Kockari vs osobe s kompulsivnim seksualnim ponašanjem

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.894
Kockari i osobe s kompulsivnim seksualnim ponašanjem — vođeni su gotovo neobuzdanom strašću. Kod oba profila, dopamin ih motiviše da slede svoje impulse i traže ispunjenje svojih strasti. Ipak, te strasti se manifestuju na potpuno različite načine, a posledice koje ostavljaju — kako po njih same, tako i po njihove partnere — su različite.

Pitanje je: posmatrano iz različitih uglova — psihološkog, moralnog, religijskog, tradicionalnog, kao i iz perspektive međuljudskih i partnerskih odnosa —
da li postoji neka ključna razlika koja jednu od ovih kategorija čini društveno ili na individualnom nivou prihvatljivijom od druge?

Koja od ove dve kategorije vama deluje prihvatljivije?

Zamislite da sretnete partnera koji je u svakom drugom pogledu savršen, ali ima jednu manu:
A) sklonost ka kockanju
B) opsesivno seksualno ponašanje
Koja od tih mana bi vam više smetala, a koja bi vam bila lakše prihvatljiva?

Ako ste u vezi koja vas ispunjava, šta bi vam teže palo da otkrijete:
– da se vaš partner kocka
– da je kompulsivni ljubavnik/ljubavnica?

I za kraj:
Ko vam je impresivniji lik — Doc Holliday ili Casanova?

Mišljenja i iskustva?

Poslednja izmena:
Kocka je gora nego narkomanija.
Imam bas prijatelja koji je u tim vodama.za par večeri dobije stan u bg u i onda za par dana nema za žvake.
Skoro mu namestim poznanicu malo da se opusti on zaglavi u kazinu.cirkus
E sad sto se drugog pitanja tice imao sam seme sa lujkama oko toga ali to su seme nista ozbiljno.
Doc Holiday mi imresivniji

Kocka i kompulsivno seksualno ponašanje, seksualna zavisnost spadaju u bolesti zavisnost.

Lično su mi odbojna oba ponašanja. Mislim da su i društveno neprihvatljiva.

Ako ste u vezi koja vas ispunjava, šta bi vam teže palo da otkrijete:
– da se vaš partner kocka
– da je kompulsivni ljubavnik/ljubavnica?

Bilo bi mi teško i kada je kocka u pitanju i kada je u pitanju seksualna zavisnost ( posebno ako me partner vara ).

Ne mogu da odlučim ko je impresivniji, Dok Holidej ili Kazanova.

Možda Kazanova.

Kocka sa seksom slabo ima veze
Pravi kockari ne vide ništa osim kocke
Nema, ali neki osnovni mehanizmi iza ovih zavisnosti su iste, i jedni i drugi su prozeti strascu- no ispoljavanje i posledice su razlicite.
Skoro mu namestim poznanicu malo da se opusti on zaglavi u kazinu.cirkus
Da strast i zelja za kockom mu je jaca od drugih strasti, koja zaviisnost je teza za leciti: narkonanija, kockanje i kompulsivno seksualno ponasanje, nisam siguran- verovatno zavisnost od sexa- no cini mi se da ova mozda u proseku ostavlja teze posledice po partnera.
Bilo bi mi teško i kada je kocka u pitanju i kada je u pitanju seksualna zavisnost ( posebno ako me partner vara ).
Zasigurno, no verovatno efekat i posledice ne bi bile iste.

Da strast i zelja za kockom mu je jaca od drugih strasti, koja zaviisnost je teza za leciti: narkonanija, kockanje i kompulsivno seksualno ponasanje, nisam siguran- verovatno zavisnost od sexa- no cini mi se da ova mozda u proseku ostavlja teze posledice po partnera.

Zavisnost od kocke je najteža za lečenje,na drugom mestu je narkomanija a na treće mesto bih stavio kompulsivno ponašanje ali ne samo seksualno ima tu jos.
Eto imam i poznanice koje uzimaju pare na kamatu da bi kupovale zenske krpice.
Ne mogu da opišem koliko mi to nejasno.
Razumem za hranu,račune,zdravlje etc ali da bi kupio takve budalastine je stvarno bolest. ima i takvih.

Zavisnost od kocke je najteža za lečenje
Istina, no na kockare mozemo gledati vise kao na tragicare, s druge strane jezivi je kad u novinama procitam vesti tipa:
Ubio prvo zenu, pa sebe.
Uvek mi preljuba prva padne na pamet, kockari mogu biti krajnje devastirajuci, no rekao bih da teze trpe partneri zavisnika od sexa, zalazi u duboko licni nivo i posledice mogu biti tragicnije, verovatno i jesu.

