Ko su Malesori?

Čista zamena teza.
Malisori su porekom Srbi, kao i Hoti, Klimenti, Kastrati, Miriditi, Gaši, Beriše, Ljarmani, Rugovci, Dreničani, Šaljani, Ljumljani, Labljani... To su islamizovani, pravoslavni i katolički Srbi, kasnije nazvani - Arnauti. Bilo je tu vremenom raznih mešanja, ali osnova je srpska. Tako stoje stvari.

A imaš li nekakve dokaze za to?

Po svemu sudeći Albanci su dali tračak geneze srpskoga (odn. crnogorskoga) plemena Kuča, na osnovu čega onda posrbljivati ne samo sva plemena u Crnoj Gori - već i ona u sjevernoj Albaniji? :think:

Po svemu sudeći Albanci su dali tračak geneze srpskoga (odn. crnogorskoga) plemena Kuča, na osnovu čega onda posrbljivati ne samo sva plemena u Crnoj Gori - već i ona u sjevernoj Albaniji? :think:

Toponomastika ne samo sjeverne, nego čitave Albanije je znatnim dijelom slovenska, tj. srpska, jer nijednog drugog slovenskog naroda u tim krajevima nije bilo no samo Srba!

Mnoga prezimena Albanaca su već na prvi pogled slovenska (srpska) npr. Bogdani!

Toponomastika ne samo sjeverne, nego čitave Albanije je znatnim dijelom slovenska, tj. srpska, jer nijednog drugog slovenskog naroda u tim krajevima nije bilo no samo Srba!

Mnoga prezimena Albanaca su već na prvi pogled slovenska (srpska) npr. Bogdani!

A zašto poistovjećuješ slovensko sa srpskim? :think:

Nije tačno da nijednog slovenskog naroda nije bilo tu; pa (Bijeli) Srbi dolaze tek u prvoj polovini VII stoljeća, a Albaniju su (Južni) Sloveni preplavili još čitavi vijek ranije. :rtfm:

Osim toga, rano-srednjo-vjekovna toponomastika nema apsolutno nikakve veze sa formiranjem plemena na području južne Hercegovine, Crne Gore i sjeverne Albanije, što je proces koji započinje sa osmanskim osvajanjima u XV stoljeću...a to je hronološki vrlo udaljeno od doba Seobe naroda.

A zašto poistovjećuješ slovensko sa srpskim? :think:

Nije tačno da nijednog slovenskog naroda nije bilo tu; pa (Bijeli) Srbi dolaze tek u prvoj polovini VII stoljeća, a Albaniju su (Južni) Sloveni preplavili još čitavi vijek ranije. :rtfm:

Osim toga, rano-srednjo-vjekovna toponomastika nema apsolutno nikakve veze sa formiranjem plemena na području južne Hercegovine, Crne Gore i sjeverne Albanije, što je proces koji započinje sa osmanskim osvajanjima u XV stoljeću...a to je hronološki vrlo udaljeno od doba Seobe naroda.

Ovo za srpska plemena odnosno albanske fisove se, naravno, slažem!

Ali, toponimi, hidronimi, oronimi u Albaniji su uglavnom iz vremena kasnog srednjeg vijeka i srpskog kulturnog i svakog drugog uticaja... Kad nastaju narodi na Balkanu?! Ja sam precizno rekao da nijednog drugog slovenskog naroda na teritoriji Albanije nema... čak ni u 20. vijeku, koliko ja znam, ugnjetavana i proganjana srpska manjina je nosila srpsko nacionalno ime, a crnogorsko je samo eventualno bilo sinonim!

Ne znam zašto se svi hvataju plemena iz vremena prije nastanka srpskog naroda?!

Ali, toponimi, hidronimi, oronimi u Albaniji su uglavnom iz vremena kasnog srednjeg vijeka i srpskog kulturnog i svakog drugog uticaja... Kad nastaju narodi na Balkanu?! Ja sam precizno rekao da nijednog drugog slovenskog naroda na teritoriji Albanije nema... čak ni u 20. vijeku, koliko ja znam, ugnjetavana i proganjana srpska manjina je nosila srpsko nacionalno ime, a crnogorsko je samo eventualno bilo sinonim!

Ne znam zašto se svi hvataju plemena iz vremena prije nastanka srpskog naroda?!

