Kinezi: I ostale stanice su nebezbedne!

Oni su po ugovoru dobili posao izgradnje celokupne trase zeleznicke pruge od Novog Beograda do Novog Sada i za neke od tih delova posla su imali podizvodjace. Ko je po ugovoru radio na rekonstrukciji zeleznicke stanice apsolutno nije vazno ako je sve uradjeno u skladu sa projektom i ako je nadzorni organ potpisao da je sve uradjeno prema propisima i u skladu sa tim projektom. Tako kaze Zakon o gradnji, koji sam gle, cuda, ja nekada davno polagao pred drzavnom komisijom te drzave. A sta je ko rekao i kad je rekao nebitno je za utvrdjivanje odgovornosti, bitno je ko je sta uradio i da li se drzao propisa pri tome. Samo na osnovu toga neko moze biti optuzen i osudjen, ma sta javnost na ulici (ili forumu) trazila.

Iza svih projekata su potpisi nasih ljudi (iz CIP-a), izvodjac na tom objektu je nasa firma iz Bataje (ali njih niko nije optuzio nizasta pa verovatno sledi da su sve radili u skladu sa projektom i upustvima nadzora) a tek se kao nadzor pojavljuje strana kompanija (doduse, nasi ljudi sa licencama su angazovani iz razumljivih razloga da rade za tu firmu). U takvim slucajevima se ne hapsi cela firma, hapsi se samo onaj ko je po papirima odgovoran za taj posao.

Vesic i ostali sharlatani su tu uhapseni samo zarad smirivanja javnosti, njima ne mogu da prisiju nikakvu krivicnu odgovornost za rusenje, ako ih budu osudili zbog politickih pritisaka u nekoj daljoj buducnosti ce se debelo ovajditi od drzave.
Recimo ja sklopim s tobom eto tako stručnim posao da mi uradiš zgradu, kuću, šta već. Tebi platim. Koga ćeš ti da angažuješ to je na tebi. Isto tako ako neki Pera i Žika zabrljaju pa se kuća sruši neću juriti njih nego tebe. Tebi sam platio.
Prema tome priča o tome kako Kinezi nisu odgovorni baš ne drži vodu. Naravno da nisu jedini.
Što se Vesića i njegovih tiče ne znam koliko po zakonu mogu biti odgovorni, ali valjda će odgovarati i ti projektanti i nadzornici koje si pominjao. Neće biti da su oni više zaštićeni od Vesića. Mogu biti samo manje.

Recimo ja sklopim s tobom eto tako stručnim posao da mi uradiš zgradu, kuću, šta već. Tebi platim. Koga ćeš ti da angažuješ to je na tebi. Isto tako ako neki Pera i Žika zabrljaju pa se kuća sruši neću juriti njih nego tebe. Tebi sam platio.
Prema tome priča o tome kako Kinezi nisu odgovorni baš ne drži vodu. Naravno da nisu jedini.
Što se Vesića i njegovih tiče ne znam koliko po zakonu mogu biti odgovorni, ali valjda će odgovarati i ti projektanti i nadzornici koje si pominjao. Neće biti da su oni više zaštićeni od Vesića. Mogu biti samo manje.
Kinezi jesu odgovorni u finansijskom smislu (ako ima malverzacija), nisu odgovorni u tehnickom smislu jer se ceo projekat radio po projektu koji je uradila srpska firma i odobrili srpska relevantna tela, izvodjaci i nadzori su opet bili srpska i francusko/madjarska firma (napomena, ne zna se jos sa kim su Trivici iz Bataje potpisali ugovor o rekonstrukciji stanicne zgrade u NS, da li sa Kinezima kao podizvodjaci ili direktno sa Zeleznicom/Ministarstvom gradjevine RS). Nesreca se nije desila u finansijskoj oblasti nego u tehnickoj oblasti. Cak i u slucaju da su Batajnicani potpisali ugovor sa Kinezima kao podizvodjaci na njih je tim prebacena odgovornost na izvedene radove jer je firma iz Bataje morala da imenuje odgovorne (licencirane) izvodjace-inzenjere.

