Ko ima najveće plate u Srbiji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.957
Prosečna junska neto plata u Srbiji iznosila je 107.075 dinara.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su razlike u primanjima po delatnostima velike, pa su najmanje plate registrovane u delatnosti koju statistika beleži kao ostale uslužne delatnosti, gde je prosek iznosio 59.229 dinara a najveće u računarskom programiranju - 294.853 dinara.
Osim programera koji su najviše doprineli da prosečne plate u celoj delatnosti koja se vodi kao informisanje i komunukacije budu 237.767 dinara, plate veće od 200.000 dinara u junu su imali i zaposleni u duvanskoj industriji - 223.145 dinara, vazdušnom saobraćaju - 234.185 kao i naučnom istraživanju i razvoju - 210.515 dinara.

1756461347546.jpeg

Junski neto prosek u poljoprivredi iznosio je 84.907 dinara, u rudarstvu 132.637 dinara, građevinarstvu 90.884 dinara, trgovini na veliko i malo 89.237 dinara, saobraćaju 93.841 dinar.
U prerađivačkoj industriji koja zapošljava veliki broj radnika zabeležen je prosek od 96.693 dinara, pri čemu su razlike po pojedinim proizvodnjama velike pa su se plate kretale od 64.622 dinara u preradi drveta, osim proizvodnje nameštaja do duvanske proizvodnje sa prosekom od 223.145 dinara.

Osim zaposlenih u ostalim uslužnim delatnostima, na listi onih sa najnižim primanjima su i angažovani u pripremanju i posluživanju hrane sa prosekom od 60.584 dinara i zaposleni na popravci računara i predmeta za ličnu i upotrebu u domaćinstvu, čiji je junski prosek iznosio 62.467 dinara.link

To je jedno te isto
nije
ako su cene niske i niska plata sa kojom sve mozes da kupis je odlicna.

evo ti primer svajcarske ili nekih nordijskih zemalja.. (u nordijskim zemljama nisam bio ali sam cuo da je slicno kao i u svajcarskoj)

visoka prosecna plata ali su cene u prodavnicama iznad proseka..secam se u svajcarskoj kad sam bio, odem u prodavnicu i 100€ ode lagano iz dzepa...

Sa
Prosečna junska neto plata u Srbiji iznosila je 107.075 dinara.
Babe i žabe. Još jedno jadno predstavljanje tigar ekonomije.
Niti bi trebalo dozvoliti da se ovakve informacije objavljuju.
Kasirke po trgovinama ili obezbeđenje, imaju neto 60 - 70 hiljada ili radnici u Lego fabrikama ( Lear, Aptiv, Continental i sl. ) kojima država uplaćuje zagarantovani minimalac od 60% , dok ovih 40 % plaća strana kompanija. Tako da ti radnici ustvari rade mesečno za 30- 35 hiljada dinara neto.
Ovaj prosek plata što piše moderator Nina je isto što i kad bi ATP napisao da je trenutno u prvih deset tenisera sveta, prosek osvojenih GS , svako po 2,15 osvojena, s tim da Novak ima sam 24 osvojena.

nije

evo ti primer svajcarske ili nekih nordijskih zemalja.. (u nordijskim zemljama nisam bio ali sam cuo da je slicno kao i u svajcarskoj)

visoka prosecna plata ali su cene u prodavnicama iznad proseka..secam se u svajcarskoj kad sam bio, odem u prodavnicu i 100€ ode lagano iz dzepa...
Nije to baš tako..

bas je tako.. sta mislis kako ljudi zive u zemljama gde je prosecna plata 200 evra?
pa i kod nas je nekad tolika bila...

cene su niske... prilagodjeno je platama inace bi svi poumirali od gladi..niko ne bi nista kupovao.

idi u svajcarsku, uzmi konzervu kole pa mi se javi kad vidis cenu :D
npr. kafa u zrnu, pečena, prva klasa, koju možeš da kupiš isključivo u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj, jeftinija je nego prosečan surogat u Srbiji

nije

Norveska bato, koliko god da su im visoke plate, cene ubijaju. Pivo u najobicnijoj birtiji 90 kruna, sendvic na ulici preko 100 i to pre tri godine.

Back