Svarožiću, ako ti toponimi nastaju u vrijeme doseljavanja Slovena, onda se definitivno ne može reći da su srpski, zato što nemaju veze sa Srbima!

O prihvatanju srpske nacionalne svijesti od strane posljednjih tračaka Slovena Arbanije - mada su tamošnji Srbocrnogorci mahom porijeklom iz Srbije i Crne Gore, doseljavani u poznom srednjem vijeku - može biti govora, ali rekao bih da je to jedna vrlo malena i mizerna skupina; većina je jednostavno asimilovana i jednostavno izumrla...

U srednjem vijeku je autohtona slovenska populacija (ona koja nije došla zajedno sa Nemanjićima) morala biti dosta značajnija, naravno, ali mora se otvoriti pitanje njihovog posrbljivanja u takvom slučaju. Da li ti to tvrdiš da su bili posrbljeni svi u XIV stoljeću u vrijeme kratkotrajne vladavine Nemanjića i njihovih velmoža Albanijom, te na osnovu toga ih smatraš Srbima?

Srbi jedini narod? :eek: A šta je sa npr. Bugarima?

=Slaven777;18904983]
Svarožiću, ako ti toponimi nastaju u vrijeme doseljavanja Slovena, onda se definitivno ne može reći da su srpski, zato što nemaju veze sa Srbima!
Onda ni slovenski toponimi Istočne Srbije nemaju veze sa Srbima!

O prihvatanju srpske nacionalne svijesti od strane posljednjih tračaka Slovena Arbanije - mada su tamošnji Srbocrnogorci mahom porijeklom iz Srbije i Crne Gore, doseljavani u poznom srednjem vijeku - može biti govora, ali rekao bih da je to jedna vrlo malena i mizerna skupina; većina je jednostavno asimilovana i jednostavno izumrla...
Kako je ta malena i mizerna skupina dala imena mjestima, rijekama, brdima čak i u južnoj Albaniji?!
U srednjem vijeku je autohtona slovenska populacija (ona koja nije došla zajedno sa Nemanjićima) morala biti dosta značajnija, naravno, ali mora se otvoriti pitanje njihovog posrbljivanja u takvom slučaju. Da li ti to tvrdiš da su bili posrbljeni svi u XIV stoljeću u vrijeme kratkotrajne vladavine Nemanjića i njihovih velmoža Albanijom, te na osnovu toga ih smatraš Srbima?
Ti zanemaruješ srpski kulturni uticaj i u godinama kada nemanjićka vlast prestaje, a možda je slovenskog (srpskog) uticaja bilo i iz države Vlastimirovića... ali da ne pričamo o ovome...

Srbi jedini narod? :eek: A šta je sa npr. Bugarima?
Je li ti tvrdiš da je slovenskih Bugara bilo u većem broju u Albaniji? :eek:

Onda ni slovenski toponimi Istočne Srbije nemaju veze sa Srbima!

Pa naravno!
Uzgred, o kojim slovenskim toponimima je riječ.

Kako je ta malena i mizerna skupina dala imena mjestima, rijekama, brdima čak i u južnoj Albaniji?!

Pa u VI st. nije bila mizerna niti malena...mislio sam na moderno doba

Ti zanemaruješ srpski kulturni uticaj i u godinama kada nemanjićka vlast prestaje, a možda je slovenskog (srpskog) uticaja bilo i iz države Vlastimirovića... ali da ne pričamo o ovome...

Ne zanemarujem, ali on je ograničen na Skenderiju i krajnje sjeverne oblasti Albanije, sjeverno od Drima.

Je li ti tvrdiš da je slovenskih Bugara bilo u većem broju u Albaniji? :eek:

Ako je cijela Albanija bila u sastavu Bugarske, i to pola milenija prije nego što bi Srbija tu uopšte prvi put i kročila - što da ne? :think:

=Slaven777;18905444]Pa naravno!
Uzgred, o kojim slovenskim toponimima je riječ.

Pa o najstarijima... Braničevo, Kučevo, Negotin, šta ja znam... A kako oni nemaju veze sa Srbima kad su ta plemena koja su vjerovatno dala ime ušla u masu plemena i etniciteta od kojih je stvoren srpski narod? Oni nemaju veze sa ranosrednjevijekovnim srpskim plemenom, ali sa Srbima naravno da imaju veze, ako se tako pojednostavljeno može reći.

