Ко су Пелазги?

• Začetnik teme Začetnik teme Babke
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo mi nije jasno , samo jos jedno pitanje :
Zues ima za sina Dardanusa i unuka Illyrian , e sada kako je moguce Zeus da zivi dole na jugu grcke negde a njegova familija (Illyr-Dradanus) na nasim prostorima da se smatraju razlicitim ili jednostavno
kako je popularno kod nas Illyria ?

1. Kad se za neku poznatu licnost u antici nezna predhodnik onda se obicno kaze da potice od Zevsa.

2. Dardanci (pelasgisko pleme) sa prostora danasnjih Kosova i Metohie, Juzne Srbije, Crne Gore, i Severne Albanije su osnivaci Dardanije (danasnji Bosfor i Dardaneli).

3. Dardan koji se spominje kao osnivac Trojanske dinastije je generalizovano ime rodonacalnika Trojanaca koje postoi mnogo pre no sto su se ovi iz Dardanije preselili na Dardanele (pararela sa imenovanjem Kadma u razlicitim vremenskim epohama).

4. Imamo 2 teritorije naseljene sa Dardancima, jednu na Balkanu, drugu u Maloj Aziji (radi se o istom narodu i o istom jeziku).

5. Ne postoi nikakav Ilyrian, vec jednostavno Il po kome je grad koji se je predhodno po Troju nazivao Troja, imenovan njegovim imenom Ilij.

Ciji su tih 12 "Bogova" , grcki ili pelazgijski vazi i za pismo , starogrcko pismo ili opet pelazgijsko ?
Ozbiljno pitam .

Ако озбиљно размислиш, ова реченица ће ти све рећи:

Пелазги су они који су грчком језику дали индоевропски афинитет, да их није било, на јужном Балкану би се говорио неки од семито-хамитских језика. ( мада су и сада два јужнобалканска језика најдаља у тзв. индоевропској "породици", удаљенији су од Европе него санскрит ).

Niste me razumeli u vezi sa sina Zevsa !
Ja znam koji je Dardanus ali zasto su je zvali Illyrija kada je Dardanus znatno stariji od njega ?
Ili Dardanci su pleme Ilira prema Istoricarima ?
Zasto onda nije se zvala Pellazgija nego Illyrija , ako je vec Zevs Pelazg ?
Ovo mi nije jasno .

Poslednja izmena:
Niste me razumeli u vezi sa sina Zevsa !
Ja znam koji je Dardanus ali zasto su je zvali Illyrija kada je Dardanus znatno stariji od njega ?
Ili Dardanci su pleme Ilira prema Istoricrama ?
Zasto onda nije zvala Pellazgija nego Illyrija , ako je vec Zevs Pelazg ?
Ovo mi nije jasno .

Zato što Ilirija nastaje kasnije kao određeni geografski pojam ne pokriva celu teritoriju Pelazga koja se prostirala do Kavkaza i bliskog istoka.
Dakle mnoštvo plemena i naroda je bilo u Pelazgima i veliki broj naroda je nastao od njih.

Zato što Ilirija nastaje kasnije kao određeni geografski pojam ne pokriva celu teritoriju Pelazga koja se prostirala do Kavkaza i bliskog istoka.
Dakle mnoštvo plemena i naroda je bilo u Pelazgima i veliki broj naroda je nastao od njih.
Наравно. Само да допуним: Не настаје, него се само тако именује касније, наравно не од самих становника територије , за које могу да гарантујем да никад нису сазнали да су их звали Илирима.

Mitologija kaze ovako :

TheIliad-3-1.jpg

pictur41-1.png
Ako je ova tacna informacija onda dolazi do direktan falsifikat kod zapadnih Istoricara a i nasih , zato sto mislim ovako :
1. Kakve Ilirske reci traze , jer se cesto cuje "nema nijedan pronadjen Ilirski natpis" , kada je taj isti Illyr od familije Zevsa , pa onda kakav jezik bi mogao govoriti osim taj koji je Zevs govorio :think:
Takodje sa Helenima , ako su i oni vec deo Pelazga ( prema Herodotha i Straboni-ja )?

