Ko su Malesori?

Citiram Jovana Deretića, Istorija srpske književnosti:

У тим крајевима могло је доћи до раних посрбљавања старословенских текстова и до започињања процеса који су довели до стварања посебне, српске редакције (или рецензије) старословенског језика

Ja ne znam šta sam to preskočio.

Inače, etnogeneza srpskog naroda je bio proces posrbljavanja poglavito južnoslovenskih etničkih skupina, ali i drugih, starosjedelačkih, tipa Vlaha.

Mislim da pojedini termini koje koristiš, nisu adekvatni. Udaljili smo se od teme. Ne govorimo o etnogenezi Srba, niti o istoriji srpskog jezika.

Poslednja izmena:
Zašto? Pa crkveno-slovenski jezik je posrbljivanjem pretvoren u srpsko-slovenski. Etnogeneza srpskog, kao i ostalih naroda, se odvije kroz takav vid asimilacije.

Slavni, nauka se mijenja i napreduje. Postavljanjem i ponavljanjem starih zabluda se ništa ne postiže...zamisli da ja sada postavljam Brankovićeve hronike ovdje kao dokaz da Ćirković nije u pravu?!? :mrgreen:

Nije bilo masovnog arnaućenja Srba i tu je Jovan Cvijić napravio grešku, a pred smrt je i sam počeo da je uviđa. To je bila politička izjava kojom bi se dokazalo da su Arnauti ustvari Srbi, te dalo neko etničko pravo na te teritorije, iako etnički više nisu bile naseljene srpskim narodom. Dakle za tako nešto jednostavno nema dokaza i na kraju, dokazi ustvari pokazuju potpuno suprotno - to stanovništvo je gotovo u potpunosti porijeklom od Arbanasa iz Crne Gore i Albanije, nema tih 'arnautaša'. To je poznato još od prve polovine 20. stoljeća.

Ima arnautasa i to puno. Ja sam sa Kosova ziveo sam dole 1999 godine, i naslusao sam se puno prica o arbanasenju Srba, uglavnom od starijih ljudi njima su stari prenosili price sa kolena na koleno. Moja porodica od koje ja poticem vuce poreklom iz Sirinica, znamo da imamo rodjake koji su presli na islam po doseljenja u Kamenoglavi kod Urosevca. Dva brata presla na islam pocetkom 19. veka. Treci brat od kojeg sam ja poreklom ostao u pravoslavlju i iselio se u okolini Gnjilana gde je i kupio imanje i oko 1860 godine na islam prelazi Jova brat od strica mog navrndede Save. U isto vreme na islam prelazi i neki predak od starosedelacke porodice. Ovo je samo u vezi moje porodice i mog sela.

Nedavno sam razgovarao sa starcem od 85 leta, to jest sa brata moje bake. Starac zivi u Cernici kod Gnjilana i poceli mi temu o poreklo srpsko i siptarskog stanovnistva sela Cernice. Ja sam unapred znao poreklo stanovnistva sela Cernice iz knjige. Ali radoznao sam bio dali je istina ono sto pise u knjizi. Moje prvo pitanje je bilo o njegovom poreklo: Kaze on da su njegovi stari poreklom iz okoline Stimlja, selo Petrovo i da su se iselili zbog doseljenih Siptara u selo njegovih predaka, i pitam ga a koji je razlog bio: Kaze on da su im Siptari vrsili pritisak da predju u islam i jos kaze da je deo njegove porodice ostao u Petrovu i presao na islam, jos kaze da i dalje zive u Petrovu ali i da ima odseljenih u Urosevcu i da jedan ima mlin za meljanje brasna na samom ulazu u Urosevcu i da tog coveka licno poznaje. I nastavio da prica o ostalim srpskim porodicama.... Dosao je red na siptarske poceo on da mi ih nabraja njihova stara prezimena i cak kojim fisovima pripadaju, posto iz knjige koju sam citao zapisano je da u selu ima jedan poarbanaseni rod, nisam hteo da mu postavim pitanje da li ima arnautasa u selu. I poceo on o Smakicima. Smakica mahala po starom nazivu nalazi se nedaleko od mahale ovog Deke. O njima kaze da su u selu doseljeni iz Mogile kod Vitine. kao Srbi pravoslavci i da su na islam presli odma po doseljenju. Jos kaze da su oni bili od 1999 do 2004 god jedni od najglavnijih organizatora ubistva, bombaskih napada na Srbe u Cernici. I na kraju sam ga pitao odakle ovo zna? On se nasmejao i kaze od starih najvisi mi deka pricao. E sad moj dragi Hrvoje Slavenovicu ako mislis da je ovaj deka velikosrpski propagandista, onda kupi jednu svesku a ja cu ti kupiti jednu olovku i proucavaj Srbe i arnautase po Kosovu i Metohiji. Ne verujem da si ti ikad bio na Kosovu, zato i ne znas nista o arbanasenju Kosovsko-metohijskih Srba, popricaj malo sa starim Kosovsko-metohijskim Srbima.

