Ko koga laže?

medved_bg:
Laci, te sankcije su bile najveća usluga koju su Amerika i EU mogle da učine onom ludaku. Ebeš mi sve, ponekad mislim da je to bio vid planirane podrške g-dinu "faktoru mira i stabilnosti". Ne bi on toliko dugo mogao mozak da nam ispira da nismo bili zabavljeni preživljavanjem i potpuno odsečeni.
Не треба "само понекад" да помислиш. Управо је тако и било. Откад ја то говорим...

(Ама, готово од почетка).

ti epoc izgleda nezivis ovde
vidi u vikipediji pod RAJA ili RAYA :):):):)
to ti je stanovnistvo,koje cuti,slusa poslusno sta mu se kaze,ne odbija naredjenja i "savete" od visih sila jer
bogami,raja nesme ni da pomisli sta bi bilo kad bi se gospodar razljutio,i pitao...staaaaa...ti too meneee piitass
kaakoo bree dee iduuu paaree :):)
mislim da shvatas poentu,ovaj narod nema tu svest,ko ono u americi kad on kaze,gde idu moje pare od poireza,da ustane i pita tako sta
jednostavno......neznam kako da ti objasnim zasto nesmeju....poslusna raja...nemam drugo objasnjenje

ljuta_mamba:
ma lako je tebi zabavljati se sa placom od par tisuca ojra;););)
ljetovanjem gdje pozelis i tak to:)
kola i sve sto ide...jelte
ovo nije zabavna...vec vise tragikomicna tema...vise tragi..nego komicna :cry:

i jeste odlicna tema...prva dobra posle gomile nekih srbo-hrvatsko-muslimanskih prepucavanja tipa ko je koga zakl'o

jeste..tema je odlicna..a da imam volje objasnila bih ti da ni u njemackoj vise ne cvjeta cvjece..i prosjecna placa ne-visoko-kvalificirane radne snage je negdje oko 800 eura..recimo placa mladog tek zavrsenog automehanicara...pa sad ti gledaj kako s tom placom da zivis ili familiju osnivas...i svake godine je sve gore i gore..ali to nije tema..a i super se osjecam veceras..nemam volje ..mozemo drugi puta o tome.. :wink:

otkacena slavonka:
jeste..tema je odlicna..a da imam volje objasnila bih ti da ni u njemackoj vise ne cvjeta cvjece..i prosjecna placa ne-visoko-kvalificirane radne snage je negdje oko 800 eura..recimo placa mladog tek zavrsenog automehanicara...pa sad ti gledaj kako s tom placom da zivis ili familiju osnivas...i svake godine je sve gore i gore..ali to nije tema..a i super se osjecam veceras..nemam volje ..mozemo drugi puta o tome.. :wink:

rece mi prijatelj jedan "od tamo" da su oni gadno pukli zbog "uvoza" turaka i ostalih manjina .... pa socijalne pomoci pa gluposti ... i ... probusilo se lonce

:shock:
otkacena slavonka:

nemoj molim te :shock: :shock:
rasprsices mi sve nade :sad:
a ja mislio moj faterland cveta,ljudi zive...a ono 800 evra...jbt mehanicar koji je dobar,toliko zaradi i ovde
uuuh,nemoj o tome,izgleda da onim mojima gore ne cveta cvece....a to mi ne prija da cujem...ozbiljno

ljuta_mamba:

a ja mislio moj faterland cveta,ljudi zive...a ono 800 evra...jbt mehanicar koji je dobar,toliko zaradi i ovde
uuuh,nemoj o tome,izgleda da onim mojima gore ne cveta cvece....a to mi ne prija da cujem...ozbiljno

znam malo nasih ljudi to vjeruje..ali je na zalost tako..sansu imas samo ako dobro govoris jezik i imas zavrsenu neku visu skolu...informatika je recimo veoma trazena kao i ekonomski fakulteti ali samo sa dodatnom menadjerskom skolom..
srecu imaju naravno oni koji su vec dugo ovdje i pred penziju...za moju generaciju se vec npr. prognozira da nece biti vise ni penzije..svi se masovno moramo sada privatno osiguravati i uplacivati dodatno u penzioni fond..nezaposlenost raste vrtoglavom brzinom..a standard pada..gubi se srednja klasa koja je u njemackoj nekada bila vrlo jaka..za par godina postojat ce samo jos bogati i siromasni...radni moral opada..mladi ljudi ne vide perspektivu i zavrsavaju sve vise odmah nakon zavrsene srednje kao socijalni slucajevi..za nevjerovati ali i ovdje je sve veci trend iseljavanja inteligencije..sve vise njemaca napusta zemlju i trazi srecu negdje dalje..sto je apsolutno nekarakteristicno za ovo podneblje...

