće

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.800
Naši stari verovali su u moć biljaka i duboko poštovali predanja iz daleke prošlosti koja su nasledili o njima i neke biljke su smatrali losim,
za koje su verovali da predviđaju nesreću ili makar da ih se treba čuvati i nikako ih ne saditi u dvorištu

Bagrem

bagrem.jpg

Bagrem nije dobro drvo. Stari kažu da ne treba da bude blizu kuće. Stari su bagrem zvali "nerod" ("bez roda"), a kalemljenje ovog drveta smatrali su skrnavljenjem.

Breza
Srbi veruju da je breza prokleto drvo jer su Isusa Hrista šibali brezovim granama. Od ovog drveta su pravili metle, a o Ivanjdan i Petrovdan "lile" – baklje od suve kore.

Brekinja
Srbi veruju da je Isus razapet na krstu od brekinjinog drveta i zato je reč o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra. Ko bi odsekao brekinju, kažu stari, razboleo bi se, ili ukočio, ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Zova
zova2.jpg

Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

Orah

sivi-orah-biljka.jpg.pagespeed.ce.82URnuehpy.jpg

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta.

Tuja
Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće, jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, utiče loše na decu i ona često poboljevaju, a da ni sami ne znaju od čega.

(Novosti)

kao dete sam jela bagremov cvet i volim med od bagrema ali ga stvarno ne bih posadila blizu kuce
ne zbog sujeverja vec sto se bagrem siri kao korov
Jесте, али ако 'оћеш најтврђу даску на овом поднебљу онда посади што више багрема ! :) То ти сељаци купују ко путер. Увек им треба за колчеве.

kao dete sam jela bagremov cvet i volim med od bagrema ali ga stvarno ne bih posadila blizu kuce
ne zbog sujeverja vec sto se bagrem siri kao korov
Bagrem ima čvrsto stablo i u ravnici se sadi radi odbrane od vetra.
a zova..volim sok od zove..i nju bih zasadila da imam uslove i prostor :)
Zova je veći korov od bagrema, invazivnija je i listovi imaju neprijatan miris i na taj miris se okuplja dosta insekata. Cvetova od zove se uvek može naći u prirodi.

Ne bih sadio orah, prlja dosta od cvetova, diže temelje jer ima jak koren, isto tako i Platan.
U blizini kuće bih sadio brezu, ali nije dugovečna u našoj klimi.
na selu su nekada najčešće sadili dud, ali sada se ne sakupljaju dudići i ne gaji se svilena buba.
Hrast nije loš, ali i on ima jak koren.
Uz kuću sam posadio trešnju, koju ću navesti na odmorište (od stepenica za sprat) da je deca mogu brati a da se ne penju na nju. Na odmorištu mi je i sto za dvoje, pa će praviti malo hlada.

Jесте, али ако 'оћеш најтврђу даску на овом поднебљу онда посади што више багрема ! :) То ти сељаци купују ко путер. Увек им треба за колчеве.
Najtvrđe drvo u našoj klimi je GRAB, mada ni bagrem nije loš,.. mada ja više volim Hrast (ili Cer)

E, kod mene se roj pčela skuplja oko jelke. Presadio otac dok smo bili klinci , posle neke NG. Izrasla je u ozbiljno drvo i odličan je zaklon, od vetra, pogleda radoznalaca i sl. Ja te vidim, a ti mene mene ne lol
Mnogi se ustručavaju da sade listopadno,.. kao puno prlja,.. ali samo u jesen,.. kratko vreme, a četinari prljaju tokom cele godine,.. imao sam Tisu staru 120 godina,.. stottinu gugutki je bilo zimi na njoj,.. a i ona puno prlja svojim bobicama.
Inače Tisa (Taxus bacata) nije četinar ali je evergreen :D zimzeleno.

Ova jelka čudom ne pravi otpad.
Nema ni sasušenih iglica, takva je neka vrsta. To je obod planine na nekih 400 mnv.
Mislim da smokva, pa možda ni neki hibridi, ne bi tamo dolazili u obzir ...
Lepa mi je i Pančićeva omorika,.. srebrnasta je i gusta, ( divna kao novogodišnje drvce) ali jako sporo raste,.. zato i gubi bitke u prirodi,.. nadvise je naprednije biljke - drveta. Inače uspeva i u ravnici.

U mom kraju,medju starijim ljudima postoji sujeverje da ko posadi sadnicu oraha umrece za deset godina...a ko izcupa ili polomi mladi orah gde ponikne divlji umrece te iste godine.
U ovom kraju veruju da je orah veza izmedju sveta mrtvih i zivih jer kolika mu je krosnja toliko mu je sirok i koren tako da koliko je na ovom toliko je i na onom svetu
,.. pa od nečeg mora da se mree :rotf: .. u našem kraju ne umiru,.. možda je do kultivara. Vi sadite onaj Bugarski ? :rotf:

Ne bih sadio orah, prlja dosta od cvetova, diže temelje jer ima jak koren, isto tako i Platan.
U blizini kuće bih sadio brezu, ali nije dugovečna u našoj klimi.
na selu su nekada najčešće sadili dud, ali sada se ne sakupljaju dudići i ne gaji se svilena buba.
Hrast nije loš, ali i on ima jak koren.
Kako generalno stoji lipa po pitanju sadnje na par metara od kuće? :think:

Koliko je visok orah, toliko ide duplo pod zemljom, tako da nije veselo. Osim toga ispod njega trava ne niče, veliki potrošač kiseonika.

Imam i dve breze. Kakvo dosadno drvo. Moram da potkresujem da oči nekome ne izvadi, a kad počne da opada, dispizdiš...
li breza je bas lepo drvo..sa belom korom i listovima kao srce a i korisna je..prave se brezove metle

shutterstock1744782059-830x553.jpg

Najtvrđe drvo u našoj klimi je GRAB, mada ni bagrem nije loš,.. mada ja više volim Hrast (ili Cer)
Па сад.....ја сам мислио да су граб и багрем скоро у истој равни с тим да је багрем нешто тврђи. Што се тиче храста, он је веома скупо дрво и њега сигурно нећеш сећи зарад стубова за ограду или за малину. Међутим врста храста кога код нас зову "Цер" (церовина) је тотално лоша врста за употребу у смислу техничког дрвета. Цер ти је само за ложење као и буква. Е ако је у питању бели храст тј "лужњак" онда је он одличан и њега користе искључиво за скупе ствари. Негде га зову и "китњак".

Back