Knjige o anksioznim poremecajima

Da li neko može da mi preporuči dobru knjigu o ovoj temi, bilo da je to stručna literatura ili neki roman u kojem glavni lik prolazi kroz anksiozne situacije što bi mi možda i još više prijalo.

Хм. Не знам да ли је тематика баш 100% оно што тражиш али паде ми на памет добра књига, Примарни крик од Артура Јанова. Књига је углавном о томе како људи затварају свој бол и како то утиче на њихове животне одлуке, нарав, итд. У свему томе има наравно и доста анксиозних ликова који сами говоре како су на Артуровим терапијама повратили свој живот.

Ето, пробај да је нађеш негде џабалеску. Вреди времена.

Lapa lovu taj Đanov...
To može da šibicari tamo glupe amere po Kaliforniji,a nas glupandere s Balkana malo teže...:zelenko3:
z;)

giphy.gif

Hvala na savetima, da li je neko citao "Kako gospodariti sobom pomoću svesne autosugestije"? Preporučio mi jedan drug, al opet mi nekako po naslovu deluje kao foliranje i prodavanje magle. Ako je neko citao nek napise utiske.
Dobro si pomislio-autosugestijom vračaš u ego i njegove taloge,kao sujetu,narcisnost,kompleks inferiori...Prodavanje magle!
Zašto bi psihijatri jedan drugog analizirali,kad su stručni pa bi mogli sebe?!
Baš iz gore pomenutog razloga-autoanaliza je loša ideja!

- - - - - - - - - -

šta znam...
možda naivan, super, od erlend lua, freni i zui, od selindžera...
to je nešto na taj fazon...

Tu knjigu Naivan od Erlend Lua nisam čitao,a inače veoma cenim Norvežanina...
Ovih dana ću je potražiti u knjižarama...

Dobro si pomislio-autosugestijom vračaš u ego i njegove taloge,kao sujetu,narcisnost,kompleks inferiori...Prodavanje magle!
Zašto bi psihijatri jedan drugog analizirali,kad su stručni pa bi mogli sebe?!
Baš iz gore pomenutog razloga-autoanaliza je loša ideja!

- - - - - - - - - -

Tu knjigu Naivan od Erlend Lua nisam čitao,a inače veoma cenim Norvežanina...
Ovih dana ću je potražiti u knjižarama...

I meni se dopao opis knjige pa cu je verovatno potražiti.

Pročitao sam knjigu Naivan. Super. Nije loše, mada me nije preterano ni impresionirala, nešto na foru Selindzerovog Lovca u žitu. Mladić koji ima 25 godina traga za smislom života, razmišlja o kosmosu, razgovara sa ljudima, beleži stvari koje je video itd. U suštini knjiga se čita u jednom potezu i vrlo je lagana, ali ne uklapa se baš u ono što sam tražio.

Šta misliš o ovoj popularnoj psihologiji? Mozda tu ima nekih materijala. Za sada sam od svega citao 20 strana knjige Dzozefa Marfija i nije mi se svideo, mislim da je folirant. Ali drug u čiji ukus imam dosta povrenja mi preporučio autosugestija od Emil Kua, mada mi i to nekako deluje odbojno.

Dva dobra romana, možda nije baš ta dijagnoza, ali svakako treba pročitati:

Italo Svevo,
Zenova savest
"Протагониста његовог најпознатијег романа Зено, добростојећи али немарни тршћански трговац, типични припадник конвенцијалне класе, одлучује да за свог психијатра напише своју животну историју. С блиставом иронијом и дистанцом Зено посматра свој живот, своје послове, жену, љубацницу, долазећи до закључка да је једна ствар оно што он у свом свакодневном животу говори и чини, а нешто посве друго оно што он у суштини мисли, осећа и жели. Тај расцеп, тако карактеристичан за човека нашег доба Итало Свево је мајсторски фискирао у свом класичном делу."

Ernesto Sabato, Tunel

"Tunel je zgusnuta unutrašnja drama čoveka koji je paralisan svojom opsesivnom ljubavlju prema ženi koju slučajno sreće i na koju projektuje svoju potrebu za istinskim podudaranjem sa drugim ljudskim bićem. Ernesto Sabato u ovom romanu-minjonu otvara problem psihologije-tunela, kod onih ličnosti koje postaju robovi sopstvene senzitivnosti, nesposobni da sagledaju svet objektivno i uključe se u njega."

Dva dobra romana, možda nije baš ta dijagnoza, ali svakako treba pročitati:

Italo Svevo,
Zenova savest
"Протагониста његовог најпознатијег романа Зено, добростојећи али немарни тршћански трговац, типични припадник конвенцијалне класе, одлучује да за свог психијатра напише своју животну историју. С блиставом иронијом и дистанцом Зено посматра свој живот, своје послове, жену, љубацницу, долазећи до закључка да је једна ствар оно што он у свом свакодневном животу говори и чини, а нешто посве друго оно што он у суштини мисли, осећа и жели. Тај расцеп, тако карактеристичан за човека нашег доба Итало Свево је мајсторски фискирао у свом класичном делу."

Ernesto Sabato, Tunel

"Tunel je zgusnuta unutrašnja drama čoveka koji je paralisan svojom opsesivnom ljubavlju prema ženi koju slučajno sreće i na koju projektuje svoju potrebu za istinskim podudaranjem sa drugim ljudskim bićem. Ernesto Sabato u ovom romanu-minjonu otvara problem psihologije-tunela, kod onih ličnosti koje postaju robovi sopstvene senzitivnosti, nesposobni da sagledaju svet objektivno i uključe se u njega."

Čitao sam Tunel, a ovo cu da pročitam. Hvala na preporuci

Back