Nisam čitala komentare, samo uvodni post, pa ću rizikovati da zastranim.
Poznate su mi službenice u državnim institucijama koje ne umeju otvoriti mail.
Da, dobro ste pročitali: ne umeju da otvore mail.
Potpuno razumem činjenicu da su najveći deo svog radnog veka provele u periodu (civilizacije) u kojem je kompjuter bio mislena imenica u rangu s nuklearnom fizikom. Razumem da im je računar tuđ, stran i odbojan.
Razumem čak i to da
nisu krive što im je u relativno normalnim godinama (što će reći, da nemaju vukodlačkih sto) računar nepoznat - zato što razumem zemlju u kojoj su živele najveći deo svog života - a u kojoj su
pravedni ratovi uvek bili mnogo važniji od bilo koje civilizovane tekovine - pa tako i od računara.
Bez obzira što razumem njihov defekt; sutra bi ih sve pootpuštala da mi je u moći; i bez obzira koliko dece studenata eventualno imale da izdržavaju.
Baš me briga.
Čovek se mora snaći u vremenu koje mu je dato; bez obzira koje lične probleme s tim vremenom, i njegovim inovacijama, imao. Jer, ako nisi u stanju, odvratno je licemerje, i još gore džabalebarenje traćiti radno mesto i platu koju bi primereno zaradio neko drugi.
Mada se ovakve nedoumice mogu naći samo u ovoj zemlji, doduše.
S druge strane,
ludi i poremećeni ljudi koji dolaze na šaltere raznoraznih institucija - i privatnih firmi, takođe - sasvim su druga tema; ali takođe tekovina
ove zemlje naročito. Ko se god nije našao na tom mestu, na mestu da s njima komunicira; nema pojma o čemu govori i mora biti kuš.
Vrlo je lako insistirati na osmehu i ljubaznosti kad se nikad nisi našao u situaciji da ti neuračunljivi ljudi j.ebu majku.
Pri tom ne mislim na ljude kivne na strane firme koje iskorištavaju svetu zemlju srbiju pa su došli na neki šalter da iskažu šta o tom misle - a što se dešava češće nego bi poverovali - već na sasma konkretno, klinički
lude ljude koji postavljaju neuračunljive zahteve i iznose neuračunljive primedbe.
To za one koji veruju da je revolt srpskih domoljuba na šalteru inostrane firme - uračunljiv.
Naravoučenije: u ludoj zemlji svi su ludi; i ne valja se
švecke sisteme primenjivat na zemlju srbiju.
Ma koliko znamo da smo u pravu kad o tome govorimo; daleko smo mi još od realnih rezultata.
Prosvetari su sasma druga priča koju bih volela videt zasebno otvorenu.