Onda nauka laze .

Ako je ova tacna informacija onda dolazi do direktan falsifikat kod zapadnih Istoricara a i nasih , zato sto mislim ovako :
1. Kakve Ilirske reci traze , jer se cesto cuje "nema nijedan pronadjen Ilirski natpis" , kada je taj isti Illyr od familije Zevsa , pa onda kakav jezik bi mogao govoriti osim taj koji je Zevs govorio :think:
Takodje sa Helenima , ako su i oni vec deo Pelazga ( prema Herodotha i Straboni-ja )?

Onda nauka laze .

Arberi govorimo o jako dalekoj prošlosti mitologija samo daje signale ali ne istorijske dokaze na pr. iza pojedinih figura na pr Zeusa mogli bi se kriti mnogi narodi sa muškim kultom gromovnika a iza Kentaura Tračanska plemena konjanika sa totemom konja....!?

Evo ti pogledaj ovo pa će ti biti jasnije svi smo potekli od Pelasga!

Satemski jezici:

Satemski jezici su grana indoevropskih jezika i obuhvataju indo-iranske, balto-slovenske (baltičke i slovenske), albanski, jermenski i niz izumrlih jezika, kao tračanski i dačanski.

Podela na kentumske i satemske jezike je nastala analizom glasovnih promena počev od proto-indoevropskog jezika.

Oni jezici kod kojih je palatalizacijom meko k postalo s, nazivaju se satemski.
Oni jezici kod kojih je depalatalizacijom meko k postalo tvrdo k, nazivaju se kentumski.

Svoje nazive grupe su dobile od reči sto (100) u latinskom »kentum« i avestanskom »satem«.

Satemski jezici pokazuju osobinu promene palato-velara iz proto-indoevropskog jezika u afrikate i frikativne suglasnike sa prednjom artikulacijom. Na primer, što je u sanskritu ś, to je u avestanskom (stari persijski), ruskom, srpskom i jermenskom s, litvanskom ś, albanskom th.

Satemska glasovna promena se obično ilustruje primerom reči '100'. Proto-indoevropska reč za sto, postala je avestanski satəm (otuda je grupa dobila ime), persijski sad, litvanski šimtas, ruski i srpski sto, dok je na drugoj strani latinski centum (izgovor: kentum), engleski hund(red) (gde je h nastalo od k), grčki (he)katon, velški cant, i slično. Albanska reč za 100 je pozajmljena iz latinskog.

Status jermenskog kao satemskog jezika zasniva se na primeru svega nekoliko reči.

Arberi govorimo o jako dalekoj prošlosti mitologija samo daje signale ali ne istorijske dokaze na pr. iza pojedinih figura na pr Zeusa mogli bi se kriti mnogi narodi sa muškim kultom gromovnika a iza Kentaura Tračanska plemena konjanika sa totemom konja....!?

Evo ti pogledaj ovo pa će ti biti jasnije svi smo potekli od Pelasga!

Satemski jezici:

Satemski jezici su grana indoevropskih jezika i obuhvataju indo-iranske, balto-slovenske (baltičke i slovenske), albanski, jermenski i niz izumrlih jezika, kao tračanski i dačanski.

Podela na kentumske i satemske jezike je nastala analizom glasovnih promena počev od proto-indoevropskog jezika.

Oni jezici kod kojih je depalatalizacijom meko k postalo tvrdo k, nazivaju se kentumski.

Svoje nazive grupe su dobile od reči sto (100) u latinskom »kentum« i avestanskom »satem«.

Satemski jezici pokazuju osobinu promene palato-velara iz proto-indoevropskog jezika u afrikate i frikativne suglasnike sa prednjom artikulacijom. Na primer, što je u sanskritu ś, to je u avestanskom (stari persijski), ruskom, srpskom i jermenskom s, litvanskom ś, albanskom th.