Dakle pred zakonom postoje odgovorni (licencirani) inzenjeri u tri grane: projektanti/revizija, izvodjaci i nadzori. Oni imaju svoja imena, prezimena, brojeve licence, pecate i, ono sto je ekstremno vazno, zvanicna resenja od njihovih firmi da se postavljaju na tu funkciju (u suprotnom na tom poslu bi mogao da radi bilo ko, te bi policija mogla da uhapsi ceo CIP). Dakle direktor CIP-a sluzbeno imenuje Slobodana Ninkovica, licenciranog gradjevinskog inzenjera konstrukcija taj i taj broj, kao odgovornog projektanta betonske konstrukcije na tom objektu, to imenovanje se zavede, dostavi samom Slobodanu i investitoru (u ovom slucaju Infrastruktura Zeleznice). Napomena, ono "odgovoran" je bas iz ovih razloga koji su se desili u NS, ako dodje do ostecenja i loma konstrukcije usled projektantske greske on je odgovoran pred zakonom i niko vise sem onog ko mu je radio revizuju/odobrenje projekta (taj ima mnogo manju odgovornost od njega). Kraj price.

Isti slucaj je i za odgovornog izvodjaca radova, zato i jeste odgovoran ali sa njim je uparen u istom rangu i nadozrni organ, koji je takodje licencirani inzenjer i pred zakonom odgovorno lice.

No, posto nisu uhapsili izvodjaca radova (Trivice iz Bataje) a oni su mnogo manje zverke u politickom/finansijskom smislu od Vesica ili direktorke iz Zeleznica verovatno nema greske u toj oblasti, oblasti izvodjenja, verovatnije je da je uhapseni inzenjer projektant iz CIP-a odgovoran.

Dakle, chika dlugomire, da ti plasticno objasnim kao sto si ti pokusao meni, ako si vlasnik kamiondzijske firme a tvoj kamiondzija udari autobus pun dece u susednoj Madjarskoj i ubije 15-toro njih zato sto je napravio saobracajnu gresku da li si ti kriv i da li te zbog toga hapse?

Uzgred, postoji neki Ekspertski tim za ispitivanje nesrece u NS, da li mozes da nadjes ko je u njemu?

Trebalo bi da su ovi:

Ekspertski tim čine stručnjaci iz oblasti građevinskih konstrukcija i građevinarstva uopšte, a među njima su i stručnjaci sa Građevinskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Instituta IMS i Citi univerziteta iz Londona, Dragan Bojović, Ivan Ignjatović, Jelena Dobrić, Vladimir Vukobratović, Mihajlo Mišić, Dragoslav Šumarac i Željko Čabarkapa.

https://www.nin.rs/drustvo/vesti/64...i-tim-radi-utvrdivana-uzroka-pada-nadstresnic

Ne znam baš koliko je umesno poređenje gradnje s kamionima. Firma koja je preuzela gradnju može i mora da kontroliše posao na licu mesta dok transportna firma ne može direktno da kontroliše ponašanje vozača u saobraćaju nego samo pomoću tahografa i gps - a njegovo poštovanje rute i radnog vremena.

Poslednja izmena:
Jel poginuo neko od obrusavanja objekta koji su gradili Kinezi negde drugde u Srbiji ili Hrvatskoj i Montenegru? Padaju li mostovi i zgrade koje su izgradili po Kini i belom svetu?
Nista sto su oni izgradili u vecom % ne kolapsira, vecom od recimo italijanskog ili americkog. Trenutno njihovi tehnicki fakulteti spadaju u top, za nijansu ispod americkih ali u rangu ili bolji od evropskih a objekti koje grade su cudo svetske gradjevine, masinstva i elektrotehnike. No, ti kao dodjos u tu palanku bolje vidis da su Kinezi lihtroza.
Izgleda da ni Hrvati baš nisu nešto srećni:
https://www.dnevno.hr/vijesti/primi...O0aO_WYaqOjxveJfs8_aem_SBkWMHAkJxvifneLO3EosQ
Srećom, kod njih će se izgleda preduzeti odgovarajuće mere pre nego što se nešto sruši.

