Knjiga u vašoj kući

Ti si puna predrasuda. Devojcice i ljubavne price i pesme, decaci i druzine. I sta su "filozofske" knjige, molim te?

Samo primecujem. Ne moras da odgovoris.

Нисам пуна предрасуда, ја сам човек из праксе!
И нису ,,дечаци и дружине'' и ,,девојчице и љубавне...'' него сам причала о одређеним узрастима.

Читај мало пажљивије.

aa....laže me njihov direktor..brooka..
koji br. sl. glasnika??
lektira ne spada u udžbeničku literaturu....lektira je lektira..možda postoji preporuka s ozbzirom na uzrast, odnosno razred, ono što su nastavnici nasledili od prethodnih nastavnika, pa ih mrzi da menjaju, jer ne odstupa i mogu da pokriju..preporuka..ali i to da ja verujem da je ovo tačno..

ako postoje različiti izdavači udžbenika, kako se vi opredeljujete koji ćete da izaberete, kog izdavača..
ko to bira..??
e, pa isti je princip...
nastavnik polaže račune kome? samo direktoru..
ne postoje kompleti lektire kao nekad...

Poslednja izmena:
aa....laže me njihov direktor..brooka.. ne verujem
koji br. sl. glasnika??
lektira ne spada u udžbeničku literaturu....lektira je lektira..možda postoji preporuka s ozbzirom na uzrast, na ono što su nastavnici nasledili od prethodnih nastavnika, preporuka..ali i to da ja verujem da je ovo tačno..

ako postoje različiti izdavači udžbenika, kako se vi opredeljujete koji ćete da izaberete, kog izdavača..

Ако је директор Завода, онда лаже сигурно, јер њихове уџбенике нико неће да поручује пошто су изузетно лоши!
Муњо, Програм прописује Министарство просвете, не наставници!
Професори свој план праве према Програму, обавезни су!

И препоруке су једно, а обавезна литература друго.

Уџбеници се разликују у методском приступу, према томе се одлучујемо, погледамо сва издања и проценимо које је најбоље за ђаке. Сваки наставник процени на основу одељења, или већ свог приступа, чије ће уџбенике поручити.

А ево ти део, преписан, да не скенирам сад, мрзи ме.
,, На основу члана 110. став 4. Закона о основама система образовања и васпитања, (;;Службени гласник РС бр.62/03, 64/03,58/04 и 62/04) Министар просвете и спорта доноси Правилник....'' и тако даље...

По том Правилнику радимо ми тренутно. Ово је правилник за први и други разред ОШ, а остали разреди исто имају своје.

Можеш све то наћи на сајту Министарства просвете.

pa znam ja ko propisuje program. nije problem ni što je tvoje mišljenje da su udžbenici zavoda loši, ti radiš sa decom, tvoja je struka, imaš repere i možeš da uporediš. ne kažem tu ništa.
ko odlučuje, nastavnici ili direktor..ko bira...?? .hajde da je taj pristup objektivan i da nije motivisan lukrativnim ciljevima da se koristi tropeografika..(lupam) kuma miće iz valjeva čija je žena tek diplomirala u jagodini srpski....nismo deca.. ( :

ja pričam o LEKTIRI....srpski, pa obavezno pročitati to i to..ne pitam za radne sveske i plan gramatike....koliko čega, toliko pismenih, koliko usmenih analiza teksta....

..pa je l piše tu za osmi razred?? to piše u sl.gl.?? ajde vidi da l ima selindžer...

jel ima lovac u raži za 8. razred..lektira....ako nema, kako to da je obavezna za đaka jedne beogradske o.š. ??

pitam lepo, na osnovu PROGRAMA...kako pravite PLAN LEKTIRE .to vam je proizvoljno U OKVIRU PROGRAMA:.je l tako.??

