Kognitivna teorija o modelu univerzuma

gost 264939

Zainteresovan član
Poruka
206
Link: http://www.ctmu.org/

Kognitivna teorija o modelu univerzuma je teorija o stvarnosti koju je sredinom 80-tih definisao Christopher Michael Langan. Neki od njenih osnovnih principa su definisani na ovoj stranici ali lakse ih je razumeti u kontekstu cele teorije u pdf-u koji se moze skinuti sa http://www.ctmu.net/.

Kljucni principi:

Definition-tn.jpg

Princip stvarnosti:

Stvaran univerzum sadrzi sve ono sto je stvarno. Koncept stvarnosti je analiticki samosadrzan; ako postoji nesto izvan stvarnosti sto je dovoljno da utice na stvarnost, moralo bi da bude unutar stvarnosti, i ova protivurecnost ponistava svaku pretpostavku o eksternoj stvarnosti (do posmatracke ili teorijske vaznosti).

XY-tn.jpg

Sindifeoneza:

Izraz i/ili postojanje bilo koje razlike podrazumeva uobicajen medijum i sintaksu. Stvarnost je relacija, a svaka relacija je sindifeonicka relacija izlazuci sindifeonezu ili "razliku u jednakosti". Prema tome, stvarnost je sindifeonicka relacija. Sindifeoneza podrazumeva da bilo kakva tvrdnja o efektu razlicitosti dve stvari podrazumeva da su reduktivno iste; ako je njihova razlika stvarna, onda se obe te stvari ogranicavaju/smanjuju na uobicajenu stvarnost i prosiruju slicnosti. Sindifeoneza, najopstija od svih reduktivnih principa formira osnovu novog pogleda na odnosnu strukturu stvarnosti...

MAP-tn.jpg

Metafizicki princip autologije:

Svi odnosi, mapiranja i funkcije bitne za stvarnost u opstem efektivnom smislu bilo da su opisne, definitivne, kompozicijske, atributivne, nomologijske ili interpretativne su stvorene, definisane sa dodatim parametrima unutar same stvarnosti. Drugim recima, stvarnost obuhvata "zatvorenu opisnu mnogostrukost". iz koje nijedan sustinski iskaz nije izostavljen, i koja tako ne sadrzi kriticnu pukotinu koja ostavlja bilo kakav sustinski aspekt strukture neobjasnjen. Svaka takva pukotina bi nagovestila ne-zakljucak...

Model-tn.jpg

Um je jednak principu stvarnosti (U=S):

...tvrdi da su um i stvarnost ultimativno neodvojivi do stepena da dele uobicajena pravila strukture i obrade...

MU-tn.jpg

Princip multiplex jedinstva:

Minimum i najveci deo opste informacione konfiguracije stvarnosti, definise odnos koji se ima izmedju jedinstva i mnogostrukosti, univerzum i njegov sarolik sadrzaj. Kroz njegovu strukturu, univerzum i njegov sadrzaj su medjusobno ukljucivi, pruzajuci jedno drugom medijum...

3m-tn.jpg

Supertautologija:

U supertautoloskoj teoriji stvarnosti, neophodno je pretpostaviti uniformnost prirode postujuci odredjenu vrstu generalizacije. Umesto toga takve generalizacije se mogu i matematicki izvesti... npr. nomoloska kovarijanta, invarijanta globalne stope samo-obrade (c-invarijanta) i unutrasnje ocigledno ubrzanje ekspanzije sistema. (U=S)

Link: http://www.ctmu.org/

Kognitivna teorija o modelu univerzuma je teorija o stvarnosti koju je sredinom 80-tih definisao Christopher Michael Langan. Neki od njenih osnovnih principa su definisani na ovoj stranici ali lakse ih je razumeti u kontekstu cele teorije u pdf-u koji se moze skinuti sa http://www.ctmu.net/.