Izgleda da ni Hrvati baš nisu nešto srećni:
https://www.dnevno.hr/vijesti/primi...O0aO_WYaqOjxveJfs8_aem_SBkWMHAkJxvifneLO3EosQ
Srećom, kod njih će se izgleda preduzeti odgovarajuće mere pre nego što se nešto sruši.
Ti si ociti laik jer ne razumes ono sto sam napisao te postavljas linkove koji se NE odnose na to o cemu sam ja pisao. Pisao sam o lomu konstrukcije, padanju mostova, zgrada, rusenju brana a "tvoj" tekst je senzacionalisticki, uperen protiv kineskih firmi sto je na Zapadu novinarska duznost- nesto slicno sto opozicioni mediji rade u Srbiji, a u pitanju je skoro zanemarujuci problem - pojava pukotina u zastitnom sloju betona na pilonima, pukotina koje se javljaju na novom betonu usled skupljanja i kasnije dilatacija usled temperaturnih promena. To je pojava koja se normalno desava na novim betonskim konstrukcijama, pojava koja se prati, pukotine se iznad nekog preseka injektiraju i to tako radi sledecih 60-70 godina (dok ne sruse taj most i izgrade novi, ovo je ozbiljno, trajnost tih mostova sa pilonima je oko te vrednosti). To se zove odrzavanje objekta.

Ne moras da zahvaljujes sto vama neukima otvaram oci.
Uzgred, da si otvorio neki drugi tekst, iz malo ozbiljnijih hrvatskih medija video bi da pisu o tome. Ti si izabrao senzacionalisticki medij, uostalom to uvek radis, i ovde nam nonstop lepis tekstove iz onog autonomaskog go.v.narskog 021.rs koji zivi od zlobe.

U svakom slucaju, Srecna ti Nova godina dodjosu. I da budes mnogo manje zlurad u sledecoj godini.

Poslednja izmena:
Ti si ociti laik jer ne razumes ono sto sam napisao te postavljas linkove koji se NE odnose na to o cemu sam ja pisao. Pisao sam o lomu konstrukcije, padanju mostova, zgrada, rusenju brana a "tvoj" tekst je senzacionalisticki, uperen protiv kineskih firmi sto je na Zapadu novinarska duznost- nesto slicno sto opozicioni mediji rade u Srbiji, a u pitanju je skoro zanemarujuci problem - pojava pukotina u zastitnom sloju betona na pilonima, pukotina koje se javljaju na novom betonu usled skupljanja i kasnije dilatacija usled temperaturnih promena. To je pojava koja se normalno desava na novim betonskim konstrukcijama, pojava koja se prati, pukotine se iznad nekog preseka injektiraju i to tako radi sledecih 60-70 godina (dok ne sruse taj most i izgrade novi, ovo je ozbiljno, trajnost tih mostova sa pilonima je oko te vrednosti). To se zove odrzavanje objekta.

Ne moras da zahvaljujes sto vama neukima otvaram oci.
Uzgred, da si otvorio neki drugi tekst, iz malo ozbiljnijih hrvatskih medija video bi da pisu o tome. Ti si izabrao senzacionalisticki medij, uostalom to uvek radis, i ovde nam nonstop lepis tekstove iz onog autonomaskog go.v.narskog 021.rs koji zivi od zlobe.

