Koja je razlika između američkog, meksičkog i japanskog Fendera?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.567
1753043597625.png

Koja je razlika između američkog, meksičkog i japanskog Fendera?

Nemam iskustva. Imao sam davno jedan MIM Precision bas, jos uvek imam jedan Telecaster. Volim Telecaster ali Fender mi nikada nije bio prvi izbor. Ne bih mogao da napisem nesto o poredjenju. Rekao bih da materijal pravi razliku izmedju americkih i meksickih Fendera, ali japanski Fenderi imaju mnogo dobar i razlicit, specifican zvuk od americkog Fendera. Japan je pravio mnogo dobre i izuzetno kvalitetne Fender kopije kao Greco i Fernandez. Modeli sa kraja 70-tih su mozda bili i bolji od americkih Fendera. Zato je Fender i napravio Fender Japan da bi suzbio ove kopije. Cak i tada, kazu da su Fender Japan gitare iz 80-tih bile bolje od americkih Fendera.
Naravno, o ovome sam citao i slusao kroz muziku. Licno nemam nikakvog iskustva da bih pisao i poredio..

Cak i tada, kazu da su Fender Japan gitare iz 80-tih bile bolje od americkih Fendera.
Da. Bolje su bile. Ali sada ne.

Imao sam japanskog Mustanga i nisam se dojmio. Fender je nakon godina dana prebacio proizvodnju istih u Meksiko.

Najveća razlika između standardnog meksičkog i američkog strata su magneti i elektronika. Američki potenciomeri i džek mogu da izdrže više maltretiranja, ali to su relativno jeftine komponente. Magneti su stvar ukusa. Američki magneti imaju svetliji /zvonkiji zvuk što meni ne odgovara :) Taj zvuk mogu da postignem sa Squier Classic Vibe serijom za značajno manje para.

Nisam pominjao kineske Fendere a ima i toga. Zovu ih "modern player series". Imam odlično iskustvo.

Prva očita razlika je u ceni.
Ogromna razlika u ceni nije garancija da cete dobiti bolji i kvalitetniji instrument koji ce opravdati taj novac. Meksicki bazicni modeli su tri puta jeftiniji od americkih a radi se o istom tipu gitare.
Amere uvek prati ista prica, kvalitetnije i probrano drvo, bolja izrada, bolje komponente, iz mog skromnog iskustva nije uvek tako.

Da. Bolje su bile. Ali sada ne.

Imao sam japanskog Mustanga i nisam se dojmio. Fender je nakon godina dana prebacio proizvodnju istih u Meksiko.

Najveća razlika između standardnog meksičkog i američkog strata su magneti i elektronika. Američki potenciomeri i džek mogu da izdrže više maltretiranja, ali to su relativno jeftine komponente. Magneti su stvar ukusa. Američki magneti imaju svetliji /zvonkiji zvuk što meni ne odgovara :) Taj zvuk mogu da postignem sa Squier Classic Vibe serijom za značajno manje para.

Nisam pominjao kineske Fendere a ima i toga. Zovu ih "modern player series". Imam odlično iskustvo.
Imao sam Squier Classic Vibe, prodao i danas se kajem:(
Uz male izmene koje nisu puno skupe dodje se do izuzetno dobre gitare.

Ogromna razlika u ceni nije garancija da cete dobiti bolji i kvalitetniji instrument koji ce opravdati taj novac. Meksicki bazicni modeli su tri puta jeftiniji od americkih a radi se o istom tipu gitare.
Amere uvek prati ista prica, kvalitetnije i probrano drvo, bolja izrada, bolje komponente, iz mog skromnog iskustva nije uvek tako.
To sa drvetom je stvar za raspravu. Čak i rasprava da li je telo iz jednog, tri, pet ili više delova ne dolazi do izražaja. Sve se svodi na vajb koji ti gitara daje.

Imam uber jeftine gitare koje mi se više sviđaju nego neki veoma skupi "originali"

To su
Eventualno da promeniš potenciometre, prekidač i džek ako sviraš profesionalno, pa da te ne izda u sred svirke. Sve ostalo je na mestu.
Bas tako, realno te komponente su losijeg kvaliteta ali lako se menjaju.
Jedino ostaju magneti, po meni originalni su veoma dobri, ja sam stavljao fenderove 69cs i nije nimalo zaostajala za skupljim modelima.

Back