Satemska glasovna promena se obično ilustruje primerom reči '100'. Proto-indoevropska reč za sto, postala je avestanski satəm (otuda je grupa dobila ime), persijski sad, litvanski šimtas, ruski i srpski sto, dok je na drugoj strani latinski centum (izgovor: kentum), engleski hund(red) (gde je h nastalo od k), grčki (he)katon, velški cant, i slično. Albanska reč za 100 je pozajmljena iz latinskog.

Status jermenskog kao satemskog jezika zasniva se na primeru svega nekoliko reči.

Ne sumnjam ja da smo vecina potekli sa Pelazga , ali sumnjam da su falsifikovali istoriju .

Ne sumnjam ja da smo vecina potekli sa Pelazga , ali sumnjam da su falsifikovali istoriju .

Naravno da jesu nekad slučajno nekad namerno ali ti kažem za tu tablicu koju si izbacio nije bukvalno rodoslov kao po Kuranu i Bibliji to nisu istorijske ličnosti već populacije naroda sa istim Bogom na čelu.

Mitologija nije dovoljno izučena i precizna i sa svakog različitog izvora možeš dobiti različit podatak.

Suština je da ne gledaš da li je neko Zevsov unuk ili brat ili neprijatelj ili drug to ne govori ništa o direktnom srodsvu već o političkim odnosima ljudskih zajednica i plemena i njihovih previranja i mirenja.

Zar ne vidiš da kroz mitologiju Bogovi stalno ratuju pa se mire pa su braća rođena sutra krvni neprijatelji.
Gledaj kroz takve slučajeve tadašnju "političku" stvarnost i trenutni odnos među plemenima!

Onda nauka laze .

U vreme Pelasga postoji samo 1 jezik PROTOINDO EVROPSKI jezik sa verovatno malim varijacijama i dijalektima svi su govorili istim jezikom!

U vreme Pelasga postoji samo 1 jezik PROTOINDO EVROPSKI jezik sa verovatno malim varijacijama i dijalektima svi su govorili istim jezikom!
I to ja mislim da je tacno . ali sve mi izgleda da je "staro grcki" jezik je vestacki kaoi taj Latinski .. Jer , tih 12 "Grcki Bogova" ispada da su od Pelazga a ne kaka nas nauka uci "Staro Grcki Bogova" .. Mozda i gresim .

Imaš kod Herodota mnogo o Grčkim Bogovima neki su od Pelasga a neki čak iz Egipta!
Ako Herodoth ( idr)je napisao da su Heleni od Pelazga , Ako Herodoth je napisao Athinjani su od Pelazga , ako je Herodoth napisao za Dorjanci da su od Pelazga , ako Herodoth i svi drugi u antici napisali da su Iliri (Dardanci), Epiroti od Pelazga onda gde su GRCI ?
Ako su tek kasno dolazili (sta sumnjam) onda ne preostaje nista drugo sem da je jedan vestacki narod ili vestacki jezik .!?

Ako Herodoth ( idr)je napisao da su Heleni od Pelazga , Ako Herodoth je napisao Athinjani su od Pelazga , ako je Herodoth napisao za Dorjanci da su od Pelazga , ako Herodoth i svi drugi u antici napisali da su Iliri (Dardanci), Epiroti od Pelazga onda gde su GRCI ?
Ako su tek kasno dolazili (sta sumnjam) onda ne preostaje nista drugo sem da je jedan vestacki narod ili vestacki jezik .!?

Ne već mešavina više naroda i plemena kao svi mi!

Herodot zatiče samo ostatke Pelasga koji su se u njegovo vreme oko 500 bc očuvali jako ih je bilo malo u izvornom obliku već tada su se pretopili u razne narode i nacije a Herodot tumači prema znanju , mitu , lokalnim legendama , svom znanju i viđenju i poznavanju više tadašnjih jezika.

Pelasgi su narod neolita!

Predhodnici svega i Helade i Minojskog Krita!