U svakom slucaju, Srecna ti Nova godina dodjosu. I da budes mnogo manje zlurad u sledecoj godini.
Nego da vidimo mi šta ima ovde:

Objavljen ugovor Kineza i Startinga o renoviranju stanice u Novom Sadu: Milioni evra za radove​

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu nastavilo je sa objavljivanjem dokumentacije koju je prikupilo u postupku istrage o padu nadstrešnice 1. novembra. U "moru" papirologije kojom raspolaže tužilac našli su se i sporazum i ugovor između kineske kompanije China Civil Engineering Construction Corporation i privrednog društva Starting.

E sad dolazi najzanimljiviji deo:

Obaveze Kineza

Kineska kompanija se obavezala da Startingu omogući pristup gradilištu, dok će srpska kompanija biti odgovorna za zaštitu i čuvanje opreme i materijala, zajedno sa izvedenim radovima. Kinezi će biti odgovorni za internu i eksternu komunikaciju tokom izvođenja radova.

"S vremena na vreme", Kinezi će nadzirati i proveravati napredak Startinga, kvalitet i bezbednosnu situaciju. I imaju pravo da traže otklanjanje nedostataka u radovima koji ne ispunjavaju standarde. Mogu zahtevati i zamenu materijala i opreme, kao i nekompetentnog osoblja, čak i predstavnika Startinga.

Mogli su, ali nisu. Eto tako stvari stoje. Moglo je i onih 15 ljudi biti živo i zdravo.

Nego da vidimo mi šta ima ovde:

E sad dolazi najzanimljiviji deo:

Mogli su, ali nisu. Eto tako stvari stoje. Moglo je i onih 15 ljudi biti živo i zdravo.
Ybt, ybt, ybt jos jednom, lakse je nekom uterati u *** nego tebi u glavu. Dakle, jel znas zasto je nadstresnica pala? Imas informaciju koju je izbacila strucna komisija i prosledila je tuzilastvu? Da li je nadstresnica pala zbog: 1) prokjektantske greske (projektant je uhicen) ili 2) izvodjacke greske (izvodjac je srpska firma kojoj je kineski ugovarac prepustio te radove ali niko nije uhapsen sto daje neke indicije) ?

U tom sto sto si boldovao stoji da Kinezi kontrolisu kvalitet radova i ugradjene materijale kao i, pazi sad, bezbedosnu situaciju. Pod "bezbedosna situacija" se ne podrzaumeva, o Galileo, bezbedosna situacija sa staticke strane konstrukcije ili politicka bezbedosna situacija nego bezbednost radova na samom gradilistu (zastita na radu i tajrad). I te odredbe ugovora se odnose na internu kontrolu, pazi sad: internu kontrolu, a prema Zakonu o gradnji prema drzavi i zakonu je za kontrolu radova odgovan imenovani nadzorni organ (uhapseno ih je dvoje) koji potpisuju odvojen ugovor sa investitorom - nemaju nikakve veze sa izvodjacem i ne rade za njega nego za investitora.

I, ybt, sta tu nije jasno? Koliko nelogican moras biti da ne razumes to? Na stranu politicki stav, ljubavi/mrznji ka odredjenoj partiji. 15 zivota je otislo ali se tu sad debelo licitira sa njima iz politickih razloga, nevazno da li je u pitanju vlast ili opozicija. Opozicija za razliku od vlasti mora biti bolja, istinoljubivija, teziti da se sazna prava istina a ne potezati nesto politicki bombasticno, nesto sto samo rasplinjava slucaj a pri tome nije bitno za rusenje nadstresnice i utvrdjivanje krivice. Naravno, ako im je uopste stalo do istine i kaznjavanja odgovornih za taj slucaj a takodje, sto je ekstremno bitno, da pokazu da su drugaciji od zvaloustog i da na taj nacin privuku glasace na svojus tranu. To se zove "ulaganje u (politicku) buducnost", ali ocito je da u Srbiji ne postoji stranka koja ima takvu viziju, tu je sve na "odmah i sad" i na "krv i noz". Da je neko izgradio recimo 2016-te takav koncept mozda bi zvalousti sissao sa vlasti 2020-te i ne bi se deesila tragedija na zeleznickoj stanici a ti ljudi bi danas bili sa svojim porodicama.

