Kiropraktika _mit i istina

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
86.388

Šta je kiropraktika?

Kiropraktika je sistem zdravstvene nege koji se fokusira na strukture kičme, ali i ostale zglobove i njen uticaj na celokupno zdravlje tela. Kiropraktičari veruju da pravilno poravnanje kičme može poboljšati funkciju nervnog sistema i pomoći telu da se samoizleči.

Kiropraktičari u svom radu koriste različite tehnike, uključujući ručne manipulacije /tzv. “prilagođavanje”/, vežbe i savete o držanju tela. Ovom prilikom bih se osvrnuo na razbijanje mitova koje ljudi imaju o koripraktičarima i čime se oni bave.

Mitovi o kiropraktici

Mit 1_ Kiropraktika je opasna.
Ovo je čest mit. U stvarnosti, kiropraktika je bezbedna i efikasna za mnoge ljude. Kiropraktičari prolaze kroz intezivnu obuku i stitistika kaže da su veće šanse da budete hospitalizivani od jednog brufena_??? nego od kiropraktičarskih zahvata.
Mit 2_Kiropraktika je samo za lečenje bola u leđima.
Kiropraktika može pomoći kod različitih problema, uključujući migrene, vrtoglavicu, sportske povrede i druge zdravstvene izazove.
Mit 3_Kiropraktika nije naučno dokazana.
Iako postoje kontroverze, postoje i istraživanja koja podržavaju efikasnost kiropraktike za određene probleme.

Istina o kiropraktici

_Prilagođavanje kičme
Kiropraktičari koriste pokrete velike brzine i male amplitude kako bi poboljšali „poravnanje“ kičme i perfirenih zglobova i izazvali promene u načinu na koji nervni sistem, koji je inače izmedju ostalog zadužen za regulaciju posture, distribuira mišićni tonus . To može smanjiti pritisak na nervne strukture i poboljšati funkciju tela. Takođe često proizvodi zvuk pucanja, ali taj zvuk uopšte nije merilo uspešnosti tretmana.
_Zvuk pucanja
Kada se čuje zvuk pucanja tokom zahvata, to je obično rezultat oslobađanja gasova iz zglobova. To ne znači da je nešto “puklo” ili da je izveden opasan manevar! Isti zvuk čujete prilikom pucanja prstima, koje realno svi radimo kada osetimo da nam je potrebno olakšanje u zglobovima prstiju. Zvuk koji se čuje ne znači da je zahvat bio uspešan, ili manje uspešan, ono što je bitno je da dođe do promene pokretljivosti u samom zglobu i olakšanog pokreta!

Kako kiropraktika može pomoći

_Smanjenje bola
Kiropraktika može smanjiti bol u leđima, vratu, glavobolje i drugim delovima tela.
_Poboljšanje pokretljivosti
Pravilno poravnanje kičme može poboljšati pokretljivost zglobova.
U suštini, kiropraktika je_ holistički pristup_ zdravlju koji se fokusira poboljšanje funkcija celog tela.

Mit_Kiropraktičarski tretmani su opasni.

_Činjenica

Ovo je besmislica. Naučni radovi su dokazali da je kiropraktika efikasna i sigurna u tretiranju tegoba vezanih za lokomotorni sistem. Tehnike rada se adekvatno prilagođavaju i apsolutno su sigurne.
_Mit
Jednom kad kreneš na kiropraktiku, postaješ zavistan.

_Činjenica

Ovo nema veze sa zdravom pameću. Redovno vežbanje i održavanje su ključni za bilo koji segment tela, pa tako i za kičmu.
_Mit
Doktori ne vole kiropraktičare

_Činjenica

Veliki broj doktora preporučuje odlazak kod kiropraktičara.
Kiropraktika podrazumeva ručno nameštanje i manipulaciju kičme, pršljenova, velikih i malih zglobova i mekih tkiva. Moderna kiropraktika danas spada u priznate medicinske postupke.

U vojsci mi se vrat ukocio, 5 dana inekcije i nista, srecom 1 vojnik znao, malo levo malo desno ,
popusti me za 2 min.
ah da, vozio sam druga negde oko lazarevca, odavno bese, neki samohvalisalac,*da nisi dosao veceras,sutra ne bi ustao*
*molili su me iz zvezde da radim za njih...* a samo te malo iskrcka
Tako da, ima koji pomazu a ima i foliranata

Poslednja izmena:
U vojsci mi se vrat ukocio, 5 dana inekcije i nista, srecom 1 vojnik znao, malo levo malo desno ,
popusti me za 2 min.
ah da, vozio sam druga negde oko lazarevca, odavno bese, neki samohvalisalac,*da nisi dosao veceras,sutra ne bi ustao*
*molili su me iz zvezde da radim za njih...* a samo te malo iskrcka
Tako da, ima koji pomazu a ima i foliranata
,,,e zbog toga i takvih sharlatana uvek insistiramo da se ide kod licenciranih medicinskih praktichara,,, :ok:

Kratki istorijat

Kiropraktika ima interesna i dosta posebna istorija koja povezuje filozofiju, nauku i manualnu praksu.