otkacena slavonka:
znam malo nasih ljudi to vjeruje..ali je na zalost tako..sansu imas samo ako dobro govoris jezik i imas zavrsenu neku visu skolu...informatika je recimo veoma trazena kao i ekonomski fakulteti ali samo sa dodatnom menadjerskom skolom..
srecu imaju naravno oni koji su vec dugo ovdje i pred penziju...za moju generaciju se vec npr. prognozira da nece biti vise ni penzije..svi se masovno moramo sada privatno osiguravati i uplacivati dodatno u penzioni fond..nezaposlenost raste vrtoglavom brzinom..a standard pada..gubi se srednja klasa koja je u njemackoj nekada bila vrlo jaka..za par godina postojat ce samo jos bogati i siromasni...radni moral opada..mladi ljudi ne vide perspektivu i zavrsavaju sve vise odmah nakon zavrsene srednje kao socijalni slucajevi..za nevjerovati ali i ovdje je sve veci trend iseljavanja inteligencije..sve vise njemaca napusta zemlju i trazi srecu negdje dalje..sto je apsolutno nekarakteristicno za ovo podneblje...

Како је то могуће?

otkacena slavonka:

pa rekla si malocas, neda ti se veceras...razumijem, mozda je i zbog toga ova tvoja analiza stanja i drustva u Njemackoj recimo malo presubjektivna...ali ne odgovara u mnogocemu stvarnoj situaciji i cinjenicama...
ali moci ce mo o tome kad budes raspolozena ;)

ljuta_mamba:

samo ti zadrzi nade u vaterland...
to se otkacena malo nasalila veceras ;)
jest da nije kako je vbilo prije 20-ak godina ali socijalni slucaj u Njemackoj zivi jos uvijek bolje nego prosjecni radnik u Hrvatskoj npr.
a tko hoce, moze i zna ima jos uvijek velike mogucnosti i perspektive.. :idea:

А колико зарађују менаџери на високим положајима на пример?:D

Како би ми то легло.:D Није немогуће.8-)

Keep Walking/Dreaming.8-)

slavonija:
samo ti zadrzi nade u vaterland...
to se otkacena malo nasalila veceras ;)
jest da nije kako je vbilo prije 20-ak godina ali socijalni slucaj u Njemackoj zivi jos uvijek bolje nego prosjecni radnik u Hrvatskoj npr.
a tko hoce, moze i zna ima jos uvijek velike mogucnosti i perspektive.. :idea:

jeste slazem se..ali zapitaj se koliko ce dugo to jos biti tako..pa pobogu mora netko i da radi..da bi se to sve financiralo..u tome i jeste problem..sve manje ljudi radi ali nisu spremni da se odreknu odredjenog standarda..kada je ovdje prije dvije god. uveden harz 4..ukratko uskracene su neke socijalne povlastice..digla se nevjerovatna prasina..a to je samo dokaz da ce te prasine biti jos i vise..jer drzava vise nema novaca...sto se tice padanja zida i spajanja istocne i zapadne njemacke..moja konstatacija ima i te kako smisla..marka se mijenjala 1 naprama 1...ogromni gubitci za zapadnu nj. svi oni koji nisu ni jednu marku uplatili u penzioni fond na zapadu odjednom su dobili pravo na penzije..penzioni fondovi su od tada prazni..i to nisam ja izmislila..to je cinjenica..jos jedan gubitak za zapad..ulazak u eu..standard njemacke pada..jeftina strana radna snaga spusta nivo placa..jer poljaci dolaze i rade za 400 eura mjesecno..zasto bi onda gazda placao njemcu 1.500. eto to je samo onako na brzaka i ukratko..idem da spavam sada.. :wink:

Cossack:
А колико зарађују менаџери на високим положајима на пример.

