Književni kviz

La petite madeleine - Марсел Пруст... Сад си ме подстакла да узмем да читам У потрази за изгубљеним временом :) с обзиром да никако не могу да се наканим...

Tako je. Madlenice (recept za znaiželjne) koje Živojinović prevodi kao šećerleme.
Nakani se, divna je knjiga, nećeš se pokajati :zaljubljena:

Izvoli, pitaj :)

Ево, да останемо у Француској...
Један познати писац никако није волео Ајфелов торањ иако је свакодневно обедовао у ресторану који се налазио у њему. Када су га питали зашто, одговорио је да је то једино место одакле не може да види ту ружну конструкцију. :) Иначе, учесник француско-пруског рата.

Ево, да останемо у Француској...
Један познати писац никако није волео Ајфелов торањ иако је свакодневно обедовао у ресторану који се налазио у њему. Када су га питали зашто, одговорио је да је то једино место одакле не може да види ту ружну конструкцију. :) Иначе, учесник француско-пруског рата.

Mopasan?

Et voila :-) тако је... ово је много занимљиво :D мораћу да почнем са укључивањем :-р

To bi baš bilo lepo :)

A, da ne misliš da smo mi (makar ja) vazda tako romatični i fini, evo jednog nešto drugačijeg odlomka. Ostajemo na romanskom govornom području.

Po prvi put sam video svoje g.ovno (u gradu sediš na šolji i povlačiš vodu pre nego što ga pogledaš). Već sam ga nazvao govnom kao što to, verujem, čini većina ljudi. ***** je nešto najličnije i najintimnije što imamo. Sve ostalo, grimase lica, poglede ili pokrete, delimo sa drugim ljudima. Isto važi i za naša gola tela na plaži, kod lekara ili dok vodimo ljubav. Čak i misli, budući da ih obično iskazujemo ili drugi uspevaju da ih otkriju iz našeg pogleda ili zbunjenosti.

Ko je i gde ovo napisao?

edit: svuda je g. umesto zvezdica.

Izgleda da sam ga previše zakuvala. U najpoznatijem romanu pisca čije ime tražimo centralni motiv je jedna knjiga, a ime glavnog negativca je aluzija na Borhesa.
Roman iz koga je navedeni odlomak je napisan nakon tog najpoznatijeg. Iz odlomka može da se vidi šta je inicijalni događaj romana čije ime tražimo (u kojim okolnostima čovek koji zna za plažu, vođenje ljubavi i lekara treba da se nađe da bi svoje g. video prvi put?).

Ma, to je Umberto Eko. Samo da izmozgam odakle je.:think:

Tako je. Taman sam bila počea da strepim da ću morati Čoooolu da postavim kao pomoć.
smilie_girl_189.gif

Ovo suočavanje sopstvenim minulim radom je u vinogradu dedine kuće, gde glavni lik doazi da pronađe nestali deo sebe.

Back