Kod "16 Ventila" - šoferska kafana!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ne mora da znaci da jak lim stiti putnike.

Pogledajte lagunu II. Njoj ja rukom olubim blatobran i on se sam vrati. I po tome sudimo da je slaba Laguna, ali sudeci po tome da je to bilo 2005 godine i da su tad standardi bezbednosti vec postojali preko 30 godina cinjenica je da to savijanje lima ima neku ulogu, odnosno da su na desetina inzinjera, neki i najbolji u Francuskoj pronasli neko novo resenje u poboljsavanju bezbednosti.

Inzinjeri Volvoa se i dalje drze cvrstoce.
Stavlja se tacka na to da konstrukcija automobila + sastav materijala usmere silinu udarca dalje od putnika.

Ko je na to pitanje odgovorio kako, to su vec razliciti odgovori. Volvo jak celik, Modus za frontalni sudar stavio jednu jaku celicnu gredu, ali verovatno kad bi ga 850 udario u bok prevrnuo bi ga i prepolovio, kao i s80 sto je uradio, onda F1 pomocu karbona cuva bezbednost vozaca.....

Poslednja izmena:
ok, samo kazem da stave auta istog godista.

s80 je presao modusa na pola... a volvo ni somljena sajbna nije bila, tako bese alamane?

Boldovano je tacno, samo mislim da nije Modus u pitanju. Evo i slike:

Svi ste vi u pravu, samo ne vidim cemu vodi ova diskusija?

Sve je pocelo od toga da li je bolje kupiti Mercedes star 20 godina ili Volvo star 10, tako da mi uopste nije jasno zasto se pominje Volvo 940 iz srednjeg veka u sudaru sa Modusom???

Volvo jeste uvek bio ikona bezbednosti, i ostace, ali cinjenica je da danasnji modeli Mercedesa, BMW-a, Renault-a, Audija.... ne zaostaju za Volvom ni malo, jer su principi zastite (koje je volvo koristio pre svih ostalih) sada dostupni i drugim proizvodjacima!!!

p.s. Zna li neko koji je auto na slici presecen (mrzi me da bunarim po Google-u)?

ne mora da znaci da jak lim stiti putnike.

Pogledajte lagunu II. Njoj ja rukom olubim blatobran i on se sam vrati. I po tome sudimo da je slaba Laguna, ali sudeci po tome da je to bilo 2005 godine i da su tad standardi bezbednosti vec postojali preko 30 godina cinjenica je da to savijanje lima ima neku ulogu, odnosno da su na desetina inzinjera, neki i najbolji u Francuskoj pronasli neko novo resenje u poboljsavanju bezbednosti.

Inzinjeri Volvoa se i dalje drze cvrstoce.
Stavlja se tacka na to da konstrukcija automobila + sastav materijala usmere silinu udarca dalje od putnika.

Ko je na to pitanje odgovorio kako, to su vec razliciti odgovori. Volvo jak celik, Modus za frontalni sudar stavio jednu jaku celicnu gredu, ali verovatno kad bi ga 850 udario u bok prevrnuo bi ga i prepolovio, kao i s80 sto je uradio, onda F1 pomocu karbona cuva bezbednost vozaca.....

Laguna je mekana napred da bi se zastitili pesaci.

Sto se tice cvrstoce - fizika je jasna: energija koju su vozila imala pre sudara mora postojati i posle. Jedan deo se potrosi na toplotu, a drugi na deformaciju automobila ili putnika, sta pre pukne.

Bok automobila je najslabiji deo, tako da konstatacija "sta bi bilo kad bi bilo" uopste ne stoji.