Ako je cijela Albanija bila u sastavu Bugarske, i to pola milenija prije nego što bi Srbija tu uopšte prvi put i kročila - što da ne? :think:

Pa nisu se slovenska plemena iz istočnog dijela Balkana, tj. preci današnjih Bugara doseljavali masovnije po zemljama koje je bugarska vojska osvajala... barem ja tako kontam!

Pa o najstarijima... Braničevo, Kučevo, Negotin, šta ja znam... A kako oni nemaju veze sa Srbima kad su ta plemena koja su vjerovatno dala ime ušla u masu plemena i etniciteta od kojih je stvoren srpski narod? Oni nemaju veze sa ranosrednjevijekovnim srpskim plemenom, ali sa Srbima naravno da imaju veze, ako se tako pojednostavljeno može reći.

Kada je ušla? Kada su Dragutin i Milutin krajem XIII stoljeća osvojili ta područja od Bugarske? Zašto onda ne tvrditi da je tada došlo do posbrljivanja tih Bugara? :think:

Svarožiću, migracije pokrenute u osmanskim osvajanjima su bile značajne i stanovništvo nije pasivno; uvijek je bilo iseljavanja i doseljavanja. Tako je i stanovništvo tog kraja mahom porijeklom sa juga, a samo u jednom manjem dijelu jeste starinačko.

Nema sumnje da je narod braničevskoga kraja danas srpski, ali zbog čega proglasiti tako i narod koji je živio tamo prije jednog i po milenija? :think:

Pa nisu se slovenska plemena iz istočnog dijela Balkana, tj. preci današnjih Bugara doseljavali masovnije po zemljama koje je bugarska vojska osvajala... barem ja tako kontam!

Nisu? Ali tako su se širili i Sloveni zapadnog područja Balkana; kada je Dušan osvojio Albaniju i dodijeljivao zemlje srpskom plemstvu...

Kada je ušla? Kada su Dragutin i Milutin krajem XIII stoljeća osvojili ta područja od Bugarske? Zašto onda ne tvrditi da je tada došlo do posbrljivanja tih Bugara? :think:

Svarožiću, migracije pokrenute u osmanskim osvajanjima su bile značajne i stanovništvo nije pasivno; uvijek je bilo iseljavanja i doseljavanja. Tako je i stanovništvo tog kraja mahom porijeklom sa juga, a samo u jednom manjem dijelu jeste starinačko.

Nema sumnje da je narod braničevskoga kraja danas srpski, ali zbog čega proglasiti tako i narod koji je živio tamo prije jednog i po milenija? :think:

Nisu? Ali tako su se širili i Sloveni zapadnog područja Balkana; kada je Dušan osvojio Albaniju i dodijeljivao zemlje srpskom plemstvu...

Vjerovatno je razlika između svih Slovena na Balkanu u srednjem vijeku bila manja nego što je danas razlika između npr. Srba i Bugara... tek je kulturni uticaj tokom stotina godina presudio da se nekome nametne svijest o pripadništvu nekom narodu, a kasnije naciji... mada su, ako ćemo na moj, pravni teren, u srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi nacija i narod sinonimi... npr. vjerovatno je kosovski mit doprinjeo učvršćivanju srpske nacionalne svijesti među Srbima, našim precima...

Ako ćemo konkretno o Slovenima Braničevskog kraja prije hiljadu i 2-3 stotine godina, oni tada, istina nisu pripadali srpskom plemenu... ali srpski narod tada i ne postoji... niti postoji bugarski narod... tada je još vjerovatno bila izražena razlika između azijatskih Protobugara kao vodećeg sloja i gospodara Slovenima koji su eventualno bili pomoćne čete u vojsci ili obrađivali zemlju i kasnije postali kmetovi...

Inače, mene nije sramota kao vas istoričare reći da nešto ne znam, da nisam siguran... :)

Za mene je nevjerovatna slovenska toponomastika Albanije i to ne većih mjesta i rijeka, nego manjih mjesta, brda, potoka... koliko samo ima Morava, Gradaca, Lugova i sl. ...