Poslednja izmena:
Zašto? Pa crkveno-slovenski jezik je posrbljivanjem pretvoren u srpsko-slovenski. Etnogeneza srpskog, kao i ostalih naroda, se odvije kroz takav vid asimilacije.

Slavni, nauka se mijenja i napreduje. Postavljanjem i ponavljanjem starih zabluda se ništa ne postiže...zamisli da ja sada postavljam Brankovićeve hronike ovdje kao dokaz da Ćirković nije u pravu?!? :mrgreen:

Nije bilo masovnog arnaućenja Srba i tu je Jovan Cvijić napravio grešku, a pred smrt je i sam počeo da je uviđa. To je bila politička izjava kojom bi se dokazalo da su Arnauti ustvari Srbi, te dalo neko etničko pravo na te teritorije, iako etnički više nisu bile naseljene srpskim narodom. Dakle za tako nešto jednostavno nema dokaza i na kraju, dokazi ustvari pokazuju potpuno suprotno - to stanovništvo je gotovo u potpunosti porijeklom od Arbanasa iz Crne Gore i Albanije, nema tih 'arnautaša'. To je poznato još od prve polovine 20. stoljeća.

Vrlo me neprijatno iznenađuješ, kada sami Albanci iz okoline Prizrena i Opolja znaju za svoje srpsko poreklo....

Ima arnautasa i to puno. Ja sam sa Kosova ziveo sam dole 1999 godine, i naslusao sam se puno prica o arbanasenju Srba, uglavnom od starijih ljudi njima su stari prenosili price sa kolena na koleno. Moja porodica od koje ja poticem vuce poreklom iz Sirinica, znamo da imamo rodjake koji su presli na islam po doseljenja u Kamenoglavi kod Urosevca. Dva brata presla na islam pocetkom 19. veka. Treci brat od kojeg sam ja poreklom ostao u pravoslavlju i iselio se u okolini Gnjilana gde je i kupio imanje i oko 1860 godine na islam prelazi Jova brat od strica mog navrndede Save. U isto vreme na islam prelazi i neki predak od starosedelacke porodice. Ovo je samo u vezi moje porodice i mog sela.

