Klopa u vrticu

pele27

Primećen član
Poruka
959
Imamo, pa moze se reci veliki problem. Naime, period adaptacije u vrticu je (valjda) zavrsen, nema vise plakanja, ostaje tamo od 8 do 3 bez problema, spava, ma fantazija. Medjutim - nece da jede! Nije sada da nece bukvalno ali nekada nesto promrljavi, a nekada ne zeli ni da proba. Kazu nam tamo da ga svi moljakaju, nutkaju, ali ne vredi! Sva, ali bukvalno SVA deca u grupi jedu sem njega. Na meniju je recimo sve ono sto voli i sto kod kuce jede, ali tamo ne zeli ni da pogleda. Nekada uzme samo suvi hleb i to je to. A onda dodjemo kuci i sve potpuno normalno jede. U cemu je fora? Neki otpor? Da li ga voditi kod psihologa, sta raditi? Ne mogu da dozvolim da mi za ove pare koje dajem za vrtic isporuce dete popodne, posle 7 sata boravka i kazu - on nista nije jeo ceo dan!! Ni to nije normalno, ni zdravo. Sta raditi? U pitanju je dete od 3 i po godine!! Imate li slicne probleme?

Pitajte da za prvo vreme nosi neku uzinu od kuce dok se ne navikne i na hranu kao sto se navikao na spavanje i drustvo. Da li je dovoljno veliki da pokusate kroz igru i razgovor saznati u cemu je problem?

Lepo ga pitamo sto nije jeo, samo sledne ramenima i kaze - ne znam. Ufff kako to ume da iznervira. Pa da, ispada da samo on ne jede..e sada da li ga teraju, vicu na njega to verovatno nikada necemo saznati.. Probacemo s auzinom ali ipak se bojim da su u pitanju oni tamo. Mozda jednostavno od njih nece da uzme da jede. A kod kuce je sve potpuno normalno. Ne, nismo pametni...

...i ja ne bih nista radila...nece da jede, ne mora...kad bude gladan, uzece sam...ne spominjite, ne pitajte i ne kometarisite nista pred njim, ja bih cak i tetama rekla da ga ne teraju, samo neka stave pred njega...samo, neka vam doruckuje nesto malo da ipak ne bude gladan ceo dan dok ne dodje kuci i dok mu bubice ne prodju...kad vidi da vam je svejedno, njemu ce postati bitno... ;)

Pitajte da za prvo vreme nosi neku uzinu od kuce dok se ne navikne i na hranu kao sto se navikao na spavanje i drustvo. Da li je dovoljno veliki da pokusate kroz igru i razgovor saznati u cemu je problem?

ovo bi bila velika greska a i ne bi bilo fer prema ostaloj deci zar ne? inace ne verujem da bi to vaspitacice i dozvolile upravo iz ovog razloga. ako vec saljete uzinu to mora da bude za celu grupu, kako se to radi u vrticu gde moja deca idu, i to je uzina u vidu slatkisa i slanisa, sto im podele u toku dana. ja mislim da je pametno da ne cinis nista, pocece da jede, kad vidi da drugog izlaza nema, ako mu ponudis alternativu nadrljali ste, jer ce isto traziti i za druge situacije. inace to jeste neki vid otpora, period adaptacije kod njega jos traje ali ja se ne bih preterano brinula, mada te razumeme kako ti je kad znas da ti dete 7 sati nista ne jede. ja imam slican problem, mozda cak i veci jer dete ne jede ni kuci...

.nashao vam je zicu.. :)
..nemojte da se potresate i da ga ispitujete..
.niko nije ostao gladan pored punog stola.. :)
..kad vidi da vam je svejedno, jeshce koliko mu je potrebno...

Исто је говорила и моја баба.
Док су се сви ужасно трудили до самопотцењивања да ме наговоре да једем, баба по оцу, Бог да јој душу прости, никад ми није ни говорила о храни већ би само ставила јело на астал и после говoрла: да видите само како се та ручица пружа ка столу и тањиру кад је гладна...
А не: зини, једи, жваћи, мораш спанаћ, узми залогајчић..ајде сине, купићу ти трансформерсе..
Са потмоцима немам проблема, нису на мене, овај од 3,5 већ удара по сланини и пасуљу да се све пуши :lol:

Udara i moj po domacoj kobasici, slanini, pasulju, grasku, boraniji...... sve je to divno ali SAMO KOD KUCE!!! Dete mi kod kuce pojede skoro koligram zive sargarepe! Ne daj boze da se skuva supa ada u njoj nema bar kg stargarepe, takodje. Ali zato u vrticu imaju corbu sa sargarepom, grasak...ma ni da omirise i to me izlusjuje najvise. Aj da razumem da ne voli nego NECE!! Jedino kada je ponedeljkom pasulj to kao i pojede. Ali ostalo - ma kakvi!!!