Herodot zatiče samo ostatke Pelasga koji su se u njegovo vreme oko 500 bc očuvali jako ih je bilo malo u izvornom obliku već tada su se pretopili u razne narode i nacije a Herodot tumači prema znanju , mitu , lokalnim legendama , svom znanju i viđenju i poznavanju više tadašnjih jezika.

Pelasgi su narod neolita!

Predhodnici svega i Helade i Minojskog Krita!

1. Herodot pravi pararelu imegju "Pelazga" koji su jos postojali u "IZVORNOJ'" formi, i ono sto se je dogagjalo ne samo u "Juznim delovima'" (Atika, Peloponez) vec i u Joniji gde se je u njegovo vreme nije govorio 1 jonski dijalekt, vec prema njegovim izvornim saznanjem (bio je svedok, suvremenik), 4 jonska dijalekta KOJA IZMEGJU SEBE NISU BILA RAZUMLJIVA (Herodot "Istorija, knjiga I, gl. 142.), pa precizno imenuje gradove, gde se koi dijalekat govorio I NEMALI SU BLAGE VEZE SA IONSKIM DIJALEKTOM koji se je govorio u Atini.

2. Grcki jezik je "NOVI, VESTACKI, STANDARDIZOVANI" jezik koji je nastao kao mesavina pelazgiskog (elinskog), fenikiskog i onog koji su Danajci doneli iz Egipta. Njegovo nastajanje vezuje se za Atinu koja je narasla u MEGALOPOLIS, pa prema tome proizasla je potreba za edukaciju stanovnistva PO JEDNOM STANDARDIZOVANOM jeziku. Kako je Atina postala veliki edukativni centar sa JEDNIM STANDARDIZOVANIM jezikom, to su brojni kraljevi sirom Balkana i Male Azije, svoju decu slali da se educiraju u Atini. Elinski jezik, a tim i ELINSKA kultura su, predstavljaju kulturolosku vrednost koja pre svega predstavlja, I TEMELJI SE PREDHODNOJ PELAZGISKOJ KULTURI.
O svemu ovome sasvim jasno su pisali Platon (Sokrat), Diodor Sikuli, Herodot,........................ svi anticki pisci.
Problem je u tome sto je savremena "nauka" bukvalno "FULALA" pravu istinu, i anticke, izvorne informacije, PRILAGODILA SAVREMENIM POLITICKIM POTREBAMA.

3. Tvorac imenovanja "12 Bogova" je sam Homer koji je Ilijadu bio napisao na pelazgiskom jeziku EOLSKI DIJALEKAT koji je BIO NAJBLIZI NARODNOM LATINSKOM JEZIKU.
Tih "12 Bogova" je bilo i pre Homera, ali su imali druga imena. Homer je taj koji im je dao: NOVA IMENA, OPISAO NJIHOVE SPOSOBNOSTI, NARAV I FIZIONOMIJU.

4. Pelazgiski jezik nije jezik od kojeg su nastali svi evropski jezici, vec jezik koji je imao veliki uticaj u stvaranju evropskih jezika (ovo je rezultat i toga sto su "Tracani posle Indusa bili NAJBROJNIJI NAROD NA SVETU).