Nedavno sam razgovarao sa starcem od 85 leta, to jest sa brata moje bake. Starac zivi u Cernici kod Gnjilana i poceli mi temu o poreklo srpsko i siptarskog stanovnistva sela Cernice. Ja sam unapred znao poreklo stanovnistva sela Cernice iz knjige. Ali radoznao sam bio dali je istina ono sto pise u knjizi. Moje prvo pitanje je bilo o njegovom poreklo: Kaze on da su njegovi stari poreklom iz okoline Stimlja, selo Petrovo i da su se iselili zbog doseljenih Siptara u selo njegovih predaka, i pitam ga a koji je razlog bio: Kaze on da su im Siptari vrsili pritisak da predju u islam i jos kaze da je deo njegove porodice ostao u Petrovu i presao na islam, jos kaze da i dalje zive u Petrovu ali i da ima odseljenih u Urosevcu i da jedan ima mlin za meljanje brasna na samom ulazu u Urosevcu i da tog coveka licno poznaje. I nastavio da prica o ostalim srpskim porodicama.... Dosao je red na siptarske poceo on da mi ih nabraja njihova stara prezimena i cak kojim fisovima pripadaju, posto iz knjige koju sam citao zapisano je da u selu ima jedan poarbanaseni rod, nisam hteo da mu postavim pitanje da li ima arnautasa u selu. I poceo on o Smakicima. Smakica mahala po starom nazivu nalazi se nedaleko od mahale ovog Deke. O njima kaze da su u selu doseljeni iz Mogile kod Vitine. kao Srbi pravoslavci i da su na islam presli odma po doseljenju. Jos kaze da su oni bili od 1999 do 2004 god jedni od najglavnijih organizatora ubistva, bombaskih napada na Srbe u Cernici. I na kraju sam ga pitao odakle ovo zna? On se nasmejao i kaze od starih najvisi mi deka pricao. E sad moj dragi Hrvoje Slavenovicu ako mislis da je ovaj deka velikosrpski propagandista, onda kupi jednu svesku a ja cu ti kupiti jednu olovku i proucavaj Srbe i arnautase po Kosovu i Metohiji. Ne verujem da si ti ikad bio na Kosovu, zato i ne znas nista o arbanasenju Kosovsko-metohijskih Srba, popricaj malo sa starim Kosovsko-metohijskim Srbima.

Drago mi je da čujemo autentične Srbe Kosovce i Metohijce, koji znaju svoje poreklo, a i poreklo stanovništva ljudi iz svog kraja.

Sirinić, stara srpska župa, kroz koju protiče Lepenac:
Prvi, dosad otkriveni, pomen Sirinićke župe nalazi se na jednom jevandjelju iz XIII veka koje se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Turski popisi iz XVI veka pokazuju da u župi u to vreme žive isključivo Srbi. Nakon Prve i Druge Seobe Srba (1690. i 1739) i ukidanja Pećke patrijašije (1766), Sirinićkoj župi je zapretila islamizacija. Sela Brod i Papratina (sada Firaja) nisu mogla da se odupru islamizaciji, a kasnije i arnaućenju, koje su turske vlasti podržavale.

Pred Balkanske ratove, turske vlasti su vršile nasilnu mobilizaciju u župi. Jedan broj župljana je učestvovao u Prvom svetskom ratu u srpskoj kraljevskoj vojsci. U Drugom svetskom ratu, bugarski okupator je vršio egzekucije nad srpskim civilima. Po završetku rata na teritoriji Sirinićke župe formirana je opština Štrpce, ali je poslednjeg dana 1965. godine, ova opština ukinuta od strane albanskih nacional-komunista i njena oblast je dodeljena Opštini Uroševac. Time je, između ostalog, izazvana seoba brojnih srpskih porodica. Opština Štrpce obnovljena je 1988. godine. Eto, tako se to radilo do najnovijih vremena. Danas je Štrpce samo jedna od srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

Poslednja izmena:
Ja sam čitao da su drenički Albanci u velikoj mjeri srpskog i pravoslavnog porijekla. Kažu da je zločinac Adem Jašari čuvao ikonu u svojoj kući, a da ju je policija pronašla kada je upala u njegovu kuću i likvidirala ovog teroristu. Dalje, priča se i za Tačija da je srpskog porijekla, sami Šiptari to pričaju, oni koji ga ne vole!

Ma znam da je to urbana ili ruralna :) legenda... ali sam me'ščini kod Drecuna čitao da je onaj zlikovac stvarno imao ikonu koju je naša policija pronašla...

