Klub tumaca biblije

Umri_muski

Legenda
Poruka
70.212
Ta stvar postoji u USA.
Okupe se ljudi i tumace neki deo iz biblije..

Mnogo ociglednije koliko je domet Bozije reci i koliko ljudi to unazadjuju svakim trenutkom svog pricanja o tome...
Ali neophodno bas zbog ljudi....

Nema vecih vernika niti nevernika niti pravovernika ili krivovernika....svako tumaci onako kako on vidi to sto je procitao....

Stoga nemoguce u Srbiji , ali je dobar princip...

Na zalost oni ne postaju pravoverni samim rodjenjem ili pripadnoscu jednom narodu kao kod Srba..

Ta stvar postoji u USA.

Mnogo ociglednije koliko je domet Bozije reci i koliko ljudi to unazadjuju svakim trenutkom svog pricanja o tome...

Nema vecih vernika niti nevernika niti pravovernika ili krivovernika....svako tumaci onako kako on vidi to sto je procitao....

Zanimljiva stvar. Išao sam davno kod kakvima na proučavanje Biblije. Mada je to više bila biblijska škola - postoji predavač koji je i moderator jer su rasprave i tumačenja sastavni deo. Dosta toga sam naučio, i da Bibliju treba proučavati interdisciplinarno.

Možemo li osnovati jednu takvu grupu ovdje?
Baš bi bilo zanimljivo analizirati neke djelove.

Znam da je malo nezgodno ako nije uživo ali bi bilo fino naći jednu po jednu priču od početka pa anizirati.

“Bible study” ili “Prouċavanje Biblije” pa onda po podtemama.

Najpoznatiji deo je sigurno Isusova propoved na gori. Ajmo rastumačiti blaženstva.
Koliko shvatam Blago onima koji su istinski iz srca pravdoljubivi, onima koji su zahvalni za svaki zalogaj a nisu postali gramzivi. Znači ljudi koji od srca i iz ljubavi prema dobru čine dobra djela a ne iz ikakvog drugog poriva.

Jedino ne shvatam ono “Blago siromašnima duhom”.

Koliko shvatam Blago onima koji su istinski iz srca pravdoljubivi, onima koji su zahvalni za svaki zalogaj a nisu postali gramzivi. Znači ljudi koji od srca i iz ljubavi prema dobru čine dobra djela a ne iz ikakvog drugog poriva.

Jedino ne shvatam ono “Blago siromašnima duhom”.
Siromašni duhom ima dosta tumačenja:

Bazilije Veliki (329/30-379)
Blago siromašnima duhom, jer njihovo je kraljevstvo nebesko.

Pitanje. Tko su „siromasi duhom“?

Odgovor. Budući da Gospodin na jednom mjestu kaže: „Riječi koje vam govorim duh su i život“ (Ivan 6,63), na drugom: „Duh Sveti… naučit će vas svemu i podsjetiti vas na sve što sam vam rekao“ (Ivan 14,26); „Neće govoriti sam od sebe“ (Ivan 16,13): onda su „siromasi duhom“ oni koji su postali siromašni ni zbog čega drugog nego zbog Gospodinova nauka, koji je rekao: „Idi, prodaj što imaš i daj siromasima“ (Mt 19,21; Lk 18,22). Ali ako netko, prihvativši siromaštvo koje ga je zadesilo, upravlja sobom po Božjoj volji, poput Lazara, onda ni on nije stran blaženstvu.

Izvor: Pravila, ukratko navedena u pitanjima i odgovorima.

Budući da Sveto pismo uključuje siromaštvo i bijedu među stvari koje se hvale, kao u: "Blago siromasima" (Mt 5,3) i "Čuo si želju siromaha, Gospodine" (Ps 9,38), i opet "Siromasi i potrebiti hvalit će ime tvoje" (Ps 73,21); onda koja je razlika između siromaštva i bijede; i u kojem smislu je David pravedan, koji kaže: "A ja sam siromašan i potrebit" (Ps 40,18)?