Kljucni principi:

Definition-tn.jpg

Princip stvarnosti:

Stvaran univerzum sadrzi sve ono sto je stvarno. Koncept stvarnosti je analiticki samosadrzan; ako postoji nesto izvan stvarnosti sto je dovoljno da utice na stvarnost, moralo bi da bude unutar stvarnosti, i ova protivurecnost ponistava svaku pretpostavku o eksternoj stvarnosti (do posmatracke ili teorijske vaznosti).

XY-tn.jpg

Sindifeoneza:

Izraz i/ili postojanje bilo koje razlike podrazumeva uobicajen medijum i sintaksu. Stvarnost je relacija, a svaka relacija je sindifeonicka relacija izlazuci sindifeonezu ili "razliku u jednakosti". Prema tome, stvarnost je sindifeonicka relacija. Sindifeoneza podrazumeva da bilo kakva tvrdnja o efektu razlicitosti dve stvari podrazumeva da su reduktivno iste; ako je njihova razlika stvarna, onda se obe te stvari ogranicavaju/smanjuju na uobicajenu stvarnost i prosiruju slicnosti. Sindifeoneza, najopstija od svih reduktivnih principa formira osnovu novog pogleda na odnosnu strukturu stvarnosti...

MAP-tn.jpg

Metafizicki princip autologije:

Svi odnosi, mapiranja i funkcije bitne za stvarnost u opstem efektivnom smislu bilo da su opisne, definitivne, kompozicijske, atributivne, nomologijske ili interpretativne su stvorene, definisane sa dodatim parametrima unutar same stvarnosti. Drugim recima, stvarnost obuhvata "zatvorenu opisnu mnogostrukost". iz koje nijedan sustinski iskaz nije izostavljen, i koja tako ne sadrzi kriticnu pukotinu koja ostavlja bilo kakav sustinski aspekt strukture neobjasnjen. Svaka takva pukotina bi nagovestila ne-zakljucak...

Model-tn.jpg

Um je jednak principu stvarnosti (U=S):

...tvrdi da su um i stvarnost ultimativno neodvojivi do stepena da dele uobicajena pravila strukture i obrade...

MU-tn.jpg

Princip multiplex jedinstva:

Minimum i najveci deo opste informacione konfiguracije stvarnosti, definise odnos koji se ima izmedju jedinstva i mnogostrukosti, univerzum i njegov sarolik sadrzaj. Kroz njegovu strukturu, univerzum i njegov sadrzaj su medjusobno ukljucivi, pruzajuci jedno drugom medijum...

3m-tn.jpg

Supertautologija:

U supertautoloskoj teoriji stvarnosti, neophodno je pretpostaviti uniformnost prirode postujuci odredjenu vrstu generalizacije. Umesto toga takve generalizacije se mogu i matematicki izvesti... npr. nomoloska kovarijanta, invarijanta globalne stope samo-obrade (c-invarijanta) i unutrasnje ocigledno ubrzanje ekspanzije sistema. (U=S)

Gospod Bog....je odgovor na pitanje svemira

Није ни битно. Немам сад времена за замајавања са игром речима.
Модератори могу слободно да затворе ову тему јер ми је требало да ми неко од учесника теме објасни шта је овај човек мислио под овом теоријом. Али они то схватише као да сам ја створио ту тупаву теорију. Играјте се и даље вашим тупавим играма.

Није ни битно. Немам сад времена за замајавања са игром речима.
Модератори могу слободно да затворе ову тему јер ми је требало да ми неко од учесника теме објасни шта је овај човек мислио под овом теоријом. Али они то схватише као да сам ја створио ту тупаву теорију. Играјте се и даље вашим тупавим играма.

напиши шта си ти сфатио, за почетак. и дај нешто скраћено о теми па да разјаснимо...

