ko placa advokata postavljenog po sluzbenoj duznosti?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Naime,podnela sam zahtev za oduzimanje poslovne sposobnosti mog oca,jer ima dijagnozu demencije.Platila sam 20 000din vestacenje neuropsihijatra i sudske takse.Na rocistu su pored lekara bili i pravnik iz CSR i advokat postavljen po sluzbenoj duznosti,koji predstavlja privremenog staratelja moga oca!
Naravno sve su to tolike gluposti,jer mog oca 7meseci,ja pazim,ja ga hranim,kupam,vodim lekaru i ostalo!Privremeni staratelj da mog oca na ulici vidi ne bi znao ni koje on!
E,sad,na kraju tog sslusanja,taj advokat me poziva da izadjem iz sudnice,daje mi vizit kartu i kaze:"Donesite mi 26 000din u roku od 15 dana,a ako ne donesete,necete dobiti resenje!" Ja se vratim u sudnicu,pitam sudiju o cemu se radi,i zasto ja da platim 26 000 advoktu kojeg nisam angazovala!? Ona mi odgovara da sacekam da dobijem resenje,da cu morati da platim nesto,ali da nece biti toliko!
Molim vas pravnike da mi kazete da li sam u obavezi da platim tog advokata koji je angazovan po sluzbenoj duznosti?Ja ga nisam trazila i taj nije ni rec progovorio,samo sa dva puta pojavio od po 20 minuta,koliko ja trajalo rociste!

Njemu neces morati da platis nista, jer ga nisi ti angazovala.
Inace, da si otisla u Centar za socijalni rad, i odnela im tatinu dijagnozu, oni bi bili duzni da u roku od 15 dana podnesu sudu zahtev za oduzimanje poslovne sposobnosti, tako da bi oni snosili sve troskove, a ne ti.

Ispricacu ti moje iskustvo.
Mojoj mami je oduzeta poslovna sposobnost na pravdi Boga. Stavljena je pod starateljstvo (Centar za soc. rad nije cak ni ispitao da li neko od blizih srodnika zeli da se prihvati posla staratelja)... zalili smo se ministarstvu, ministarstvo ukinulo njihovo resenje, i nalozilo da sve krene ispocetka. Tome ima 2 godine, x puta smo bili u Centru za soc. rad i zahtevali da isprave nepravdu, tj. postupe po nalogu svog ministarstva medjutim uvek je to odlagano. Konacno, pre pola godine, mi, njena deca, smo podneli zahtev sudu da joj se posl. sposobnost vrati. Izvrseno je vestacenje, vestaci nasli da je zena dobro, i da je sposobna da vodi racuna o svom najboljem interesu. Na rocistu kad je trebalo da joj se posl. sposobnost vrati, na nalaz i primedbe vestaka jedino je imao primedbe privremeni staralac (ti si to lepo rekla... da vidi moju majku na ulici, ne bi je prepoznao)... dakle covek koga nikad u zivotu nismo videli, a koji se predstavo kao veliki tumac majcinog zdravstvenog stanja... te nije ona dobro, te moze doci do pogorsanja, te sta cemo ako joj se stanje pogorsa... bla bla... cak je izgovarao i uvrede od koje ni sud majku nije mogao da zastiti, vec su vestaci morali da se ubacuju, i "brane" majku od njenog staraoca.
Na kraju.. doshli smo do zakljucka da je choveku bilo u interesu da majci sto duze bude "privremeni staralac", jer je po tom osnovu pribavljao finansijsku dobit.
Prijavili smo ga advokatskoj komori, disciplinski tuzilac je prihvatio tuzbu, odrzan je pretres na kom je tuzilac pomenuo da je to bila treca prituzba protiv njega po istom osnovu u zadnjih nekoliko godina... dakle, odugovlacenje postupka i predstavljanje sposobnih ljudi kao nesposobne da bi sto duze vremena mogao da muze novac od drzave... i pocetkom ovog meseca dobili smo resenje po kome je proglasen odgovornim za srozavanje ugleda profesije i krsenje kodeksa profesionalne etike... i nalozeno mu da plati komori 130.000 dinara + troskove.
Sa tim resenjem komore [i drugim spisima predmeta, a tu su i vestaci koji ce svedociti kako se ponasao na rocistu] nas advokat je redovnom sudu podneo odstetni zahtev protiv istog advokata, sa ciljem da utuzi 200.000 dinara. I s obzirom na dokaze, svedoke, a i raniju istoriju slicnih lopovluka... nas advokat nam je rekao da nece biti problema da dobijemo taj novac :)