Како би ми то легло.

od 150 000 € (mala ) preko 700 000 € (srednja i vaca) do i 1 500000€ (velike kompanije)
plus koje kakvi bonusi , procenti, akcije,,,,
naravno radi se uglavnom o uspjesnim firmama...

otkacena slavonka:
jeste slazem se..ali zapitaj se koliko ce dugo to jos biti tako..pa pobogu mora netko i da radi..da bi se to sve financiralo..u tome i jeste problem..sve manje ljudi radi ali nisu spremni da se odreknu odredjenog standarda..kada je ovdje prije dvije god. uveden harz 4..ukratko uskracene su neke socijalne povlastice..digla se nevjerovatna prasina..a to je samo dokaz da ce te prasine biti jos i vise..jer drzava vise nema novaca...sto se tice padanja zida i spajanja istocne i zapadne njemacke..moja konstatacija ima i te kako smisla..marka se mijenjala 1 naprama 1...ogromni gubitci za zapadnu nj. svi oni koji nisu ni jednu marku uplatili u penzioni fond na zapadu odjednom su dobili pravo na penzije..penzioni fondovi su od tada prazni..i to nisam ja izmislila..to je cinjenica..jos jedan gubitak za zapad..ulazak u eu..standard njemacke pada..jeftina strana radna snaga spusta nivo placa..jer poljaci dolaze i rade za 400 eura mjesecno..zasto bi onda gazda placao njemcu 1.500. eto to je samo onako na brzaka i ukratko..idem da spavam sada.. :wink:

ok laku noc...
dosta ovoga gore je tocno, ali o tome drugi put.. :sanjaj lijepo ;)

slavonija:
od 150 000 € (mala ) preko 700 000 € (srednja i vaca) do i 1 500000€ (velike kompanije)
plus koje kakvi bonusi , procenti, akcije,,,,
naravno radi se uglavnom o uspjesnim firmama...

Толика годишња плаћа.:-D Срећа што је мој факс признат у Европи :-D

Али, опет то не значи ништа док се не оствари.

Cossack:
Толика годишња плаћа.:-D Срећа што је мој факс признат у Европи :-D

Али, опет то не значи ништа док се не оствари.

da to su godisnja primanja...i ako studiras za inzinjera onda ce te zaposliti vec u cetvrtoj godini faksa, placati ti studij, tecajeve jezika i sve ostalo..
a ako si pri tome jos i dobar, a ne samo prosjecan....mogucnosti su ogromne...

Код нас само три Архитектонски, Електотехнички и Факултет Организационих Наука су признати.

Увек су могућности огромне ако си добар.

slavonija:
da to su godisnja primanja...i ako studiras za inzinjera onda ce te zaposliti vec u cetvrtoj godini faksa, placati ti studij, tecajeve jezika i sve ostalo..
a ako si pri tome jos i dobar, a ne samo prosjecan....mogucnosti su ogromne...

poanta lezi u tome..da ni u kom slucaju ne smijes biti prosjecan...moras biti bolji..ako zelis da uspijes...i to vrijedi za bilo koje zanimanje ovdje..nezaposlenost je tolika da polako traze abituru i ako zelis da radis negdje na kasi..na jedno radno mjesto se prijavljuje po nekoliko tisuca zainteresiranih..i sefovima je jako tesko odluciti se za nekoga..stoga su dobre ocjene i dobre preporuke postale jedino mjerilo izbora..konkurencija je ogromna...prije je u njemackoj bilo najvaznije da li si u stanju dobro obavljati neki posao..zavrsena skola je bila nebitna...bilo je npr. ogroman broj zena koje su radile kao sekretarice ili pomocne radnice u biroima bez zavrsene odgovarajuce skole...danas je to nemoguce..imam jednu poznanicu (50 i nesto) koja je zavrsila za krojacicu ali napravila jako ljepu karijeru bez daljnjeg skolovanja i radi sada kao ekonomista...za nevjerovati..ali to je prije 20-30 god. bilo u njemackoj sasvim normalno...cijenile su se tvoje mogucnosti i zelja da napredujes...danas vise ne..a skolstvo im je..uuuu..bljak..da svisnes..nije ni cudo da nasi ljudi sa visim obrazovanjem imaju jos uvijek ovdje veliku sansu da uspiju..imala sam interesantan dozivljaj sa jednom djevojkom koja je upravo zavrsavala srednju ekonomsku...davala sam joj instrukcije...i postavila joj sasvim jednostavnu formulu kako da izracuna kamate Z=KxP/100 iz ove formule je morala izracunati kapital K...ludilo objasnjavala sam joj satima...nema sanse..zbog toga su nasi ljudi ovdje bili uvijek veoma cjenjeni i kao intelektualci ali i kao nekvalificirana radna snaga..

Back