Poštovani Skupe, tragajući za apsolutnom Istinom, vidim da se intelekt sakupio na jednom mestu u dovoljnoj koncentraciji. Pa bih Vas zamolio da mi odgovorite na jedno jednostavno pitanje : Da li postoji NIŠTA? Nabrojali ste da postoji sve što je stvarnost, opipljiva i materijalno. Ima li nešto što nije materijalno a postoji? Bez čega ne bi bilo ni toga što je strukturalna stvarnost. Malo je teško ali je i jako prosto. Kakvo bi bilo rešenje da se nije umešao dualizam?

Materijalni svetovi nisu stvarnost u najvišem smislu reči. Oni jesu tu ali im je trajanje ograničeno a to znači da već koliko sutra neće postojati, da bi ponovo bili kreirani.
Prava stvarnost, realnost, nije materijalno energetske prirode. Nije materijalne a postoji.
Pogotovu svugde tamo gde se počne iznosti teorija da je um jednak sa stvarnošću najbolji je znak da je teoretičar zaveden.

Poštovani Skupe, tragajući za apsolutnom Istinom, vidim da se intelekt sakupio na jednom mestu u dovoljnoj koncentraciji. Pa bih Vas zamolio da mi odgovorite na jedno jednostavno pitanje : Da li postoji NIŠTA? Nabrojali ste da postoji sve što je stvarnost, opipljiva i materijalno. Ima li nešto što nije materijalno a postoji? Bez čega ne bi bilo ni toga što je strukturalna stvarnost. Malo je teško ali je i jako prosto. Kakvo bi bilo rešenje da se nije umešao dualizam?
Ništa,ništavilo,nula...realni reper iz kog nastaje postojanje...Ne možeš ga uočiti sem matematički.
Pojavni svet je kognitivan,kako ti i tema kaže-za tebe,za mene...
Odnos realnog sveta (ili sveta stvari po sebiz:mrgreen:) i tvog uma je u korelaciji-saznavanjem osvajaš
realni svet i on postaje TVOJ univerzum...Saznavanjem širiš saznajni horizont i uvećavaš univerzum! ! !
Napominjem da je irelevantno da li smatraš da je realni svet -svet ideja ili materijalan...Jer...čak ni fizičari nisu
dosad utvrdili drugo u česticama do "paketiće energetskih informacija" šta ipak nije ni "ideja" ,a ni "materijal":zcool:

Care,
Počuj još već problem.
Nije problem kvazi pojam Nista. Problem nastaje kada tom tzv. Ništa izdvajaš u +Nešto i -Nešto.
Kao npr. materija i antimaterija.
Npr. Suma energija u Kosmosu bi trebalo da bude 0, Ali nije! ? Zašto ?
Sistem na neki način mora biti u balansu, a tamo neki "Demijurg" izvodi ga iz balansa ... recimo uprošćeno u + i u -
Dakle, nije problem u Ništa , već odakle uneta energija u sistem Ništa da razdvojoji to Ništa u PV u energiju u materiju ?

Izgleda da od Iracionalnog nastaje Racionalno ... Kajla i nerešiv algoritam za vulgarne materijaliste !

Dalje, Kosmolozi imaju ovde X na N problema, matematički, a tek eksperimentalno ne pitaj...

Materijalni svetovi nisu stvarnost u najvišem smislu reči. Oni jesu tu ali im je trajanje ograničeno a to znači da već koliko sutra neće postojati, da bi ponovo bili kreirani.
Prava stvarnost, realnost, nije materijalno energetske prirode. Nije materijalne a postoji.
Pogotovu svugde tamo gde se počne iznosti teorija da je um jednak sa stvarnošću najbolji je znak da je teoretičar zaveden.
Um definiše stvarnost, tako da je bez uma stvarnost nemoguća. Odnosno, takva "stvarnost" je metafizička.

Pa evo, Crna Rupa izgleda kao jedno ogromno Ništa, ali ima takvu
neverovatnu moć, da može da proguta sve što joj se dovoljno
približi uključujući čitave galaksije.
Kako Nešto, što izgleda potpuno prazno da predstavlja Ništa,
može biti prepuno Koječega?
Pa valjda zato što u Crnoj Rupi stanuje Bog lično.

