Ko će biti regionalno čvorište: Vansi će upravljati aerodromima u Zagrebu i Beogradu?

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.408
Ko će biti regionalno čvorište: Vansi će upravljati aerodromima u Zagrebu i Beogradu?

Operater Aerodroma „Nikola Telsa“ Vansi erports razmatra povećanje udela u velikoj grupaciji Aerodromi Pariza (ADP), koja upravlja zagrebačkim aerodromom...

Potencijalna transakcija dovodi susedne aerodrome u Beogradu i Zagrebu u interesantnu poziciju....

Naime, Vansi je saopštio da će srpska prestonica služiti kao čvorište u jugoistočnoj Evropi, geografskoj oblasti u kojoj nije poslovao u prošlosti.

S druge strane, ADP je jedan od dva najveća deoničara u konzorcijumu koji upravlja zagrebačkim aerodromom, a opisao ga je kao „strateški kapital“ u svom portfoliju aerodroma širom sveta. Štaviše, planira da pretvori zagrebački aerodrom u regionalno čvorište u narednim godinama...

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2019&mm=05&dd=21&nav_id=1545011
-------------------------------------------------

Tačno je da mogu Dubai,Doha i Abu Dabi da budu čvorišta iz iste regije ali da se ne lažemo očekivati to za Beograd i Zagreb je ipak malo nerealno. U prvom slučaju su ne samo konkurenti kao gradovi i aerodromi nego i tri velike svetske avio kompanije su vezane za njih, što se za dva nacionalna avio prevoznika u stalnom bankrotu ne može reći. Isti vlasnik će verovatnije jednostavno preusmeriti sve na isplatljivije mesto.
Drugim rečima Vansi će teško istu strategiju primeniti na oba aerodroma ako i kada postane vlasnik i "Franje Tuđmana" pa se postavlja pitanje uslova prodaje oba aerodroma tj. koje mehanizme zaštite imaju države kada su dale aerodrome u koncesiju. Drugim rečima da li je iko od onih koji su aerodrome rentirali predvideli tu mogućnost jer ugovori pored novčanog dela imaju i obavezu ulaganja i razvoj i povećanje prometa a ako se dođe u situaciju da neko što bi narod rekao "ispuši", da li postoji klauzula koja omogućava prekid koncesije i ko bolje stoji po tom pitanju. Realno nijedan od ova dva aerodroma ni u najidealnijem slučaju neće postati Frankfurt ili Istanbul po značaju, ali opet itekako može imati uticaja na nacionalnu ekonomiju i uskraćivanje mogućnosti razvoja na uštrb ovog drugog je dugoročno potencijalna katastrofa jer koncesije su višedecenijske i teško da bi bilo mogućnosti povratka konkurentnosti nakon isteka istih.

Биће занимљива игранка ако дође до те аквизиције, јер у том случају била би прекршена и клаузула београдске концесије која каже да оператер аеродрома Никола Тесла не може бити компанија која има учешће у власништву или операцијама аеродрома који се налази у пречнику 450 км од Београда, а ако у причу убацимо и чињеницу да би се истом акцијом преузело учешће у власништву ТАВ-а, онда имамо још један град који искључује београдска клаузула: Скопје, обзиром да је ТАВ оператер аеродрома у Македонији.

Мада.. ко зна шта уговор о концесији заиста садржи, знајући да није јавно објављен. Када су га правили, Французи су сигурно имали ову аквизицију у виду, па су без сумње предвидели и овакву ситуацију која ће глат проћи у ла ла ленду једног балканског диктатора

Биће занимљива игранка ако дође до те аквизиције, јер у том случају била би прекршена и клаузула београдске концесије која каже да оператер аеродрома Никола Тесла не може бити компанија која има учешће у власништву или операцијама аеродрома који се налази у пречнику 450 км од Београда, а ако у причу убацимо и чињеницу да би се истом акцијом преузело учешће у власништву ТАВ-а, онда имамо још један град који искључује београдска клаузула: Скопје, обзиром да је ТАВ оператер аеродрома у Македонији.

Мада.. ко зна шта уговор о концесији заиста садржи, знајући да није јавно објављен. Када су га правили, Французи су сигурно имали ову аквизицију у виду, па су без сумње предвидели и овакву ситуацију која ће глат проћи у ла ла ленду једног балканског диктатора

To je ono što me i brine, da li je klauzula dovoljna za prekid koncesije i šta se dešava ako ne stignu obećane investicije pre svega mislim na infrastrukturu , novu poletno-sletnu pistu, popravku stare i šta je još beše bilo ne mogu sad da se setim, ima negde u vestima....bez toga nema interkontinentalnih linija i prometa od 14 mil putnika godišnje a to znači da si 25-godišnju koncesiju dao za jako male pare i dugoročno izgubio šansu da budeš konkurentan.