Kiropraktika potiče iz kraja 19. veka, tačnije iz 1895. godine. Osnivač je Daniel David Palmer /D.D. Palmer), kanadsko_američki iscelitelj koji je verovao da mnoge bolesti nastaju zbog poremećaja u kičmi, koji ometaju „životnu energiju“ /on ju je nazivao innate intelligence). On je smatrao da pravilnim nameštanjem pršljenova /tzv. adjustment/ telo može samo sebe da isceli.

Prvi zabeležen slučaj kiropraktičkog tretmana bio je kada je Palmer navodno izlečio gluvi muškarac po imenu Harvey Lillard tako što mu je „vratio“ pršljen na mesto. Posle toga je 1897. godine Palmer osnovao Palmer School of Chiropractic u Davenportu /Iowa, SAD), koja i danas postoji.

Njegov sin, Bartlett Joshua Palmer /B.J. Palmer/, kasnije je proširio i razvio praksu, uveo sistematično učenje, istraživanja i promovisaо kiropraktiku kao nauku i umetnost. Pod njegovim vođstvom, kiropraktika se raširila po celoj Americi, a zatim i po svetu.

U početku, medicina je smatrala kiropraktiku „kvaziznanjem“, pa su mnogi kiropraktičari u SAD bili hapšeni jer su „_praktikovali medicinu bez licence“_. Tek sredinom 20. veka /1950–1970/ dolazi do većeg prihvatanja _ istraživanja su počela da potvrđuju da kiropraktičke manipulacije mogu pomoći kod bolova u leđima, vratu i nekih drugih mišićno_skeletnih problema.

Danas je kiropraktika priznata u većini zemalja sveta kao komplementarna ili alternativna medicinska disciplina, #_ a u mnogim državama postoje akreditovani fakulteti i zakonska regulativa za njen rad_#

Suština njenog pristupa ostala je slična onoj koju je postavio D.D. Palmer _ telo ima sposobnost samoisceljenja ako je kičma pravilno poravnata i nervni sistem neometan.

Moja sestričina koja živi u Kanadi ima svoju ordinaciju. Posle medicinskog fakulteta išla je na dodatno usavršavanje koje je trajalo još nekoliko godina posle studiranja medicine.
Već nekoliko godina radi kao kiropratkičar, ima svoju ordinaciju.

Da živi bliže, rado bih otišla kod nje zbog bolova u kičmi.

Moja sestričina koja živi u Kanadi ima svoju ordinaciju. Posle medicinskog fakulteta išla je na dodatno usavršavanje koje je trajalo još nekoliko godina posle studiranja medicine.
Već nekoliko godina radi kao kiropratkičar, ima svoju ordinaciju.

Da živi bliže, rado bih otišla kod nje zbog bolova u kičmi.
završila je medicinski i radi kao kiropraktičar?

*kiropraktika može pomoći u nekim slučajevima ali ne uvijek. Poželjno je kombinirati kiropraktiku sa akupunkturom i fizikalnim vježbama.
*odlaziti na tretmane samo kod osoba koje imaju licencu... dobro provjeriti njenu vjerodostojnost(licenca)
*kod problema sa kičmom svaki pravi kiropraktičar će od vas zatražiti medicinsku dokumentaciju..RTG, CT, MR i neće početi sa tretmanom bez uvida u istu.

sad te zovu krcko...:P
sedim, pusim u odredjenom mestu za pusace, ili kuci u garazi... ustanem i krcnu kolena samo, ne boli
kao mladji jos mi je baba govorila - sine ti ne mozes da budes lopov, da se sunjas, cujes se kako krckas - palci na nogama mi isto krckaju ponekad, znaci oduvek, a reumu nisam imao dok nisam dosao u srednje godine, i isto me napadao reumaticar,. kao sta ja hocu, mator sam? drugima je gore... GODINAMA KASNIJE snimim stopala, i drugi reumatog, zenska neka, isto: kao - sta hoces, wear and tear, nista posebno, ali kao ajde da ti napisem dijagnozu...
videh ja da od njih nema 'leba, i onda se sam lecim, ovaj liposomalni c vitamin, LYPOSHERIC prodire u zglobove i zaceljuje, a sada gledam ovi koji imaju isijas, postoje suplementi za NERVE, mislim da je sve povezano, samo se kao posledica javljaju razne bolesti i stanja - uveren sam da mogu da resim problem, nego sam sinoc porucio pogresan DYNAMIC JOINT, UMESTO DYNAMIC NERVE suplement, pa im pisem da zamene za ovaj koji mi treba [zglobovi su samo posledica, caka je u nervima, koji se prvi upale kao imuni odgovor, pa tek posle zglobovi, ili kicma kod nekih]

Poslednja izmena:
moja poenta je da sustina problema nije fizika, pa da fizika ne moze ni da resi problem, vec bio-hemija i moduliranje imunog odgovora

za nas koji krckamo nije kiropraktika, a ostali neka idu ako nadju nekog dobrog koji zna znanje da ih sve lepo iskrcka, moze im pomoci, samo tesko da ce resiti uzrok problema, osim tog privremenog olaksanja... posle tretmana ima i masaza:per: ali da budem posten, ja ni to nikad nisam voleo, da me masiraju, prekrsrtm nogu, i sam sebi izmasiram stopalo, kada dodjem s posla, i izujem se

Back