Ko se najuverljivije kaje?

Nora Barnacle

Domaćin
Poruka
4.132
Najčešća asocijacija na kajanje u književnosti (a možda i šire) je, verovatno, Raskoljnikov.
Ako njega izuzmemo, koga smatrate najuverljivijim na tu temu? Koji se pisac najuspelije time bavi?
Naravno, razlog kajanja nije bitan, bitno je da ste ostali ubeđeni da je tako.
Kome, s druge strane, to nikako ne polazi za rukom?
Unapred hvala na trudu. :)

Najčešća asocijacija na kajanje u književnosti (a možda i šire) je, verovatno, Raskoljnikov.
Ako njega izuzmemo, koga smatrate najuverljivijim na tu temu? Koji se pisac najuspelije time bavi?
Naravno, razlog kajanja nije bitan, bitno je da ste ostali ubeđeni da je tako.
Unapred hvala na trudu. :)
Poslednja knjiga koju sam pročitala (a zašto je i ne nazvati književnim delom, jer smatram da ona to jeste), i istinski osetila kajanje zbog zločina koji se dogodio, pri tom bez ikakvog traganja za oprostom ma od koga, je Godina prođe, dan nikad Žarka Lauševića.
Osetila sam i Amirovo kajanje u Hoseinijevom Lovcu na zmajeve.
Znam da si mislila na renomirane književnike, ali tu analizu prepuštam profesionalcima. Trenutno mi ne pada ništa na pamet. Možda Cankar i Zastideo se majke.

Divna si, Rado! Cankara se NIKAD ne bih setila! Za Lovca na zmajeve sam čula, ali nisam čitala.
Iskreno, upravo me je Lauševićeva knjiga podstakla na ovu temu. Sve sam se nešto vrtela oko tog njegovog kajanja. Žuljalo me nešto tu. On se veoma kaje, to je nesumnjivo. Međutim, nekako mi je dogmatski prazno sve to, ili, možda, previše zamotano u krizu identiteta. Ako je to što je napisao zaista dnevnik pisan u vreme i na načine koje opisuje, moguće da je "kajajuće" delove izostavljao da ne bi ispalo da knjigom pokušava da se opravda (a uspeo je da ostane objektivan, koliko god to dozvoljava intimna ispovest).
Je l' se i tebi činilo da je malo (više) rezervisan kad priča o kajanju, dok se na druge teme više "ogoleva"?

Je l' se i tebi činilo da je malo (više) rezervisan kad priča o kajanju, dok se na druge teme više "ogoleva"?

Objektivno, on je ubica, i to će ga pratiti. Svestan je toga, kao što je svestan i činjenice da je mogao on da bude žrtva, ili njegov brat. Bez obzira na to što se ne kaje eksplicitno, nekako sam sve vreme osećala da baš to hoće da nam saopšti. Čini mi se da tačno znam šta oseća. Ali, u ovoj ogromnoj nesreći koja ga je zadesila, nije izgubio ni trunku dostojanstva.

Najbolje se ne kaje Haklberi Fin, kada treba da odluči da li da prijavi odbeglog crnca Džima, ili da ga sakriva i ode u pakao:

I was a-trembling, because I'd got to decide, forever, betwixt two things, and I knowed it. I studied a minute, sort of holding my breath, and then says to myself: "All right, then, I'll go to hell" - and tore it up.

Izvini što je na engleskom, ne mogu da nađem srpsko izdanje. To je divan deo knjige, jer on donosi ispravnu odluku (da ne prijavi Džima) sve misleći da će zbog toga ići u pakao.
(možda sam promašila temu : )

Najbolje se ne kaje Haklberi Fin, kada treba da odluči da li da prijavi odbeglog crnca Džima, ili da ga sakriva i ode u pakao:

I was a-trembling, because I'd got to decide, forever, betwixt two things, and I knowed it. I studied a minute, sort of holding my breath, and then says to myself: "All right, then, I'll go to hell" - and tore it up.

Izvini što je na engleskom, ne mogu da nađem srpsko izdanje. To je divan deo knjige, jer on donosi ispravnu odluku (da ne prijavi Džima) sve misleći da će zbog toga ići u pakao.
(možda sam promašila temu : )

Sjaaaajno! Hvala ti puno! :zag:

Тагоре: Бродолом
Пошто је, заведена западном цивилизацијом, иневерила мужа, Индијка чврсто намерава да изврши самоубиство. Муж и родбина су јој опростили и моле је да то не чини али је она непоколебива у својој намери.

Poslednja izmena:
Тагоре: Бродолом
Пошто је, заведена западном цивилизацијом, иневерила мужа, Индијка чврсто намерава да изврши самоубиство. Муж и родбина су јој опростили и моле је да то не чини али је она непоколебива у својој намери.
:ok:
Moram to da iznađem. Tnx.

:ok:
Moram to da iznađem. Tnx.

A ja da pročitam.;)
img4363-1.jpg

Back