Poslednja izmena:
pa znam ja ko propisuje program. nije problem ni što je tvoje mišljenje da su udžbenici zavoda loši, ti radiš sa decom, tvoja je struka, imaš repere i možeš da uporediš. ne kažem tu ništa.
ko odlučuje, nastavnici ili direktor..ko bira...?? .hajde da je taj pristup objektivan i da nije motivisan lukrativnim ciljevima da se koristi tropeografika..(lupam) kuma miće iz valjeva čija je žena tek diplomirala u jagodini srpski....nismo deca.. ( :

ja pričam o LEKTIRI....srpski, pa obavezno pročitati to i to..ne pitam za radne sveske i plan gramatike....koliko čega, toliko pismenih, koliko usmenih analiza teksta....

..pa je l piše tu za osmi razred?? to piše u sl.gl.?? ajde vidi da l ima selindžer...

jel ima lovac u raži za 8. razred..lektira....ako nema, kako to da je obavezna za đaka jedne beogradske o.š. ??

Муњо, у Правилнику је дат списак текстова обавезних за обраду, као и списак лектира.
То је Програм, План је нешто друго.
О уџбеницима треба да одлучују наставници. Они немају никакве материјалне користи од избора уџбеника, а рабат од куповине иде школи, свакако.
Можда негде одлучује директор, ја то не знам, причам оно што знам.

Немам Правилник за 8. разред, има га Хелен вероватно.

Али, наставник сме да да 2 текста ван обавезне прописане лектире,можда Селинџер спада у та два. z;)
Што се мене лично тиче, ја бих га увела обавезно, али је то мој укус, мислим, Селинџер ми је укусан... z:)за читање.

rabat 50% .. 30% diši..20% meni... z:D

neje tekst, nego knjiga...roman....
pazi sad "sme nastavnik"...el tako piše u programu i pravilnuku,,. dve, a ša ako da 3 ili 5 u dogovoru sa dišom....
el bre, de vi mislite da deca nađu selindžera u ivanjici..?? tiraž bio pre 10 godina 500 primeraka...
zzam se..al ..prvo škole na remont, pa onda da pitamo decu šo ne čitaju.... z;)

boahaha..i 8% porez da se uračuna..meni 28%

Poslednja izmena:
rabat 50% .. 30% diši..20% meni... z:D

neje tekst, nego knjiga...roman....
pazi sad "sme nastavnik"...el tako piše u programu i pravilnuku,,. dve, a ša ako da 3 ili 5 u dogovoru sa dišom....
el bre, de vi mislite da deca nađu selindžera u ivanjici..?? tiraž bio pre 10 godina 500 primeraka...
zzam se..al ..prvo škole na remont, pa onda da pitamo decu šo ne čitaju.... z;)

Роман имам, уствари, два ,,Ловца у ражи'' имам, па ето..
Не залазим у то шта је дао неки наставник, рекох ,,текст'' јер тако пише у Правилнику.
А диша не може да одобри више, то није његов посао.
О рабату тако како пишеш ја не знам, али свака издавачка кућа даје исти рабат, тако да то није пресудно при избору уџбеника, веруј ми!

А о Ивањици појма немам... z:)

Izvinjavam se sto se mesam, pitam se da li bi mogla da se razdvoji ova tema o skolskom programu, obaveznim lektirama, o tome sta smo mi citali i voleli ili nismo..., i premesti negde drugo, a ovu temu ostavimo da bude ono sto je postavljacica zamislila, to jest saveti i preporuke za knjige za decu u odredjenom uzrastu...
Bas je lepo bila zamislila temu, ali evo, otisla je u savim drugom pravcu... :(

Izvinjavam se sto se mesam, pitam se da li bi mogla da se razdvoji ova tema o skolskom programu, obaveznim lektirama, o tome sta smo mi citali i voleli ili nismo..., i premesti negde drugo, a ovu temu ostavimo da bude ono sto je postavljacica zamislila, to jest saveti i preporuke za knjige za decu u odredjenom uzrastu...
Bas je lepo bila zamislila temu, ali evo, otisla je u savim drugom pravcu... :(

То и ја хтедох да напишем, хвала!
Ал' морала Муњи да одговорим. z:)

Иначе волим Селинџера још увек...

