"Ko je?" - koliko to ima smisla?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Trebalo je da, pošto mi je usput, predam knjigu nepoznatoj osobi.

Našao sam adresu i pozvonio. Iznutra je neko dete povikalo: "Ko je?"

Ćutao sam. Bilo mi je neprijatno da vičem u hodniku.

Koliko ima smisla iz stana vikati: "Ko je?" kada već postoje špijunke? Ako su deca mala ne treba ni da se javljaju, niti da kome otvaraju vrata.

Odrasli mogu da pogledaju kroz špijunku. Mislim da je vikati iz stana: "Ko je?" odraz nevaspitanja i bezobrazluka.

Ne treba to doživljavati kao nepoverenje konkretno prema tebi, ako se posmatra samo kao pojava, onda ne bi trebalo uopšte da smeta. Čak ni kada to uradi odrasla osoba, a u ovom slučaju je bilo dete, koje ne bi smelo da nepoznatoj osobi otvori vrata.

Ne vidim nikakav problem, nije nekulturno, a ni ponižavajuće, predstaviti se kroz zatvorena vrata i reći razlog dolaska.

Ne treba razmišljati u pravcu: zar oni misle da sam loš čovek, zar da ja imam neke loše namere...nego, ljudi su opravdano oprezni, jer ima svakakvih, ja naravno nisam među njima, ali oni to još ne znaju. Zato ću se predstaviti, reći ću ko sam, jasno i glasno.

Ne treba to doživljavati kao nepoverenje konkretno prema tebi, ako se posmatra samo kao pojava, onda ne bi trebalo uopšte da smeta. Čak ni kada to uradi odrasla osoba, a u ovom slučaju je bilo dete, koje ne bi smelo da nepoznatoj osobi otvori vrata.

Ne vidim nikakav problem, nije nekulturno, a ni ponižavajuće, predstaviti se kroz zatvorena vrata i reći razlog dolaska.
Nije pitanje nepoverenja. Ne mogu da vičem po hodniku. To je sve.

Lepo sam napisao svoje mišljenje:
Ako su deca mala ne treba ni da se javljaju, niti da kome otvaraju vrata.

Odrasli mogu da pogledaju kroz špijunku. Mislim da je vikati iz stana: "Ko je?" odraz nevaspitanja i bezobrazluka.

Nije pitanje nepoverenja. Ne mogu da vičem po hodniku. To je sve.

Lepo sam napisao svoje mišljenje:

Ne verujem da je tu bilo potrebno baš neko vikanje, kad je malo dete uspelo da postavi to pitanje i da se ono sasvim jasno razume. Meni se čini da te je nešto povredilo, uvredilo... zaista ne vidim nikakav objektivan razlog za spominjanje bezobrazluka i nekulture. Ja bih rekla ko sam i da ću doći kada mu roditelji budu kod kuće, ne bih tražila ni da mi otvori vrata.

Kad sam bila dete vrata se nisu ni zaključavala, mogao je da dođe ko hoće i kad hoće, vremena su se promenila, pa se menjam i ja.

Nisam ni tražio da otvori vrata. Zaista nisam napomenuo u uvodu, pojavio se roditelj i otvorio vrata bez pitanja. Knjiga je isporučena.
I dalje mislim da malo dete, naročito kada ne može da dohvati špijunku, ne treba ni da se javlja ni da otvara bilo kome.

pa eto, znaci knjiga uredno isporucena, gazda otvorio vrata jer si se ti sigurno najavio i dogovorio. tako treba.

dete se sigurno igralo blizu vrata, zato je i pitalo `ko je`...meni je to ok. deca su naucena da pitaju ali ne i da otvaraju. dobro je da pitaju, da eventualni lopov zna da ipak u kuci mozda ima jos nekoga.
ubuduce, ako te neko pita `ko je`, odgovori, ne treba da vices (pouzdano znam jer ja sa svima komuniciram tako), znaci najnormalnije pricaj, cuje se...i stavrno, svi pricaju po hodnicima, caskaju, lupaju vratima lifta, lupaju svojim vratima...jedna voljena javna licnost redovno ide peske do stana, i uvek gromoglasno razgovara mobilnim...a fin je...nikako ne bih mogla reci da je zbog toga nevaspitan ili bezobrazan...prosto, ako svi to rade, radim i ja, jel tako? tako e:brus:

Ako je DETE pitalo: "Ko je?" znaci da je samo i plasi se i bez obzira sto su roditelji rekli da nikome ne otvara i ne javlja se,ono i iz radoznalosti i straha pita "Ko je?"....znam po svom detetu,kada sam ga ucila da nikome ne otvara vrata kada nisam kod kuce,a on,silom prilika,sam kod kuce...i kad odlazim naglasim to i vratim se za minut-dva i zvonim i on pita "Ko je?" kaze,pa mama,zvonis i cutis....tako,da to nije ni odraz nekulture ni nevaspitanja vec NEPOVERENJA prema nepoznatoj osobi....sledeci put slobodno kazi "Ribar ovde,dosao sam da ostavim knjigu" ...:zcepanje:

Back