Ništa postoji. Dokaz postojanju 'ništa' je pojam 'ništa' u tvom razumu.

A šta je to onda što pojam 'ništa' predstavlja u tvom razumu? To je opet 'nešto'. Tako i priče da je apsolut (suština) 'ništa' nemaju nikakvo opravdanje niti podlogu. Samo priznanje da postoji pojam o postojanju apsoluta, riječju apsolut svjedoči da apsolut kao takav uistinu postoji. Kako to? Sve što se može pojmiti i imenovati je već postojeće. Ono što UM ili pak individualni Raz-UM bilo koje jedinke može da pojmi već postoji. Um ne može da pojmi niti zamisli ono što ne postoji. To ti je dragi 'božiji dječače' dokaz, ako tako hoćeš, da 'ništa' svakako jeste postojeće 'nešto'. Razlika između 'ništa' i 'nešto', takođe, postoji jedino u Svjesnosti duha. Ono čega je duh u datom momentu svjestan predstavlja definitivno 'nešto'. Relativno tom 'nečemu' postavlja se 'ništa' kao pojam za sve ono što postoji a što toj svjesnosti duha (dakle u njegovoj dualnosti) nije poznato niti mu je dostupno. Tako i apsolut, evo ja vam mogu svjedočiti (da, svjedočiti...i to je sve) da apsolut postoji i da se nikako ne može predstaviti (kao što ga je to ovaj 'coviax' ili današnji fisherman pokušao prstom pokazati), kao 'ništa'.

'Ništa' je dakle postojeći 'objekat' koji existira izvan domena subjektivne spoznaje. A objekat i subjekat jedino postoje kao projekcije duha kroz UM (Raz-UM).

Apsolut je stoga 'objekat' svakom subjektu kroz koji (kroz subjekat) duh UMOM pokušava objasniti postojanje poistovjećujući ga sa 'nečim' izvan čulno-mentalnog domena (sklopa) samog subjekta. Ipak istinski, apsolut nije objekat jer se apsolut ne može spoznati kroz relaciju subjekat-objekat. Da bi se jedan objekat spoznao on mora da vibrira, tj da se kroz UM odnosi prema samom subjektu. Jedini način da se apsolut 'spozna' jeste NEPOSREDNO, dakle bivajući apsolut. U apsolutnom aspektu bića Um, kao medialno Znanje-o-sebi (Ja), nema aktivnu ulogu mediatora-spone. Iz toga se može vidjeti da ni subjekat niti objekat ne postoje u apsolutu. U apsolutu svako jedno Ja jeste sadržilac svih drugih Ja u Sebi. Svako Ja stoga, podjednako jeste apsolut. Naravno, u apsolutu postoji esencija UMA, esencija subjekta kao i objekta... U apsolutu ne postoji energija, materija, prostor niti vrijeme ali postoji esencija svega... iz koje se jedino Znanje-o-sebi-esenciji projektuje u iskustva Sebe.

Poslednja izmena:
Pa evo, Crna Rupa izgleda kao jedno ogromno Ništa, ali ima takvu
neverovatnu moć, da može da proguta sve što joj se dovoljno
približi uključujući čitave galaksije.
Kako Nešto, što izgleda potpuno prazno da predstavlja Ništa,
može biti prepuno Koječega?
Pa valjda zato što u Crnoj Rupi stanuje Bog lično.

Crna rupa...nije nikakvo 'ništa'. Čak se i čulima-aparatima može 'posmatrati'. Iz toga slijedi da 'crna rupa' već jeste 'nešto' (dakle objekat je subjektivne stvarnosti).

