Ko je poslanik Evropskog parlamenta Irena Joveva?

Kako joj nije maternji jezik mkad bolje govori Srpski od 90% Srba???

Она је Словенка пореклом из Северне Македоније.

Није у школици учила српскохрватски (као, нпр. њена колегница Марта Кос), али је милион пута имала прилику да исти говори.

Dakle, tema je promocija slovenčkog političara slovenačke političarke?

Прво, није, а и да јесте, да ли је то проблем?

Тема је Ирена Јовева, а не њена промоција. Ако отворимо тему о њој, можеш слободно да је напљујеш па ће бити антипромоција.

Наравно, кад јој нађеш неку ману.

Нпр. ја отворих исту тему о оном Кошти. Баш јуче. И како то ниси се тамо запитао "шта је тема? Промоција Антониа Коште?"

Него те сврби Ирена Јовева?

То је зато што ми имамо Ирену Јовеву, а ви имате Вјерицу Радету.

Она је Словенка пореклом из Северне Македоније.

Није у школици учила српскохрватски (као, нпр. њена колегница Марта Кос), али је милион пута имала прилику да исти говори.
Svaka cast na tako dobrom znaju srpskog jezika.

Srbija

Irena Joveva: U Srbiji imamo autoritarni režim već 13 godina. EU ne može da odluči jesu li joj važniji interesi ili vrednosti na kojima je nastala

02/06/2025
Irena-Jovova-1.jpg

Hajde prvo da oslobodimo svoju zemlju, pa ćemo posle o Evropskoj uniji (EU), rekla je danas predstavnica studenata u blokadi Mila Jovanović u debati Mikser festivala, dok je evroposlanica Irena Joveva ukazala da EU često ne može da odluči jesu li važniji interesi ili vrednosti.

“Nikakvi interesi ne mogu biti ispred vrednosti”, rekla je Joveva, dodajući da Evropska unija (EU) u ovom trenutku često ne može da odluči da li su joj važniji interesi ili principi na kojima je nastala.

“Posle euforije zajedničkih snova i nada i vrednosti koje su temelj EU, sada se plašim da taj temelj nije stabilan koliko bi trebalo da bude”, ocenila je Joveva.

Joveva dodaje i da je paradoks da su, možda, neke vrednosti ozbiljnije shvatane na Zapadnom Balkanu, nego u samoj Uniji.

Jovanović je ocenila da je EU dosledna u insistiranju na svojim vrednostima demokratije i vladavine prava, ali je u isto vreme i pragmatična i deluje diplomatski, zbog čega su studenti bili dosta razoračarani njenom rekakcijom na ono što se dešava u Srbiji.

“Mi imamo autoritarni režim već 13 godina, a reakcija EU je veoma blaga, posebno Evropske komisije”, dodala je ona.

Jovanović je rekla da su studenti jedinstveni u zahtevima, ali nema jednoumlja, jer ima onih koji su proevropski, ali i onih koji su razvili antievropski sentiment.

“Hajde prvo da oslobodimo svoju državu, a onda ćemo o drugim temama – EU, Kosovu i svemu ostalom”, dodala je.

“Mi želimo da međunarodna zajednica, pa i EU, ne bude nema na ono što nam se događa, ali to ne znači da su svi studenti za Uniju”, poručila je Jovanović.

Bakić: Licemjerje EU

Profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić opisao je EU kao “sredovečnog, blaziranog muškarca, neosetljivog i licemernog, koji okreće glavu da ne vidi lokalne siladžije koje zlostavljaju građane”.

Ima, međutim, u toj EU i političara, poput slovenačke predsednice Nataše Pirc, koja nije ćutala u Evropskom parlamentu na ono što se događa Palestincima i dobila je aplauze, pa će možda i taj muškarac postati osetljiviji, istakao je.

“Unija nije nešto što je po sebi poželjno i voleo bih da bude znatno bolja u smislu vrednosti, jer i fašizam je evropska vrednost”, ukazao je Bakić.

“Da je EU Unija Joveve i Pirc, ja bih vrlo rado video tamo Srbiju, ali ako bi to bila Unija Viktora Orbana, Marin le Pen ili Đorđe Meloni, to ne bi bila moja Unija”, kazao je Bakić.

Meni je dosta i ovaj jedan na Andrićevom vencu, ne treba mi još 15 takvih, poručio je Bakić.

Sudija Miodrag Majić rekao je da i dalje ne vidi bolji uzor od EU, kada je reč o pravu i pravdi.

Tu, međutim, postoji drugi problem, jer je Unija svesno ili nesvesno postavila nemoguć zadatak i sebi i Srbiji kada je rekla da za nas nije više od stabilokratije, rekao je Majić.

Čvrsta ruka, donekle prihvatljiva nama u Briselu, a usput će i neke poslove da nam završi, ilustrovao je Majić.

Trčimo trku sa bukagijama koje su nam postavljene, istakao je on i naglasio da je sve počelo sa rušenjem u Savamali.

Posebne aplauze posetilaca Mikser festivala dobili su Joveva i Bakić.

Irena Joveva, poslanica EP: Tražiću sastanak s Ursulom fon der Lajen, za nju imam zahteve u vezi sa studentima iz Srbije​

Emisije Autor: TV Nova 03. jun 202514:31
Kopiraj link

Irena Joveva, poslanica EP: Tražiću sastanak s Ursulom fon der Lajen, za nju imam zahteve u vezi sa studentima iz Srbije

Izvor: TV Nova/Dnevnik
Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Irena Joveva rekla je za Dnevnik Nove da će tražiti sastanak s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, za koju ima, kako kaže, ne pitanja, već zahteve u vezi sa studentima iz Srbije i njihovim zahtevima. Sa njom je razgovarao naš Radovan Seratlić, reporter i voditelj Dnevnika na TV Nova i to na Mikser festivalu, čiji je ona bila gost.

Ona je istakla da se ne stavlja na stranu pojedinaca, već pravde i odgovornosti.

„Vrednosti lepo deluju na papiru, ali bitnija su dela. Vrhu evropskih institucija preči ekonomski interesi od interesa naroda. Studenti biciklisti i trkači ukazali su na probleme u medijima i evroposlanicima“, kaže Joveva i dodaje da je frustrira ignorisanje problema u zemljama koje su kandidati.

Joveva u Dnevniku na TV Nova navodi i da Fon der Lajen od pada nadstrešnice nije rekla ništa konkretno i da će tražiti sastanak s njom jer za nju ima zahteve u vezi sa studentima iz Srbije i njihovim zahtevima.

Back