Tako da...
Bitno je da imas neki opipljiv dokaz... tipa... trazi da ti u prisustvu nekog fakturise tih 26.000 dinara... iskopiraj fakturu, iskopiraj resenje suda po kome je postavljen po sluzbenoj duznosti za privremenog staraoca (dakle, sve troskove placa sud), posalji to disciplinskom tuziocu Advokatske komore u koju je doticni advokat upisan... i trazi da ga kazne. Obicno se izricu novcane sankcije, ali ako se radi o nekom tezem prekrsaju, komora moze da mu oduzme licencu na x godina, i zato je se svi advokati pribojavaju.
Kad (ako) ga komora proglasi odgovornim... presavijes tabak, i sa tim resenjem podneses sudu odstetni zahtev protiv njega... Kazes da je pokusao da zloupotrebi tvoje poverenje i prevari te... i sigurno mozes da utuzis bar 3-4 puta vecu sumu od tih 26.000 koliko ti je trazio.

Pozdrav :)

Dobila sam resenje od Suda da se odobrava da se mom ocu oduzme poslovna sposobnost,i pise isto i ovo:
Obavezuje se predlagac(ja) da privremenom staraocu tom i tom advokatu iz Panceva naknadi troskove zastupanja protivredlagaca u ovom postupku u iznosu od 17,500 din u roku od 15 dana,pod teretom prinudnog izvrsenja.

Dakle,sobzirom da sam kod sudije odreagovala za tih 26000din,ona je odredila manju sumu,ali je moram platiti!U CSR su mi rekli da ako osoba nema nikog od familije,onda u tom slucaju oni plate,a ovako da morak ja!
Da li postoji neki zakon gde pise da ja to moram platiti,ili mi je jedino da platim,pa da ga prijavim komori?Ako sam te dobro razumela?

I jos nesto,ovim resenjem nisam ja postala njegov staraoc,vec cekam 15 dana da postane pravosnazno,pa CSR moram podneti zahtev da to budem ja!Mislim,nebulozno!

Dobila sam resenje od Suda da se odobrava da se mom ocu oduzme poslovna sposobnost,i pise isto i ovo:
Obavezuje se predlagac(ja) da privremenom staraocu tom i tom advokatu iz Panceva naknadi troskove zastupanja protivredlagaca u ovom postupku u iznosu od 17,500 din u roku od 15 dana,pod teretom prinudnog izvrsenja.

Dakle,sobzirom da sam kod sudije odreagovala za tih 26000din,ona je odredila manju sumu,ali je moram platiti!U CSR su mi rekli da ako osoba nema nikog od familije,onda u tom slucaju oni plate,a ovako da morak ja!
Da li postoji neki zakon gde pise da ja to moram platiti,ili mi je jedino da platim,pa da ga prijavim komori?Ako sam te dobro razumela?

I jos nesto,ovim resenjem nisam ja postala njegov staraoc,vec cekam 15 dana da postane pravosnazno,pa CSR moram podneti zahtev da to budem ja!Mislim,nebulozno!

Imam isti problem, samo što meni piše da platim advokatu 12,500 dinara. Isto u roku od 15 dana, pod teretom izvršenja... Da li da platim ovo? Da li da se žalim na rešenje? Platio sam veštačenje ali ovo za advokata mi nije logično.

Naime,podnela sam zahtev za oduzimanje poslovne sposobnosti mog oca,jer ima dijagnozu demencije.Platila sam 20 000din vestacenje neuropsihijatra i sudske takse.Na rocistu su pored lekara bili i pravnik iz CSR i advokat postavljen po sluzbenoj duznosti,koji predstavlja privremenog staratelja moga oca!
Naravno sve su to tolike gluposti,jer mog oca 7meseci,ja pazim,ja ga hranim,kupam,vodim lekaru i ostalo!Privremeni staratelj da mog oca na ulici vidi ne bi znao ni koje on!
E,sad,na kraju tog sslusanja,taj advokat me poziva da izadjem iz sudnice,daje mi vizit kartu i kaze:"Donesite mi 26 000din u roku od 15 dana,a ako ne donesete,necete dobiti resenje!" Ja se vratim u sudnicu,pitam sudiju o cemu se radi,i zasto ja da platim 26 000 advoktu kojeg nisam angazovala!? Ona mi odgovara da sacekam da dobijem resenje,da cu morati da platim nesto,ali da nece biti toliko!
Molim vas pravnike da mi kazete da li sam u obavezi da platim tog advokata koji je angazovan po sluzbenoj duznosti?Ja ga nisam trazila i taj nije ni rec progovorio,samo sa dva puta pojavio od po 20 minuta,koliko ja trajalo rociste!
Drzava placa...

Da li si u međuvremenu dobila odgovor na svoje pitanje?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back