Uzgred, nadji sta o tragediji, uzrocima i posledicama, pisu neki ljudi iz struke a ne idioti od srpskih novinara i politicara. Recimo, nadji kako se o svemu izjasnjava Dragoslav Sumarac, bivsi Djindjicev ministar gradjevine i bivsi clan bivseg DS-a. Evo ti i LINK, LINK <-----
Sem sistermskih greski covek sasvim razlozno u tom intervjuu govori o kljucnoj odgovornosti projektanta. Naravno sa ogradom da nema potpune informacije.

Poslednja izmena:
Ybt, ybt, ybt jos jednom, lakse je nekom uterati u *** nego tebi u glavu. Dakle, jel znas zasto je nadstresnica pala? Imas informaciju koju je izbacila strucna komisija i prosledila je tuzilastvu? Da li je nadstresnica pala zbog: 1) prokjektantske greske (projektant je uhicen) ili 2) izvodjacke greske (izvodjac je srpska firma kojoj je kineski ugovarac prepustio te radove ali niko nije uhapsen sto daje neke indicije) ?

U tom sto sto si boldovao stoji da Kinezi kontrolisu kvalitet radova i ugradjene materijale kao i, pazi sad, bezbedosnu situaciju. Pod "bezbedosna situacija" se ne podrzaumeva, o Galileo, bezbedosna situacija sa staticke strane konstrukcije ili politicka bezbedosna situacija nego bezbednost radova na samom gradilistu (zastita na radu i tajrad). I te odredbe ugovora se odnose na internu kontrolu, pazi sad: internu kontrolu, a prema Zakonu o gradnji prema drzavi i zakonu je za kontrolu radova odgovan imenovani nadzorni organ (uhapseno ih je dvoje) koji potpisuju odvojen ugovor sa investitorom - nemaju nikakve veze sa izvodjacem i ne rade za njega nego za investitora.

I, ybt, sta tu nije jasno? Koliko nelogican moras biti da ne razumes to? Na stranu politicki stav, ljubavi/mrznji ka odredjenoj partiji. 15 zivota je otislo ali se tu sad debelo licitira sa njima iz politickih razloga, nevazno da li je u pitanju vlast ili opozicija. Opozicija za razliku od vlasti mora biti bolja, istinoljubivija, teziti da se sazna prava istina a ne potezati nesto politicki bombasticno, nesto sto samo rasplinjava slucaj a pri tome nije bitno za rusenje nadstresnice i utvrdjivanje krivice. Naravno, ako im je uopste stalo do istine i kaznjavanja odgovornih za taj slucaj a takodje, sto je ekstremno bitno, da pokazu da su drugaciji od zvaloustog i da na taj nacin privuku glasace na svojus tranu. To se zove "ulaganje u (politicku) buducnost", ali ocito je da u Srbiji ne postoji stranka koja ima takvu viziju, tu je sve na "odmah i sad" i na "krv i noz". Da je neko izgradio recimo 2016-te takav koncept mozda bi zvalousti sissao sa vlasti 2020-te i ne bi se deesila tragedija na zeleznickoj stanici a ti ljudi bi danas bili sa svojim porodicama.

Uzgred, nadji sta o tragediji, uzrocima i posledicama, pisu neki ljudi iz struke a ne idioti od srpskih novinara i politicara. Recimo, nadji kako se o svemu izjasnjava Dragoslav Sumarac, bivsi Djindjicev ministar gradjevine i bivsi clan bivseg DS-a. Evo ti i LINK, LINK <-----
Sem sistermskih greski covek sasvim razlozno u tom intervjuu govori o kljucnoj odgovornosti projektanta. Naravno sa ogradom da nema potpune informacije.
Možeš da pričaš šta god hoćeš, ali ne može biti nevin onaj kome je poverena gradnja i kome je za to plaćeno.
To što neko voli Kineze, a neko drugi ne sme ništa da im kaže nema veze.

