Književni kviz

Тачно - Превер.

Ишао сам на Духовну академију поводом хиљаду сто педесет година словенске писменост и ћирилице, па нисам одмах одговорио.

Foto hint:

capek_play.jpg

Prezime glavnog junaka jedne knjige sastoji se iz tri reči: dve turske i jedne koja pripada maternjem jeziku pisca.
U bukvalnom prevodu znači: od tamnoputih ili od crnih sinova.

Naslov knjige, međutim, sadrži njegovo ime.
Ko je pisac i kako se delo zove?

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, nisam shvatila da sam ja uzrok zastoja.

Odgovor je Vilijam Sarojan, Zovem se Aram.

Sarojan je američki pisac jermenskog porekla, poznat ne samo po pripovetkama i romanima, već i po brojnim
pozorišnim komadima i filmskim scenarijima.
Za dramu Vreme vašeg života 1940. dobio je Pulicerovu nagradu koju je odbio da primi s obrazloženjem da:
trgovina nema prava da bude pokrovitelj umetnosti.

Takođe, dobitnik je Oskara (1943.) za Ljudsku komediju.

Sa samo trideset godina doživeo je iznenadnu slavu, a Hemingvej mu je zlurado prorekao sledeće (što se, nažalost, obistinilo):
"Videli smo kako se lestvicama uspeha penju mnogi umetnici, i to bolji od njega, Vilijama Sarojana, ali i to kako se još brže strmoglavljuju niz te nesigurne lestvice. Tvrdim da će svet brzo zaboraviti Vilijama Sarojana, u toj meri da se neće ni setiti šta je on sve napisao.".

Prezime glavnog junaka porodičnog romana Zovem se Aram je Garoglanijan: gar - taman ili crn (tur.), oglan - sin (tur.) i jan - od toga plemena (jer.).

Poslednja izmena:
Ma ja imam danima već temperaturu i sve shvatam pogrešno, tako sam i ovde protumačila da on ima 3 prezimena. Odvojeno :lol:

Za knjigu znam, ali nisam čitala, eto prilike.

Evo još jedan lik na brzinu, stvarno ne mogu da razmišljam, boli me kad mislim :lol:
Ako je lik Amatis Dudu, u prevodu Bogoljub Duduk- ko je pisac?

Mislim da je lako. ;)

Ma ja imam danima već temperaturu i sve shvatam pogrešno, tako sam i ovde protumačila da on ima 3 prezimena. Odvojeno :lol:

Za knjigu znam, ali nisam čitala, eto prilike.

Evo još jedan lik na brzinu, stvarno ne mogu da razmišljam, boli me kad mislim :lol:
Ako je lik Amatis Dudu, u prevodu Bogoljub Duduk- ko je pisac?

Mislim da je lako. ;)

Baš sam se pitao kako se Bogoljub Duduk u originalu zove.

Ali neću ja da odgovorim, nadam se da će i neki novi igrač da se uključi.

Back