Koja vas je knjiga najviše utešila?

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Melem za tinejdžersku dušu"

Zapravo, ova knjiga me je mnogo, mnogo puta dovela do suza. Još uvek plačem kada je čitam.
Pokazala mi neki drugi svet, druga iskustva, teške sudbine i njihova rešenja, a to me je utešilo. Uvek postoji drugi, bolji put.

Postoji još jedna knjiga - "Ne gubite živce oko malih stari (jer su to ipak male stvari)".

Oh, sve sam shvatio, shvatio Pabla, shvatio Mocarta, cuo sam negde iza sebe njegov uzasni smeh, znao sam da se u mom dzepu nalaze svih stotinu hiljada figura zivotne igre, naslucivao sam, potresen, njihov smisao, bio sam voljan da jos jednom otpocnem igru, da jos jednom iskusim sve njene patnje, da jos jednom i jos mnogo puta prodjem kroz pakao svog unutrasnjeg bica.

Jednom cu nauciti da bolje igram figuricama. Jednom cu ipak nauciti da se smejem. Cekao me Pablo. Cekao me Mocart.

Hese, Stepski Vuk

PS: Jednom cu ipak nauciti nemacki. Ako nista, bar da ovo mogu da procitam u originalu...

nena011:
Sharlote:
Knjiga koja je znacajno uticala na mene je "Duhovne pouke srpskom narodu", pisao je Otac Tadej.

Draga Sharlote, ti si jedina na ovom forumu koja je nasla utehu u nekoj duhovnoj knjizi. Ja licno uvek nadjem u duhovnim knjigama i utehu i snagu i mogucnost da povratim mozak na normalu, da se prisetim vrlo bitnih stvrari i jos bolje da se prisetim sta je nevazno u zivotu!

Da, duhovne knjige mogu biti odlicne. Samo treba biti obazriv sta citati kad su one u pitanju. Imate li nesto da preporucite? :)

Ex ponto, Andrićev. Za sada je to ta knjiga. Ali moram reći jedno, nije me utešila niti ona sama to može, jednostavno mi je pomogla da neke stvari lakše prevaziđem. Uz tu knjigu se, kad god mi je mučno, isplačem do besvesti i kad prođe oblačni period, odlažem knjigu do naredne prilike.
Knjige obično čitam u zavisnosti od faze kroz koju prolazim, tako najbolje "legnu". Ono što bih pomenula da treba pročitati onda kada ti je uteha potrebna je npr. Carev zavet Vladike Nikolaja Velimirovića ili nešto tome slično.

strong_enough:
Zbogom mojih 15 godina-Klod Kampanj,mozda zato shto sam se i ja tada "oprashtala" sa svojih 15
I ja cu se oprostiti... uskoro.
Nije mi zao.
Shto prije prodju ovi periodi, bice mi bolje.

Nego... "Zbogom, mojih 15 godina" je dobra knjiga, da. Fragilna i mirna... sigurna sam da je znala da te utjeshi. Ja je vec nisam tako dozivjela... druge knjige su imale (i josh uvijek imaju) mnogo veci uticaj na mene.

Мислим да ме је највише утешила књига која се зове РАК, ЛЕУКЕМИЈА И ДРУГЕ ПРИВИДНО НЕИЗЛЕЧИВЕ БОЛЕСТИ ИЗЛЕЧИВЕ ПРИРОДНИМ ПУТЕМ. Аутор је Др Рудолф Бројс.

Та књига ме је утешила јер сам схватио да канцер није неизлечив, у шта нас званична медицина још увек убеђује.

Интересантно је и шта је Г. Едвард Грифин написао у својој књизи Свет без рака:

„Има много више људи који зарађују за живот од рака него оних који од њега умиру. Када би се ова загонетка решила коришћењем обичног витамина, ова гигантска комерцијална и политичка индустрија могла би да буде збрисана преко ноћи.”

Pobunjenik:
Мислим да ме је највише утешила књига која се зове РАК, ЛЕУКЕМИЈА И ДРУГЕ ПРИВИДНО НЕИЗЛЕЧИВЕ БОЛЕСТИ ИЗЛЕЧИВЕ ПРИРОДНИМ ПУТЕМ. Аутор је Др Рудолф Бројс.

Та књига ме је утешила јер сам схватио да канцер није неизлечив, у шта нас званична медицина још увек убеђује.

Интересантно је и шта је Г. Едвард Грифин написао у својој књизи Свет без рака:

„Има много више људи који зарађују за живот од рака него оних који од њега умиру. Када би се ова загонетка решила коришћењем обичног витамина, ова гигантска комерцијална и политичка индустрија могла би да буде збрисана преко ноћи.”

Jeste, Pobunjenice, samo sto, nazalost, Brojsova dijeta ne deluje uvek. I nasa zvanicna medicina poodavno zna da rak nije neizleciv. Problem je sto je izleciv do izvesne faze, dok se najcesce otkriva kada je prekasno. Jos veci problem je sto postoji nekoliko stotina vrsta kancera, od kojih su neke galopirajuce. Brojs pomaze samo ako je hiruskim putem odstranjen primarni kacer, tj. ako se moze odstraniti. Ali ne bih vise o tome.

Justina:

Vladan Desnica, Proljeca Ivana Galeba - duboke prozivljenosti, zbog iskrenosti, intimnog tona, odnosa prema realnosti, prostodushnog pogleda na zivot, zbog pohvale nedoslednosti i prelepih definicija onoga shto je sushtina umetnosti.

I zbog toga shto je roman bez sadrzine, jedan uspeli eksperiment, opisuje malo svet i ljude, malo samog sebe - po meni, to je najbolja tehnika u umetnosti !

... Moja mala Biblija ... i jedan od najstarijih prijatelja ...

Десничин роман и није међу најпопуларнијима, али свакако јесте међу најбољим примерима романа тока свести у јужнословенској књижевности... Препоручујем...

"Braca Karamazovi" je jedina koja me je smirila. Bilo je to davno. I trenutno.

Medjutim, knjizevnost kao umetnost i svet za sebe, naprotiv, nije tu da nas smiri, vec uznemiri! Da nas podstakne da svoje misli uzdignemo iznad sablona svakodnevnice, da se zamislimo nad svim velikim egzistencijalnim pitanjima i da se na kraju suocimo sa svojom.Nema veceg uznemiravanja od toga!
Tako da knjizevnost po meni, ne tesi. Uznemirava, da bi napravili korak napred.;)

Ayn Rand, Ruskinja koja je posle revolucije emigrirala u Ameriku. Vise je poznata kao filozof , ali je napisala roman koji spada u beletristiku, u koju je prenela svoje shvatanje zivota da je covek uvek individua i da ne moze biti deo mase, jer tada nestaje. Roman se zove " Velicanstveni izvor " . Ako imate problem neshvacenosti, odbacenosti od sredine, nepripadanja svom okruzenju- procitajte .

Back