Vjerovatno je razlika između svih Slovena na Balkanu u srednjem vijeku bila manja nego što je danas razlika između npr. Srba i Bugara... tek je kulturni uticaj tokom stotina godina presudio da se nekome nametne svijest o pripadništvu nekom narodu, a kasnije naciji... mada su, ako ćemo na moj, pravni teren, u srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi nacija i narod sinonimi... npr. vjerovatno je kosovski mit doprinjeo učvršćivanju srpske nacionalne svijesti među Srbima, našim precima...

Ako ćemo konkretno o Slovenima Braničevskog kraja prije hiljadu i 2-3 stotine godina, oni tada, istina nisu pripadali srpskom plemenu... ali srpski narod tada i ne postoji... niti postoji bugarski narod... tada je još vjerovatno bila izražena razlika između azijatskih Protobugara kao vodećeg sloja i gospodara Slovenima koji su eventualno bili pomoćne čete u vojsci ili obrađivali zemlju i kasnije postali kmetovi...

Inače, mene nije sramota kao vas istoričare reći da nešto ne znam, da nisam siguran... :)

Za mene je nevjerovatna slovenska toponomastika Albanije i to ne većih mjesta i rijeka, nego manjih mjesta, brda, potoka... koliko samo ima Morava, Gradaca, Lugova i sl. ...

Znam; proto-albanske toponimije ima po istočnoj Srbiji i u sjevernoj BJRM, pa čak i po dijelovima Kosova, ali u Albaniji praktično ni traga nigdje nema; a južnoslovenski tragovi dominiraju čak više od antičkih.

Ako se ne varam, u VIII stoljeću dolazi do etnogeneze albanskog naroda; po svemu sudeći, Sloveni su narod koji je od Albanaca 'autohtoniji' u Albaniji, zato što spuštaju u krajeve Albanije poslije Južnih Slovena najvjerovatnije. Prapostojbina proto-Albanaca je otprilike bila istočna Srbija (gradovi Niš i Skoplje su albanski toponimi). Taj narodni starosjedelački masiv se pomjera u dva pravca - ka Albaniji i ka Rumuniji. Od tih ostataka starosjedelaca, u etnogenezu Albanaca se uključuje jedan vrlo mali masiv stanovništva u Metohiji, stoga ti Albanci formiraju tu 'starosjedelačku' grupaciju; onu prisutnu još i prije dolaska Srba.

Zbog toga je potpuno razumljivo zašto na proto-albanske toponime u Albaniji praktično uopšte ne nailazimo, a zašto se na grko-latinske nastavljaju direktno slovenski. Uzgred, pošto je ovo povezano, naglasiću - tačno je da su tada Sloveni bili izuzetno bliski jedni drugima; tada ustvari tek počinje potpuna diferencijacija Južnih Slovena na zapadnu i istočnu grupu; a uzrok tome će upravo biti taj starosjedelački polu-romanizovani etnički masiv između Srba i Bugara.

Ne, razlika između Bugara i Slovena je vrlo brzo nestala...slično kao i između Bijelih Srba (kao Zapadnih Slovena) i zatečenih (Južnih) Slovena...

Hajde da vidimo...
Prvo, nije primeren termin "posrbljavanje". Naravno, ova plemena bi mogla biti posrbljena (više hipotetički), ali ona su pre svega poarnaućena, pa treba krenuti od toga. Čini mi se da si ti negde napisao kako ceniš Jovana Cvijića (ispravi me ako grešim). Evo, za početak, jedne njegove karte koju su izradili Francuzi:

serbsandalbanizedserbs.jpg

Tamno zelenom bojom su označeni Srbi (sa Hrvatima), narandžastom bojom su označeni Albanci, a ovom sivo-kafenom, u doslovnom prevodu s francuskog, "Srbi albanskog jezika (Arnauti)".

