- Poruka
- 231.731
Recimo ja sklopim s tobom eto tako stručnim posao da mi uradiš zgradu, kuću, šta već. Tebi platim. Koga ćeš ti da angažuješ to je na tebi. Isto tako ako neki Pera i Žika zabrljaju pa se kuća sruši neću juriti njih nego tebe. Tebi sam platio.Oni su po ugovoru dobili posao izgradnje celokupne trase zeleznicke pruge od Novog Beograda do Novog Sada i za neke od tih delova posla su imali podizvodjace. Ko je po ugovoru radio na rekonstrukciji zeleznicke stanice apsolutno nije vazno ako je sve uradjeno u skladu sa projektom i ako je nadzorni organ potpisao da je sve uradjeno prema propisima i u skladu sa tim projektom. Tako kaze Zakon o gradnji, koji sam gle, cuda, ja nekada davno polagao pred drzavnom komisijom te drzave. A sta je ko rekao i kad je rekao nebitno je za utvrdjivanje odgovornosti, bitno je ko je sta uradio i da li se drzao propisa pri tome. Samo na osnovu toga neko moze biti optuzen i osudjen, ma sta javnost na ulici (ili forumu) trazila.
Iza svih projekata su potpisi nasih ljudi (iz CIP-a), izvodjac na tom objektu je nasa firma iz Bataje (ali njih niko nije optuzio nizasta pa verovatno sledi da su sve radili u skladu sa projektom i upustvima nadzora) a tek se kao nadzor pojavljuje strana kompanija (doduse, nasi ljudi sa licencama su angazovani iz razumljivih razloga da rade za tu firmu). U takvim slucajevima se ne hapsi cela firma, hapsi se samo onaj ko je po papirima odgovoran za taj posao.
Vesic i ostali sharlatani su tu uhapseni samo zarad smirivanja javnosti, njima ne mogu da prisiju nikakvu krivicnu odgovornost za rusenje, ako ih budu osudili zbog politickih pritisaka u nekoj daljoj buducnosti ce se debelo ovajditi od drzave.
Prema tome priča o tome kako Kinezi nisu odgovorni baš ne drži vodu. Naravno da nisu jedini.
Što se Vesića i njegovih tiče ne znam koliko po zakonu mogu biti odgovorni, ali valjda će odgovarati i ti projektanti i nadzornici koje si pominjao. Neće biti da su oni više zaštićeni od Vesića. Mogu biti samo manje.