Književni kviz

Nisam nešto inspirisana, pa ću nastaviti sa uvodnim citatima.
Dakle, koja knjiga (po kojoj je snimljen film u kome, pored ostalih, igra Bata Živojinović) počinje stihovima iz Fausta:

...Pa dobro, ko si ti, na kraju?
Ja sam deo one sile što večito želi zlo, a večito, opet, čini dobro.
?

funny-gif-cat-polishing-nails.gif

Ma, znaju, sigurno, nego neće ili nisu tu.
Kako god, ne znam šta bih te pitala.

Svi mi zastajemo pred džojsovskim ambisom ambiguiteta i jezičkih košmara, oprezno se naginjući nad ponorom vrtoglavih mogućnosti u koji se strmolavio naš veliki Učitelj!
Kome je Džojs Učitelj?

Pesnik, esejista, kritičar, pisac kratkih proza, dnevnika, autobiografije, pokretač dva časopisa...
Od škole imao sedam razreda ondašnje gimnazije.
Lutao malo po impresionizmu, pa se skrasio u ekspresionizmu.
Za života izdao samo jednu zbirku poezije.
Najpoznatiji je po nekim upozoravajućim stihovima, mada oni nisu ono najbolje što je napisao.
Umro je veoma mlad.
Ko je on i kako glase ti najpoznatiji stihovi?

Poslednja izmena:
ej pomagaj oču da crknem

jedan lik je napisao nešto o čoveku koji posmatra jednu "normalnu "p porodicu preko puta svog stana
Godinama
I gleda kako su normalni i smerni i zamišlja kako ih kokne i šta će onda da objasni policiji..i gde je tu zločin isl tako nešto
Ima li neko ideju koja priča, ili pesma beše počinje ovako?

Menio sve nešto Markes pada na pamet..na vr jezika mi al neće pa neće

Ako je malo splasnula praznična euforija, ja bih postavila pitanje.

Njegovo najpoznatije delo je omiljena knjiga i onima koji ništa nikad pročitali nisu. U svakodnevnom razgovoru je poželjno ne pominjati ga, kako bi se predupredila brzošireća influenca facijalnih eksprecija tipa sad2: (Bilo da ste okruženi jedrim omladinkama, apsolventima fakulteta za bezbednost, velemajstoricama za izradu gurabija...bez razlike, svi osete behar oko srca. Pominju se i dve (neidentifikovane) bebe sa sličnom reakcijom.)
Kolekcionarstvo različitih izdanja te knjige je (u poređenju sa dokoličarstvom kakvo je sakupljanje igračkica iz Kinder jaja) gejzir za napajanje telesnog i duševnog zdravlja, te je neuvrštavanje istog u olimpijske discipline eksplicitna blasfemija.
Kao da je, uostalom, bitno što je glavni motiv te knjige očaj prevarenog muža, potpaljen pustinjskim suncem i žeđu.
O kojoj knjizi je reč?

Poslednja izmena:

Back