"Za vreme Turаkа Arbаnаsi su se nаprаsno rаširili. :im su Turci zаvlаdаli, većinа je Arbаnаsа primilа Islаm i postаlа odаnа turskoj uprаvi. Kаo tаkvi, dobili su potpunu slobodu i postаli gospodаri. Uz ove dolаze još i ekonomski uzroci: njihovа zemljа, izvаn glаvnih komunikаcijа i u tursko vreme zаpuštenа, nije im pružаlа dovoljno sredstаvа zа život. Okrenuli su se nа Istok i počeli nаseljаvаti plodne kotline. A pod uticаjem prevlаsti Arbаnаsа, Srbi u Arbаniji su bili islаmizirаni i poаrbаnаšeni, izuzev jednog delа onih u oblаsti Golog Brdа nа levoj obаli Crnog Drimа, i onih koji su prebegli u unutrаšnjost Poluostrvа. U to vreme su počele velike аrbаnаške migrаcije."
(Jovan Cvijić "Balkansko poluostrvo i južnoslovenske zemlje")

"Ustanovljeno je da je, ako se izuzme specifična islamizacija bosanskog stanovništva, kao i zanatlijsko-trgovačke populacije gradova, sve ostalo pravoslavno srpsko i makedonsko stanovništvo koje je podleglo islamizaciji poturčeno u zoni izloženoj albanskoj ekspanziji - od Skadra do Ohrida. To su tzv. "Arnautaši", čiji je broj vrlo veliki. Pošto su preko Albanaca, i zbog njih, a ne od Turaka Osmanlija, primili islam, ovi su ce poturčeni Srbi i Makedonci za srazmerno kratko vreme i albanizovali, primivši ime, albanski jezik, običaje, a konačno i svest. Stoga je "taj procenat naše krvi potpuno izgubljen za našu narodnu celinu", zaključuje s pravom Jovan Hadži-Vasiljević. Po njegovim proračunima, od oko 100.000 Arnautaša u celoj "Južnoj Srbiji" [tj. Makedoniji i delovima Stare Srbije] u ovom pojasu ih je bilo oko 35.000, dok Jastrebov i Todor Stanković tvrde čak i to da veliki procenat kosovsko-metohijskih Albanaca "čine poturčenjaci i poarnaućeni Srbi".

Glavno poturčivanje u zapadnoj zoni pada krajem XVII veka. Srpsko stanovništvo Rožaja i Štavice bilo je po izveštaju turskih istoriografa u XVII veku još pravoslavno, što ce vidi i iz pomenika manastira Šudikove, pisanog pre 1738. godine. Na ovaj ili onaj način, vreme prvih snažnijih talasa islamizacije pada u deceniji posle austrijsko-turskih ratova, tj. posle velikih seoba Srba 1690. i 1737. godine, što znači da je islamizaciji i albanizaciji srpskog naroda veoma pogodovala opšta pometnja i nesigurnost koja je od tada pa kroz sledeća dva stoleća trajala na celom području Stare Srbije i Makedonije. Još pre toga, posle poljskih pobeda nad Turcima, 1631-1634, prvi su na udaru ovog terora katolici - Srbi i Albanci, koji se silom islamizuju naročito u prizrenskoj nahiji i Metohiji.

"Dukađinska struja" je obuhvatala albansko stanovništvo oko Drima sa Miriditima i stanovništvo iz oblasti Mata i Lurje. Zajedno s Albancima doseljavali su se i Srbi čak iz Malesije i Ljume. Idući poprečnim putevima, naročito zetskim, Albanci su prevladali najpre u Ljumi, a zatim i u drugim šarplaninskim župama u okolini Prizrena, u Metohiji i na Kosovu. U novim zemljama većina katoličkih Miridita primila je islam. Najzad, na krajnjem severu je "malisorska struja", koja obuhvata malisorska plemena mahom mešovitog srpsko-albanskog porekla, nastanjena u dolinama Prokletija između Skadra i Metohije. Ova ce struja račvala u dve grane, od kojih je jedna išla metohijskoj i kosovskoj kotlini, a druga je preko prevoja na Prokletijama prešla u dolinu gornjega Lima oko Gusinja i Plava [poglavito Klimenti] i u dolinu gornjega Ibra između Rožaja i Ribarića, pa se odatle razlivala na zapad od Novog Pazara i Sjenice i asimilovala ce sa islamiziranim srpskim stanovništvom. Osim na sever, Malisori i Miriditi su se, najzad, poslednjih vekova selili u primorje, od Ulcinja do Lješa, i u zaleđe ovog pojasa.
(Dimitrije Bogdanović "Knjiga o Kosovu")

