Koja je najbolja riba?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.890
Koja sveža ili zamrznuta riba je najbolja? Ili najzahvalnija za spremanje?

I, koji su najbolji prilozi uz ribu?

290293_saran-2_fmob.jpg

Poslednja izmena:
iako imam mogucnosti da jedem svezu recnu ribu svakodnevno i to koju hocu vrstu,moram da priznam da je moja omiljena riba skusa,ova sto se prodaje u ribarnicama,zamrznuta.neki put kad sam u mogucnost kupim i svezu.tu skusu na rostilj pa sa krompir salatom.kao nekad davno u restoranu "polet" a mi ga zvali "dalmatinac" ,ne znam zasto.u "poletu" bila strasna guzva,bukvalno smo se otimali za sto.bile su popularne girice,belo vino iz zem.zadruge "sicevo" a leba je bio od nekog pekara iz krnjace.radio i konobar Moca ,iz vrcina,ljudina.odavno pokojni.ja sam narucivao skuse na zaru.uostalom sva hrana je bila ekstra.bio im veliki promet pa uvek sveze.

bandar je srodan sa basom,vretenarom,sracom i smudjem, i sve te ribe su vrlo ukusne.kod nas raste do kilo tezine.tesko se cisti krljust.kada ih imam desetak komada onda ih oderem i skinem kozu sa sve krljustima.meso mu je belo i vrlo ukusno .ja ga cesto jedem,ekstra je,bolji mi je od smudja.na masti przen po mogucstvu.evo savet za skusu sa rostilja: pre pecenja ribu zarezati poprecno na 2-3 cm,DOBRO osusiti kozu salvetom,natrljati uljem da ne lepi,turiti na resetku,jaka vatra.ne mnogo dugo ali ipak da bude prilicno res.ne okretati dok se ne formira korica koja se ne lepi.unutra je vrlo socan.rastvoris ga,prelijes ga uljem,b.lukom,limun,persun-klasika.

Ma kakvi te fensi morske ribe, meni nema ništa bolje od šarana što se jede u mom kraju.
Isečeni komadi se uvaljaju u kukuruzno brašno i peku u plehu u furuni, furuna mu da poseban šmek. Uz to dobro ide kupus salata a pod obavezno belo vino smederevka razbijena sa knjaz miloš kiselom vodom

Back