Književni kviz

Pa, kad može sisar mogu i zlatne ribice...:rotf:
Nisam ni primetila uljeza...:lol:

Evo jedne jesetre umesto zlatne ribice.

Mrtva priroda sa ribom

Rentgenski snimak sveće: rebra.
Svećnjak: katedrala od srebra.

Na porcelanu drhturi krvav komad jetre.
Posoljenih rana izdišu jesetre.

Limuna žuta, mirišljava koža.
Beli zev tanjira. Odsjaj noža.

Ko tečni kaučuk cedi se sir.
Rujnih jabuka biblijski mir.

U ogledalu soba-dvojnik trepti.
Na plamen sveće sleće noćni leptir.

Danilo Kiš, 1966

Pitanje prepuštam drugima.

Knjiga sa najvise nagrada u srpskoj knjizevnosti je.....?

- - - - - - - - - -

Ko pogodi dobice odgovor na pitanje zasto je smrt Ive Andrica bila 5 dana drzavna tajna u Jugolaviji.:)

Koliko ja znam vlasti su to učinile da se bi se izbegle dve istovremene, za državu važne sahrane - Ive Andrića i Veljka Vlahovića.
Obe smrti je obelodanio glumac Ljuba Tadić 7. marta 1975. godine u JDP-u na predstavi Odbrana Sokratova i smrt, obrativši se gledaocima da se uzdrže od aplauza zbog smrti dva naša velikana – Veljka Vlahovića i Ive Andrića, koji je bio i jedan od osnivača pozorišta.
Država je koristeći udbaške metode želela da da maksimalni publicitet obojici, odnosno ispraćaju njihovih posmrtnih ostataka, misleći da iz toga poentira i izvuče maksimum koristi za sebe.
Ovakvih gluposti je puna istorija, ali je čudno da Andrićeva zadužbina to do danas nije porekla.

Poslednja izmena:
Ona ima dve strasti: knjige i krađu, a njenu priču kazuje jedan neobičan narator.
Ime romana i autora?

Pomoć

death-300.jpg

Ако се не варам, ово би требало да је "Књига о гробљу" Нила Гејмена. Нисам читао, али драга јесте, недавно, па сам упратио радњу :D

Tako je.:ok:

- - - - - - - - - -

Sinoć sam odgledala film. Dopašće se onima koji nisu čitali knjigu, međutim... :(
Najviše mi se ne dopada što je smrt muško... mislim... stvarno... nije fer. :)

Pa, sad mi koji smo čitali, misliš li da ćemo se razočarati?:(
A, kako znaš da je muško? Muški glas?

Pa, sad mi koji smo čitali, misliš li da ćemo se razočarati?:(
A, kako znaš da je muško? Muški glas?

Uhhhh, vidi, nećete se razočarati, samo su moja očekivanja uvek nerealna kad su
u pitanju filmovi snimljeni po knjigama koje sam čitala.
I ovaj film, kao i većina ostalih, zagrebao je samo površinu ali se da naslutiti i suština.

Smrt je definitivno "taj smrt", narator je muškarac :)

Ово је роман о чаршафу са рупом у средини. О запушеним ушима и кривим ногама. О лику који је судбински, рођењем, повезан са својим архетипским противником, којег назива именом бога уништитеља.

Pa... Ima onaj Kucijev roman Life & Times of Michael K, a mislim da su se i neki drugi pisci poigravali s tim kafkijanskim inicijalom K.
I mesechewa je u pravu. I u onoj Murakamijevoj knjizi junaka znamo samo kao K.

Poslednja izmena:
Nije roman, nego zbirka pitko filozofskih i šaljivih tekstova iz fascikle pronađene u Cirihu 2000. K. je alter ego pisca kroz koji on progovara jer je to doba u kojem je stvarao bilo i doba nacističkog režima...

Obratiti pažnju na hint. ;)

U naslovu dela je celo prezime gospodina K. Eto sve sam rekla što je moglo.

Back