Iznenаđuje mnoštvo geogrаfskih srpskih nаzivа u oblаstimа, u kojimа dаnаs retko ko znа srpski. U Poreču i Tetovskoj kotlini ima srpskih porodicа koje tvrde dа su poreklom od Skаdrа i Mаlisije. Nа posletku mnogа аrbаnаškа plemenа tvrde dа su srpskog poreklа i svojаtаju se s rаznim crnogorskim plemenimа. Tаko nа primer zа Hote se tvrdi dа su znаtnim delom srpskog poreklа, od iseljenih Piperа i Čevljаnа. Beriše su znаtnim delom kučkog poreklа.
(J. Cvijić "Osnove")

Srpsko stаnovništvo koje je ostаlo u Stаroj Srbiji dovijаlo se nа rаzne nаčine kаko će dа spаze život. Nаjpre je promenjenа nošnjа. Svi su muškаrci primili аrbаnаško odelo, obrijаli su glаve i nosili perčine. Isto tаko primаn je i аrbаnаški jezik, kojim se govori nа polju, pred Arbаnаsimа, Turcimа i strаncimа, а srpski jezik se upotrebljаvаo u kući. Mnogi su od zulumа bili prisiljeni dа prividno prime Islаm, i mnogi Srbi zа dugi niz godinа nа polju vrše obrede muslomаnske, а u kući obrede hrišćаnske vere. Srbi koji potpuno prime Islаm oni se ne odrode sаmo od hrišćаnstvа, već se odrode i od Srpstvа, i postаju nаjveće krvopije svoje hrišćаnske brаće. Srbi se u ovoj oblаsti ponаšаju onаko, kаo što su se ponаšаli poislаmljeni Srbi u Bosni i Hercegovini: čim promene veru odmаh gube i nаcionаlnu svest. Kod Arbаnаsа je drukčije. Oni menjаju veru vrlo lаko, аli ne menjаju ni nаcionаlne svesti, ni jezikа, ni običаjа, pа čаk ni svog odelа. Svа tа mаsа kojа po spoljаšnjim znаcimа izgledа kаo čisto аrbаnаškа dа onа nije аrbаnаškа, već dа tu imа: 1) znаtаn broj Srbа prаvoslаvnih koji se ne vide i koji se od аrbаnаškog zulumа povlаče iz jаvnog životа, 2) među sаmim Muslomаnimа ovih oblаsti imа ih tri vrste. Jedni su čisti Arbаnаsi, drugo su tаkozvаni Arnаutаši, to jest islаmizovаni domаći Srbi, а treće su bosаnskohercegovаčki muhаdžiri. Kаd se ovаko stvаr posmаtrа srpsko pitаnje u kosovskoj Stаroj Srbiji izgledа sаsvim drukčije.
(Jevto Dedijer "Stara Srbija")

Poslednja izmena:
Hajde da vidimo...
Prvo, nije primeren termin "posrbljavanje". Naravno, ova plemena bi mogla biti posrbljena (više hipotetički), ali ona su pre svega poarnaućena, pa treba krenuti od toga. Čini mi se da si ti negde napisao kako ceniš Jovana Cvijića (ispravi me ako grešim). Evo, za početak, jedne njegove karte koju su izradili Francuzi:

Zašto? Pa crkveno-slovenski jezik je posrbljivanjem pretvoren u srpsko-slovenski. Etnogeneza srpskog, kao i ostalih naroda, se odvije kroz takav vid asimilacije.

serbsandalbanizedserbs.jpg

Tamno zelenom bojom su označeni Srbi (sa Hrvatima), narandžastom bojom su označeni Albanci, a ovom sivo-kafenom, u doslovnom prevodu s francuskog, "Srbi albanskog jezika (Arnauti)"

Slavni, nauka se mijenja i napreduje. Postavljanjem i ponavljanjem starih zabluda se ništa ne postiže...zamisli da ja sada postavljam Brankovićeve hronike ovdje kao dokaz da Ćirković nije u pravu?!? :mrgreen:

Nije bilo masovnog arnaućenja Srba i tu je Jovan Cvijić napravio grešku, a pred smrt je i sam počeo da je uviđa. To je bila politička izjava kojom bi se dokazalo da su Arnauti ustvari Srbi, te dalo neko etničko pravo na te teritorije, iako etnički više nisu bile naseljene srpskim narodom. Dakle za tako nešto jednostavno nema dokaza i na kraju, dokazi ustvari pokazuju potpuno suprotno - to stanovništvo je gotovo u potpunosti porijeklom od Arbanasa iz Crne Gore i Albanije, nema tih 'arnautaša'. To je poznato još od prve polovine 20. stoljeća.

