ja pričam o LEKTIRI....srpski, pa obavezno pročitati to i to..ne pitam za radne sveske i plan gramatike....koliko čega, toliko pismenih, koliko usmenih analiza teksta....
..pa je l piše tu za osmi razred?? to piše u sl.gl.?? ajde vidi da l ima selindžer...
jel ima lovac u raži za 8. razred..lektira....ako nema, kako to da je obavezna za đaka jedne beogradske o.š. ??
pitam lepo, na osnovu PROGRAMA...kako pravite PLAN LEKTIRE .to vam je proizvoljno U OKVIRU PROGRAMA:.je l tako.??
Сад морам да и ја дам одговор, па нећем више.
Да не копам сад Службене гласнике, имам их све у којима је Програм за српски језик од 5. до 8. разреда, само ми је хаос у фиокама.
Ево овако: Програм доноси списак
свих наставних јединица које се изучавају у оквиру предмета. Наставник нема право да одступи од Програма!
Значи, списак свих текстова из читанке који се обрађују (у свакој Читанци постоје и текстови који нису у програму, него су дати за ученичко читање у слободном времену, уколико неко жели) и
списак свих домаћих лектира које се читају у одређеном разреду! Значи, комплети лектира немају са овим никакве везе. Програм је оно што нас обавезује!
Од пре две године програм је мало флексибилнији тако што нам даје допунски избор, на пример осим обавезних текстова из Читанке, наведе још неких 7-8 текстова, а ми од њих треба да одаберемо најмање 3, а највише 5. То је,ето, та ''слобода'' у одлучивању о наставним јединицама.
Селинџер не постоји у Програму, та наставница је очито радила нешто недозвољено и на своју руку. Једино, додуше, могла је наћи покриће у томе што је у 8. разреду једна од домаћих лектира избор из савремене српске прозе, књига по жељи и слободном избору ученика. Е, можда је ту нашла ''рупу'' кроз коју је провукла Селинџера, па га је радила место неког српског савременика по избору.
Иначе, Програм нам је толико обиман, а због пријемног испита није могуће ништа забашурити - тако да наставник све и да хоће да ради нешто на своју руку и мимо Програма (и закона) - нема кад!