ko se boji braka jos

Ne mislim ja da ne postoji... ali ne moze niko ostati srecan ako ne odrzava i zapostavlja tu ljubav koja je po meni prva osnova za brak. Ne treba se opustiti skroz i misliti da je vjencanjem sve rijeseno. Zato se i ja mozda malo bojim stupanja u brak. :?

Tesko je promijeniti ustaljene modele ponasanja...
Mnogi odrastu u takvim nesrecnim brakovima i kada i sami osnuju porodicu, ponasaju se isto kao i njihovi roditelji... Buduci da su istu ili slicnu situaciju gledali i oko sebe, gotovo da smatraju da brak drugacije ni ne mozda da izgleda, odnosno da ne podrazumijeva nesto drugo...
Umjesto da ga smatraju zajednicom koju su sklopili iz ljubavi i koju dalje trebaju da sa jos vecom ljubavlju grade, u braku vide ispunjavanje obaveza...

atomski mrav:
Ne mislim ja da ne postoji... ali ne moze niko ostati srecan ako ne odrzava i zapostavlja tu ljubav koja je po meni prva osnova za brak. Ne treba se opustiti skroz i misliti da je vjencanjem sve rijeseno. Zato se i ja mozda malo bojim stupanja u brak. :?

Ma, kada naleti ona prava, ne boj se, pozeleces da je sto pre imas zauvek kraj sebe.... To ide spontano, videces i sam.

atomski mrav:
Ako ce moj biti kao ovaj od mojih roditelja... bolje da se nikad ne zenim. :D
E pa ti treba da radis na tome, da ne budes kao i oni... Samo, problem je cesto sto se ljudi, zaklinju da se nece ponasati kao njihovi roditelji, a kasnije postaju upravo njihove kopije... Obicno to ne ide odjednom, vec sve vise prepoznajes u sebi osobine roditelja i modele ponasanja, koje si usvojio u roditeljskoj kuci...
Nasljedje je tesko breme...

Moje pradede i prababe su se vencavali po sistemu "Ova u miraz donosi 20 hektara,zeni je!" i zamislite...ljudi proziveli zajedno preko 60 godina braka..i umrli su oboje pre nekoliko godina u roku od 23 dana...Zasto danas prste tako cesto razvodi? Losa finansijska situacija ubija odnos supruznika,stvara probleme...to je jedan bitan spoljasnji faktor...ali ja mislim da je glavni krivac vreme u kojem zivimo,no limits pipl :) Ljubav je lepa stvar,ali steta je sto posle nekoliko godina splasne,izgubi na intenzitetu i sta ostane onda... poverenje?postovanje?medjusobno razumevanje i tolerancija?spremnost na kompromise? (vernost je vrlo nestabilna kategorija jel)...ono sto je glavno za svaki brak to su ipak deca :) najjaci and najbolji kohezivni element koji ljude drzi zajedno... ma ja ipak pojma nemam sta je to brak :roll:

Ja sam se panicno bojala da cu u braku izgubiti samostalnost i identitet,ali sam shvatila da je brak dinamicna stvar koju i sama kreiram te iako sam "friska" u ovoj instituciji,moram priznati da uopste nije lose.Naprotiv! :D :D :D

kljuc je,kaosto rece gazdarica, u negovanju ljubavi,pod uslovom da ona postoji,naravno.
kod mene se desilo suprotno:zivot nas je svojim tempom udaljio.I sada prihvatam deo moje odgovornosti i krivice,samo sto je malo kasno.Ali moj nauk neka je i za druge,da manje grese.Uvek imajte vremena za partnera,volju za izlaske,za provod sa partnerom...uvek,jer to je karta za sretan
zivot udvoje.

Back