Jeste, ali ovdje govorimo o proto-Albancima, o porijeklu naroda.
pa uoblicavanje imena gradova Nis, Skopje i Stip prate slicne jezicke zakone albanskog jezika ( ne znam gde sam to bese citao ), al zbog toga nazvati te gradove, locirane na tako sirokoj teritoriji, stanistem geneze proto-albanaca je malo....hm kako bi Englezi rekli, overstatement.

pa uoblicavanje imena gradova Nis, Skopje i Stip prate slicne jezicke zakone albanskog jezika ( ne znam gde sam to bese citao ), al zbog toga nazvati te gradove, locirane na tako sirokoj teritoriji, stanistem geneze proto-albanaca je malo....hm kako bi Englezi rekli, overstatement.

Nije! Pa upravo su sa tog područja potisnuti albanski preci ka samim albanskim zemljama, jedan dio se zaustavivši u Metohiji i ostavši tu sve do modernih vremena.

Zašto? Pa crkveno-slovenski jezik je posrbljivanjem pretvoren u srpsko-slovenski. Etnogeneza srpskog, kao i ostalih naroda, se odvije kroz takav vid asimilacije.

Crkvenoslovenski je nastao od staroslovenskog (starocrkvenoslovenski), a ovaj iz protoslovenskog.
Srpskoslovenski je srpska redakcija staroslovenskog i predstavlja prvo normiranje srpskog jezika. Staroslovenski je po poreklu južnoslovenski, a crkvenoslovenski je jezik koji ga nasleđuje i bio je zajednički jezik više slovenskih (pre svega južnoslovenskih) naroda, pa i Srba. Tako da si preskočio jedan stupanj u razvoj srpskog jezika, a govoriti o "posrbljavanju" maternjeg jezika Srba je besmisleno. Ili ako već tako hoćeš, onda su svi jezici "nacionalizovani".

Slavni, nauka se mijenja i napreduje. Postavljanjem i ponavljanjem starih zabluda se ništa ne postiže...zamisli da ja sada postavljam Brankovićeve hronike ovdje kao dokaz da Ćirković nije u pravu?!? :mrgreen:

Šta da ti kažem na to? Ako ne koristimo stare izvore koji su bliži određenom istorijskom trenutku o kome govorimo, onda nema smisla. Logičnije je koristiti i Brankovićeve hornike, nego se oslanjati samo na Ćirkovića. Imaš neki dokaz da su ovo stare zablude?

Nije bilo masovnog arnaućenja Srba i tu je Jovan Cvijić napravio grešku, a pred smrt je i sam počeo da je uviđa. To je bila politička izjava kojom bi se dokazalo da su Arnauti ustvari Srbi, te dalo neko etničko pravo na te teritorije, iako etnički više nisu bile naseljene srpskim narodom. Dakle za tako nešto jednostavno nema dokaza i na kraju, dokazi ustvari pokazuju potpuno suprotno - to stanovništvo je gotovo u potpunosti porijeklom od Arbanasa iz Crne Gore i Albanije, nema tih 'arnautaša'. To je poznato još od prve polovine 20. stoljeća.

