Knjizevni potop

Poruka
16.002
U nasem drustvu, knjizevnost niej toliko popularna, pod knjizevnoscu ubrajam sve knjizevne vrste. Postoji mnogo nazovi pisaca, koji zvrljakaju kojekakave gluposti i to se prodajek, jer imaju dobru vezu i reklamu na B92 na primer, to je slucaj Marcela i Vidojkovica, kao i promasene karijeristkinje Lune Lu.
Nije cudno sto knjizevnost i citanje nije popularno u Srbiji, kada 70% stanovnista ne vlada elementarnom piosmenoscu. Knjige se smatraju smorom i davezom. Obrzovani ljudi potpadaju pod kojekakve stereotipe, mada oni i jesu zatucani, jer niko nista ne zeli da uradi pozitivno u nauci i svi samo gledaju tenis i pale se na onu ruznu Jelenu jankovic i onog skakavca Djokovica.
Na pdf "Knjizevnost" sam slucajno dosla. Tu je bila gomila nekih nebuloznih tema o neki samohvalospevima i ulizivanjima. Teme su bile ofucane, podforum pasivan, sem Krpice, koaj besomucno postuje glupe pesme, koje niko ne cita, pa cak ni njena porodica, ovde se nista nije desavalo. Onda sam dosla JA i dala malo zivota ovom pdf-u. Odjednom je pocelo da se pise, da se ljudi raduju, da dele svoje misljenje. Moji strucni komentari o knjigama i piscima su udahnuli novu snagu i sada svi rado posecujemo neko mesto na kom, gotovo da s epojavila paucina.
Kako da se poboljsa knjizevna scena u Srbiji?

Jao, ja se sa ovim u potpunosti slazem! Posebno mi se dopada onaj deo o JJ i DJ a o V da tek ne govorim. LL pise dobre kolumne, knjige joj nisam citala.
Premoderna, zaista se mnogo toga nabolje promenilo od kako si ovde, vidim da je pauka mnogo manje (kucnoj isplatiti majusnu nagradu kao sporednom ali doprinosnom liku za tvoj visak slobodnog vremena koje nam ovde darujes).
Knjizevna scena u Srbiji se moze poboljsati tako sto ce vaskrsnuti neki od pomrlih klasika, genija nase knjizevnosti....dotle sa nestrpljenjem cekam tvoju knjiiiiguuuuu!

U nasem drustvu, knjizevnost niej toliko popularna, pod knjizevnoscu ubrajam sve knjizevne vrste. Postoji mnogo nazovi pisaca, koji zvrljakaju kojekakave gluposti i to se prodajek, jer imaju dobru vezu i reklamu na B92 na primer, to je slucaj Marcela i Vidojkovica, kao i promasene karijeristkinje Lune Lu.
Nije cudno sto knjizevnost i citanje nije popularno u Srbiji, kada 70% stanovnista ne vlada elementarnom piosmenoscu. Knjige se smatraju smorom i davezom. Obrzovani ljudi potpadaju pod kojekakve stereotipe, mada oni i jesu zatucani, jer niko nista ne zeli da uradi pozitivno u nauci i svi samo gledaju tenis i pale se na onu ruznu Jelenu jankovic i onog skakavca Djokovica.
Na pdf "Knjizevnost" sam slucajno dosla. Tu je bila gomila nekih nebuloznih tema o neki samohvalospevima i ulizivanjima. Teme su bile ofucane, podforum pasivan, sem Krpice, koaj besomucno postuje glupe pesme, koje niko ne cita, pa cak ni njena porodica, ovde se nista nije desavalo. Onda sam dosla JA i dala malo zivota ovom pdf-u. Odjednom je pocelo da se pise, da se ljudi raduju, da dele svoje misljenje. Moji strucni komentari o knjigama i piscima su udahnuli novu snagu i sada svi rado posecujemo neko mesto na kom, gotovo da s epojavila paucina.
Kako da se poboljsa knjizevna scena u Srbiji?
Књижевна сцена у Србији је свакаква, и лоша и добра, само многи од тих добрих писаца, како то већ добро знамо, не могу да дођу до изражаја, и до тзв. "шире јавности" због, како и сама кажеш, веза и реклама оних других.

Уосталом, као што је то и свуда по свету.

А, иначе... Која си ти то струка, везана за књижевност, па су ти коментари стручни? . ;)

П. С.
Колико ја знам, Крпица је мушко. (Бар тако изгледа, пошто се зове Стојан Симић).
И никако да најзад објави ону антологију песама о животињама, за коју је још пре неколико година позвао да му се пошаљу песме.
:roll:

