Ko zna više, više će mu se i suditi

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.861
Nisam, kao prvo, uopšte siguran da li je ovo narodna poslovica ili citat iz Biblije ili NZ.

Ako je ovo drugo, imam pitanje: da li će biti suđeno u ovom životu ili na strašnom sudu?

Sve ovo mi je palo na pamet ovih dana a nikako da sastavim post kako bi bio jasan. Poenta je da sam u momentu shvatio da se izreka odnosi na ovaj svet/ ovaj život a ne posle smrti.
Jer ljudi, okolina jednostavno mrze onog ko zna bolje, više, pa ga osuđuju.
Nije lako živeti takvim životom. Ako se misli na OVAJ život.

Doduše, može post ovde jer obuhvata i duhovnost (a ne samo religiju).

Nisam, kao prvo, uopšte siguran da li je ovo narodna poslovica ili citat iz Biblije ili NZ.

Ako je ovo drugo, imam pitanje: da li će biti suđeno u ovom životu ili na strašnom sudu?

Sve ovo mi je palo na pamet ovih dana a nikako da sastavim post kako bi bio jasan. Poenta je da sam u momentu shvatio da se izreka odnosi na ovaj svet/ ovaj život a ne posle smrti.
Jer ljudi, okolina jednostavno mrze onog ko zna bolje, više, pa ga osuđuju.
Nije lako živeti takvim životom. Ako se misli na OVAJ život.

Doduše, može post ovde jer obuhvata i duhovnost (a ne samo religiju).
Ima u Bibliji to su klasicni licemeri
koji traze trun kod drugih
a kod sebe ne vide krupne stvari

Ima u Bibliji to su klasicni licemeri
koji traze trun kod drugih
a kod sebe ne vide krupne stvari
Ja mislim da je to dvosmisleno. Na primer ko zna više o veri više će mu se suditi ako nije upražnjavao veru u dovoljnoj meri od onog koji manje zna o njoj.

Sa druge strane, kao što reče postavljač teme, onaj ko više zna predmet je zavisti od drugih ljudi.

Ja mislim da je to dvosmisleno. Na primer ko zna više o veri više će mu se suditi ako nije upražnjavao veru u dovoljnoj meri od onog koji manje zna o njoj.
Da, posebno moral. Bahatost, gordost, nepomaganje drugima, isl.
Sa druge strane, kao što reče postavljač teme, onaj ko više zna predmet je zavisti od drugih ljudi.

evo odlicna Biblijska pouka

Matej 7​

1 „Nemojte suditi, da vam se ne bi sudilo.
2 Jer kakvim sudom sudite, takvim će vam se suditi. I kakvom merom merite, takvom će vam se meriti.
3 Zašto gledaš trun u oku svog brata, a ne primećuješ gredu ( brvno) u svom oku?
4 Ili kako možeš reći svom bratu: ’Daj da ti izvadim trun iz oka‘, kad je u tvom oku greda?
5 Licemeru! Izvadi prvo gredu iz svog oka, pa ćeš onda jasno videti kako da izvadiš trun iz oka svog brata.

6 „Ne dajte psima ono što je sveto i ne bacajte svoje bisere pred svinje, da ih ne izgaze, pa se okrenu i rastrgnu vas.

evo odlicna Biblijska pouka

Matej 7​

1 „Nemojte suditi, da vam se ne bi sudilo.
2 Jer kakvim sudom sudite, takvim će vam se suditi. I kakvom merom merite, takvom će vam se meriti.
3 Zašto gledaš trun u oku svog brata, a ne primećuješ gredu ( brvno) u svom oku?
4 Ili kako možeš reći svom bratu: ’Daj da ti izvadim trun iz oka‘, kad je u tvom oku greda?
5 Licemeru! Izvadi prvo gredu iz svog oka, pa ćeš onda jasno videti kako da izvadiš trun iz oka svog brata.

6 „Ne dajte psima ono što je sveto i ne bacajte svoje bisere pred svinje, da ih ne izgaze, pa se okrenu i rastrgnu vas.
Znam, čitao sam nekad.
Za "ne sudi da ti ne bude suđeno" sam razumeo, međutim, moje pitanje je da li ti se strože sudi ako znaš više? Ako namerno prekršiš pravilo? Ako uradiš promišljeno a ne u afektu?

Znam, čitao sam nekad.
Za "ne sudi da ti ne bude suđeno" sam razumeo, međutim, moje pitanje je da li ti se strože sudi ako znaš više? Ako namerno prekršiš pravilo? Ako uradiš promišljeno a ne u afektu?
Nameran greh je uvek tezi
ali i neznanje je greh
tako da dodje na isto
Prvo bitno je da imamo znanje pred Bogom
i da se trudimo da mi ne sudimo drugima.
Ako nam drugi sude to je njihov greh ne nas.

Dakle znanje o Bogu - Biblijsko znanje nas vodi do vecnog zivota.

Neznanje Biblije? Ako greh posmatramo sa greh= greška, onda si u pravu, međutim ja sam nešto skroz drugo imao na umu.
sta :)
objasni
vidi postoj ijedna zamka u koju ljudi upadaju
Misle ako sto manje znaju o Bogu da nisu odgovorni pred Bogom
a u stvari je obrnuto
ti sto beze od spoznanja Boga tesko ce dobiti spasenje od Boga
zato je bitno danas dok jos ima vremena da upoznamo Boga
preko Biblije i da radimo na svojoj duhovnosti

Ja tvoju temu posmatram ovako.
Volim davati jednostavne primere.
Ako npr. neko non stop se izjašnjava da zna sve i da je uvek baš on/ona u pravu sudiće mu se više jer time pokazuje oholost, gordost i sudi drugima.
Može se desiti da neko ne zna Bibliju uopšte ali da svojom ljubavlju, milošću, skromnošću je mnogo više bogougodnijii vernik jer svojim primerom, pokazuje čistotu.
Vera nisu samo citati iz Biblije pa ako si ih naučio napamet to je to .... mnogo je to kompleksnije.

Back