Odgovor. Sjećajući se Apostola, koji je rekao o Gospodinu: "On, iako je bio bogat, postao je siromašan radi tebe" (2 Kor 8,9), pretpostavljam da je siromašan onaj koji je sišao iz bogatstva u siromaštvo, a siromašan je onaj koji je bio u siromaštvu od samog početka i podnio takvu nesreću ugodno Gospodinu. David priznaje da je siromašan i u potrebi, možda zato što govori u ime Gospodina, koji je nazvan siromašnim riječima: „iako sam bio bogat, radi tebe sam postao siromašan“, a siromašnim je nazvan jer u tijelu nije bio sin bogataša, već tesara; možda i zato što on sam, poput Joba, nije pohranjivao svoju imovinu u riznice i nije smatrao bogatstvo imovinom, već je svime raspolagao po volji Gospodinovoj.

Izvor: Pravila, ukratko izložena u pitanjima i odgovorima. Pitanje 262.

Sv. Grgur Palama (~1296−1357)
Blago siromašnima duhom, jer njihovo je Kraljevstvo nebesko

On naziva siromašnima one koji žive u potrebi i bijedi; ali ne jednostavno sve ljude te vrste. On blagoslivlja, ali posebno one koji su siromašni duhom, to jest one koji su, kroz unutarnju i srdačnu poniznost i dobru volju, riješili se svega vanjskog na takav način da svoje živote provode u bijedi.

Izvor: Homilija 12. Na četvrtu nedjelju Svetog korizma.

Sv. Ignacije (Brjančaninov) (1807.−1867.)

Tko je postigao stalnu pažnju i nježnost u svojim molitvama, postigao je stanje blaženstava, u Evanđelju nazvano siromaštvom duha i plača. Već je prekinuo mnoge okove strasti, već je osjetio smrad duhovne slobode i već u svojim grudima nosi zalog spasenja.

Izvor: O molitvi.

Sv. Dimitrij Rostovski (1651.-1709.)

Siromašan duhom je onaj koji se ponizi pred Bogom, ispovijedajući da je grešan, oskudan u dobrim djelima i sam od sebe, bez pomoći Božje milosti, vrlo slab i nejak u činjenju dobrih djela.

Izvor: Ogledalo pravoslavne ispovijesti. O nadi.

"Novi zavjet - Suvremeni hrvatski prijevod":
Screenshot_20250603_091802_ReadEra.jpg

https://sr.m.wikisource.org/sr-el/Историја_Новог_завјета_(Р._Доброта)

Besjeda na gori
uredi
(Mat. 5, 1-11; 6, 1-18)

Idući sa učenicima po Galileji i propovijedajući o Nebeskom ili Božjem carstvu, Isus se jednoga dana nalazio blizu Genizaretskog jezera. Za njim je išlo mnogo naroda iz Galileje i Judeje i š neznabožačkih zemalja. Donesoše Mu bolesne od raznih bolesti, i On ih izliječi.

Kad vidje toliki narod oko sebe, Isus se pope na neko brdo, ili goru, i sjede na uzvišicu. Učenici Mu pristupiše, a narod posjeda i gledaše u Isusa očekujući, da čuje Njegovu nauku. Onda Isus poče da govori, i dugo ih je učio.

Najprije im kaza devet izreka, koje se zovu blaženstva.

Blaženstva. — 1) Blago siromašnima duhom, jer je njihov o carstvo nebesko.

Siromašni duhom su oni, koji su skromni i smjerni, koji nisu oholi i ne misle o sebi, da su bez mana. Znajući svode slabosti, oni se staraju da se poprave, i mole Boga, da im pomogne. Takvi će ući u Božje carstvo.

2) Blago onima, koji plaču, jer će se utješiti.

Oni, koji plaču, to su oni, koji iskreno žale, što su grješni i oni i drugi ljudi, pa se kaju i mole se Bogu, da oprosti grijehe i njima i drugim ljudima. Njima će Bog oprostiti.

3) Blago krotkima, jer će naslijediti zemlju.

