Ko je kriv za raskid saveza Hitler- Staljin

nema tu krivca, pakt je bio samo trenutna nužnost i potreba, u pogodnom trenutku je pogažen. Hitler je još u MK postavio osnove politike prema Rusiji

Da, slažem se.

Postojalo je nekoliko saveza i ideja o savezništvu.
Evropa kao i uvek je prokockala svaku normalnu šansu.

Ali krenimo redom.

Francuska, Italija i Britaniaj bile su kolonijalne zemlje. Njihova politika je bila kolonijalna i tako su se odbosili- prve dve kao gospodarice sveta, Italija kao nedorasla klinka koja je zavidela starijim sestrama.
Politika FR i GB bila je okrenuta Africi i Aziji, interesima u Indiji i Kongu, a jako malo su se interesovale za Evropu- tamo nije bilo novca.
Ono što su želele je da neko slomiej Rusiju i podržavale prvo poljsku pa posle Hitlera protiv Rusije jer je od 1917 Rusiaj opasnost po kapitalistički i kolonijalni sistem.

Kada je Poljska propala 1921, pa potom i intervencija protiv Rusije, Oslonili su se na Nemačku i Hitlera.
Medjutim kada su uvideli da je Hitler daleko opasniji i da više teži da njih slomije zajedno sa Rusijom, pokušale su da naprave savez protiv Hitlera.

imamo prvu antihitlerovsku koalciju, tzv. "Front u Strezi"
koju sačinjavaju

1. Francuska
2. Bristanija
3. Italija

Musolini je u početku bio protivnik Hitlera sve vreme dok je taj pakt postojao.

Svesna opasnosti od Hitlera, i Rusija tj SSSR je pokušavao da se priključi paktu, ali jednostavno ove tri nisu htele ni da čuju.
Dakle logika kaže- ako su se troje uortačili protiv jednog, a neće da prime u savez drugog- i taj drugi može da očekuje isti tretman kao i prvi.

Medjutim, Italija napada Etiopiju, i zbog straha za svoje kolonije. FR i GB isteriju Italiju iz tog pakta-
Kako su im uveli sankcije- a Italija nije mogla da postane saveznik SSSR, Italija se okreće Nemačkoj.
tek tada!

Dakle loša procena Evrope.

I tada Staljin traži savez sa FR i GB protiv Hitlera, medjutim one mile da Hitler niej tolika opasnost, posebno misle da mogu da ga kupe poklanjanjem Austrije i Čehoslovačke- i naradvno da ga nahuškaju na Ruse.

Rusija je učinila jedini logičan potez - pakt o nenapadanju sa Hitelrom.

Ostalo znamo.
 
Ja to isto mislim inače,Staljin i Sovjeti bi ostali verni paktu do kraja.Na video prilogu vidimo i da su Nemcima slali hranu dok su sami sovjetski građani umirali od gladi zbog nestašice iste.

Doduse nebi bio siguran ko se toliko naruzava ko SSSR on se sprema za rat.

Samo je vec rat u Finskoj pokazao u kakvom losem organizatornim stanju je bila crvena armija.
 
Da se razumemo,svaka predratna ratna ili posleratna koalicija je bila intersna,svaka od tih mocnih evropskih drzava je videla neprijatelje okolo pa i saveznicima i svaka je zelela da najpre sa saveznicima pobedi ove druge,pa ce onda natenane protiv saveznika (divide et impera)......da je Hitler uspeo da spljeska SSSR i zapad ko sto je planirao,unistio bi i Musolinija potpuno logicno......jedan po jedan......niko ne spori da je Staljin iz interesa bio sa Hitlerom,ali njegov primarni interes jeste bila zastita od Nemacke,ali i povratak necega sto je mozda pripadalo Rusiji ali nije bilo nuzno tada uzimati i krsiti demokratiju,oni su okupirali Baltik,oni su okupirali Poljsku sto je ratni zlocin....minhenski ugovor nije ukljucivao uzajamnu vojnu pomoc zapada i hitlera,niti zapadnjacke akcije,a ribentrop-molotov jeste.......kao sto su i kasnije sssr i zapad stvorili koalcijiu cilj je bio unistiti hitlera,sigurno nisu bili prirodni saveznici......
 
Pa ako je verovati Wikipediji na hronologiji (neznam, posto je u pitanju engleska strana i WWII mozda i ima neke logike) SSSR-u je ponudjen i ulazak u trojni pakt, ali je SSSR postavio odredjene teritorijalne zahteve st je Hicu nateralo da pocne da smislja plan invazije na SSSR. U medjuvremenu se potpisuje ugovor o trgovini (ili tako nesto) po kome SSSR daje neku gomilu tona hrane nemackoj u zamenu za tehnologiju ili nesto iz vojne industrije. Staljin je ocekivao rat protiv Hitlera jer je rat bio neizbezan, ali nije ga ocekivao tako brzo. Koliko sam ja shvatio nadao se da ce sa isporukom hrane nemackoj koja je bila u ratu sa zapadom biti dovoljno da se rat odlozi do sledece godine.
Ono sto je meni zanimljivo i sto bi zeleo nekako da potvrdim, jesu informacije da je hitler spremao rat za 43-u. I da kada su mu Francuzi i Britanci objavili rat zbog poljske on nije mogao da veruje da se to dogodilo. Prvo su bile neke informacije da je nemacka flota imala projekt izgradnje za 43-u, a potom sam naisao i da je mehanizacija i modernizacija kopnenih trupa bila projektovana do 43-e.
 

Back
Top