Nije legenda. Nit' urbana, nit' ruralna, već istina. Ranije je toga bilo mnogo više, ali i danas je prisutno.
Sveti Jovan Vladimir - prvi srpski vladar koji je uvršten među svetitelje, čije se mošti nalaze u pravoslavnoj crkvi u Tirani (od 1995), svetitelj je koji se veoma poštuje i kod samih Albanaca obeju hrišćanskih vera, a možda i kod muslimana, a inače se smatra zaštitnikom grada Bara. Njegov kult je poštovan, kako od pravoslavnih, tako i od katolika i muslimana u Baru, a i šire.

Kripto-hrišćani ili dvoverci su upravo najviše karakteristični za Arnaute. Ne samo da su neki čuvali ikone u kućama, nego su odlazili u crkve (naročito za "crveno slovo", na dan kada im je bila slava ili po osećaju), ali su neki za Bajram išli u crkvu. Uz to, imali su paralelno hrišćanska i muslimanska imena. I u nekadašnjem Novopazarskom sandžaku - kako svedoči jedan dopis iz 1848. godine - bilo je kuća u kojima su dva brata "pak jedan vjeruje u Hrista, a drugi u Muhameda, jedan klanja, a drugi se krsti."

Franacuski istoričari B. i L. Bennasar su ih simbolički nazvali "Alahovim hrišćanima". Dvoverstvo je dosta bilo prisutno sve do druge polovine XIX veka, kada počinje masovnija izgradnja džamija na Balkanu. Naši Goranci, recimo, i danas proslavljaju Đurđevdan, to je njihov najveći praznik.

Inače, takvi ljudi se nazivaju i "ljarmani" od albanske reči "larmanë" (šareni, raznobojni).

"Šta me briga za vaše spletke i vasše rajeve, Jevanđelje to sam ja, ja sam autor Kur'ana.
Sve religije su za nas pravovaljane"
Tu i tamo odlazeći u džamiju, moje srce se tu baca ničice, moli se; katkad idući u crkvu, ono postaje sveštenik koji čita Bibliju."

Yunus Emre (1240-1321), turski pesnik i sufi mistik

Poslednja izmena:
Drago mi je da čujemo autentične Srbe Kosovce i Metohijce, koji znaju svoje poreklo, a i poreklo stanovništva ljudi iz svog kraja.

Sirinić, stara srpska župa, kroz koju protiče Lepenac:
Prvi, dosad otkriveni, pomen Sirinićke župe nalazi se na jednom jevandjelju iz XIII veka koje se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Turski popisi iz XVI veka pokazuju da u župi u to vreme žive isključivo Srbi. Nakon Prve i Druge Seobe Srba (1690. i 1739) i ukidanja Pećke patrijašije (1766), Sirinićkoj župi je zapretila islamizacija. Sela Brod i Papratina (sada Firaja) nisu mogla da se odupru islamizaciji, a kasnije i arnaućenju, koje su turske vlasti podržavale.

Pred Balkanske ratove, turske vlasti su vršile nasilnu mobilizaciju u župi. Jedan broj župljana je učestvovao u Prvom svetskom ratu u srpskoj kraljevskoj vojsci. U Drugom svetskom ratu, bugarski okupator je vršio egzekucije nad srpskim civilima. Po završetku rata na teritoriji Sirinićke župe formirana je opština Štrpce, ali je poslednjeg dana 1965. godine, ova opština ukinuta od strane albanskih nacional-komunista i njena oblast je dodeljena Opštini Uroševac. Time je, između ostalog, izazvana seoba brojnih srpskih porodica. Opština Štrpce obnovljena je 1988. godine. Eto, tako se to radilo do najnovijih vremena. Danas je Štrpce samo jedna od srpskih enklava na Kosovu i Metohiji.

Nije toliko bitno, ali hteo bi da samo istaknem da ne govorim tecno srpski, ne zivim u Srbiju od 11 godine!

Sarske vrhove sam mogao da vidim sa moje kuce i ako je razdaljina bila nesto vise oko 70 kilometara, imao sam lep pogled na Saru. Sara je sa svojom visinom i njenim vrhovima dominirala nad Kosovom, a i sire. Jako sam ponosan sto sam poreklom sa padina Sar-planine, a i ko i ne bi bio ponosan na takvu lepoticu kao sto je Sara.