Pa mozda mu se ne svidja ukus?Ni moja starija cerka nije volela tu hranu da jede i nisam je prisiljavala ...rekla sam joj da pojede bar hleb i da ne sedi ceo dan gladna i uzinu ako joj se svidi,a kada sam dolazila po nju uvek sam nosila neku kiflu za prvu pomoc,dok ne dodje kuci...mada ni kod kuce nije bila nesto ješna...vaspitacice se kao prenemazu da brinu i onda je jedna naterala na silu da pojede pirinac i dete povracalo u vrticu i tada sam se bas naljutila i rekla da je ne prisiljavaju kad nece da jede....dete kad je gladno samo trazi...

ovo bi bila velika greska a i ne bi bilo fer prema ostaloj deci zar ne? inace ne verujem da bi to vaspitacice i dozvolile upravo iz ovog razloga. ako vec saljete uzinu to mora da bude za celu grupu, kako se to radi u vrticu gde moja deca idu, i to je uzina u vidu slatkisa i slanisa, sto im podele u toku dana. ja mislim da je pametno da ne cinis nista, pocece da jede, kad vidi da drugog izlaza nema, ako mu ponudis alternativu nadrljali ste, jer ce isto traziti i za druge situacije. inace to jeste neki vid otpora, period adaptacije kod njega jos traje ali ja se ne bih preterano brinula, mada te razumeme kako ti je kad znas da ti dete 7 sati nista ne jede. ja imam slican problem, mozda cak i veci jer dete ne jede ni kuci...

pa ako je hrana bljutava sto ne bi nosio svoju:dontunderstand:

uostalom to je verovatno adaptacija, mozda on ni ne place i ostalo, ali eto, neka vrsta inata:bye: najbolje je ne nditi ga na svaki sekund, detetu se tek onda nista ne jede

Udara i moj po domacoj kobasici, slanini, pasulju, grasku, boraniji...... sve je to divno ali SAMO KOD KUCE!!! Dete mi kod kuce pojede skoro koligram zive sargarepe! Ne daj boze da se skuva supa ada u njoj nema bar kg stargarepe, takodje. Ali zato u vrticu imaju corbu sa sargarepom, grasak...ma ni da omirise i to me izlusjuje najvise. Aj da razumem da ne voli nego NECE!! Jedino kada je ponedeljkom pasulj to kao i pojede. Ali ostalo - ma kakvi!!!

...polako nemas potrebe tolik da se nerviras, sto rece Novembar gladan umreti nece,
a moguce da je to jedan od oblika odbijanja vrtica....svako dete je prica za sebe..

Koliko čujem, nije to tako redak slučaj. Mnoga deca tako reaguju na polazak u vrtić, to im je neki način izražavanja revolta. To i odbijanje da spavaju u vrtiću.
Ja nemam probleme sa ćerkom po pitanju hrane, lepo ručka, ali spavanje... ma kakvi, ni da trepne. Leži ona, mirna je, ne smeta drugoj deci, zagrli svoju lutku i leži, ali neće ni da trepne. Pa, naravno, popodne prodje u nervozi, plakanju, trljanju i suzenju okica od umora... :roll: Uuuuuh, svako dete ima neki svoj fazon :lol:
A što se klope u vrtiću tiče - eeeeej, bre, pa ja i ne znam kakva je ono hrana, šta je ono uopšte??? Šta god da skuvaju isto miriše ( Božemiprosti - smrdi :confused: ), a ostavlja po odeći fleke, koje ni pomoću čarobnog štapića nije moguće u potpunosti skinuti. E, bre, pa kuvam i ja, svaki dan kuvam i znam koja hrana ostavlja fleke, a koja se pere. i kakve fleke ostaju, fleka od masnoće ostane, ali je bezbojna, mislim vidi se, ali nema boju koju je imala pre pranja odelca. A iz vrtića hrana... sve su fleke braon boje i sve zadržavaju postojanu boju i posle više pranja :confused: Čime tamo hrane našu dečurliju, ja se to pitam, šta je bre ono, kakvi koncentrati??? :confused:

pa ako je hrana bljutava sto ne bi nosio svoju:dontunderstand:

uostalom to je verovatno adaptacija, mozda on ni ne place i ostalo, ali eto, neka vrsta inata:bye: najbolje je ne nditi ga na svaki sekund, detetu se tek onda nista ne jede
kao sto sam rekla zato sto to nije fer prema ostaloj deci. ako je hrana bljutava, bljutava je svima a ne samo jednom detetu. pa zasto bi neko uzivao privilegiju da jede mamine batake dok njegov drugar pored jede "bljutavi" pasulj. ako je tako onda neka svako nosi svoj rucak. a onda ce reci kako su deca razmazena....
i dalje mislim da je to period adaptacije, koje svako dete prodje na drugaciji nacin. meni su rekli da mogu to da ocekujem u prvih par meseci jer dete tako reaguje na novu okolinu. samo sto sam ja znala da kod njega nece to biti par meseci vec to traje i danas, ali takvo je dete, nema to veze sa hranom iz vrtica...