1. Herodot pravi pararelu imegju "Pelazga" koji su jos postojali u "IZVORNOJ'" formi, i ono sto se je dogagjalo ne samo u "Juznim delovima'" (Atika, Peloponez) vec i u Joniji gde se je u njegovo vreme nije govorio 1 jonski dijalekt, vec prema njegovim izvornim saznanjem (bio je svedok, suvremenik), 4 jonska dijalekta KOJA IZMEGJU SEBE NISU BILA RAZUMLJIVA (Herodot "Istorija, knjiga I, gl. 142.), pa precizno imenuje gradove, gde se koi dijalekat govorio I NEMALI SU BLAGE VEZE SA IONSKIM DIJALEKTOM koji se je govorio u Atini.
koji je nastao kao mesavina pelazgiskog (elinskog), fenikiskog i onog koji su Danajci doneli iz Egipta. Njegovo nastajanje vezuje se za Atinu koja je narasla u MEGALOPOLIS, pa prema tome proizasla je potreba za edukaciju stanovnistva PO JEDNOM STANDARDIZOVANOM jeziku. Kako je Atina postala veliki edukativni centar sa JEDNIM STANDARDIZOVANIM jezikom, to su brojni kraljevi sirom Balkana i Male Azije, svoju decu slali da se educiraju u Atini. Elinski jezik, a tim i ELINSKA kultura su, predstavljaju kulturolosku vrednost koja pre svega predstavlja, I TEMELJI SE PREDHODNOJ PELAZGISKOJ KULTURI.
O svemu ovome sasvim jasno su pisali Platon (Sokrat), Diodor Sikuli, Herodot,........................ svi anticki pisci.
Problem je u tome sto je savremena "nauka" bukvalno "FULALA" pravu i
2. Grcki jezik je "NOVI, VESTACKI, STANDARDIZOVANI" jezikstinu, i anticke, izvorne informacije, PRILAGODILA SAVREMENIM POLITICKIM POTREBAMA.

3. Tvorac imenovanja "12 Bogova" je sam Homer koji je Ilijadu bio napisao na pelazgiskom jeziku EOLSKI DIJALEKAT koji je BIO NAJBLIZI NARODNOM LATINSKOM JEZIKU.
Tih "12 Bogova" je bilo i pre Homera, ali su imali druga imena. Homer je taj koji im je dao: NOVA IMENA, OPISAO NJIHOVE SPOSOBNOSTI, NARAV I FIZIONOMIJU.
.

I kod Homera moramo biti sigurni i kod njega/za nije nista sigurno , jer neznamo dali je uopce postojio , da je Homer napisao jednu jedinu rec mora da postoji jedan dokaz
samo kazu da je pjevao a nema niti jedan jedini dokaz da je ekzistirao .
Ilijadu sta vidimo danas po netu je "Grcki" izum od "grckih majstora" pre nekoliko vekova sta su vise od 100-ne reci stavili u taj text , a originial je izgubljen , zasto je , i gde je !
Zato je sve danas komplikovano .
Tako je Evropa htela da stvori jedan "Grcki narod" i "Grcku drzavu" sta ne nose nista od stare -anticke vremena koja znatno je visa prisutna od te kulture kod zapadnih balkanaca nego kod ovih danasnjih koji sebe zovu danas "Grk" ..

2. Grcki jezik je "NOVI, VESTACKI, STANDARDIZOVANI"
Ovo je tacno i je dovoljno .

Poslednja izmena:
"Ilijada" koju imamo danas predstavlja prevod na "arhaickom" grckom (sa brojnim bilingvalizmima) sacinjen na Peloponezu negde oko VIII/VII veka pre H. neposredno, posto ju je Likur iz Sparte bio doneao iz Male Azije.

Savremeni Grci nisu nacinili ni najmanju preradu od onoga sto je u brojnim prepisima, nacinjenim, pocevsi od antike pa sve do dana danasnjeg. Nisu ni bili u mogucnosti da takvo nesto urade. Prerada bi bila odmah otkrivena. Uostalom Grci, takoreci nisu uradili ni prerade ni u drugim delima koje imamo u prepisima, a poticiu od antickih pisaca.

Uostalom savremeni Grci, ne ni razumeju "starogrcki", a o "arhaickom grckom" na kojemu je napisana Ilijada, i da ne pricamo.

"Ilijada" je delo jednog jedinog coveka, "OMERA" (coveka heroja). Sve sto je u njoj zapisano poseduje jedan kontinuitet i sto je znacajnije LOGICKU POVEZANOST KOMPLEKSNE PROBLEMATIKE KOJU OBRAGJUJE.

Samo delo je plod vrhunaca genijalnog ljudskog uma JEDNE JEDINE OSOBE.

Hvala! Dakle Tračani su i Sarmati! i još toga Dačani , Iliri , i mnoga Pelaška plemena i kao takvi najbrojniji posle Indusa!
Vrlo očigledno da ih je povezivao isti jezik!

