Ko ima najveće plate u Srbiji

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.670
Prosečna junska neto plata u Srbiji iznosila je 107.075 dinara.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su razlike u primanjima po delatnostima velike, pa su najmanje plate registrovane u delatnosti koju statistika beleži kao ostale uslužne delatnosti, gde je prosek iznosio 59.229 dinara a najveće u računarskom programiranju - 294.853 dinara.
Osim programera koji su najviše doprineli da prosečne plate u celoj delatnosti koja se vodi kao informisanje i komunukacije budu 237.767 dinara, plate veće od 200.000 dinara u junu su imali i zaposleni u duvanskoj industriji - 223.145 dinara, vazdušnom saobraćaju - 234.185 kao i naučnom istraživanju i razvoju - 210.515 dinara.

1756461347546.jpeg

Junski neto prosek u poljoprivredi iznosio je 84.907 dinara, u rudarstvu 132.637 dinara, građevinarstvu 90.884 dinara, trgovini na veliko i malo 89.237 dinara, saobraćaju 93.841 dinar.
U prerađivačkoj industriji koja zapošljava veliki broj radnika zabeležen je prosek od 96.693 dinara, pri čemu su razlike po pojedinim proizvodnjama velike pa su se plate kretale od 64.622 dinara u preradi drveta, osim proizvodnje nameštaja do duvanske proizvodnje sa prosekom od 223.145 dinara.

Osim zaposlenih u ostalim uslužnim delatnostima, na listi onih sa najnižim primanjima su i angažovani u pripremanju i posluživanju hrane sa prosekom od 60.584 dinara i zaposleni na popravci računara i predmeta za ličnu i upotrebu u domaćinstvu, čiji je junski prosek iznosio 62.467 dinara.link

To je jedno te isto
nije
ako su cene niske i niska plata sa kojom sve mozes da kupis je odlicna.

evo ti primer svajcarske ili nekih nordijskih zemalja.. (u nordijskim zemljama nisam bio ali sam cuo da je slicno kao i u svajcarskoj)

visoka prosecna plata ali su cene u prodavnicama iznad proseka..secam se u svajcarskoj kad sam bio, odem u prodavnicu i 100€ ode lagano iz dzepa...

Sa
Prosečna junska neto plata u Srbiji iznosila je 107.075 dinara.
Babe i žabe. Još jedno jadno predstavljanje tigar ekonomije.
Niti bi trebalo dozvoliti da se ovakve informacije objavljuju.
Kasirke po trgovinama ili obezbeđenje, imaju neto 60 - 70 hiljada ili radnici u Lego fabrikama ( Lear, Aptiv, Continental i sl. ) kojima država uplaćuje zagarantovani minimalac od 60% , dok ovih 40 % plaća strana kompanija. Tako da ti radnici ustvari rade mesečno za 30- 35 hiljada dinara neto.
Ovaj prosek plata što piše moderator Nina je isto što i kad bi ATP napisao da je trenutno u prvih deset tenisera sveta, prosek osvojenih GS , svako po 2,15 osvojena, s tim da Novak ima sam 24 osvojena.

nije

evo ti primer svajcarske ili nekih nordijskih zemalja.. (u nordijskim zemljama nisam bio ali sam cuo da je slicno kao i u svajcarskoj)

visoka prosecna plata ali su cene u prodavnicama iznad proseka..secam se u svajcarskoj kad sam bio, odem u prodavnicu i 100€ ode lagano iz dzepa...
Nije to baš tako..

bas je tako.. sta mislis kako ljudi zive u zemljama gde je prosecna plata 200 evra?
pa i kod nas je nekad tolika bila...

cene su niske... prilagodjeno je platama inace bi svi poumirali od gladi..niko ne bi nista kupovao.

idi u svajcarsku, uzmi konzervu kole pa mi se javi kad vidis cenu :D
npr. kafa u zrnu, pečena, prva klasa, koju možeš da kupiš isključivo u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj, jeftinija je nego prosečan surogat u Srbiji

nije

Norveska bato, koliko god da su im visoke plate, cene ubijaju. Pivo u najobicnijoj birtiji 90 kruna, sendvic na ulici preko 100 i to pre tri godine.

nije

Delimično ima.smisla to sto kažeš, ali svakako visoka prosečna plata ima prednosti.
Možda su životni troškovi veći, od prodavnice do računa stanovanja…ali neke stvari koštaju približno isto u svim zemljama.
Na primer, švajcarcu je znacajno lakše da kupi auto, kompjuter, avionsku kartu, luksuzni proizvod, letovanje u Spaniji ili bilo šta drugo tog tipa jer mu je kupovna moć znacajno veća.

Delimično ima.smisla to sto kažeš, ali svakako visoka prosečna plata ima prednosti.
Možda su životni troškovi veći, od prodavnice do računa stanovanja…ali neke stvari koštaju približno isto u svim zemljama.
Na primer, švajcarcu je znacajno lakše da kupi auto, kompjuter, avionsku kartu, luksuzni proizvod, letovanje u Spaniji ili bilo šta drugo tog tipa jer mu je kupovna moć znacajno veća.
ma naravno..niko ne prica da se ovde bolje zivi nego tamo jer nam je jeftiniji hleb :D
kad vise primas vise ti ostane za putovanja, kupovine i druge stvari... ne pricamo o standardu nego o odnosu cena u prodavnicama i plati... odnosno prica je krenula kako sa malim platama ljudi mogu da kupuju u prodavnicama i da za te stvari nije bitno koliko primis nego koliko ti to vredi u prodavnici

Poslednja izmena:

Back