Književnik-kakav je to čovek?

Dragoljub69

Buduća legenda
Poruka
26.820
Naravno i književnica...:lol:
Po čemu se razlikuje od "običnih" smrtnika?
A možda je to neka bolest koja karakteriše te ljude?
Ili stanje uma?
Ili su to ljudi skloni lažima i izmišljanjima,a u stvarnom životu to nije moguće?
Ili su umetnici slikanja rečima događaja,doživljaja?
Poznajete li kojeg lično?

Ili stanje uma?
Ili su to ljudi skloni lažima i izmišljanjima,a u stvarnom životu to nije moguće?

- Po tome sto moze da postane besmrtan nakon smrti.
- Bolest neizdrza odrzanja priliva misli, ideja i maste u sebi.
- I uma i duse...jedna od retkih stvari gde to klapa zajedno jer obicno iskljucuje jedno drugo.
- U knjizevnosti nema lazi, osim ako je toliko lose napisano da izgleda lazno.
- Naravno, pored stvaraoca muzike najveci.
- Da. Vise njih. I posebni su zaista.

Knjizevnik je prava zloca od coveka, ko Gargamel :lol:
Ja cenim knjizevnike koji su svojim delima doprineli nekom menjanju drustva, svesti, cija dela uticu na psihu,ostavljaju psihicki uticaj.Dela koja su tako bila buntovna, da su i zabranjivana...Ovo naklapanje autobiografija raznih Sasa Curcica, Bobicki Mojsilovicki, Bacicki Alimpicki, pa cak i neki bla bla truc truc cist osvrt i pisanje o tome kako se zivi u tom momentu,dakle konstatacija drustva u trenutku (cica Gorio npr.),za mene takvi pisci i dela nemaju nikakav znacaj niti tezinu...

Po čemu su posebni?A zar mi "obični"ljudi nismo posebni-svako za sebe?

Raste im guscije pero na glavi a mastilo curi iz usiju. Po tome. I uvek se iznenadis kako mogu da napisu ono sto si ti mogao da napises ali ti nije palo na pamet iako si bas tako i sam mislio, a ako i nisi samo te mrzelo ali su eto oni bili dovoljno vredni da to urade za ove obicne.
Tz, nismo. Mi ostali smo toliko obicni u svojoj neobicnosti da je sasvim uobicajeno da se lako zaboravi bilo sta sto uradimo, napisemo ili kazemo.
I naravno, nemaju svi "knjizevnici" veze sa knjizevnoscu, ali imaju veze sa ljudima na odgovarajucem mestu.

Evo da olakšam...Kakva bi recimo mogla biti razlika između Hemingveja i Pavića?
Ili Londona i Bajrona ili pomenute Mojsilovićke i Sidni Šeldon? I kroz knjige i kao ljude?
Ma više kao ljude me zanima po čemu su slićni (malo mi Qentinov odgovor-treba mi analitićniji!),
a po čemu različiti,nego po knjigama koje su napisali...

Ili Londona i Bajrona ili pomenute Mojsilovićke i Sidni Šeldon? I kroz knjige i kao ljude?
Ma više kao ljude me zanima po čemu su slićni (malo mi Qentinov odgovor-treba mi analitićniji!),

Pa, slični su po tome što znaju da piše knjige. Ali zaista, pogledaj samo, imao si kroz istoriju pisaca apsolutno različitih temperamenata, karaktera, potpuno različite moralne vrijednosti su usvajali, političke, filozofske.... Vjernici, ateisti, humanisti, fašisti, dobročinitelji, ubice, alkoholičari, narkomani, askete... Besmisleno je tražiti među svima njima bilo šta zajedničko osim toga da su imali potebu da nešto napišu i da je to ispalo toliko dobro da je mnogo ljudi to poželjelo da pročita.

Da budem iskrena, za ova prva dva, tupe i jedan i drugi, ali sam izdrzljivija kod samoubice.
Londoni i Baroni su elitisticniji dok su Mica i Seldonka literatura za ... eto tako, kad ti je zivot dovoljno prazan da mozes da ga punis i bedastocama ali vari se osim ako nisi bas pregadljiv.
Slicni su po tome sto su apetiti i ocekivanja citalaca drugaciji, kao sto svaka krpa nadje zakrpu, lonac poklopac tako i knjiga svog citaoca. Razliciti su po mogucnostima a u skladu sa time i ponudi koju prezentuju, a moze da se proda i umotano svasta u saren papir. Sve moze da se proda, a ponajvise neciji tudji zivot (malo nekad teze u knjigama) ispisan slovima.
Knjizevnost je blago koje te odvede Tamo negde za koje nisi ni znao da postoji.

Raste im guscije pero na glavi a mastilo curi iz usiju. Po tome. I uvek se iznenadis kako mogu da napisu ono sto si ti mogao da napises ali ti nije palo na pamet iako si bas tako i sam mislio, a ako i nisi samo te mrzelo ali su eto oni bili dovoljno vredni da to urade za ove obicne.
Tz, nismo. Mi ostali smo toliko obicni u svojoj neobicnosti da je sasvim uobicajeno da se lako zaboravi bilo sta sto uradimo, napisemo ili kazemo.
I naravno, nemaju svi "knjizevnici" veze sa knjizevnoscu, ali imaju veze sa ljudima na odgovarajucem mestu.
Auuu pa to su nakaze :eek:

Kad im dosadi da lažu i izmišljaju,još gore: počnu da pišu istinite priče!:mrgreen:

Otkud znaš da su istinite? :) To uglavnom ne zna ni sam autor, a naročito ne kada piše, npr, autobiografiju. :lol:
Čak i ako pisac nije hteo da opiše istinu, naći će se čitalac koji će u delu pronaći nešto što je sam proživeo, osetio ... i za njega će biti istinito.
Osim toga:
život piše romane, ali ponekad i romani pišu život.
Neke stvari iz romana i priča nam se tek naknadno dese i postanu istina.