Krotki su oni, koji se ne razgnjeve, kad im se učini nepravda ili uvreda, nego gledaju, da zlo poprave na lijep i miran način. Oni će naslijediti zemlju — znači: doći će u carstvo Božje.

4) Blago gladnima i žednima pravde, jer će se nasititi.

Pravda ovdje znači život po Božjoj volji. Gladni i žedni pravde, to su oni, koji iz sveg srca žele, da i oni i drugi ljudi žive po Božjoj volji, da među ljudima ne bude mržnje, već da se svi vole. Takvim ljudima ova želja će se ispuniti u carstvu Božjem.

5) Blago milostivima, jer će biti pomilovani.

Milostivi su oni, koji osjećaju bijedu i nevolju drugih, pomažu im, praštaju uvrede i vraćaju dobro za zlo. Zato će i prema njima Bog biti milostiv.

6) Blago onima, koji su čistoga srca, jer će Boga vidjeti.

Čisto srce imaju oni, koji se, što je moguće više, čuvaju grijeha, koji ugušuju u sebi zle želje, koji imaju jedinu želju, da budu što bolji i savršeniji. Oni će Boga vidjeti — znači: bit će bliski Bogu.

7) Blago onima, koji mir grade, jer će se sinovi Božji nazvati.

Mir grade oni, koji otklanjaju svađu i neslogu među ljudima i zavađene mire. Oni će biti među prvima u Božjem carstvu.

8) Blago prognanima pravde radi, jer je njihovo carstvo nebesko.

Prognani pravde radi — to su oni, koji stradaju zbog svoga pravednog i pobožnog života. Oni će doći u carstvo nebesko.

9) Blago vama, ako vas sramote i progone i reku protiv vas svakojake rđave riječi lažući mene radi. Radujte se i veselite se, jer je velika nagrada vaša na nebesima.

Hristos je znao, da će apostoli, učenici i mnogobrojni sljedbenici Njegovi da budu ismijevani, ponižavani, mučeni i ubijani. Zato im kaže, da bez straha i rado podnose sva stradanja, jer će ući u carstvo Božje.

Mislim da je u pitanju “prosta duša, neopterećena”…ili tako nešto što si objasnio.

Sljedeće pitanje je za onaj dio kad kaže “ako te neko ošamari da okreneš i drugi obraz”.
Taj je već malo komplikovaniji za prihvatiti i objasniti 😅

Ta stvar postoji u USA.

Na zalost oni ne postaju pravoverni samim rodjenjem ili pripadnoscu jednom narodu kao kod Srba..
Па то постоји одавно у Америци али не води ничему.
То се зове "неденоминационални хришћани".
Узмеш Библију па шта ти падне на памет, то је.
Проблем је што таква тумачења остављају много простора за погрешна тумачења.
Сатанизам је да човек ради онако како осећа у срцу без икакве консултације са другима или благослова.
Испада као да нико није никада тумачио Библију па сад крећемо од нуле и тумачимо ?

Sv. Dimitrij Rostovski (1651.-1709.)

Siromašan duhom je onaj koji se ponizi pred Bogom, ispovijedajući da je grešan, oskudan u dobrim djelima i sam od sebe, bez pomoći Božje milosti, vrlo slab i nejak u činjenju dobrih djela.

Izvor: Ogledalo pravoslavne ispovijesti. O nadi.
wow.....koji sam ja neretnik, a koliko su Srbi blizu carstvu nebeskom to je skoro neverovatno...

Odmah mi seukazala kao jeretniku slika novog odelenja Dedinja i onaj nemir kod bolesnika koji su sveze operisani pa kriticni ili sami po sebi kriticni...

Ovi iz SNS su prakticno na nebeskom carstvu vec sada...

usa obozava klubove, sto je drustvo otudjenije to su klubovi interesantniji

Svi mi imamo neko misljenje koje za nas ima smisla a drugima bas i ne, zato se treba drzati pravca i traziti tumacenja od osoba koje imaju neko iskustveno znanje gdje mozes da se prepoznas.