'BOG' ne stanuje nigdje i niučemu. SVI JESMO U 'BOG-u'. BOG nije prostorno iskustvo ali je prostor u BOG-u. BOG je biće a biće jeste postojanje=apsolut. Apsolut je esencija svim iskustvima, projekcijama. Znanje-o-sebi-esenciji su duh esencije i ona se međusobno razmjenjuju. Razmjenom Znanja-o-sebi, izvan jednine Jastva apsoluta, nastaje kreacija a kroz kreaciju duh doživljava promjenu. Kada je duh odraz apsoluta, duh je uvijek ISTI-JEDAN, nepromjenjiv. Zato bi trebalo biti jasno kada se kaže da je 'BOG' u svemu postojećem. Da, 'BOG'-apsolut jeste osnova (suština) koja omogućava stvaranje mogućnosti. 'Čovjek' recimo, nije biće, već je čovjek iskustvo bića. Postoji samo JEDNO Biće koje Sebe projektuje (kroz Znanja-o-sebi, Ja) u individualne odnose sa drugim individualnim Znanjima-o-sebi, sa drugim individualnim Ja). Kada kažemo "Ja" to uistinu 'BOG' za Sebe kaže i potvrđuje da on JESTE prisutan u tom iskustvu (svako Ja jeste apsolut). Drugačije doživljaj tog iskustva je nomoguć. Zato u proširenom obliku te potvrde ("Ja") 'BOG' izričito naglašava svoje prisustvo u iskustvu i potvrđuje (Sebi) da se slaže sa onim što je za Sebe i po Sebi stvorio te kaže: "JA JESAM!".

"JA JESAM" nije puka slučajno stvorena izreka, kao uostalom što niti jedna izreka ne dolazi niodkud...'slučajno'. 'JA JESAM' je najmoćniji iskaz-tvrdnja koji-koju sam 'BOG' može izreći. Zašto? Zato što 'JA JESAM' predstavlja potpuno prihvatanje aspekta sa kojim se duh (BOG) izjednačuje, poistovjećuje. Dakle, 'JA JESAM' je potvrda samom 'BOG-u' da se u potpunosti izjednačio sa onim aspektom bića-SEBE u kojemu je centrirao svoju pažnju (biće je JEDNO a aspekti tog bića su mnogi).
Naravno, i tu postoji iznimka. Naime, kada 'BOG' u tijelu čovjeka za Sebe kaže "JA JESAM UNIVERZUM", ili "JA JESAM BOG" a uistinu, dok to izgovara-misli, ima sumnju u to što potvrđuje...sam 'BOG' (duh) je u tom mementu iskaza potvrdio da je on-duh uistinu totalno poistovijećen sa stanjem a ne sa bićem.

Ranije sam već objasnio da stanje (duh čovjeka je odraz stanja) nema SVIJEST-o-Sebi-postojanju te zato i jeste Svjesnost. Svjesnost uistinu predstavlja širinu (krug) znanja o postajućem sebi. Zato postoji hijerarhija Svjesnosti u kojoj je univerzum Kruna Svjesnosti. Svijest je Znanje-o-sebi-apsolutu, dakle apsolutno je, sveobuhvatno, u JEDNOM. 'BOG' jeste apsolut + SVIJEST (Znanje-o-Sebi-apsolutu). Svi univerzumi kao i sve dimenzije svih univerzuma jesu unutar apsoluta. To su projekcije duha koje se emituju od Sebe ka Sebi. Zato i jeste jasno da je prostorna projekcija Iluzija stvorena čulnom predstavom. Čulna projekcija jeste u 'BOG-u'.
Svaka projekcija se dešava zahvaljujući jednom jedinom principu koji u svom ljudskom izrazu 'BOG' naziva LJUBAV. Ljubav je bezuslovno davanje, Ko se to bezusovno daje i kome? BOG-apsolut se daje svim svojim kreacijama, dakle SEBI.

:heart:

Poslednja izmena:
Ne postoji!!! :lol: Postoji samo što postoji! Dobar si! :ok:

Back