Možeš da pričaš šta god hoćeš, ali ne može biti nevin onaj kome je poverena gradnja i kome je za to plaćeno.
To što neko voli Kineze, a neko drugi ne sme ništa da im kaže nema veze.
Postojio jedna mala razlika izmedju tebe i mene dodjosu, ja sam iz te struke i tog biznisa, ti si samo inteMet smarach i "poznavalac". Sto je karakteristika za ljude sa drustvenih mreza i portala u Srbsitanu, "razumeju" se u sve i ne libe se da iznesu svoje misljenje te tako stvaraju atmosferu besmisla koji vlada na portalima i u samoj drzavi. Zato je i apsolutni haos u toj dzravi, svi sve znaju, svi hoce svoja aposlutna prava, svi su "baje"... a u sustini sve je suprotno.

Znaci, da bi raspravljao o svemu ovome i nesto tvrdio treba da znas Zakon o gradnji, ugovorne obaveze, tehnicke propise i stvarni razlog zasto je pala ta nadstresnica. Ti nista od toga ne znas i apsolutna si dileja za to. Ja znam Zakon o gradnji i tehnicke propise (bar one koji su vazili do 2008-me a koliko znam nisu nesto ni krupnije menjani), ne znam koje su ugovorne obaveze i razlozi pada nadstresnice, no i to je znatno vise nego sto ti znas. Pa nasa "diskusija" o ovom slucaju nema smisla, ti ces i dalje da copy-pestujes besmislene tekstove i twittove a sa takvim ljudima ne treba gubiti vreme.

Adio dodjosu, pisi sam sa sobom.

Postojio jedna mala razlika izmedju tebe i mene dodjosu, ja sam iz te struke i tog biznisa, ti si samo inteMet smarach i "poznavalac". Sto je karakteristika za ljude sa drustvenih mreza i portala u Srbsitanu, "razumeju" se u sve i ne libe se da iznesu svoje misljenje te tako stvaraju atmosferu besmisla koji vlada na portalima i u samoj drzavi. Zato je i apsolutni haos u toj dzravi, svi sve znaju, svi hoce svoja aposlutna prava, svi su "baje"... a u sustini sve je suprotno.

Znaci, da bi raspravljao o svemu ovome i nesto tvrdio treba da znas Zakon o gradnji, ugovorne obaveze, tehnicke propise i stvarni razlog zasto je pala ta nadstresnica. Ti nista od toga ne znas i apsolutna si dileja za to. Ja znam Zakon o gradnji i tehnicke propise (bar one koji su vazili do 2008-me a koliko znam nisu nesto ni krupnije menjani), ne znam koje su ugovorne obaveze i razlozi pada nadstresnice, no i to je znatno vise nego sto ti znas. Pa nasa "diskusija" o ovom slucaju nema smisla, ti ces i dalje da copy-pestujes besmislene tekstove i twittove a sa takvim ljudima ne treba gubiti vreme.

Adio dodjosu, pisi sam sa sobom.
Ja sam ti upravo citirao ugovorne obaveze, a to što se tebi ne sviđaju je tvoja stvar. Ne moram biti ekspert za građevinarstvo da bih znao ko je prihvatio posao i ko je odgovoran.
Razlika između tebe i mene je u tome što sam ja tog prvog dana uveče pročitao izjavu kineskih graditelja u kojoj su izrazili žaljenje zbog žrtava, ali naglasili kako nadstrešnica nije bila predmet rekonstrukcije.

To je naravno bila očigledna laž tako da se postavlja pitanje zašto su lagali ako su čisti.

Back