Siromasni duhom se moze 'protumaciti' Sokratovom izrekom znam da nista ne znam, tj sto vise znas shvatis koliko je to znanje siromasno. Tako i duhovnost, mozes zagrebati po povrsini ali ta materija je preobimna za nas duh. Nije bez razloga sto se u pravoslavlju duhovnici nazivaju starcima ili mudracima

A ko je tumacio bibliju....?
Много светитеља од другог века до данас. Многи универзитети су се бавили са тим. Постоје тзв. "студијска" издања Библије са тумачењима. А имаш и катене. Тумачења светих отаца. Имаш апликацију катена за мобилни телефон.

Много светитеља од другог века до данас. Многи универзитети су се бавили са тим. Постоје тзв. "студијска" издања Библије са тумачењима. А имаш и катене. Тумачења светих отаца. Имаш апликацију катена за мобилни телефон.
Poenta je da su sve to ljudi.....znaci uzmi koje god hoces tumacenje i videces na svakih 10 recenica ide jedna stigma ili dogma....sto su kao veci oci , to su vise skloni doktrinama pa samim tim imamo odnarodjavanje....nit ovamo nit onamo , nit ucitelji nit narod....
Sto je najgore kod svih tih tumacenja..

Poenta je da su sve to ljudi.....
А шта смо ми? Исто људи.
Јесмо ми бољи људи од њих?
znaci uzmi koje god hoces tumacenje i videces na svakih 10 recenica ide jedna stigma ili dogma....
Ниси ти никада читао тумачења а о догматици појма немаш.
sto su kao veci oci , to su vise skloni doktrinama pa samim tim imamo odnarodjavanje....
Наведи пример.
nit ovamo nit onamo , nit ucitelji nit narod....
Sto je najgore kod svih tih tumacenja..
Погубио си се ти у томе како ти се чини да је то. Дај ти конкретан пример па да дискутујемо. Овако све около наоколо а ништа се не каже.

usa obozava klubove, sto je drustvo otudjenije to su klubovi interesantniji

Svi mi imamo neko misljenje koje za nas ima smisla a drugima bas i ne, zato se treba drzati pravca i traziti tumacenja od osoba koje imaju neko iskustveno znanje gdje mozes da se prepoznas.

Siromasni duhom se moze 'protumaciti' Sokratovom izrekom znam da nista ne znam, tj sto vise znas shvatis koliko je to znanje siromasno. Tako i duhovnost, mozes zagrebati po povrsini ali ta materija je preobimna za nas duh. Nije bez razloga sto se u pravoslavlju duhovnici nazivaju starcima ili mudracima
Budimo kreteni.....nebo nam je blize....moze i ovako da se skrati to tumacenje...
To preneseno na savremeno doba znaci ovo , svakome mozes sa punim pravom da kazes da je kreten, ako te nesto nervira...

Pa davanje primera bi tebe i mene uvelo u tumacenje...
Да резимирамо.
Poenta je da su sve to ljudi.....znaci uzmi koje god hoces tumacenje i videces na svakih 10 recenica ide jedna stigma ili dogma...
Шта ти уопште хоћеш ? Прво пишеш о тумачењу, па кад те човек нешто конкретно пита онда бежиш.
Ја се позивам на оно што си ти написао, а твој одговор је да не може тако јер би то било тумачење. Па ти си управо проценио да туђа тумачења не ваљају, а сад не можеш да кажеш која ? Откуд неко да зна шта је то што не ваља ? Ништа те не разумем.
Шта сад није у реду са тумачењима ?
Наведи тачно и јасно на шта мислиш.

Poenta je da su sve to ljudi.....znaci uzmi koje god hoces tumacenje i videces na svakih 10 recenica ide jedna stigma ili dogma...

Ima toga jos od stare grcke....Ljudi koji hoce da budu poznati , priznati , ili nece ali jesu pa se trude, uvek su deformisani u svojim izjavama na neki nacin..
Ako nisu , narod ih izbrise...
Tako da ne moras mnogo da se naprezes, selekcija i cenzura postoje..

Back