( Моји момци почели ових дана Агату Кристи, а ја сам као мама тинејџера срећна што ипак хоће да читају било шта, истина је да ретко ко из њихове генерације ишта чита)

meni je ona bila žešća smaračica i nikad je nisam čitao, davio sam se sa orijent ekspresom i od prvog vagona sam znao ko je ubica, ona vam je bre isto šo i mir-jam, samo krimi...
dojl je malo bolji, njega sam čito, a posebno volim baskervilsko kuče, toe žešća knjiga i slojevita....
onda...od krimića mi je omiljen čendler..on bi mogo u lektiru jer je marlou bogart , pa onda veza sa filmom...krimi žanr...tako da se približi deci...
(šalio sam se ovo da ne može.....sve može, ofo je demokratski forum):...

moonjina lektira za prvi razred osnovne škole dejan cukić.....

1. riznica, čika jofa znaj!

2. betmen, grafička novela

3. beograd u vreme despota stefana..velika knjiga sa mapom grada i priča o tom vremenu, porodica, deca, grad, sfe...

4. petar pan..ko nije čito u predškolskom...

5. goblini i bauci.....irske legende i priče...misjm, malo o keltima da posle olade sa got fazonom i da ih to ne interesuje u pubertetu..

dosta im je od mene..fala...

Poslednja izmena:
То и ја хтедох да напишем, хвала!
Ал' морала Муњи да одговорим. z:)

Иначе волим Селинџера још увек...

( Моји момци почели ових дана Агату Кристи, а ја сам као мама тинејџера срећна што ипак хоће да читају било шта, истина је да ретко ко из њихове генерације ишта чита)
Nema na cemu, jos da i moderator reaguje... z:)
(Ja mislim da bi ima se Agata mogla svideti. Nekih naslova se jos uvek secam, bas sam gutala njene knjige za opustanje, evo preporucujem "Tajna sedam satova". z:lol: )

pitam lepo, na osnovu PROGRAMA...kako pravite PLAN LEKTIRE .to vam je proizvoljno U OKVIRU PROGRAMA:.je l tako.??

Сад морам да и ја дам одговор, па нећем више.
Да не копам сад Службене гласнике, имам их све у којима је Програм за српски језик од 5. до 8. разреда, само ми је хаос у фиокама.

Ево овако: Програм доноси списак свих наставних јединица које се изучавају у оквиру предмета. Наставник нема право да одступи од Програма!
Значи, списак свих текстова из читанке који се обрађују (у свакој Читанци постоје и текстови који нису у програму, него су дати за ученичко читање у слободном времену, уколико неко жели) и списак свих домаћих лектира које се читају у одређеном разреду! Значи, комплети лектира немају са овим никакве везе. Програм је оно што нас обавезује!

Од пре две године програм је мало флексибилнији тако што нам даје допунски избор, на пример осим обавезних текстова из Читанке, наведе још неких 7-8 текстова, а ми од њих треба да одаберемо најмање 3, а највише 5. То је,ето, та ''слобода'' у одлучивању о наставним јединицама.z:hm:

Селинџер не постоји у Програму, та наставница је очито радила нешто недозвољено и на своју руку. Једино, додуше, могла је наћи покриће у томе што је у 8. разреду једна од домаћих лектира избор из савремене српске прозе, књига по жељи и слободном избору ученика. Е, можда је ту нашла ''рупу'' кроз коју је провукла Селинџера, па га је радила место неког српског савременика по избору.z:hm:

Иначе, Програм нам је толико обиман, а због пријемног испита није могуће ништа забашурити - тако да наставник све и да хоће да ради нешто на своју руку и мимо Програма (и закона) - нема кад! z:(

a ja znam profesorku u srednjoj sto ne ebe plan i program.. ona pichi po svom i ko je imao srecu da mu predaje, taj je i zavoleo knjizevnost.. najbolji profan u srednjoj (matematicar, pokoj mu dusi) je izbacen pred penziju, jer nije hteo da pise plan.. neko mu namestio inspekciju.. inspektori ga pitali:" gde vam je plan?".. on reko:" tu" i pokazao na slepoocnicu.. oni mu rekli:"napisite".. on reko:" necu".. i taakoo.. mlogo plakala deca posle

Back