Ako kazes da si 'ozivela' ovaj pdf, neka bude da je tako. Nisam pratila, ne znam.
Ono sto meni licno smeta i ovde, i bilo gde na netu, je sto nema, ili jako malo ima, diskusija o knjigama.
Sve se svodi na: Dobra je. Svidja mi se. Ne svidja mi se.:roll:

meni ne izgleda da su tvoju komentari bitno drugaciji od gore pomenitih autora. ti jesi stvarno drugacija ali drcnija i bezobraznija, negoli ostali.
sto se tice teme, po mom misljenju fiksacija samizdata je potpuno neprimerena. prvo vidojkoviceve knjige nisu smor i davez, mladi ih i kupuju bas zato sto to nisu, vec zabavljacice, brzo ih citas, a ne treba nista da se mucis jer te nicemu ne poducavaju. ma divota. recimo vidojkoviceva nada, na svakoj stranici ima bar po desetak psovki, i obavezno po jedan seks. odvratno. i da, kako recimo nisi obratila paznju na valjareviceve pjesme, dzo frejzer, dosta plitko, ali sadrzajno i jako orginalno. isto samizdat. ali dobro, sta to tebe interesuje, vazno je da i ti zapljunes na b92 kao i 90% tih ljudi koje gledaju zelenu lopticu levo desno i djoleta.
kako da se poboljsa, pa ja bih voleo da ostane ovakva kakva je, samo da nam ne dodje ona ultra popularna knjizevnost, kako da postanes milioner, kako da postanes miskovic, kako da napravis belvil od jednog dolara i tako....

Knjizevnost u nasem drustvu cu opisati na slikovit nacin.
Dok sam bio u studentskom domu, bio je neki besposleni momak koji je po citav dan sjedio kod recepcije i gledao ko prolazi i cesto dobacivao. Takodje, cesto se desavalo da tuda prodju mnogi koji ga pitaju, kao i jos neke koji tu sa njim sjede, da li imaju kredita za kratak poziv, a on je uvijek govorio:

Imam, brate, ja, ali battery low.

Knjizevnost u nasem drustvu cu opisati na slikovit nacin.
Dok sam bio u studentskom domu, bio je neki besposleni momak koji je po citav dan sjedio kod recepcije i gledao ko prolazi i cesto dobacivao. Takodje, cesto se desavalo da tuda prodju mnogi koji ga pitaju, kao i jos neke koji tu sa njim sjede, da li imaju kredita za kratak poziv, a on je uvijek govorio:

Imam, brate, ja, ali battery low.

Koliko mogu da shvatim, slazes se sa mnom da sam ja osvezenje an ovom pdf-u.

Mislim da je problem delom i u novcu. Danas se nema za ono osnovno, a kamoli za knjige. Ja sam tražila neko komplet knjiga, koji košta kao jedna prosečna sprska plata, i naravno nisam mogla da ga kupim. Onda odem kod neke mamine prijateljice i vidim da oma ima taj komplet. Kupila ga je pre dvadesetak godina, i platila nešto malo.
Kada bi knjige bile dostupnije, ljudi bi verovatno više i čitali, i ne samo to, išli bi više na izložbe i u pozorišta.

Kada bi knjige bile dostupnije, ljudi bi verovatno više i čitali, i ne samo to, išli bi više na izložbe i u pozorišta.

ja se ne slažem sa ovim :)
nemam novca da kupujem knjige, pa uzimam iz biblioteke.
izložbe su uglavnom sve besplatne.
a za pozorište (bar za narodno) mogu da se kupe one jeftine karte pola sata pred početak predstave, jeste da nisu neka mesta, ali bolje išta nego ništa. (uostalom, skoro uvek ostane mesta, pa se premestiš gde ti više odgovara)

mislim da su jednostavno ljudi izgubili naviku da čitaju, gledaju predstave, idu u bioskop, posećuju izložbe, idu na koncerte.. a da novac nema veze sa tim, već im služi kao izgovor.
da kažu ne mogu ja da idem tamo, nemam para.
:)

a za pozorište (bar za narodno) mogu da se kupe one jeftine karte pola sata pred početak predstave, jeste da nisu neka mesta, ali bolje išta nego ništa. (uostalom, skoro uvek ostane mesta, pa se premestiš gde ti više odgovara)

mislim da su jednostavno ljudi izgubili naviku da čitaju, gledaju predstave, idu u bioskop, posećuju izložbe, idu na koncerte.. a da novac nema veze sa tim, već im služi kao izgovor.

Ja kada odem u biblioteku imam osecaj kao da ce me gadjati knigom, ako prekoracim rok, a ne mogu brzo da citam srpski. Zato posaljem kucnu pomocnicu. Oni vide da je ona mutava pa je ne smaraju.

Ne znam iz kog si grada, ali naša gradska biblioteka je blagi očaj. Do nekih malo popularnijih knjiga je jako teško doći. Ne daju ti da udješ medju police, a kada pitaš bibliotekarku za nešto, retko koja će videti u računaru da li zaista postoji ta knjiga, samo će te ponuditi nekim tek vraćenim sa pulta, medju kojima je najčešće Kendis Bušnel, ,,Kupoholičarka" i slično. izuzetak su mladje bibliotekarke, koje zaista imaju obzira prema ljubiteljima knjige. Ja tamo odavno ne idem, ako mogu da kupim neku knjigu, ja je kupim ako ne mogu gledam da je pozajmim od nekog ili nadjem polovnu na ,,Limundu".

Da bi neka stvar zaživela u narodu, mora da bude pristupačnija i jeftina. Što se tiče pozorišta i bioskopa, živim u gradu u kom nema ni predstava ni adekvatnog bioskopa.

Back