Konstrukcija savremenih automobila je prilicno napredovala , hauba , krila uradjeni su tako da amortizuju udarce i zastite pesaka , sve do "kaveza" putnickog dela je "omeksano" , a sam "kavez" i vitalni delovi su ojacani maksimalno . Na primer pri sudaru od 50 km/h kod starijih automobila havarija ce biti manja , ali ce sila udarca u odnosu na putnike biti veca . Kod novijih automobila havarija krila,branika i td ce biti mnogo veca , ali sam putnicki deo ce sigurno imati manju havariju , a i putnici ce pretrpeti manju silu udarca.
Pri konstruisanju ( za razliku od starijih automobila ! ) posebno se obraca paznja na male , srednje i velike brzine i naravno sve to treba uskladiti .

Dobar primer je ovaj kres iz Fifth Gear - a :

Najveci broj udesa je ispod 100km/h !!! i zato je konstrukcija prilicno usmerena ka amortizaciji ...

Poslednja izmena:
znam kverta, nisam debil :D
ali ja i dalje tvrdim da kozmeticka limarija ima minimalan uticaj na sudare - sa automobilima ili necim tvrdim a ne pesacima.
jer ono sto omeksa za pesaka, pri udaru u bilo sta drugo je isto kao da nije tu. ja ti kazem, ja kao da sam bio ugazio kartonsku kutiju. ta energija koju je to sposobno da apsorbuje svojom deformacijom je zanemarljiva u odnosu na te 2 kineticke energija 2 sudarajuca automobila.
da nije tako, ja bi njen auto sutnuo na drugi kraj ulice

edit:
ta limarija danas ima prvenstveno estetski znacaj, i odma za njim aerodinamicki.

@ Signature 350 :

Na snimku se vidi sta je bitno pri jacim sudarima , sta se guzva , a sta ostaje zasticeno !

Da ne nagadjamo procente , ali statisticki najveci broj udesa je pri malim brzinama , zatim pri srednjim , a najmanji procenat je pri velikim . (stim sto se o poslednjim najvise govori i oni "upadaju u oci')
I sasvim je ocekivano da se paznja usmeri na zastitu pri brzinama od 20 km/h , 60 km/h ...
Posebno za pesake , posebno za gradska cukanja , a posebno za sudare pri velikim brzinama , prevrtanja itd..

Zakucavanje u zid pri brzini od 40 km/h , vozac i saputnici ce sigurno lakse podneti u tom automobilu koji si sutnuo , nego npr. u Volvu 240 . (ne govorim o pojasu i jastucima)

Poslednja izmena:
Званично потрвђено, виђено и доживљено:

на нашим ауто-путевима крстаре полицијска возила у цивилу, са уграђеним камерама и радарским системом, заустављају и наплаћују казне. За сада знам да се ради о црном Пасату најновије генерације 3,2FSI VR6 београдских регистарских ознака.

на нашим ауто-путевима крстаре полицијска возила у цивилу, са уграђеним камерама и радарским системом, заустављају и наплаћују казне. За сада знам да се ради о црном Пасату најновије генерације 3,2FSI VR6 београдских регистарских ознака.
Bože, pa crni Mercedes 123 krstari već 100 godina...

ima i citroen xsara ali ne znam koje boje.

to poceli sada da se igraju cobre 11? :lol:

Da, ima kita po našim putevima...:lol:
Viđao sam ih...
Jel su to ti sto pricate?:whistling:

I treba, mozda se malo i reda uvede u saobracaj...vozi svaka susa.
Ono vece kad su udarili onog bajkera, zatekao sam se tu i obilazeci udes okolnim ulicama, par klinaca sisa na crveno samo tako. Znaci njih par proslo i nikom nista a onaj jedan napenalio motociklistu-valjda idu logikom nece bas meni:dash::dash::otkacio:

Ja sam juce stigao u nemacku, prvi prizor kada sam usao u garazu aeodroma bio je kao da si usao u wv, audijev, mercedesov i bmw-ov salon za prodaju automobila odjednom....znaci a4, a6, passati 2.0 karavani, dzipci ml mercedesi, m trojke kolko ti dusa hoce...nista starije od 2004..meni usta do poda...doduse kad smo stigli u telgte situacija je bila malo ´bolja` , nasao se poneki stariji golf ili tako nesto... znaci raj sto se tice automobila...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back