Ti si još mlada,mada si matora kao književnica...:mrgreen:
Zasad si još u fazi laguckanja i maštarija...Mada ono o zverima i nisu laguckanja više...
Seti se Hemingveja (glab!) kako je kao Nik Adams vatao pastrmke i sabljarke...Hm...ribolovačke
priče od kojih strada nos od širenja ruku...Pa je snegove Kilimanđara zakitio patetikom i realističnom,
skoro novinarski realističnom romantikom,da bi putopisne priče po Švajcarskoj završio (skoro) suicidnim
romanom psa rata u močvarama oko Venecije...

Od imaginacije,preko romantike do realizma i katarzičnih ispovesti...
Tako to ide...
Ja sam još na ribolovačkim pričama u kojima mi otpadaju najveće ribe...Nikako da
ulovim onu "pravu"...:mrgreen:

Ili stanje uma?

Ne znam zašto ali ova tvoja pitanja, formulisana na ovakav način, neodoljivo su me podsetila na
Vladana Desnicu i Proljeća Ivana Galeba (XXXV poglavlje).

Digresija:Prolječe Ivana Galeba bi ,Šejd,moglo biti baš ono istinito pisanje kad pisac sazri i kad mu je
izvesnost otpadanja s drveta tu pred njim...To sam baš Borki sugerisao...A to je i najgora ,smarajuća
književnost...
Đokej (Balašević) ima tako neke pesme autobiografske koje su mu i najslabije...Koga to zanima više...:cool:
Daleko je bolje baviti se drugim likovima,ali i događajima...
Mada ima i odličnih memoara...
Pošteno da priznam:ni jednu knjigu memoara i ni jedan esej (izuzev Kamijevih i Kolakovskog) nisam do kraja pročitao...:lol:

Teraš me da izreknem reči kritike na Kišov račun?
A Kiša smatram Everestom naše književnosti...
"Rani jadi" su mu ,svakako,najslabije delo...Ni blizu
Eolske harfe za koju mi od prvog čitanja bilo krivo što je prekratka...
Prepuna je ta poluautobiografija edipalnih poremećenih opisa
i oca i majke,a ni narcizma se nije uspeo rešiti u nekoj
samozadovoljnoj senzibilnosti...Ono šta krasi Rane jade je
svakako baš ta Kišova senzibilnost skoro Prustovska,ali isto tako
ranjiva i krhka...Da je doživeo pozne godine,poput Borhesa bi
iznjedrio još neverovatnije priče od Enciklopedije mrtvih...
S Andreasom Samom je samo gubio vreme i snagu...Bolje da
je nastavio Eolsku harfu,mnogi kao ja bi bili još bogatiji duhovnim parama...

Poslednja izmena:
Teraš me da izreknem reči kritike na Kišov račun?
A Kiša smatram Everestom naše književnosti...
"Rani jadi" su mu ,svakako,najslabije delo...Ni blizu
Eolske harfe za koju mi od prvog čitanja bilo krivo što je prekratka...
Prepuna je ta poluautobiografija edipalnih poremećenih opisa
i oca i majke,a ni narcizma se nije uspeo rešiti u nekoj
samozadovoljnoj senzibilnosti...Ono šta krasi Rane jade je
svakako baš ta Kišova senzibilnost skoro Prustovska,ali isto tako
ranjiva i krhka...Da je doživeo pozne godine,poput Borhesa bi
iznjedrio još neverovatnije priče od Enciklopedije mrtvih...
S Andreasom Samom je samo gubio vreme i snagu...Bolje da
je nastavio Eolsku harfu,mnogi kao ja bi bili još bogatiji duhovnim parama...

Nismo na istom koloseku, drugo sam te nešto pitala ali nema veze.

A morao je Kiš, a ti to znaš, morao je i Rane jade i Baštu i Peščanik.
Raščišćavanje ličnih dugova, teranje demona, oslobađanje.

Enciklopedija i Grobnica su produkt zrenja i šteta što je njegovo vreme kratko trajalo,
bilo bi još, boljih, jačih...

Nismo na istom koloseku, drugo sam te nešto pitala ali nema veze.

A morao je Kiš, a ti to znaš, morao je i Rane jade i Baštu i Peščanik.
Raščišćavanje ličnih dugova, teranje demona, oslobađanje.

Enciklopedija i Grobnica su produkt zrenja i šteta što je njegovo vreme kratko trajalo,
bilo bi još, boljih, jačih...
Ala ti potpis...Šta je po tom ozbiljnost? Bezobrazluk?:hahaha:Šalim se...Ne treba mešati
racionalnu i emotivnu logiku...Nije isto kad se setiš da platiš račun za struju i kad se
setiš one Marine iza čoška...Ne ti,božemesačuvaj...:mrgreen:
Ah,da...I taj Danilo Kiš...Stvarno,kakav je on bio čovek?

Ala ti potpis...Šta je po tom ozbiljnost? Bezobrazluk?:hahaha:Šalim se...Ne treba mešati
racionalnu i emotivnu logiku...Nije isto kad se setiš da platiš račun za struju i kad se
setiš one Marine iza čoška...Ne ti,božemesačuvaj...:mrgreen:
Ah,da...I taj Danilo Kiš...Stvarno,kakav je on bio čovek?

Pa zar ne znaš? Nezadovoljnik, po sopstvenom priznanju, nezadovoljan sobom, svojim pisanjem, životom, poretkom sveta...

P.S. Što pitaš za potpis? Da se nisi prepoznao? :mrgreen:

Back