Sa svim se slažem što si napisao!
Kao i sa ovim!

Satemski jezici:

@NickFreak
Ovaj post je vazan za pelaski i etruski alfabet , da su "Grka" i Rimlajna poslali na obrazaovanje kod etrurskih skola a ne kako tvrdi Akademija nauka suprotno , i jezik Pelazga bio drugacij nego sto govore "Heleni" danas :

(Dobar post za ovu temu i je neutralan da ne bude uvek navijacki da komentiramo :) )

download.php

download.php

download.php

download.php

download.php
download.php

download.php

................

Prema svakom istorijskom sadašnjem predanju Pelasgi dolaze u Evropu sa Kavkaza oko 15000 Bc ovo moraju svi da prebole pa onda da pričaju o starosedeocima Evrope!

Pravi starosedeoci Evrope su Neandertalci pa koje Neandertalac taj je u Evropi najstariju i autohton!

Zbog ovoga se svi beli ljudi indoevropljani zovu KAVKAZOIDI!

Eto novo što sam čuo da je Ozzy Osbourne radio genetska istraživanja i da osim gotovo svih krvnih kraljevskih loza nemačkih engleskih i ruskih ima i gene Neandertalca!

Njegova žena kaže nije bila uopšte iznenađena kad je čula da imam gene neandertalca kaže Ozzy:D

E tako i mi ko ima najviše gena Neandertalca najstariji je i autohton je u Evrropi!!!!!!!

проф. Грегор Данковски, и остали, о народу који је на балкану живио прије Грка:
“Јасно је, да се још у Хомерово доба није правила никаква разлика између трачког и грчког језика… Хекатеј из Милета, који је живео 500 година пре Христова рођења, сведочи на основу споменика његовог доба, да је у старини цела Грчка била настањена варварима. Атику су, тако, имали Трачани… Атињани су стога пореклом Трачани (Рашчани, преци Словена)… Страбон сматра ту појаву сасвим нормалном, јер, каже он, Трачани и Епирци живе до данас (19. година по Христу) поред Грка. А некада морала је Грчка бити њима настањена, пошто варвари још увек заузимају највећи део Грчке…Тако Трачани поседују Македонију…“

Ово казивање добија пуну увјерљивост, када се Данковски позива на “оца историје“ – Херодота.
Херодот у својим списима тврди да је на Балкану прије Грка живио један стари народ који он назива
“Варварима“ и Пелазгима. Те Пелазге, мирне и радине, покорили су грчки преци, који су на Јонска острва стигли као ратници семитско-етиопске расе, од којих су настали Елини, а потом Грци.
Херодот, истина, није назначио ко су били ти “варваро-Пелазги“, али каже да су се они “много пре Грка нашли на путу знања“ и да су они својим побједиоцима – Грцима, “били у много чему учитељи: научили их вјештини обрађивања земље, градњи путева, архитектури…

Пелазги су им, такође, предали своју веру и азбуку. Њихов језик се прометнуо у грчки“.

По Херодоту, Грци су највећим дијелом и постали од тих “варвара“ – Пелазга. “Ови тако (након потчињавања тих ‘варвара’ од малених постадоше велики и бројни“, каже он. “… Затим је“, цитира га Данковски, “настао грчки језик, употребљаван увек упоредо с тим варварским…“
И Платон, који је рођен неколико година након Херодотове смрти, у једном од својих дијалога наводи, да су и у његово доба, у Грчкој, жене “варварске“ говорчиле “варварским језиком“, јер су “оне боље од покорених мужева чувале традицију“.