Ne sviđa mi se ovo nikako. Mada nije nelogično da Beograd bude prvi izbor ima i Zagreb svoje adute, ali za oba grada i države bi ovde bilo daleko bolje da se dva konkurenta takmiče.

To je ono što me i brine, da li je klauzula dovoljna za prekid koncesije i šta se dešava ako ne stignu obećane investicije pre svega mislim na infrastrukturu , novu poletno-sletnu pistu, popravku stare i šta je još beše bilo ne mogu sad da se setim, ima negde u vestima....bez toga nema interkontinentalnih linija i prometa od 14 mil putnika godišnje a to znači da si 25-godišnju koncesiju dao za jako male pare i dugoročno izgubio šansu da budeš konkurentan.

Ne sviđa mi se ovo nikako. Mada nije nelogično da Beograd bude prvi izbor ima i Zagreb svoje adute, ali za oba grada i države bi ovde bilo daleko bolje da se dva konkurenta takmiče.

Једно је оно што је писало у тендерској документацији као услов добијања концесије, а друго оно што је заиста и потписано у уговору. Уговор нисмо имали прилике да видимо, тако да не знамо на шта се све концесионар обавезао.

Са друге стране, ни један аеродром не може да буде чвориште без јаке авиокомпаније која ће га користити за своје транзитне операције. Шанса да то постане Кроејша ерлајнз у Загребу су теоретске, обзиром да је њен власник држава која жели да је се реши и за коју никако да нађе купца, а уједно су јој везане руке законима европске уније да сама нешто предузме како би компанија могла да бележи раст.

Ту је Србија као већински власник Ер Србије у предности, а овај нагли раст саобраћаја као да наговештава да ће се нешто дешавати, обзиром да у флоту долазе 3 авиона, отвара се 9 нових линија уз јачање постојећих из Београда плус отварања базе у Нишу.

Za ok pare, ako nastave da koriste aerodrom kakav je sada, imace minimalnu zaradu ili gubitak.
Ako zele da zarade moraju da povecaju broj putnika.

Mi gubimo kroz slabiju povezanost i dobit koja bi mogla da se prelije vecim brojem putnika.

Upravljace aerodromima kao da je jedan i raspodelice sletanja kako misle da im najvise odgovara.

Za ok pare, ako nastave da koriste aerodrom kakav je sada, imace minimalnu zaradu ili gubitak.

Mi gubimo kroz slabiju povezanost i dobit koja bi mogla da se prelije vecim brojem putnika.

Upravljace aerodromima kao da je jedan i raspodelice sletanja kako misle da im najvise odgovara.
Зашто БУЛАЗНИШ ??? Јеси ли пијан, дрогиран, о чему се ради ???

Sad sam brojao. Beograd trenutno ima 44 internacionalne linije. Zagreb 28 ne računam lokalne (Hrvatske jer Srbija ih nema) i čarter letove. Od ozbiljnih destinacija Zagreb jedino Seul ima, Beograd Njujork. Nekako mi to baš malo za Zagreb ako je info tačan.
Beograd 5mil putnika godišnje , Zagreb 3.
Nisam siguran da li je Etihad kao (ne)formalni vlasnik Air Serbia prednost ili mana jer koliko vidim nisu se nešto pretrgli za uspostavljanje direktnih interkontinentalnih letova nego sve guraju preko Abu Dabija.Njujork je rekao bih više bila usluga Vučiću nego poslovna politika :lol:
Sa druge strane FT je noviji aerodrom, manje ulaganja treba i ipak su EU. Turizam u Dalmaciji je još jedan plus ali daleko od presudnog za aerodromski hub.

Зашто БУЛАЗНИШ ??? Јеси ли пијан, дрогиран, о чему се ради ???
Mito, zasto padas u vatru?

Drzava je uzela pare od koncesije. Narednih 25 godina to nije drzavni aerodrom, vec Vansijev. Njihov je problem, konkurentnost, koliko ce putnika proci kroz aerodrom i da li ce zaraditi.
Ako aerodrom ostane na sadasnjem kapacitetu bice ok ili u malom gubitku, zavisi od troskova odrzavanja i buduceg broja putnika.

Gradjani gube mogucnost bolje povezanosti.

To se podrazumeva, problem je da li nama takav razvoj događaja odgovara. Pitanje je opet ima li država izlaz u slučaju da stvari krenu kako ne treba ili smo zakopani ugovorom koji samo naslućujemo.