To o čemu pišeš je možda bio donekle slučaj, ali tek u XX veku, kako bi Srbi imali pravo na neke svoje istorijske pokrajine. Mada je tada već bio znatan i većinski broj arnautsko-arbanaškog, tj. albanskog stanovništva, na Kosovu recimo. Migracija je bilo iz različitih predela, svih etnosa.
Naravno da je bilo značajnog arnaućenja Srba. Nisam naveo samo Cvijića, već i ostale, a ima još dosta izvora. Arnauti nisu Srbi, već im je poreklo srpsko, kao što sam i rekao, a kasnije i mešovito, jer je to proces koji je trajao. Sama reč "Arnaut" je menjala značenje. Kako piše Noel Malcolm u knizi "Kosovo - A Short History", u doba Osmanlijskog a zatim Austrougarskog carstva ova reč se odnosila i na albanizovane Slovene. Danas mi gotovo i ne koristimo taj izraz, već koristimo nazive "Šiptari" i "Albanci". još jedan dokaz su naši Goranci, koji su živi dokaz onoga o čemu govorim. Oni su delimično albanizovani u poslednjim talasima albanizacije, pa ima onih koji imaju albanskih, albanizovanih, ali i srpskih/slovenskih prezimena. Međutim, kako im nije nametnut jezik, a to jeste jedan od najbitnijih elemenata nacionalnog identiteta, oni nisu postali Albanci. Ne zaboravimo brojne toponime u Albaniji, kao i znatan broj reči slovensko porekla u Albanijii, o Kosovu da ne govorimo. Tamo su skoro sva srspski nazivi albanizovani.

Može se uslovno reći da nema više "Arnautaša", ni Arnauta, ni "Turaka Arnautaša", jer su postali Albanci. Mislim da nije u redu zarad neke "korektnosti" ili čega već (jer zaista ne razumem tvoje pobude), negiraš nešto što su činjenice. I dan danas ima starih ljudi u Južnoj Srbiji, kao i onih sa Kosova, koji su svedoci završetka tog procesa, a da ne govorimo o njihovim roditeljima, babama i dedama, prababama i pradedama koji su bili svedoci svega toga i preneli im priče iz prošlosti. Između ostalog, i neki od mojih predaka su iz tih krajeva i znam šta su im pričali. Međutim, i danas postoji jedan broj savremenih "semi-Arnautaša", koji imaju dvostruki identitet, ali se nadam da će se vratiti u potpunosti svom srpskom identitetu, jer govore srpski i zadržali su svoju srpsku nacionalnu svest. U prilog celoj priči je i činjenica da postoje Srbi pravoslavni, Srbi katolici, kao i Srbi muslimani. Zvanično, oni su još uvek "Albanci". To je poslednja faza u procesu viševekovne albanizacije:

Eto, to je tužna istina.

Poslednja izmena:
Да ли си се ти управо позвао на Ноела Малкома да аргументујеш нешто у корист Срба? :D Па то је као да Хрват цитира Шешеља у своју корист :lol:

Да ли си се ти управо позвао на Ноела Малкома да аргументујеш нешто у корист Срба? :D Па то је као да Хрват цитира Шешеља у своју корист :lol:

Jesam, kao što vidiš. Neke činjenice se ne mogu sakriti, iako se mogu falsifikovati i različito tumačiti. Namerno sam njega citirao, pored drugih, starijih izvora. A evo i živih ljudi, sve govore. Za to nam nisu potrebni ni Malcom, ni Cvijić, ni bilo ko drugi.

Poslednja izmena:
Jesam, kao što vidiš. Neke činjenice se ne mogu sakriti, iako se mogu falsifikovati i različito tumačiti. Namerno sam njega citirao, pored drugih, starijih izvora.

Немој мислити да те критикујем. Само ми делује забавно, као неки парадокс услед којег ће се свемир урушити у самог себе ;)

Crkvenoslovenski je nastao od staroslovenskog (starocrkvenoslovenski), a ovaj iz protoslovenskog.
Srpskoslovenski je srpska redakcija staroslovenskog i predstavlja prvo normiranje srpskog jezika. Staroslovenski je po poreklu južnoslovenski, a crkvenoslovenski je jezik koji ga nasleđuje i bio je zajednički jezik više slovenskih (pre svega južnoslovenskih) naroda, pa i Srba. Tako da si preskočio jedan stupanj u razvoj srpskog jezika, a govoriti o "posrbljavanju" maternjeg jezika Srba je besmisleno. Ili ako već tako hoćeš, onda su svi jezici "nacionalizovani".

Citiram Jovana Deretića, Istorija srpske književnosti:

У тим крајевима могло је доћи до раних посрбљавања старословенских текстова и до започињања процеса који су довели до стварања посебне, српске редакције (или рецензије) старословенског језика

Ja ne znam šta sam to preskočio.

Inače, etnogeneza srpskog naroda je bio proces posrbljavanja poglavito južnoslovenskih etničkih skupina, ali i drugih, starosjedelačkih, tipa Vlaha.

Back