Херодотово и Платоново спочитавање “варварског језика“ и Пелазга, о којима не говоре ко су, не само Данковски већ и више слависта – историјски и филолошки доказује:
“Да су ти тајанствени Пелазги, што су од Грка називани ‘варварима’, били антички Срби“.
“А пошто се грчки народ“, каже се даље, “бројчано повећавао на рачун погрчавања Пелазга –
ништа толико није природно као помисао, да су ти ‘варваро-Пелазги – Срби‘ у новонастали грчки језик унијели не само своје лексичко богатство, већ и многе друге духовне одлике, због којих француски слависта Сипријан Робер и каже:
“Мноштво грчких митова може се објаснити само помоћу српских обичаја, веровања, предања …“
Уз ово Роберово карактеристично и истанчано запажање, стоје и упозоравајуће ријечи Милоша С. Милојевића:
“Тек када се језик тог славног (грчког) народа буде ваљано проучио, откриће се ствари нечувене.“

Трагање је открило да се и латински језик, баш као и грчки, развио из пелазгијског. Француски историчар Левек налази “фрапантну аналогију“ између латинског и словенских језика, па то објашњава тиме да су Пелазги преци Словена -антички Срби.

На основу анализе и истицања упоредних примјера из “фрапантне аналогије“ латинског и словенских језика, Левек закључује:
“Да је словенски (антички српски) дао прве и најстарије елементе латинском језику
– да су староседеоци Лацијума (гдје је зачет латински) били словенске расе
– да су се они тамо настанили у време, док се језик још ограничавао гогово само на изразе најпречих потреба“.

Грегор Данковски није се у свему сложио са својим савремеником Левеком, те при крају свог дјела “Грци као племенски и језички сродници Словена“ пише:
“Осећам се позваним, да мишљење господина Левека у овом предмету коригујем:
Прво: Да су словенске (античких Срба) речи које се односе не само на основне потребе, већ и на истанчанија осећања, а и на више појмове, истог порекла са грчким, као и да је граматичка конструкција оба језика једна те иста.

Друго: Да је латински са словенским (српским) јединствен особито у речима, које су истовремено
власништво и грчког“.
У прилогу овој корекцији Данковски наводи и примјере, а онда у закључку каже:
“Следећа констатација би требало да јасно покаже степен сродности између словенског, грчког и латинског.

Јер од три рођене сестре:
Једна је остала верна наслеђеном матерњем језику (србски);
Друга је своме материнском језику дала највише знање (грчки);
Трећа је смешала свој матерински језик с једним страним језиком (латински)“.
Истраживања ће вјероватно докучити још много наслућених, нерасвијетљених или заборавом прекривених истина о језику и народу СОРАБСКОМ, САРБАРСКОМ, СИРБИРСКОМ – античком СРПСКОМ, који, како неко од врлих слависта рече: “долази из тако давне прошлости, да се чак ни време његовог постојања не може данашњим мјерилима установити“

Диодор Сицилијски у својим списима тврди да су најстарије митолошке приче о Аргонаутима, Амазонкама, Атлантиди и другим “преузете од српских песника, Хомерових савременика, који су писали своје песме на пелазгијском језику и старим писмом“. По њему, први пјесник који је писао пелазгијским језиком и старим писмом био је Орфеј, који је живио неколико вјекова прије Хомера.
Емил Бирнуф, којег смо упознали као сјајног зналца ВЕДА, предходнице сваког знаног пјесништва, истиче, такође, да орфичке химне не “спадају у власништво грчких предака и грчке традиције“. “Орфеј је“, каже он, “можда компоновао своје песме на самом првобитном језику – ведском“.

Дионисије са Сицилије, баш као и његов земљак Диодор и лингвиста Бирнуф, пориче припадност орфичких химни грчкој традицији. Он ни Орфеја не убраја у Грке. У једном од његових списа стоји:
“Орфеј је био Трачанин. Он је својим познавањем певања и поезије надилазио све људе, о којима је сачувано сећање. Састављао је славне песме, особито по складности стихова. У том погледу он је достигао такво савршенство, да му се приписује моћ да је лепотом својих песама и музике омамљујуће деловао не само на људе, већ и на животиње, птице, па и дрвеће… Био је највећи песник и музичар доба у којем је живео…“
(Књига IV, гл. 25.)

“Одликовао се и ученошћу, особито познавањем теологије. Путовао је и у Египат, где је стекао још велики број нових знања. Захваљујући свему томе, он је постао и најславнији човек свога времена доктрином о теологијама и мистеријама“.