Sad sam brojao. Beograd trenutno ima 44 internacionalne linije. Zagreb 28 ne računam lokalne (Hrvatske jer Srbija ih nema) i čarter letove. Od ozbiljnih destinacija Zagreb jedino Seul ima, Beograd Njujork. Nekako mi to baš malo za Zagreb ako je info tačan.
Nisam siguran da li je Etihad kao (ne)formalni vlasnik Air Serbia prednost ili mana jer koliko vidim nisu se nešto pretrgli za uspostavljanje direktnih interkontinentalnih letova nego sve guraju preko Abu Dabija.Njujork je rekao bih više bila usluga Vučiću nego poslovna politika :lol:
Sa druge strane FT je noviji aerodrom, manje ulaganja treba i ipak su EU. Turizam u Dalmaciji je još jedan plus ali daleko od presudnog za aerodromski hub.

Мислим да си нешто потценио Београд :) Само Ер Србија има 48 линија плус чартере, а ако се додају и остале авиокомпаније број дестинација из Београда је преко 70.

Мислим да си нешто потценио Београд :) Само Ер Србија има 48 линија плус чартере, а ако се додају и остале авиокомпаније број дестинација из Београда је преко 70.

Lepo bi bilo da sam loše izbrojao tj našao loš podatak :lol: Onda sam verovatno omanuo i za Zagreb.
Čartere sam izbacio, i dupliranje tipa Pariz Orli i Pariz SDG ili London Hitrou i Getvik.

Opet nije loše ali za hub ti trebaju Bangkok, Singapur, Peking ili Hong kong, još neki severnoamerički...takvom razvoju događaja se nadam.

P.S Vidim imamo i Teheran :ok:, zaboravio sam na epizodu sa vizama :lol:

Па није баш ни да су се претргли да гурају све преко Абу Дабија, обзиром да сам аеродром нека исту повезаност као што имају суседна Доха и Дубаи. На послетку ту је и конкуренција од Катар ервејза и Емирејтса које су неупоредиво јаче компаније од Етихада који никако да се докопа плуса након девастирања од стране Хогана. Добар део тог колача вуче Катар, бар што се мог искуства тиче, јер сам баш доста летео са Катаром у последњих годину дана и не памтим да сам видео празно седиште на летовима из и ка Београду.

Мислим да би баш након ове концесије у интересу Етихада било да се из Београда успостави још више директног саобраћаја ка далеким дестинацијама првенствено у Северној Америци

To se podrazumeva, problem je da li nama takav razvoj događaja odgovara. Pitanje je opet ima li država izlaz u slučaju da stvari krenu kako ne treba ili smo zakopani ugovorom koji samo naslućujemo.

Ne znam, sve zavisi kako rasporede linije, putnicki i robni saobracaj. Sto vise ide kroz BG to bolje.

Mozda je bolje pitanje, da li drzava moze bolje?
Recimo Vansi napusti BG i razvija samo Zagreb, da li drzava moze samostalno razviti aerodrom i povezati ga sa ostatkom sveta?

Ne znam, sve zavisi kako rasporede linije, putnicki i robni saobracaj. Sto vise ide kroz BG to bolje.

Mozda je bolje pitanje, da li drzava moze bolje?
Recimo Vansi napusti BG i razvija samo Zagreb, da li drzava moze samostalno razviti aerodrom i povezati ga sa ostatkom sveta?

Da ne kažem definitivno "nema šanse" što iskreno mislim pa ću reći samo čisto sumnjam da su iole sposobni da bilo šta razviju. Verovatno na novog koncesionara bi se moralo ići ali u značajno promenjenim uslovima i pitanje je legitimno po kom scenariju bi bila veća šteta.
Ali svejedno što spomenu Tica malo je verovatno da se Vansi nije dobro obezbedio za svaku eventualnost i da je ovaj razvoj događaja nešto neplanirano. Verovatno ostaje samo da se molimo da "izaberu nas".

Sve je regulare, Udaljenost preko autoputa kada se ide aerodrom BGD aerodrom ZG je preko 400 km, Ko ce da se klacka 5 sati autoputem? Uopste nisu konkurencija,svako ima svoj deo kolaca tj putnika.

Када би оператери рачунали само на одлазеће и долазеће путнике не би се леба најели ни један.

Чвориште подразумева да путници одређени аеродром користе као транзитни да би се домогли своје крајње дестинације и у том смислу оба аеродрома су и те каква конкуренција. А да би један аеродром могао да буде чвориште потребна му је бар једна јака авиокомпанија која поменути аеродром користи као матични

Koliko ja vidim iz ZLZ se može na 52 destinacije (46+6 domaćih)
http://www.zagreb-airport.hr/putnici/informacije-o-letovima/red-letenja/54

Back