Poslednja izmena:
Ja sam čitao da su drenički Albanci u velikoj mjeri srpskog i pravoslavnog porijekla. Kažu da je zločinac Adem Jašari čuvao ikonu u svojoj kući, a da ju je policija pronašla kada je upala u njegovu kuću i likvidirala ovog teroristu. Dalje, priča se i za Tačija da je srpskog porijekla, sami Šiptari to pričaju, oni koji ga ne vole!

Ne verujem ,mozda u samom zacetku ,jednostavno ti ljudi ne lice na Srbe ,meni izgledaju kao autenticni Albanci .Mislim , gde naci takvog Srbina bre :lol:
Verujem da su debelo umesani sa Turcima ,ali opet imaju neku specificnost na licu ,prosto prepoznatljivu .

Opste je poznato da je Tatomir Vukanovic proucavao Drenicu od 1934-1937 godine.

U selima Donje/Gornje Prekaze gde je rodjen Adem Jasari ima rodova poarbanasenih Srba, izgleda su svi zajednickog porekla, A to su Ismailovici, Jasarovici, Arucevici, Deziovici i Isljamovici. Svi su starinom iz Brnjaka u Ibarskom Kolasinu, odakle su se doselili pocetkom XVIII veka, i potom primili islam. Jos pise da i danas imaju srodnike Srbe u Brnjacima.

Hasim Taci je rodjen u Brocni i u ovom selu ima jedan poarbanaseni rod. Cimak, Becirovici, Salihar poreklom od starosedelackog srpskog bratstva Martinovica.

Drenica 1934-1937 god

Broj arbanaskih kuca, ukupno=3099

Arbanasi muslimani=2268 kuca

Arbanasi srpskog porekla=582 kuca

Arbanasi vlaskog porekla=152 kuca

Arbanasi od bosanskih muslimana=31 kuca

Poarbanaseni Cigani Madjupi=41 kuca

Prvo posrbljeni, a zatim poarbanaseni vlaski Cigani Radenovci=20 kuca

Arbanasi kolonisti=5 kuca

Po broju kuca Arbanasi srpskog porekla cine oko 19% i vlaskog oko 5%. To znaci da je 1/4 Drenickih Albanaca ne albanskog porekla. Ovi koji su srpskog porekla su starosedeoci (dobar broj njih), iz drenicke okoline, doseljenici iz Ibarskog Kolasina, Metohije iz Prizrena, Peci...Ima nekoliko rodova iz Crne Gore, doseljeni kao Srbi pravoslavci, jedan rod iz Rozaja, iz Vucitrna. A ovi koji su vlaskog porekla su starosedeoci/stari doseljenici, stari doseljenici iz Bugarske i jedan rod iz Gore. Ovi Vlasi su neka mesavina Vlaha i Cigana/Karavlaha. Ali u proslosti su njihovi preci bili bez sumnje pravoslavci.
Vukanovic navodi i da su se mnogi Drenicki Srbi otisnuli u daleke migracije u Bosnu i njene krajine, u Slavoniju, Podravinu i Vojvodinu.

Poslednja izmena:

I od mojih je bilo nekih koji su prelazili na Islam. Jedan je uzeo ime Alija, bio je partizan ali ne znam kako se nacionalno izjasnjavao. Doduse, nisam sa Kosova, ali kad pomenuo to prelazenje na Islam, reko da kazem.

Goranci su delimično albanizovani i ta albanizacija je prekinuta dolaskom srba 1912. godine. Dakle, krenuli su putem onih Srba iz drenice....

ma nemoj od kad to ti znas da Goranci su albanizirani ili se albaniziraju ... nigde i nikad nije bilo taj precesus kod nas u Gora, zbog mnogo razloga.
Goranci imaju nosnju ta sta vidite, kece belo na glavi je Goranski deo nosnje a tako i Bosnjaka u bosni koji su nosili kece do 1944 godine, dolni deo nosnje je Cist slovenski , makedonci bugari bosanci Gorali u polske , slovaci cesi a i tako da stare srbe sa kosmeta su nosile te nosnje. Albanci nosu ovu nosnju kao dokaz da su bili SLoveni , i tako nisu se osvestili da ta nosnja bice danas dokaz da oni su bili SLOVENA.

