NE SMEŠ da banalizuješ stvari koje podučavaš druge...
Vidim, tvoja provera se na kraju svodi na pogrešne zaključke koji vode u nepravilan rad. No dobro, tvoj problem.
Чуј моји закључци су банални и погрешни кад указујем на суштину рада а кад неко мистификује те основне принципе и подводи их кроз сферу "мистичних моћи" онда то није банализација?
Увек је занимљиво дискутовати са људима који своје искуство заснивају на интернету, тј вежбању у строго контролисаним условима (при томе мислим на количину знања коју неко предаје - како теоретског тако и практичног). Такви се најчешће држе својих ограничених искустава и при томе се чак и не труде да прошире своје видике...
Принципи које сам поменуо јесу толико универзални да представљају основу сваке вештине (способност да се неки рад изврши тачно, прецизно, за најкраће могуће време са најбољим ефектом а која са гради кроз искуство), неко до вештине у свом послу дође а да никад и не помисли о наведеним принципима али ако би се анализирала његова вештина били би задовољени сви принципи...
Друга је ствар што се у оквиру борилачких вештина вежбачи често ограничавају на рад са основним елементима физичке обуке са утврђеним техникама без икаквог уласка у суштину рада чиме се добија ученик који ће мајсторство у раду да разуме тек кад " стаса" односно сам почне да ради по принципима...
Ученик који не разуме шта је мајсторство у раду добар је материјал да му се носиоци црног појаса представљају као мајстори.. (иако често нису ни близу мајсторства)....
Наравно да ови наши "носиоци црног појаса" и разноразних "мистичних" назива имају проблем да разумеју о чему пишем... На њихову жалост ово што пишем није само моје лично "пискарање" већ нешто што сам имао прилике и да прочитам и да чујем (од различитих мајстора различитих борилачких вештина) али и да проверим и у свом раду...
Наравно да то што ти неко "открије" истину о суштини "мајсторства" у борилачким вештинама не значи да си и мајстор (за мајсторство је потребено овладавање вештином а то се постиже тек са много рада), као што би многи мистичари волели да буде (типа као у филмовима где ти мајстор "предаје знање кроз пар кратких упутстава")....
Зато се igiboy не брини око тога што неко јавно износи кључне елементе борилачких вештина (није то никаква тајна) већ се побрини да вежбањем дођеш до задовољавајућег стања... (ако је теби задовољавајуће стање да радиш технике из неке од борилачких вештина као гимнастички елемент - то је твоја ствар али не мешај то са борилачком вештином...).