Knez Mihailo Obrenovic

Kakva bi bila slika Srbije da nije bilo atentata na kneza Mihaila?
Мислим да након преузимања градова од Турака 1867. Књаз Михаило не би започео балканске ратове. Вероватно би наставио са даљим унутрашњим привредним, културним, и војним развојем земље, и спољнополитичким активностима на јачању положаја Србије у региону. Претпостављам и да би направио сина који ће га наследити на престолу. А да ли би његов син био бољи владар од Краља Милана, о томе можемо само да маштамо.
 
NatalijaMilanandhersisters-1.jpg
 
Razmetljivost kralja Milana

KraljMilanObrenovic.jpg



Milan je bio, kako piše Slobodan Jovanović, isti ona-kav trošadžija kao njegov otac. A uz to imao je "jed-nu žicu vlaške razmetljivosti koju je nasledio od maj-ke. U njegovom dvoru trošilo se dva puta više nego u dvoru kneza Mihaila. Kućni trošak Mihailov iznosio je 1.500 dukata mesečno, a Milanov 3.000. Bordo i šampanj nije se pio, nego prosipao, kao u kakvom Poljskom vlastelinskom dvorcu u doba propadanja. Mesa se dnevno trošilo po sedamdeset oka. Jedan običan lov odnosio je po 3.000 dukata. Kakav je u vođenju kuće bio, takav je Milan bio u svemu osta-lom: odelo koje bi obukao jedanput ili dva puta, od-mah bi bacao ili poklanjao svome jegeru; rukavica je trošio dva tri para dnevno. Imao je strast da kupuje, naročito ženski nakit. Bio je izdašan i darežljiv; ko god bi mu učinio i najmanju uslugu, dobio bi odmah od njega nagradu; fišeke sa pedeset ili sto dukata delio je licima iz svoje okoline tako lako kao cigarete. Bakšiši njegovi bili su fantastični; u Beču, on je momku koji bi mu doneo crnu kavu, davao pet forina-ta bakšiša". I novi dvor koji je počeo da zida 1882 bio je slčan Milanu: blistav i luksuzan.
 
Bio je dobar dok je bio knez,onda kad je posto' kralj...Sve propade...

Bio je prilično obrazovan kako čujem,može li neko da mi napiše nešto više o njegovom pohađanju Luj-le-Grand,kako se navikao i kako je živeo u Parizu i u "Louis-u"?
 
KraljMilanObrenovic.jpg


Fizički, kralj Milan nije bio nikada lepši nego u doba Timočke bune. Iz gojazna i glomazna dečka, izvio se mladić istina pun i mesnat, ali stasit, dobro skrojen, sa širokim muškim poprsjem i lepo razglobljenim rukama i nogama. Njegov profil s jakim, ali pravilnim nosem, imao je nečega vrlo samosvesnog; svetla crna kosa već se proređivala, ali gusti brkovi sasvim su pokrivali pakosno uvučenu gornju usnu; krupne crne oči imale su živost i sjaj neke neprekidne grozničavosti, - i da samo u njegovom osmehu nije bilo nečega samoživo podrugljivoga, kralj Milan bi, po svojoj spoljašljosti, sasvim pristajao za ulogu Junačkog tenora". U zelenoj gardijskoj uniformi, sa zlatnim gajtanima isprepletenim preko ispupčenih prsiju, sa čvrstim vojničkim korakom, s pogledom i držanjem ohola gospodara, kralj Milan je, na velikim paradama, sve bacao u zasenak; nijedan od njegovih ministara i đenerala nije se kraj njega opažao.
Njegov govor i ponašanje bilo je više diktatorsko nego kraljevsko. Govorio je šta misli i oseća s takvom otvorenošću in neposrednošću da su se ljudi prepadali. Čak i onda kada nije bio ljut, govorio je oštro i nije trpeo protivurečenja, U ljutnjaama koje su u njega bile nagle i plahovite, opominjao je na kneza Miloša, ali neka ženska jetkost i kivnost pokazivala je da je on mnogo manje jak čovek nego Miloš,

Od tirana italijanskog renesansa s kojim su ga toliko upoređivali, kralj Milan je imao političku inteligenciju i politički egoizam, ali nije imao njihove gvozdene nerve. To je bio slabonervan čovek, koji je u svome kabinetu vrlo oštro i energično rezonovao, ali koji se pred praktičnim teškoćama i opasnostima brzo zamarao i gubio kuraž. I zato u bugarskom ratu, koji je trebao da bude vrhovna proba njegove vladalačke sposobnosti, on je imao jadnu vrlo dobru ideju, koju je odmah, na samom početku ostvarivanja, upropastio.(.... Slobodan Jovanović)
 

Back
Top