Nije to nisto siptarsko , TO je cisto Slovensko.

Nema svrhe govoriti o etncickom poreklu danasnjih Albanaca Kosova .
O Srbima se moze govoriti oko Skadra ,tamo je situacija drugacija ,pre svega mislim na etnicko poreklo ,koje je koliko toliko sacuvano .

Srba nikad nije imalo oko Skadra, to je mit. Ako danas ima ljudi oko Skadra sa juznoslovenskim govorom on je Crnogorac a vrlo moguce i slavenizirani Albanac jer treba uzeti u obzir srodnost albanskih i crnogorskih plemenskih zajednica.

Srba nikad nije imalo oko Skadra, to je mit. Ako danas ima ljudi oko Skadra sa juznoslovenskim govorom on je Crnogorac a vrlo moguce i slavenizirani Albanac jer treba uzeti u obzir srodnost albanskih i crnogorskih plemenskih zajednica.

Počinje ozbiljno da zabrinjava što se nacionalistički sve više i više ekstremizuješ, te oslanjaš na revizionizam, falsifikate, pa katkad i notorne izmišljotine...

Nikada ranije nisi na ovome forumu imao tako šovinistički pristup, gotovo nadahnut mržnjom po vjerskoj i etničkoj osnovi.

z:(

Gradnjom sebi neke iluzorne predstave koja nema uporište u realnom životu ne možeš pomoći sebi, već samo odmoći, približavajući se sve više i više fikciji i samim tim udaljavajući od onoga što je istorijska realnost.
Mislim da nije fer da pridikuješ forumašima što ne čitaju prave svoje istoričare, kada je više nego očigledno da ti ne čitaš ni bošnjačke...

Počinje ozbiljno da zabrinjava što se nacionalistički sve više i više ekstremizuješ, te oslanjaš na revizionizam, falsifikate, pa katkad i notorne izmišljotine...

Nikada ranije nisi na ovome forumu imao tako šovinistički pristup, gotovo nadahnut mržnjom po vjerskoj i etničkoj osnovi. .
Не прија му јануар - на све стране неки Божићи, Свети Стефани & Јовани, Нове Године, Богојављања. Издржи Мрдо, Свети Сава је у петак. Љуб.

Ti si, siguran sam, od onih zbog kojih će neki namerno negirati bošnjački identitet, koji je ionako problematičan u tumačenju ljudi kao što si ti, i sličnih tebi.
Sem toga, ne samo da si "pobošnjačio" na najprimitivnij način, maltene sve slovenske muslimane na Balkanu, nego ideš toliko daleko, da osporavaš činjenice koje su i danas lako proverljive, a postoje i "živi" dokazi (tj. ljudi) koji te uvek mogu demantovati u toj tvojoj bezobzirnoj nameri.

Eto, vidiš ima i dan danas Srba u Skadru, živi i zdravi, a još i muslimani (!), koji su vrlo ponosni na svoje srpsko poreklo i srpski nacionalni identitet. I nisu se pobošnjačili. A i neće, na tvoju žalost.

Poslednja izmena:
Поменуо је неко Дациће из Климената.
По неким изворима Дацићи су од Лек Деце. Лек Деца је био Климент из Селца у Северној Албанији. Бежећи од крвне освете прво се спустио низ реку Цијевну у Куче, а одатле је прешао у село Ивовик. Остао је католик, тек су његови синови прешли на ислам. У Ивовику се развило братство Дацића, па се и само село почело називати Дацићи. Од Дацића су сви Демићи, Халиловићи и Шабовићи у Рожајском крају.

Back