možda , al možda ima veze s tim..što je skonto da hrana ima veze sa probavom, onda klinci ne žele papat ..jer dugo drže kakicu ..pa ih boli i tako to..
al dobro to je zapravo drugi par cipela , možda je nešto slično u pitanju ..tipa - ne voli kakat u vrtiću- ne želi jest u vrtiću . :)
Jer inace je situacija obrnuta - što klinci jedu u vrtiću ..ne žele doma , tamo u vrtiću to svi njegovi prijatelji jedu pa će i on , slađe mu :)

Imamo, pa moze se reci veliki problem. Naime, period adaptacije u vrticu je (valjda) zavrsen, nema vise plakanja, ostaje tamo od 8 do 3 bez problema, spava, ma fantazija. Medjutim - nece da jede! Nije sada da nece bukvalno ali nekada nesto promrljavi, a nekada ne zeli ni da proba. Kazu nam tamo da ga svi moljakaju, nutkaju, ali ne vredi! Sva, ali bukvalno SVA deca u grupi jedu sem njega. Na meniju je recimo sve ono sto voli i sto kod kuce jede, ali tamo ne zeli ni da pogleda. Nekada uzme samo suvi hleb i to je to. A onda dodjemo kuci i sve potpuno normalno jede. U cemu je fora? Neki otpor? Da li ga voditi kod psihologa, sta raditi? Ne mogu da dozvolim da mi za ove pare koje dajem za vrtic isporuce dete popodne, posle 7 sata boravka i kazu - on nista nije jeo ceo dan!! Ni to nije normalno, ni zdravo. Sta raditi? U pitanju je dete od 3 i po godine!! Imate li slicne probleme?

Moje dete se bas ovako ponasa u vrticu. Od pocetka "skolske" godine, kad odem po nju u vrtic ista prica: Vaspitacica je izvede i kaze - bila je dobra, ali nije jela i nije spavala! Sve faze smo prosli: molbe, ubedjivanje, ignorisanje, cekanje da se prilagodi... nista nije pomoglo. Jednog dana sam joj rekla da cu je ispisati iz vrtica ako ne pocne da jede. Ona moli da je ne ispisem (sad ima drugare) i obeca da ce poceti da jede u vrticu.
Posle nekoliko dana je pitam zasto opet nije jela, a ona kaze da nije znala sta da jede!!!
Ja zbunjeno pitam sta je bilo za dorucak? -Keks-, kaze
Pa dobro, sigurno je bilo mleko ili caj? - Ne. Samo tanki kvadratasti keks!
Sta je bilo za uzinu? - polovina jabuke i nju sam pojela!
Lepo, a rucak? -rucak je bio pasulj sa povrcem, njega sam htela da pojedem ali je bio ljut pa nisam.
Od tad je ne pitam da li je jela. Kako drugoj deci tako i njoj, ali mi se ovo nije cinilo kao dobar jelovnik u vrticu.... sad imamo neke inspektore, novinare i cuda u vrticu.

Zdravo.Mislim da hrana u vrticu pre svega treba da bude zdrava,lepo dekorirana da privuce decju paznju.Moze biti servirana i kao svedski sto,da dete moze samo da izabere ono sto voli.Pa i vozrasni su prebirljivi,nisu samo deca.pozz.

Nas mali, ako me secanje ne vra, za ova 3 meseca nije ni jednom kakio u vrticu!! Sve to obavi kod kuce posle.. Ne valja, znam, ali sta da se radi...
da

kod nas isti slucaj ujutru u pola 7 ustaje da piski i kaki i cim dodje kuci trci da kaki a u obdanistu jos ni jednom, bez obzira sto smo mu odneli identicnu nosu kao sto ima kod kuce... a za hranu prvih 15 dana je odbijao i da jede a i pio je samo kad je bio bas zedan ( srecom ostajao po 2 h kasnije 6 h ) medjutim kad je tamo bio ceo dan ogladnila guza pa se moglo sve pojesti,sada imamo drugi problem jede u vrticu ali nece kod kuce, kazu vaspitacice oko pola 4 ode do kuhinje i trazi da mu daju samo malo hleba i one mu naravno naprave sendvic, a posle kod kuce nista ne jede samo pred spavanje popije mleko a mi se ubijemo nutkajuci ga tek skoro saznali sta radi.

Back