Knjiga na poklon - Povodom 70 godina od 27. marta!

Poruka
3.617
27. 03. 2011

PRESS

Knjiga na poklon - Povodom 70 godina od 27. marta

Kneginja Jelisaveta i autori danas poklanjaju čitaocima Pressa knjigu

00-knjiga.jpg

Kneginja će potpisivati knjige u 12 sati u redakciji Pressa Hajduk Veljkov venac 4

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...+poklon+-+Povodom+70+godina+od+27.+marta.html

iz knjige..

Na samrtnom odru u Neiju, u Američkoj bolnici, pak, kako je zabeležila njegova Olga u dnevniku, Pavlu u mislima nije bila 1941. godina.
Poslednje reči koje je izgovorio čvrsto joj stežući ruku bile su:
Ne! Ne, nemojte ih ubiti...”
Olga Karađorđević nežno mu je šapnula:
“Pejsi, to je samo onaj tvoj košmar”.
Ona je znala da njen muž često sanja ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage 1903. Jer, kao što je mnogo puta govorio: tada je sve počelo.

Најцрњи дан новије српске историје. Исти они који су организовали 27.март организовали су и 24. март и 5. октобар.

Govori Njegova svetost Patrijarh srpski g. Gavrilo Dožić

“Sudbonosni su događaji koje preživljavamo, sudbonosniji možda, nego ikada,
ne samo za pojedince nego i za države i narode...

Kada nam je saopšteno da je sklapanje pakta neminovno, mi smo postali svesni da ovde nije u pitanju samo država, niti su u pitanju samo čast i tradicija pređašnjih generacija, već i generacija koje će posle doći. I ja lično i Sveti Arhijerejski Sinod izjavili smo da ne možemo ostati ravnodušni.

U nedelju smo se morali sastati, došli smo do zaključka da se nalazimo u doba da moramo obeležiti svoj stav prema vlastima i narodu, pa smo smatrali da smo slabi, da bez Sabora opredelimo politiku i liniju kojom ćemo ići. Smatrali smo da je ono što je vlada učinila bilo pogrešno i da vređa čast, slavu i tradiciju našeg naroda, i to onda kada je narod gotov da ide do kraja.

Neka je slava Bogu, zahvaljujući tome da je prošle noći (izvršen puč) i situacija je mnogo jasnija. Naš položaj je mnogo lakši. Sinoć mi je jedan od kraljevskih namesnika rekao da ćemo mi biti krivi ako narod bude ustao i nastanu neredi i da će posledice toga biti ulazak Nemačke u našu zemlju.

Noćašnji akt spasao je čast našeg naroda, i mi možemo samo blagosloviti ovo delo...”,

МПСГ, стр. 166-273; Православље, бр. 360, 1982.

Govori Njegova svetost Patrijarh srpski g. Gavrilo Dožić

“Sudbonosni su događaji koje preživljavamo, sudbonosniji možda, nego ikada,
ne samo za pojedince nego i za države i narode...

Kada nam je saopšteno da je sklapanje pakta neminovno, mi smo postali svesni da ovde nije u pitanju samo država, niti su u pitanju samo čast i tradicija pređašnjih generacija, već i generacija koje će posle doći. I ja lično i Sveti Arhijerejski Sinod izjavili smo da ne možemo ostati ravnodušni.

U nedelju smo se morali sastati, došli smo do zaključka da se nalazimo u doba da moramo obeležiti svoj stav prema vlastima i narodu, pa smo smatrali da smo slabi, da bez Sabora opredelimo politiku i liniju kojom ćemo ići. Smatrali smo da je ono što je vlada učinila bilo pogrešno i da vređa čast, slavu i tradiciju našeg naroda, i to onda kada je narod gotov da ide do kraja.

Neka je slava Bogu, zahvaljujući tome da je prošle noći (izvršen puč) i situacija je mnogo jasnija. Naš položaj je mnogo lakši. Sinoć mi je jedan od kraljevskih namesnika rekao da ćemo mi biti krivi ako narod bude ustao i nastanu neredi i da će posledice toga biti ulazak Nemačke u našu zemlju.

Noćašnji akt spasao je čast našeg naroda, i mi možemo samo blagosloviti ovo delo...”,

МПСГ, стр. 166-273; Православље, бр. 360, 1982.

И шта сад? Ниси ли ти на сва уста пљувао "клерофашистичку цркву"? И владика Николај и патријарх Гаврило Дожић су се после покајали због 27. марта.

A ti bi voleo da si u trojnjem paktu,a???
Волео бих да је тај туђи рат заобишао Србију што је било и предвиђено уговором од 25. марта.25. март - уздизање, 27. март - пад. Теби је драго погибија милион Срба због прљавих енлеских интереса? Браво усташо,и Павелић се први обрадовао пучу, сви ви који подржавате 27. март за мене сте усташе у рангу Павелића.

Англофилска и комунистичка багра је требало да се пријави за службу у енглеској и совјетској војсци па нек тамо ратују колико год хоће.

Poslednja izmena od moderatora:
И шта сад? Ниси ли ти на сва уста пљувао "клерофашистичку цркву"? И владика Николај и патријарх Гаврило Дожић су се после покајали због 27. марта.

Волео бих да је тај туђи рат заобишао Србију што је било и предвиђено уговором од 25. марта.25. март - уздизање, 27. март - пад. Теби је драго погибија милион Срба због прљавих енлеских интереса? Браво усташо,и Павелић се први обрадовао пучу, сви ви који подржавате 27. март за мене сте усташе у рангу Павелића.

Англофилска и комунистичка багра је требало да се пријави за службу у енглеској и совјетској војсци па нек тамо ратују колико год хоће.

To sto ti oces bi se desilo i da nije bilo 27. marta,tako da nemoj mnogo da trubis...

Poslednja izmena od moderatora:
E nismo mi bili te srece kao svajcarci pa da prodjemo rat bez poginulih!
Zasto Knez Pavle nije izdejstvovao neutralnost?
Milion i pet stotina hiljad srba je izgubilo zivot samo zato sto nismo umeli da se sili sklonimo s puta!

Zato što nije mogao! Možda bi mogao, da je Jugoslavija mnogo manja država, bez izlaza na more, i bez Beograda. :D

Back