Istina, no na kockare mozemo gledati vise kao na tragicare, s druge strane jezivi je kad u novinama procitam vesti tipa:
Ubio prvo zenu, pa sebe.
Uvek mi preljuba prva padne na pamet, kockari mogu biti krajnje devastirajuci, no rekao bih da teze trpe partneri zavisnika od sexa, zalazi u duboko licni nivo i posledice mogu biti tragicnije, verovatno i jesu.
Ne znam za žene ali licno mislim da ima vise muškaraca zavisnih od sexa.
Skoro pitam prijatelja stalno privodi mlade klinke(imaju vise od 21)
Sta ako tebe žena prevari
A ne to je nemoguće ona je (njegova žena)svetica etc.ljudi su čudo...

Ok, liči, ali ima tu kockanja, zar ne?!
Pa tombola jeste vid kockanja- platis tiket- pa sta izvuces, a neki definitivno izvuku bolje od drugih.

Imam bas prijatelja koji je u tim vodama.za par večeri dobije stan u bg u i onda za par dana nema za žvake.
Ti kao da zivis u Sin City-u.
Ponekad se zapitam jel ti poznajes nekog normalnog.

Istina, no na kockare mozemo gledati vise kao na tragicare,

Kocka je, pored narkomanije, najteža vrsta zavisnosti. Tu je i alkoholizam. Sve ove vrste zavisnosti utiču na mentalno zdravlje zavisnika, a narkomanija i alkoholizam i na fizičko zdravlje zavisnika.

Kada je kocka u pitanju, zbog zavisnosti jednog člana porodice, trpi cela porodica, i uža i dalja. Kockarima je stalno potreban novac, pozajmljuju i od uže porodice i od dalje porodice-rodbine.

Verbalno napadaju članove porodice kada im traže novac, i verovatno fizički.

Kockari, baš kao alkoholičari i narkomani, zbog svoje zavisnosti, mogu da izgube posao.

Porodica kockara pati i u porodici se stvara egzistencijalna neizvesnost ( gubljenje stana ili kuće zbog zavisnosti ).

Kockare ne vidim kao tragičare, već kao zavisnike.

Znas i ti svakojake nisi ni ti cava
Znao sam nekada, sada bi mozda termin “cava” bio odgovarajuci.
Ja vise volim da budem u senkama.nevidljiv.ispod radara.
Vise sam imao osecaj da si Hobo sa sacmaricom…
Doduse i on je bio ispod radara, dok nije nabavio sacmaricu.

Kada je kocka u pitanju, zbog zavisnosti jednog člana porodice, trpi cela porodica, i uža i dalja. Kockarima je stalno potreban novac, pozajmljuju i od uže porodice i od dalje porodice-rodbine.
Ovo su najtezi oblici, ima ih dosta i funkcionalnih, koji trose dosta na kocku, ali ipak imaju neki manje- vise normalan zivot.

Ovo su najtezi oblici, ima ih dosta i funkcionalnih, koji trose dosta na kocku, ali ipak imaju neki manje- vise normalan zivot.

Kocka se ranije nije lečila jer je društvo i lekari nisu smatrali kao ozbiljan i veliki problem.

Sada je važno da se zavisnost leči na vreme jer nelečena zavisnost dobija teže oblike.

Kocka se ranije nije lečila jer je društvo i lekari nisu smatrali kao ozbiljan i veliki problem.
Smatrali su je za ozbiljan problem samo su je gledali drugacije tj kao neku vrstu moralnog pitanja i kroz prizmu egzistencionalizma,
koliko se secam Laza Lazarevic je pisao o tome u jednoj od svojih pripoverku i drugi su takodje pisali ukljucujuci i Dostojevskog- koji je isao i na lecenje u Svicarsku, mada to nije bilo lecenje kako ga smatramo danas.

Pa tombola jeste vid kockanja- platis tiket- pa sta izvuces, a neki definitivno izvuku bolje od drugih.
Ja igram tombolu čak se i navukao bio jedno vreme u smislu da svaki dan igrao.ako sam na nuli super mada obično kontam popijem kafu i do crvene ono troškovi.tako sat dva vise se zezam nego stvarno.otkucam obično par reda brojeva i ponavljam ih.eto sad opet moram malo na kafu i odigram neki tiket:confused:
Nego to sve elektronika namešteno da daje povremeno neki dobitak.
U kazinu jedini pravi dobitnik je kuca.
U sestra mi jednom haos napravila kada mi našla vaučere koje nisam naplatio.pa ti se kockas pa samo ti jos to u životu fali.brrr jedva sam se izvukao i to se ja igram samo.
Opasno

Ja igram tombolu
Ja sam volio tombolu kao klinac, cak su mi roditelji kad bi bio neki vasar znali dati novaca za tombolu, od dzeparca sam znao kupovati “grebu” na svaka osma dobija sam imao fine zarade, mislim da su nekad vise davali (manji porezi), od fudbala sam brzo odustao, par puta sam izgubio na ruletu, uglavnom je bila sica- no jednom sam skotromanio novsc predvidjen za citavu nedelju- nakon toga sam odustao,
oni poker aparati su nekad bili opasni, delovali su bezazleno- no znali su ljudi izgubiti ogromne novce…
Mislim da je mozda kocka pomalo urodjena ljudima- neverovatno je na sta se ljudi sve klade.

Back