И чувена Илијада није плод грчког језика.

У студији Олге Луковић читамо:
“… Сасвим је сигурно, да је ‘Илијада’ била писана језиком, који још није био грчки… Цела митологија у ‘Илијади’ трачког је порекла! Има само један народ који може тако да пева и тај народ још увек пева на исти начин; то су Срби! Не долазе узалуд научници из целог света да слушају српске гусле, како би објаснили извесне ‘хомерске проблеме’… Но, то је посебна студ

Takozvana anticka grcka je cisto srpska .

Sparta , Troja i cela helenska kultura je srpska .

A danasnji Grci su obicno cigansko pleme koje je tu naseljeno i koje je posluzilo svrsi da asimiluje Srbe i da im ukrade istoriju . Nista novo i nista cudno . Kako sutra sa vojvodjanima , tako danas sa crnogorcima i bosnjacima , juce sa makedoncima , hrvatima , siptarima a prekjuce sa ostalim slovenima i sa nemcima , grcima , rumunima , bugarima itd . .

566750

566752

Једни од праподунавских народа конгламерат народа који је проистекао из културе Лепенског вира и Винче дакле то су скупине првих енеолитских народа који већ имају своје идентитете учествују у инвазији народа са мора Пеласги , Сардани , Лука и још неки су били најбројнији и Египћанима и Хетитима познати као најамници и тд.

Ја дозвољавам да су се тројански ратови догодили у Малој Азији само под условом да су се десили после најезде са мора јер су ти људи упадали и желели да се населе услед глади или доласком још више дивљих народа са севера које је глад натерала на сеобе. Према неким научницима сеоба Јевреја из Египта под Мојсијем се десила 1200 п.н.е не одговара библијском времену сеобе а ту видимо да су пратиле сушне године , глад и климатске промене.

Жупанић познавајући кавказ и језике као етнолог закључио је да је име Серби или Сирби алродијског енеолитског порекла из времена Пеласга у своје време није дочекао још истраживања везана за Винчу и Лепенски вира иако је сам заслужан за демистификацију Пеласга.

Горе је мапа енеолитских Подунавских Боиа одакле су Срби тврдили да потичу од вајкада. Ту уз Дунав се формирала још једна велика заједница Сардана по којима стара Софија Сардика , Скадар , сардинија су добили име. Египћани их називају Шардан и дануне према Дунаву.
у време ДАИ још постоји на Кавказу архонт Сарбана који су данас јако велика индоаријска категорија звана још Паштуни у афганистану , Пакистану и деловима Индије неки путописци су све ове народе звали Аланима или Арјанима са којима се и данас идентификују.
Осим евидентне најезде са мора где су се раширили по Азији поставља се питање да ли је хиљаду година пре постојао још један талас који би стигао у долину Инда.
Мислим да је чак што ми не импонује никако и Деретић овако нешто прихватио али само на основу имена.
Ако ли је Жупанић у праву у вези Етимологије имена јер је говорио да Сеуби или Серби , Сирби на тим језицима значи човек а на индоевропским нема никакви значење камоли на германским, тако да је имаеновање Свева или Сеуба као Швабса назвао обичном будалаштином он их је извео из азијске Сарматије одакле долазе на границу Рима и проширују влас на Германе и Гале наравно да се велики део германизовао и посарматио али један део славизирао. Вероватно је и име Сведа или Свиса добијено од Свеба али кварење имена је настало немогућношћу германског говорног апарата да преузму реч коју су Сармати . Словени и Латини боље изговарали и писали ближе изворно Себи , Сорби ,Сирби.

Нисам могао преко гугла да испитам осетски јер га нема има 9 падежа на аланском се Србија каже Серби.
када би бар те падежне промене испитао можда би нешто схватио о варијацији имена.

Да је Жупанић доживео ове напретке у Подунавља можда би порекло докавкаских Срба тражио у Подунављу ко зна.

Back